Celebritas uirorum ac mulierum…

Un epitafi (del llatí epitaphius “oració fúnebre” a partir del grec ἐπιτάφιος “relatiu a la sepultura; funeral”: ἐπί “sobre” + τάφος “tomba”) és una inscripció sepulcral. N’hi ha de molt coneguts, sobretot dels personatges cèlebres; deixant de banda els tristos, n’hi ha de poètics i d’altres de molt de divertits, sarcàstics o venjatius.

Per què creieu que ens han arribat tants epitafis romans? Què pretenien? Què és la Celebritas? …

Els nombrosos epitafis funeraris romans han posat noms i cognoms a ciutadans de fa dos mil anys. Us proposo un any més de buscar-los a la xarxa, en els llibres, en les vies sepulcrals, en els museus, … i torneu a la vida, tot comentant o publicant a la xarxa els seus epígrafs funeraris, a personatges cèlebres, però també a homes, dones i infants que van voler perpetuar-se en el temps.

De ben segur, els romans avui publicarien els seus epitafis a la xarxa amb elegància i amb amor. És també aquesta una herència clàssica? Llegiu aquestes esqueles i ja m’ho comentareu! Recordeu els epitafis que es van dedicar a Steve Jobs? (Vid. recordeu el seu discurs Memento mori!)…Per a nosaltres el sexe ja no és tabú, i la mort?

Pregunta a la historia – Epitafios funerarios en Roma – 31/05/12Escuchar audioPregunta a la historia - Epitafios funerarios en Roma - 31/05/12

Us atreviu ara a fer-ne un? El vols inscriure en pedra? No us oblideu de compartir-lo:

115 thoughts on “Celebritas uirorum ac mulierum…

 1. Robert

  Salve,
  Crec que els romans volien que el seu record i les seves formes de pensar perduressin al llarg de l’història, potser per a què les següents generacions no es desviessin del camí que la persona en qüestió va treballar amb tant d’esforç, o per altre banda tenien la creença que si algú els recordava, encara seguirien vius d’aguna forma o altre, en aquest tema tothom és lliure de creure el que vulgui.
  Vale!

 2. Chorouk

  Per què creieu que ens han arribat tants epitafis romans? Què pretenien? Què és la Celebritas?

  Primer de tot un epitafi és una inscripció sepulcral, (del grec ἐπιτάφιος [epitafios], “sobre la tomba”) són frases escrites sobre túmuls mausoleus o làpides de cementiri per homenatjar les persones que hi són sepultades.. Els romans no sabien llegir en silenci, per tant, els noms dels difunts enterrats en un determinat cementiri eren gairebé quotidianament pronunciats pels vianants que passaven per allí. Això els mantenia “vius” i evitava aquesta “mort” per l’oblit tan temuda pel món romà. En conclusió els romans pretenien no ser oblidats. Sobretot es feien dels personatges cèlebres; deixant de banda els tristos, n’hi ha de poètics i d’altres de molt de divertits, sarcàstics o venjatius. En quant a què és Celeritas, és una paraula derivada del llatí, el significat s’assembla al de la paraula “velocitat”. Es diu que aquesta paraula va donar origen a la constant c per representar la velocitat de la llum (variant que va ser popularitzada per la famosa equació E = mc², formulada per Einstein).

  És també aquesta una herència clàssica?

  Si que ho és. És l’exploració de l’herència cultural greco-romana en manifestacions culturals tradicionalment considerades menors, per ser productes de consum popular i estar incorporades a la societat de consum.

  Recordeu els epitafis que es van dedicar a Steve Jobs?

  Segons l’enllaç que he llegit, la mort de Steve Jobs diu que ha saturat les xarxes socials de condol i lloances al cofundador d’Apple. El que pensaven sobre que no estigués present, fan referència a la capacitat de lideratge i la innovació de qui va ser l’ànima d’Apple. Altres preveuen que amb la mort de Jobs començarà el declivi d’Apple, que ara s’enfronta sola al repte de sobreviure sense el seu cofundador.

  Per a nosaltres el sexe ja no és tabú, i la mort?

  Avui en dia aquests temes encara segueixen sent per alguns un tema tabú, ja que són dos temes incòmodes o delicats que ens pot provocar com és el cas de la mort sofriment. Encara que ara el sexe ja no ho és tant, ja que gràcies a les escoles, a xarrades sobre la sexualitat, et. és un tema que ara sí doncs es pot parlar amb naturalitat .Però lamentablement la mort segueix sent encara amagada, però segons el meu punt de vista, realment la mort simplement cal acceptar-la. Vivim en una època hedonista en què morir-se és gairebé un detall de mal gust. No passava el mateix en el XIX, alguns dels epitafis veiem la quotidianitat de la mort a la vida.

 3. Lua Gallen Izquierdo

  Salve!
  El romans el que pretenien 2.000 anys enrrere era que les sevse familia i al llarg dels anys la gent el recordes, era una manera de comamorarlos. Ni ells mateixes es penssaven que despres de 2.000 anys la gent d’ara també els recordaria com ho feien a la seva època.

 4. Claudia P. Torrabadella

  Per què creieu que ens han arribat tants epitafis romans? Què pretenien? Què és la Celebritas?
  Respecte aquesta pregunta, trobo necessari primer fer una breu explicació de que es un epitafi, és un escrit que se li fa en memòria a aquella persona quan és mort, es fa sobre la tomba.
  Avui en dia,ens han arribat tants epitafis pel fet de que els romans no volien ser oblidats, volien mantenir-se vius i oblidar la mort.
  I pel que és Celebritas, principalment, és una paraula derivada del llatí. El seu significat, és una aproximació a l’assemblança de la paraula velocitat. Aquesta paraula va apareixer per representar la velocitat, amb una C, al pas del temps, va tindre varies variacions.
  HI ha tres preguntes mes que m’agradaria respondre

  1- és també aquesta una herènica clàssica?
  Si, totalment. Es tracta d’una exploració cultural greco-romana, culturamlent considerades menors pel fet de ser productes de consum popular i estar incorporades a la societat de consum.

  Fent memòria els epitafis que es van dedicar a Steve Jobs, m’he mirat l’enllaç. Quan Steve jobs va morir, va ser un “Boom” a les xarxes socials, el fet de que ja no estigués present, fan referència a la capacitat de lideratge i la innovació de qui va ser l’ànima d’Apple. Hi ha altres que pensen que Apple, caurà en picat sense el seu fundador.
  Per a nosaltres el sexe ja no és tabú, i la mort?
  El tema del tabú i de la mort constantment segueixen sent presents avui en dia, són dos temes que sempre portem, que ens crea interès i incomoditat a la vegada. És un tema, que no es pot parlar així per que sí, és un tema que s’ha de tractar amb delicadesa a diferència del sexe, que es pot parlar amb molta normalitat. Donant la meva opinió, considero que no em de ignorar la mort, s’ha de parlar, s’ha d’acceptar, s’ha de reconèixer…i un cop fet això disfrutar al màxim la vida, i morir amb satisfacció.

 5. Mar Cruz Viladoms

  1-Per què creieu que ens han arribat tants epitafis romans? Què pretenien? Què és la Celebritas?
  Crec que el fet de que ens hagin arribat tants epitafis romans és perquè els romans no voliens ser oblidats, i van deixar marca.
  La Celebritas és una paraula derivada del llatí ièl que m’he informat, seu significat és més o menys “velocitat”. Celebritas, va aparèixer per representar la velocitat, encara que al llarg del temps va tenir algunes variacions.

  2- És també aquesta una herència clàssica?
  Si, ja que ens ha arribat d ela cultura clàssica.

  3-Recordeu els epitafis que es van dedicar a Steve Jobs?
  La veritat és que no, no n’havia sentit cap: ni tant sols havia sentit que tingués epitafits dedicat a ell i a la seva mort.

  4-Per a nosaltres el sexe ja no és tabú, i la mort?
  En part penso que si, ques’ha convertiat en tabú. Per la manera de vestir-se quant mort algú(negre), el llloc(tanatoris) i el sentiment que tenim envers ella(por i dolor).

 6. Carlos Garcia

  Jo crec que ho feien perquè volien ser recordats i avui en dia encara els recordem

 7. Juls París

  Salve
  La raó de per què ens han arribat tants epitafis romans és força senzilla: perquè ells donaven tanta importància a la mort i al recordatori dels difunts que van esforçar-se molt en no deixar-los en l’oblit. Van fer-ho tan bé que encara els recordem als nostres temps! La Celebritas és la gent famosa, coneguda, la celebritat.
  Escriure amb elegància i amb amor és una herència clàssica, perquè ja des dels temps dels romans donar bellesa i harmonia a les paraules era ben apreciat.

  Vale

 8. Abril Gabutti

  “No es mor qui se’n va, sinó qui s’oblida”, i és per això que els romans escrivien aquests epitafis. Era una manera de recordar el que aquella persona havia significat, perquè la recordin pel que havia sigut.
  La paraula celebritas ha canviat de significat amb el temps, però pels romans significava velocitat, el pas del temps.

 9. Anna Bagaria

  Bonum diem!
  Els romans escrivien aquests epitafis perquè volien ser recordats. De fet, ho han aconseguit i avui dia els seguim recordant gràcies a aquests escrits.
  In proximum!

 10. Valentina Restrepo

  Bonum Diem!

  Per què creieu que ens han arribat tants epitafis romans? Què pretenien? Què és la Celebritas?
  Crec que el fet de que ens hagin arribat tants epitafis romans és perquè els romans no voliens ser oblidats, i van deixar marca.
  La Celebritas és una paraula derivada del llatí ièl que m’he informat, seu significat és més o menys “velocitat”. Celebritas, va aparèixer per representar la velocitat, encara que al llarg del temps va tenir algunes variacions.
  És també aquesta una herència clàssica?
  Si, ja que ens ha arribat de la cultura clàssica.
  Recordeu els epitafis que es van dedicar a Steve Jobs?
  Ni tant sols havia sentit que tingués epitafits dedicat a ell i a la seva mort.
  Per a nosaltres el sexe ja no és tabú, i la mort?
  Avui dia penso que el sexe ja no e stan vist com un tabù a la nostra societat ja que ara la gent té la ment més oberta i sap que el sexe es algo que no et fa mal ni està malament. Sobre la mort jo crec que encara hi ha moltíssima gent que ho veu com un tabù però en uns anys podria canviar aquest pensament ja que tindrem altres idees a la ment i no tindrem la ment tan tancada com la teniem.

 11. Arnau Torres Nadal

  Salve!
  Els romans eren molt llests però també es preocupaven per que el seu record passes a la prosperitat. És per aquest motiu que hi ha gran abundància d’epitafis romans, ell olien deixar la seva petjada en aquest món. És una herència clàssica ja que ha arribat de la cultura clàssica. Considero que la mort avui en dia sí és un tabú donat que no s’acostuma a parlar d’ella. Tot i així ens hauriem de qüestionar el per què és tabú. Jo crec que és el dolor que ens produeixen els pensaments el culpable de que la mort sigui un tabú.

 12. Edgar.A

  Per què creieu que ens han arribat tants epitafis romans? Què pretenien? Què és la Celebritas?
  Crec que el fet de que ens hagin arribat tants epitafis romans és perquè els romans no voliens ser oblidats, i van deixar marca.
  La Celebritas és una paraula derivada del llatí que signfia Velocitat. Celebritas
  És també aquesta una herència clàssica?
  Si, ja que ens ha arribat d’una cultura clàssica.
  Recordeu els epitafis que es van dedicar a Steve Jobs?
  Algún si que n’habia escoltat alguns o vist per xarxes socials.
  Per a nosaltres el sexe ja no és tabú, i la mort?
  El sexe avui en dia ja no es un tabú perque es un acte natural i la gent i els joves estan conscienciats de lo que es i que sempre ho tenim que fer amb proteccio i amb respecte al sexe contrari o al mateix sexe.
  En canvi la mort en cara es un tabú perque es un tema delicat i que a ningú li agrada parlar ja que perds algú per sempre

 13. faysal

  ¿Por qué cree que nos han llegado tantos epitafios romanos? ¿Qué pretendían? ¿Qué es la Celebritas? …
  Pienso que el hecho de que nos hayan llegado tantos epitafios romanos es porque los romanos querian ser recordados por el mundo y nunca dejar de existir .
  La Celebritas es una palabra derivada del latín que signfia Velocidad.
  Y como sabemos que la Celebritas Es también una herencia clàssica por que ha llegado de la cultura clàssica.
  Hoy en dia se an cambiado mucho las cosas por ejemplo el sexo y el amor en publico ya no son un tabú en algunos paises però y la muerte ?
  El sexo Porque arrastramos un concepto muy antiguo de que el sexo es algo que debe ocultarse, que tiene algo de pecaminoso y que, socialmente, se ha censurado mucho .
  La muerte no es un evento natural, no existe algo que se llame muerte natural, puesto que todo lo que le pase al hombre es algo externo no de el propiamente, si bien es cierto, todos lo hombres han de morir, pero cada una de esas muertes será un accidente.
  Però la muerte siempre serà un tabú y no suele hablar de ella. Aún así nos deberíamos cuestionar el por qué es tabú. Yo pienso que es el miedo que nos producen los pensamientos el culpable de que la muerte sea un tabú.

 14. Oussama

  Xaipee!!
  Un epitafi (del grec ἐπιτάφιος), és el text que honora al difunt, normalment inscrit en una làpida o placa sobre la seva tomba. Tradicionalment un epitafi està escrit en vers, però hi ha excepcions. S’han conegut molts poetes que han compost el seu propi epitafi. El nom Epitafi, epitaphium en llatí, és compost de dues veus gregues epi, sobre, i taphos, tomba, és a dir inscripció posada sobre una tomba, inscripció sepulcral. A l’antiga Grècia, feia referència a l’oració aquesta respecte als ciutadans atenesos morts en batalla.

 15. Edgar.N

  Salve!
  Per als romans quan algú és moria ho festejaven perque ells creien que havia anat a un lloc millor i aixo era el motiu per celebrar que algu havia mort.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *