Qui es vol enrolar en el concurs Odissea 2016?

Ja és oberta la inscripció per a poder participar a la V edició del Concurs Odissea, adreçat als estudiants de llatí, grec i cultura clàssica de secundària. Us hi podeu apuntar fins dia 26 de gener de 2016.

El tema de l’Odissea 2016 és la guerra a Grècia i a Roma.

 L’institut Premià de Mar hi ha participat des de la primera edició organitzada per l’APLEC i aquesta ja en fa cinc.

Enguany hi participen, a més de l’APLEC a Catalunya, les seccions de la SEEC de Cadis, Còrdova, Granada, Màlaga i Sevilla a Andalusia, Aragó, Canàries (que hi participa per primer cop), Galícia, Extremadura, la Rioja, València-Castelló i Alacant.

Esteu ben preparats que el concurs comença  cada dia amb una pregunta (enguany a les 9.30).

La primera fase del concurs es durà a terme entre l’1 i el 4 de febrer, i s’allargarà fins el 2 de març (dia de la final estatal). Consulteu-ne les bases i el calendari.

S’estableixen els següents premis

   I. FASE catalana

 • Un primer premi de 100 euros per al primer equip classificat.
 • Dos segons premis de 75 euros per als dos equips següents en la classificació.
 • Tres tercers premis de 50 euros per als tres equips següents en la classificació.

II FASE estatal

 • Primer equip classificat: 525 euros.
 • Segon equip classificat: 225 euros.
 • Tercer equip classificat: 150 euros.

 Podeu seguir l’actualitat del concurs a través de Facebook i de Twitter (#odisea2016).

No us deixeu vèncer per l’abandó, no perdeu la clau d’inscripció i embarqueu-vos en aquesta nova singladura. L’important és arribar a Ítaca un xic més savis. Gaudiu de la travessia!

Recordeu:

No es poden deixar preguntes sense respondre (en blanc)

En les respostes no s’admetran abreviatures i s’haurà de respectar l’ortografia correcta de les paraules. Exemple: Sòcrates, no Socrates; cínic, no cinic. Tampoc es podrà afegir cap altre caràcter, com cometes “”, punts ., comes, parèntesis (), etc.

 Les preguntes, preguntes-pista superpregunta han de ser sempre respostes amb UNA SOLA PARAULA, i queden automàticament invalidades les que consten de més d’una paraula en la resposta.

Només s’admetrà la resposta en llatí quan es demani expressament en aquesta llengua. En aquest cas s’ha d’escriure el nominatiu singular de la paraula, tal com es troba en el diccionari, llevat que s’indiqui expressament d’una altra manera (com en el cas dels pluralia tantum).

Les transcripcions de les paraules gregues han d’atenir-se a les normes de transcripció al castellà, gallec o català (Vid. preguntes freqüents).

Qualsevol reclamació o consulta ha de ser gestionada directament pel professor responsable del grup. 

Al web hi ha una relació de preguntes i respostes relatives a la participació correcta en el concurs.

Hem d’agrair als organitzadors que hagin inclòs el que fa temps es reclamava: El temps no comptarà fins al quart dia (la superpregunta).

El curs passat, els equips més agosarats del nostre institut van ser  Els ungits per Atena  (Judith, Marta i Arnau) i Les espartanes (Ana, Rebeca i Clara) i, en l’anterior, Les Nimfes (Irina, Andrea i Xènia). Feliciter!

Odissea 2014

Odissea 2015

Qui es vol enrolar en aquesta aventura? El tema de la guerra malauradament és massa actual, però conèixer el passat ens pot ajudar a entendre el present i a evitar guerres en el futur. Aprofundim, doncs, en la guerra per valorar i desitjar més la pau!

Mapa de centres participants Odissea 2016 (1492 equips, 3800 alumnes, 363 professors i 263 centres):

Tot i ser els alumnes d’intercanvi a Alemanya, força equips de l’IPM participaren en el Concurs Odissea 2016:

4t ESO Latin (opt.2 English): Un sol grup Los Chicles (Fatoumata, Libby i Edgar)

1r Batxillerat Grec i Llatí: Afroditas (Maria, Alexia i Valentina) Ulisses i les Muses (Eloi, Irene i Sandra) Floretes (Chorouk, Claudia P. i Júlia) Iwik (Mar, Erola i Mireia) E&W (Abril i Clàudia O.) Enanitos verdes (Joaquín, Ramón i Robert) La cala d’Ítaca (Carlota, Laia A. i Laia C.)

2n Batxillerat Grec i Llatí: Un sol grup: Pa qué (Carlos, Raül i Marc)

Seguiu l’actualitat a Twitter #odiseaXVI i a Pinterest

25 thoughts on “Qui es vol enrolar en el concurs Odissea 2016?

 1. Juls

  Nosaltres també!
  Nom del grup: FLORETES

  Integrants del grup: CHOROUK, CLAUDIA P., JÚLIA

 2. Mireia Sánchez

  Nosaltres també hi participem!!

  Noms:
  Mar Cruz
  Erola Such
  Mireia Sánchez

  Nom del grup: IWIK

 3. Robert Cepeda Machuca

  Estamos ready, somos:

  Joaquin
  Ramón
  Robert

  Nombre del grupo: Enanitos verdes

  Para superarnos es bien sencillo, tienen que volver a nacer.

 4. Pingback: Concurs Odissea 2016 | Let's learn Latin through English

 5. Pingback: Cartes de comiat des del campament | El Fil de les Clàssiques

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Els equips de l’IPM continuen en batalla, tots sense cap ferida! A veure què ha passat avui amb les preguntes d’història i institucions. Com els anirà demà amb la superpregunta? Avant!

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Els nostres legionaris varen superar totes les preguntes dels tres primers dies i en veure la complicada superpregunta de literatura tots varen oblidar-se del Persevera per severa per se vera i varen abandonar sense resiliència el concurs, excepte el grup de segon de batxillerat i el de quart!

 8. Clàudia Ordaz

  Bonum diem!

  L’Abril i jo vam aconseguir 45 punts, no està gens malament considerant que l’últim dia no vam poder enviar les respostes…va ser una llàstima ja que en teníem moltes de correctes. Crec que parlo per les dues quan dic que ha estat molt entretingut i profitós, les classes se m’han fet com un joc enginyós i ha estat emocionant. També ha estat profitós perquè hem après a fer una millor recerca per Internet. Tot i això, és cert que també ha portat els seus inconvenients, sobretot l’últim dia ens vam estressar bastant i s’ha de dedicar molt de temps… L’any que ve hi participarem seguríssim i amb més ganes!

 9. Chorouk

  Salve!
  Sincerament el Concurs Odissea va ser bastant complicat, ens va resultar molt difícil la última prova de l’últim dia de concurs, encara hi així el vam intentar resoldre com vam poder i vam enviar les nostres respostes. El meu grup, les floretes, compost per la Julia Paris i la Claudia Perez vam aconseguir 47 punts en total. Els primers dies ens va anar molt bé, ja que vam trobar totes les solucions sense cap mena de problema, el únic inconvenient que vam tenir va ser el últim dia, que ens va costar i que vam trigar més del compte en acabar-ho, exactament 3 hores van ser les que hi vam dedicar. Tot i així no ens queixem, creiem que els punts que vam aconseguir el meu grup són una bona puntuació. Vam quedar els quarts a Premià de Mar.

 10. Mireia Sánchez Cano

  Salvete!!

  M’ha agradat molt participar en aquest concurs!! Penso que ha estat una manera divertida i diferent d’aprendre coses sobre els diferents temes que tractava el concurs. La Mar, l’Erola i jo vam aconseguir 45 punts, res malament pensant que l’últim dia no vam poder enviar les respostes ja que eren molt dificils.

  Penso que ha sigut una bona experiència i penso que el pròxim any podriem tornar-hi a participar!!

 11. Mar Cruz Viladoms

  Salve!
  Mai havia participat en aquest concrus, i l’experiència m’ha semblat molt bona. Les últimes preguntes van ser molt complicades, però tot i així, va estar molt bé.

 12. Pingback: Concurs Odissea 2016: fem balanç | Aracne fila i fila

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  Ecce!

 14. Irene Sanz

  Salve!

  Participar en aquest concurs ha estat molt interessant! Al principi no era molt difícil respondre les preguntes, només calia buscar bé amb l’ajuda dels companys, però cada dia el repte es posava més difícil. L’últim dia, les preguntes van ser realment difícils i trobar la resposta semblava gairebé impossible. Però, tot i així, és una experiència divertida de la qual hem après.

 15. Alexia Álvarez Pàmies

  Salvete!
  Mai abans havia participat en aquest concurs, però n’havia sentit parlar. Realment es un concurs que posa a prova els nostres coneixements, i sobretot ens avalua la nostra tasca de recerca d’informació. Els primers dies que varen ser les primeres preguntes estaven bé, no es que fossin fàcils però no impossible, l’últim dia si que va ser desastrós… preguntes molt difícils, preguntes molt rebuscades..per no dir l’últim que per al meu grup i per a mi va ser impossible de respondre, i no nomes aquesta, sinó les demes, però tot i així no vàrem abandonar i vam enviar les respostes que vàrem poder, guanyar o no, no se si era l’objectiu principal, però va estar molt be l’experiència, la tornaria a repetir!

 16. Robert Cepeda

  Salve!!

  Els que ja han participat sabien que el concursa odissea no és una cosa fàcil, però sincerament m’ha semblat que aquest any era bastant difícil de trobar les respostes i era una mica més difícil que l’any passat. El tema que van escollir em va semblar molt interessant i crec que és un tema que dóna per molt, és un concurs molt gran amb molta gent i no és tan fàcil arribar a la final. Malauradament després del segon dia de concurs vaig caure malalt i no vaig poder continuar a classe amb el meu equip, tot i que vaig intentar ajudar-los des de casa. Però com sempre es diu sempre el que és important es participar i intentar-ho l’any que ve!!

 17. Laia A.

  Salve!
  Aquest concurs, ha sigut una experiencia molt interessant i amb moltes conseqüències possitives, el que fa que encara sigui és amé!
  Jo, vaig tenir un problema i és que no vaig poder ajudar molt al meu grup al concurs degut a que en temps de participar, hi havia un grup incloint-me a dins que estavem d’intercanvi a Alemanya… Tot i així vam ajudar i participar l’últim dia aconseguint 45 punts… que sent com eren les preguntes de complicades està bé!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *