De qui fou mare Aurèlia Cotta?

Tothom sap qui va ser Juli Cèsar, el conqueridor assassinat; però qui coneix la seva mare, filla del cònsol Lucius Aurelius Cotta?
Per no perdre la tradició (Mater, matercula!; Els fills les millors joies…) i alhora honorar les mares -què seríem sense elles?- en un dia com a avui reivindiquem, doncs, el paper d’Aurèlia Cotta en la vida de Juli Cèsar tot recuperant aquesta intervenció de Bernardo Souvirón a El día menos pensado de RNE:

 

 

31 thoughts on “De qui fou mare Aurèlia Cotta?

 1. irina

  Salve!

  No coneixia qui era la mare de Juli Cèsar. Aurèlia Cotta fou la dona de Gai Juli Cèsar, i mare de Juli Cèsar i de dues filles més. Els seus antecedents familiars no son prou clars, però podria ser filla de Marc Aureli Cotta i de Rutília, i mig germana dels cònsols Gai Cotta (75 aC i 64 aC), Luci Cotta (65 aC) i Marc Aureli Cotta (74 aEC). Va morir el 54 aC quan el seu fill, que sempre la va tractar amb molta consideració, era a la Gàl·lia. Va influir motl en la vida de Juli Cèsar. Deien que tenia una gran bellesa i que a més era una dona molt intel·ligent.

 2. Andrea Balart

  Salve!

  Està molt bé que es reivindici el paper de les dones i més de les mares de personatges tan importants com Juli Cèssar.

  He estat buscant informació i he trobat que el paper d’Aurelia va ser molt important en l’educació del jove, ja que el seu pare s’havia anat a la guerra. A més cal destacar que era mare de tres fills i va quedar viuda quan Juli Cèssar tenia 16 anys. Aurelia va salvar al seu fill convocant a tota la familia perquè el dictador Sila perdonés a Juli per la seva rebeldia.

 3. irina

  L’educació del petit Cèsar va quedar en mans d’Aurelia, gràcies a això Cèsar es va convertir en un home molt culte.
  La importància d’Aurelia no solament va ser la d’una mare entregada, conductora de l’educació moral i acadèmica del seu fill, també, va ser també la salvadora de la vida del jove Julio César. Va salvar al seu fill, convocant a tota la família perquè Sila, perdonés al noi. Sila va perdonarlo finalment.

 4. marc

  l’educacio del petit cesar va quedar en mans d’aurelia gracies a aixo cesar es va convertir en un home molt culte la importancia d’aurelia no solament va ser lav d’una mare entregada conductora de l’educacio moral i academica del seu fill tambe va ser tambe la salvadora de la vidA DEL JOVE JULIO CESAR VA SALVAR EL SEU FILL CONVOCANT
  A TOTa familia perque sila perdones perdones al noi sila va perdonARLO FINALMENT

 5. Judith Martínez Barranco

  Salve!
  Aurelia Cotta fou la mare de Juli Cèsar i de dues filles més.Va morir el 54 aC quan el seu fill, que sempre la va tractar amb molta consideració, era a la Gàl·lia. Va influir motl en la vida de Juli Cèsar. Deien que tenia una gran bellesa i que a més era una dona molt intel·ligent.

 6. marcUS

  l’educacio del petit cesar va quedar en mans d’aurelia gracies a aixo cesar es va convertir en un home molt culte la importancia d’aurelia no solament JULI CAESAR va ser lav d’una mare entregada conductora de l’educacio moral i academica del seu fill tambe va ser tambe la salvadora de la vidA DEL JOVE JULIO CESAR VA SALVAR EL SEU FILL CONVOCANT
  A TOTa familia perque sila perdones perdones al noi sila va perdonARLO FINALMENT

 7. Marta Gallardo

  Salve!

  La mare de Juli Cèsar va ser l’Aurèlia Cotta que estava casada amb el Gai Juli Cèsar. Va tenir dos fills més apart de Juli. Va morir al 54 aC, quan el seu fill era a la Gàl·lia.

  Vale!

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  Marta, has escoltat el programa de ràdio? Què més pots aportar?

 9. Zícora

  Salve.

  Lo cert és que no m’havia parat mai a pensar qui va ser la mare de Júli Cèsar. He buscat informació sobre Aurèlia Cotta i he trobat que fou filla de Rutilia i de Luci Aurèli Cotta. El seu pare va ser cònsul en el 119 a.C. Els seus mig germans també van ser cònsuls: Gai Aurèli Cotta, Luci Aurèli Cotta i Marc Aurèli Cotta. En la seva joventut, Aurèlia Cotta era considerada una de les més prominents bellessas de Roma, arribant a contar amb una llarga llista de pretendents que comprenia destacats membres de la capital italiana com per exemple Marc Livi Drus, el tribú de la plebs, que en aquell moment estava considerat com un dels millors advocats de Roma.

  Vale.

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  Es pot saber per què no escolteu l’àudio d’un parells de minuts?

 11. Jose Maria Fernandez

  SALVEE!!!

  No sabia qui era la mare del cesar No coneixia qui era la . Aurèlia Cotta fou la dona de Gai Juli Cèsar, i mare de Juli Cèsar i de dues filles més. Els seus antecedents familiars no son prou clars, però podria ser filla

 12. Nora Domingo

  Cornèlia Cinnila, filla de Luci Corneli Cinna. Es va casar amb Gai Juli Cèsar després de ser dictador, el 83 aC. Cèsar tenia llavors 17 anys. Van tenir una filla, de nom Júlia.
  Aurèlia Cotta, mare de Juli Cèsar, vivia en un barri de pobre en un Insula, en una casa d’immigrants com jueus. Ella cobraba lloguers i quan no la podien pagar els hi deia que ensenyessin la seva llengua al seu fill.

 13. Marta Verde

  Salve!
  Aurèlia Cotta va ser la dona de Juli Cèsar que vas ser pretor, però no se sap en quin any, i mare de Juli Cèsar, que va ser un líder polític i militar. Nascut en el si de la Gens Júlia. Juli Cèsar sense la seva mare no hagues sigut ningu. A Roma hi havia la part dels rics i el barri dels immigrants i pobres, on vivia Aurèlia, a una insula, allà tenia com a inquilins a jueus, gals, celtes i immigrants , per això ella cobrava lloguers. Va ser molt important en l’educació del jove, ja que el seu pare s’havia anat a la guerra. Era mare de tres fills i va quedar vidua quan Juli Cèsar tenia 16 anys. Aurèlia va salvar al seu fill convocant a tota la familia perquè el dictador Sila perdonés a Juli per la seva rebeldia.

 14. Yasmina Berkane Pais

  Salve!

  Aprofitant que la setmana passada va ser el dia de la mare està bé poder conèixer algunes de les mares “oblidades” dels personatges importants de la història de Roma.

  Aurèlia Cotta va ser la mare de Juli Cèsar i a l’antiga Roma era considerada una dona respectable, intel·ligent i un bon model de matrona. Aurèlia va defensar el seu fill més d’una vegada i va poder arribar fins on va arribar en part gràcies a la seva mare.

  Cornèlia, també molt estimada a la ciutat de Roma, va ser la mare de Tiberi Semproni Grac i Gai Semproni Grac dos dels polítics més importants que van haver a la República romana. Quan el seu marit va morir va voler educar els seus fills i no va acceptar cap proposta de matrimoni.

  Leto o Letona va ser la mare d’Apol·lo i Àrtemis. Els bessons eren fills de Zeus i Hera molt enfadada amb el seu marit va voler venjar-se de Letona. Aquesta va lluitar molt per tenir els seus fills amb ajuda d’alguns déus i quan Apol·lo i Àrtemis van néixer van defensar la seva mare en tot moment de qualsevol amenaça.

 15. alexia.alvarez

  Salvete!
  Desconeixia completament qui era la mare del conegut Cesar.
  Aurelia va néixer a Roma, al 120 abans de Crist. El seu pare era el cònsol Lucio Aurelio Cotta i la seva mare, Rutilia, era germana d’un personatge tan impactant com Rutilio Rufo, un dels pocs romans que, exiliat, va desestimar tornar a la ingrata ciutat i va viure a l’Orient envoltat de l’afecte dels provincials als quals havia governat. Una família de gran rectitud i arrelada a la ciutat i els seus valors.
  La mare d’Aurelia, quan va quedar vídua, va fer alguna cosa no del tot acceptable per als costums d’una matrona exemplar, es va casar de nou i més ho va fer amb el germà del difunt marit, però sembla això que no disminuiria la seva fama d’honestedat ni es va veure zaherida per això per les males llengües romanes, que eren molt dolentes quan l’interès polític ho feia necessari. Aurelia es va casar per sota de les seves possibilitats. La seva família no era de les més riques de Roma, però estava millor situada que els Julio César. No obstant això, aquesta aliança matrimonial afavoriria la família durant l’època de Mario, ja que aquest estava casat amb una germana del seu espòs.
  Aurelia va tenir tres fills, sent el menor un home, quedant vídua quan el noi tenia 16 anys, trobant-llavors en una posició vulnerable no només per la viduïtat, sinó també pel fet que, el més gran enemic de Mario, Sila, va aconseguir el poder i ho va fer valer amb duresa contra els que se li havien oposat.
  La importància d’Aurelia en la formació del jove César serà enorme, doncs, cal tenir en compte, que el seu pare i altres membres homes de la família, romanien poc a la ciutat dedicats a la guerra i la política. L’educació del petit Cèsar va quedar en mans d’Aurelia, de la seva tia Julia i d’un preceptor privat anomenat Grifón, gal però amb formació alexandrina, però també al seu propi esperit autodidacta, convertint-se en un dels homes més cultes de la seva època.

 16. Valentina Restrepo

  Salve!
  No coneixia qui era la mare de Juli Cèsar, mai m’ho havia preguntat.
  He buscat informació sobre la mare de Juli Cèsar va ser l’Aurèlia Cotta que estava casada amb el Gai Juli Cèsar. Va tenir dos fills més apart de Juli. Va morir al 54 aC, quan el seu fill era a la Gàl·lia, també he trobat que el paper d’Aurelia va ser molt important en l’educació del jove, ja que el seu pare s’havia anat a la guerra. A més cal destacar que era mare de tres fills i va quedar viuda quan Juli Cèssar tenia 16 anys. Aurelia va salvar al seu fill convocant a tota la familia perquè el dictador Sila perdonés a Juli per la seva rebeldia.
  He trobat l’apunt molt interesant i m’ha agrdat molt

 17. Mar Cruz Viladoms

  Bonum diem!
  La veritat és que, després d’haver escoltat tant el nom de Iuli Cèsar i centrar-me en ell mateix, crec que no m’hauria preguntat mai qui va ser la seva mare.
  Després de fer una petita recerca sobre Aurèlia Cotta, he pogut concloure que fou filla de Rutilia i Luci Aurèli Cotta. El seu pare va ser cònsol en el 119 a.C. i els seus germans també ho van ser: Gai Aurèli Cotta, Luci Aurèli Cotta i Marc Aurèli Cotta. Quan va ser jove, Aurèlia Cotta era considerada una de les dones més belles de Roma, tenint així moltíssims pretendents.
  LA veritat és que aquest apunt m’ha servit per aprendre alguna cosa que no sabia, i crec que no hagués sabut mai.

 18. Pingback: Serà veritat el que es diu de Juli Cèsar? | Aracne fila i fila

 19. Pingback: Ser mare a l’antiga Roma | Aracne fila i fila

 20. Joaquin

  Aurelia Cotta fue la madre de Cayo Julio César.
  En su juventud, Aurelia Cota era considerada una de las más prominentes bellezas de Roma, llegando a contar con una interminable lista de pretendientes que comprendía a destacados miembros de la capital italiana como, por ejemplo, Marco Livio Druso, el tribuno de la plebe, que en ese momento era considerado como uno de los mejores abogados de Roma.

  Aurelia se casó con un pretor, Cayo Julio César, hijo del senador pedarius, Cayo Julio César, (el abuelo de Julio César el dictador) y Marcia, descendiente de Anco Marcio, el cuarto de los siete Reyes de Roma. Su esposo murió en campaña en el año 85 a. C., sus hijos fueron:

  Julia la Mayor
  Julia la Menor
  Cayo Julio César (100 a. C.-44 a. C.)

 21. Irene Sanz

  Salve!

  Aurèlia Cotta fou la dona de Gai Juli Cèsar, i mare de Juli Cèsar i de dues filles més.
  Aurèlia i la seva família van ser molt influents en l’educació i la seguretat del seu fill. El seu marit Gai Juli Cèsar, era sovint lluny, de manera que li va recaure latasca de criar al seu fill.
  Com Cornèlia Cinnila va morir jove, Aurèlia va educar la seva jove néta Júlia Cesària en el seu lloc i va dirigir les possessions del seu fill.
  L’historiador Tàcit la considerava la matriarca ideal i la tenia en gran consideració, i Plutarc la descrivia com una dona estricta i respectable.

 22. Laia A.

  Salvete!
  Aurèlia Cota, va nèixer al 120 a.C i va morir al 54 a.C. Va ser filla de un cònsul romà anomenat Luci Aurèli Cota i Rutilia.
  De jove Aurèlia, va ser bellesa important i més tard va casar-se amb Juli Cèsar i d’aquell matrimoni, van nèixer tres fills: Júlia la gran, Júlia la menor i Juli César.
  Aurèlia va ser molt exigent amb l’educació dels seus fills sobretot a la del noi.
  Juli Cèsar, va ser dictador romà des del 48 a.C fins el 44 a.C amb la seva mort als 55 anys.

 23. Chorouk

  Aurèlia Cotta fou la dona de Gai Juli Cèsar, i mare de Juli Cèsar i de dues filles més. Els seus antecedents familiars no són prou clars, però podria ser filla de Marc Aureli Cotta i de Rutília. Aurèlia i la seva família van ser molt influents en l’educació i la seguretat del seu fill. El seu marit Gai Juli Cèsar, era sovint lluny, de manera que la tasca de criar al seu fill va caure en la seva majoria a les espatlles d’Aurelia.
  Aurelia Cota, mare de Juli César, va ser molt important per al seu fill, ja que sense ella no hagués estat ningú. Vivia en un barri pobre i marginal de Roma, al barri de Subura . Era el que els romans anomenaven ínsula, una casa de pisos. La raó per la qual ella vivia allà era que cobrava lloguers en espècies als diferents inquilins.

 24. julssparis98

  Salve!!

  Aurèlia Cotta fou la dona de Gai Juli Cèsar, i mare de Juli Cèsar i de dues filles més. Els seus antecedents familiars no són prou clars, però podria ser filla de Marc Aureli Cotta i de Rutília.
  La importància de Aurelia en la formació del jove César serà enorme, doncs, cal tenir en compte, que el seu pare i altres membres homes de la família, romanien poc a la ciutat dedicats a la guerra i la política. L’educació del petit César va quedar en mans de Aurelia. La importància de Aurelia no solament va ser la d’una mare lliurada, sinó també va ser la salvadora de la vida del jove Juli César, el va conduir cap el bon camí.

  Aquest és un gran exemple sobre la importància del paper de la mare, per ami la meva mare és única i ella juntament amb el meu pare m’ho han ensenyat tot i donat tot, igual que Aurèlia a Julia Cèsar.

 25. Valentina Restrepo Rodríguez

  Bonum diem!
  fue una dama romana del siglo I a. C. perteneciente a la gens Aurelia. Fue admirada en la Antigüedad por la esmerada educación que impartió a su hijo Julio César.
  Aurelia era miembro de los Aurelios Cotas, una rama familiar de la plebeya gens Aurelia, e hija de Lucio Aurelio Cota, cónsul en el año 119 a. C. Por parte de padre, era prima de los tres hermanos Cotas que alcanzaron el consulado tras la dictadura silana. Se casó con Cayo Julio César, miembro de una familia patricia de la gens Julia, con quien fue madre de Julio César y dos hijas, ambas llamadas Julia.

 26. ainablanch

  bonum diem!

  Aurèlia Cotta va ser la dona i mare de Juli Cèsar . La mare de Juli Cèsar va tenir un paper clau en el desenvolupament i la formació de la forma de ser del seu fill .La resta de membres de la familia partien de la ciutat sovgint ja que es dedicaven al ón militar o be a la polític, per tant com ja he dit el paper d’Aurèlia va tenir un paper clau pel seu desenvolupament.
  Altre cop veiem un gran exemple de com el paper de la mare es importantíssim pel nostre desenvolupament i com ho donen tot pels seus fills.

 27. arnaunadal8

  Salve!
  Aurèlia Cotta ve tenir un paper súmmament important en la vida de Juli Cesar sobretot de petit. Era mare de tres fills i el seu marit estava a la guerra. Després de 16 anys de nèixer el seu últim fill, Juli, el qual va tenir un part per cesària, d’aqui “Cesar” es va quedar viuda. Tot i això, va seguir sent un important punt de suport pels seus fills i va salvar a Juli quan el dictador Sili el volia castigar molt ceverament per la seva reveldia.

 28. Maryama

  Bonum diem!

  Aurèlia Cotta va ser la mare de Juli Cèsar. Va tenir una gran importància en la formació del jove Cèsar, ja que el seu pare estava poc temps en la ciutat per la guerra i la política. Aurèlia va ser l’exemple d’una bona mare, però no només va tenir importància en l’educació moral i acadèmica del seu fill, sinó que també, va ser la salvadora de la seva vida.

 29. Nerea Judez

  Ave!
  Aurelia va néixer a Roma, al 120 abans de Crist. El seu pare era el cònsol Lucio Aurelio Cotta i la seva mare Rutilia. Aurelia va ser una dama romana del segle I a. C. admirada en l’Antiguitat per l’educació que va impartir al seu fill Julio César. Es va casar amb Cayo Julio César, membre d’una família patrícia de la gens Julia, amb qui va ser mare de tres fills i, sent el menor un home, va quedar vídua quan el noi tenia 16 anys

 30. Chaymae Harrak

  Salve!
  Aurèlia Cotta va ser la mare de Juli Cèsar. Va ser una gran ajuda per el creixement de Cèsar, ja que el seu pare estava molt poc temps en la ciutat per la guerra. Aurèlia va ser l’exemple d’una bona mare, però no només va ser el pilar més fort del seu fill, sinó que, va ser la salvadora de la seva vida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *