Ens embarquem de nou en l’Odissea 2014?

L’Associació de Professors de Llengües Clàssiques (APLEC) ha convocat la tercera edició del Concurs Odissea a Catalunya que tindrà lloc entre els dies 3 i 6 de febrer (primera fase), i els dies 12 i 19 de febrer de 2014 (desempat local i fase final estatal respectivament), tal com es detalla aquí.

En aquesta edició també hi participaran les seccions de la SEEC de Galícia, de València-Castelló i Alacant, d’Aragó i de Valladolid.

Les preguntes se cenyiran al currículum de Cultura Clàssica, Llatí i Grec, el tema d’enguany serà “El teatre a Grècia i Roma”. Un any més també tindrem també la sort d’assistir a les representacions de teatre grecollatí de l’Hospitalet de Llobregat i de Tarragona.

En aquesta nova aventura s’ha de retre un homenatge al teatre,  si us hi  voleu embarcar de nou, us heu d’inscriure, entre  els dies 8 i 31 de gener de 2014, en grups de 2 o 3 alumnes aquí (m’ho heu de comentar) i amb el codi d’accés que us donaran en finalitzar la inscripció i el vostre esforç de trobar les respostes a les preguntes plantejades diàriament aquí, tant si sou a Premià com si el concurs us enganxa d’intercanvi a Alemanya (alumnes de primer de batxillerat de grec ide llatí). L’important és esdevenir més savis, per tant, sempre obtindreu un premi i uns punts al vostre qualificador del Moodle (els obtinguts en la puntuació aquí), us classifiqueu entre els primers o no. Tanmateix, hi ha tres premis en la fase catalana (100, 75 i 50 euros als tres primers equips classificats) i un de 500 euros en l’estatal.

Els tres primers dies (3, 4 i 5 de febrer) sortiran publicades tres preguntes que versaran sobre un tema relacionat amb la Cultura Clàssica.

 1. Dilluns 3 de febrer de 2014: el teatre en la mitologia grega i romana.
 2. Dimarts 4 de febrer de 2014: el teatre en la vida quotidiana a Grècia i Roma.
 3. Dimecres 5 de febrer de 2014: el teatre en la història i institucions grecollatines.
 4. Dijous 6 de febrer de 2014: sortiran publicades altres preguntes-pista i una superpregunta de major dificultat que les preguntes ordinàries: la resposta de la superpregunta vindrà donada per les inicials de les respostes correctes d’aquestes preguntes-pista, seguint el seu ordre de publicació. Totes aquestes preguntes tindran com a eix temàtic el teatre en la literatura grecollatina.


Els equips participants hauran de respondre les preguntes completant directament el formulari publicat a la pàgina web del concurs (www.odiseaconcurso.org) en un termini màxim de 24 hores, és a dir, abans de les 9:00 h. de l’endemà, on podem veure les respostes correctes, la puntuació, l’ordre de classificació dels equips, etc.

Per cada pregunta correctament contestada s’obtindran 5 punts i l’error suposarà el descompte d’1 punt. Si s’encerta la superpregunta s’obtindran 10 punts i per cada resposta encertada de les preguntes-pista per arribar a la solució s’obtindran 2 punts més; per cada error es descomptarà 1 punt.

No es poden deixar preguntes sense respondre (en blanc), tant a les tandes de preguntes dels tres primers dies com a la de la superpregunta, ja que en fer-ho s’anul·len totes les altres de la sèrie.

En les respostes no s’admetran abreviatures i s’haurà de respectar l’ortografia correcta de les paraules. Exemple: Sòcrates, no Socrates; cínic, no cinic. Tampoc es podrà afegir cap altre caràcter, com cometes “”, punts ., comes, parèntesis (), etc.

Les preguntes, preguntes-pista i superpregunta han de ser sempre respostes amb una sola paraula, i queden automàticament invalidades les que consten de més d’una paraula en la resposta.

Només s’admetrà la resposta en llatí quan es demani expressament en aquesta llengua. En aquest cas s’ha d’escriure el nominatiu singular de la paraula, tal com es troba en el diccionari, llevat que s’indiqui expressament d’una altra manera (com en el cas dels pluralia tantum).

Les transcripcions de les paraules gregues han d’atenir-se a les normes de transcripció al català:

El resultat provisional es publicarà, si no es produeix un empat, el divendres 7 de febrer de 2014. Aquest dia quedarà per a atendre les reclamacions si n’hi hagués.El resultat final d’aquesta primera fase es publicarà el dilluns 10 de febrer. En cas d’empat a punts es procedirà segons allò establert en els punts següents.

En cas d’empat a punts entre equips que puguin optar al segon o tercer premis, no hi haurà desempat, la classificació s’establirà atenent al temps emprat a respondre.
En cas d’empat a punts entre equips que optin al primer premi es celebrarà un desempat, que consistirà en una nova superpregunta que es publicarà al web la tarda del dimecres 12 de febrer. En aquesta nova superpregunta només es permetrà la participació d’un equip per centre. El professorat responsable dels equips empatats haurà de fer la selecció de l’equip que passa a la superpreguta de desempat, aplicant el mètode que consideri més idoni i just (menor temps emprat, nou desempat al centre, sorteig,…) i comunicar a l’organització quin és l’equip resultant, no més tard de dimarts 11 de febrer. Si el professor/a responsable no manifesta el contrari, s’entendrà que l’equip que passa a desempat serà aquell que el sistema informàtic ha deixat en primer lloc, és a dir, el que menys temps hi ha esmerçat.
Aquest desempat tindrà lloc a les dependències dels centres designats per l’organització, com a mínim un per Delegació Territorial, i serà vigilat per un/a professor/a d’un altre centre participant o per un representant de l’organització. Els participants s’identificaran amb el seu DNI i no es permetrà l’ús de telèfon mòbil, xats, xarxes socials o correu electrònic, ni la visita de persones alienes al concurs.
En el desempat les preguntes poden ser de qualsevol dels temes de les fases anteriors del concurs.
En cas de nou empat a punts, l’equip que menys temps hagi emprat a respondre a aquesta superpregunta de desempat serà el guanyador i seleccionat per a la fase estatal, i amb el mateix criteri, si escau, s’adjudicaran els premis inferiors.
El resultat provisional d’aquest desempat es publicarà el dijous 13 de febrer, quedant aquest dia per a atendre les reclamacions, si n’hi hagués.
El resultat final del desempat i, per tant, de la fase local del concurs, es publicarà el divendres 14 de febrer.

Els equips guanyadors a les seves respectives seccions competiran entre ells en una segona fase estatal, amb una gran pregunta que serà publicada la tarda de dimecres 19 de febrer.El resultat final d’aquesta fase estatal es farà públic divendres 21 de febrer.

Qualsevol reclamació o consulta ha de ser gestionada directament pel professor responsable del grup al correu electrònic següent: correu.aplec@gmail.com.

Mentrestant, llegiu bé les bases del concurs i les dates de participació; mireu les preguntes dels anys anteriors i comenceu a preparar-vos el tema d’enguany “El teatre a Grècia i a Roma”.

Recordeu que no sóc ni vull ser Pompeu; per tant, no us dic “Navigare necesse est, vivere non est necesse”, més aviat gaudiu i apreneu, sense mi (em quedo un altre cop a terra!), amb el concurs Odissea! Molt bon viatge i un gran agraïment a totes les persones i organitzacions que ho han fet possible a Catalunya i arreu!

Bonam Fortunam habeatis, nautae!

N.B.: Els tripulants de l’IPM són
4t ESO
PremiàClassica (Sandra i Paula L.)
Las Lamias (opt.1 Vicent)

1r Batxillerat
Els atenencs (David, Imad i Nicol)

2n Batxillerat
Medeas (Nora, Marta i Yasmina)
Les nimfes (Andrea B., Irina, Xènia)
Sa matao Paco (Cristina, Laia, Eric)
Els Homèrides (Alma i Víctor)
Els caçareferents (Elisa i F.Xavier)

19 thoughts on “Ens embarquem de nou en l’Odissea 2014?

 1. berjano.cris

  Salve 🙂

  La Laia Bagà, la Cristina Berjano i l’Eric Andreu ens apuntem a participar en el concurs amb el nom “Relaxing cup of café con leche”

 2. Andrea Balart

  Xaipe!

  Jo, la Xènia i la Irina ens hem apuntat juntes amb el nom de “Les nimfes”.

  Vale!

 3. almabergel

  XAIPETE!

  Aquest és el tercer any que participo al concurs de cultura clàssica Odissea.
  L’any passat van coincidir els dies del concurs amb 3 dies de vaga i no vam donar-ho tot concursant, però aquest any intentarem fer-ho el millor possible.
  Participaré en grup amb el meu company Víctor Sánchez, el nostre nom de grup és Els homèrides.
  Bona sort a tothom!!!!

 4. Elisa Moya i F. Xavier Gras

  Salve!

  Ja várem participar l’any passat i ens va agradar tant que enguany ens tornem a presentar, ens acabem d’inscriure i hem decidit que ens anomenarem ‘els caçareferents’.

  Bona sort a tothom!

 5. Judith Martínez Barranco

  Salve!!
  Aquest és el segon any que m’han comunitat lo del concurs, no podré participar ja que marxo a Alemanya d’intercanvi, tot i així, desitjo que els hi vagi molt bé als meus companys.

  vale

 6. camil.arigon

  Em fa molta pena perquè m’agradaria poder concursar i estic a Alemanya just aquells dies!!! A més a més, el tema d’aquest any, “El teatre a Grècia i Roma”, m’interessa molt. Tinc moltes ganes d’estudiar-lo aquest any ja que el teatre m’agrada molt i m’interessa saber com era abans a Grècia i a Roma. De totes maneres, molta sort als meus companys, sé que ho faran molt bé!!

  Vale

 7. Ana Mª Falcón Durán

  Salve!

  L’any passat anava a apuntar-me a aquest concurs amb la meva companya Aina Barnat, però al final no m’en recordo perquè però no ho vam fer. Aquest any sí que m’apuntaré amb la meva companya Rebeca Barroso, ja que em sembla un concurs molt interessant en el qual podem aprendre moltes coses. El nom encara l’hem de pensar, quan el sapiguem ho comunicarem a la nostra professora.
  Molta sort a tots!

  Valete 🙂

 8. Sandra Moya

  Salve,
  Aquest any he participat juntament amb la Paula ha sigut una bona experiència, ens ha agradar molt participar i per ser la primera vegada que participem sent noies de 4t ESO hem quedat en una bona posició. Estem molt contentes d’haber-lo intentat.
  Ave!

 9. Nicol Narvaez i Imad Tmara

  Salve!
  Bon dia, al final de primer només hem participat Imad Tmara i jo Nicole, i tenin que dir que és la primera vegada que participem en aquest concurs Odissea.
  Les primeres preguntes no ens van semblar tan dificils, però es va ser complicant al segon dia, ja que no era facil trobar la repostada en la web i tenien molts dubtes en contestar amb una sola paraula.
  Al tercer dia va ser a pitjor ens va costar molt trobar les dotze preguntes encara que tenien desde las 9 del matí fins l’ altre día i per un error al final hem quedat en el lloc 199 amb una puntación de 26 punts.

  vale!

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  Hem rebut els diplomes de l’APLEC per al grup Les nimfes format per Andrea Balart, Irina Balart i Xènia Serra. En el lliurament de premis del Concurs de Sant Jordi han rebut amb el diploma, una rosa i unes paraules engrescadores per part del conductor de l’acte, el professor de Llengua i Literatura Catalana Joan Marc Ramos. L’enhorabona, tripulants de l’Odissea, per deixar el nostre institut en bona posició!

  DSC_0239 (1)
  Andrea, Xènia i Irina. 2n de Batxillerat IPM. Concurs Odissea, diploma APLEC

 11. Pingback: Diploma APLEC Odissea 2014 “El teatre a Grècia i a Roma” | Literatura grega a escena

 12. Pingback: L’amor ens fa participar al concurs Odissea 2015 | El Fil de les Clàssiques

 13. Pingback: Qui es vol enrolar en el concurs Odissea 2016? | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *