IX Premi Thos i Codina de Treballs de Recerca de Batxillerat

El divendres 10 de maig el jurat del IX Premi Thos i Codina de Treballs de Recerca de Batxillerat (curs 2011-2012) ha fet públic el seu veredicte en un solemne acte celebrat a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró el dia de la seva festa patronal, Sant Raimon de Penyafort.

El jurat l’han format dos membres del Grup d’Història del Casal (Jaume Vellvehí i Maria Salicrú-Maltas), la catedràtica de l’IES Thos i Codina Núria Nogueras, Mercè Colomer -en representació d’Òmnium Cultural- i el Degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats, Julio Naveira.

El premi el convoquen des de fa nou anys l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró juntament amb el Grup d’Història del Casal de Mataró amb el copatrocini de la família Cobo descendents de Terenci Thos i Codina.

VALORACIÓ DELS TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT DEL IX PREMI THOS I CODINA (divendres 10 de maig de 2013 per Mercè Colomer com a membre del jurat en representació d’Omnium Cultural de Mataró) corresponents al curs 2011-2012:

L’any passat va guanyar el VIII Premi Thos i Codina el treball titulat Història de Can Rogent, una recerca que il·lustrava la història d’una família de Sant Andreu de Llavaneres des del segle XV fins a l’actualitat. Enguany tres treballs finalistes opten al IX Premi Thos i Codina de Treballs de Recerca de Batxillerat, que són:

En primer lloc, el treball Un jaciment romà excepcional, Can Farrerons, finalista amb el pseudònim de Gladius és una recerca exhaustiva que destaca perquè a partir del coneixement teòric d’unes restes romanes conservades a Premià de Mar, analitza la planta octogonal del jaciment de Can Farrerons i fa aportacions singulars inèdites. L’alumne ha realitzat un important esforç de documentació –també gràfica- així com entrevistes de gran valor a especialistes que constitueixen gairebé l’essència del treball. La recerca compleix el requisit d’elaboració d’una tesi, un mèrit en un treball de recerca de batxillerat. Cal reconèixer també l’evolució i entusiasme de l’alumne des de l’inici del treball fins al seu acabament on assumeix la seva implicació en la defensa i valoració del patrimoni.

En segon lloc, el treball La República de Weimar (1919-1933) i els orígens del III Reich. Una visió mataronina contemporània, finalista amb el pseudònim en blanc, es tracta d’una investigació original que ressegueix les notícies publicades al Diari de Mataró sobre la República alemanya de Weimar. La recerca demostra la implicació de la ciutat amb allò que passava fora de les nostres fronteres entre 1919 i 1933. L’alumne ressegueix l’actualitat alemanya vista des de la premsa mataronina i la compara amb la realitat espanyola. Cal destacar l’important esforç d’interpretació de la política alemanya i de contextualització a nivell català, així com el fet que ha hagut de ser una recerca llarga amb resultat minsos. És interessant també la valoració final d’on es desprèn una visió del passat des del present com a antídot davant les circumstàncies actuals. Acaba demostrant la vocació de mantenir vincles des de Mataró amb l’exterior.

I en tercer lloc, el treball Armats de Mataró, finalista amb el pseudònim de “Manaia”, és una recerca exhaustiva que incideix en tots els aspectes relacionats amb el món dels Armats de Mataró. L’autor o autora del treball ha recollit una àmplia documentació sobre el món dels armats i s’ha entretingut en tota mena de descripcions (la indumentària, els passos, els moviments, la història, el paper de l’entitat a la ciutat, el paper dels personatges, la terminologia…). Aquesta recerca aporta un gran volum d’informació entre la que hem de destacar la documentació gràfica, que resulta molt interessant, rica i descriptiva. A més a més, les fonts que l’alumne ha utilitzat per nodrir-se són molt variades: a part de la recerca en diversos arxius, ha realitzat entrevistes als protagonistes. “

El premi va quedar malauradament desert davant la sorpresa de l’auditori i la desil·lusió dels finalistes, especialment d’en Rubén. L’accésit va ser per a La República de Weimar (1919-1933) i els orígens del III Reich. Una visió mataronina contemporània de l’alumne Jean Luc Mendes de l’Institut Obert de Catalunya. L’Enhorabona!

Rubén Florencio amb els seus pares, finalista 9è Premi Thos i Codina

En Rubén Florencio amb la seva tutora de TR

Rubén Florencio i la seva tutora de TR

L’ENHORABONA, Rubén Florencio per aquest últim guardó de finalista al IX Premi Thos i Codina, després d’haver guanyat el Premi Hèracles i un Premi de recerca jove, més és impossible!

El proper 30 de maig finalitza el termini per al lliurament d’originals de la convocatòria del X Premi (treballs de batxillerat del curs 2012-2013) que s’atorgarà el proper any. Podeu consultar les bases aquí.

4 thoughts on “IX Premi Thos i Codina de Treballs de Recerca de Batxillerat

  1. Ramon Post author

    Realment és bastant penós que els membres del jurat després de CANTAR les EXCEL·LÈNCIES dels tres treballs finalistes declarin desert el IX Premi Thos i Codina. Quina gran desil·lusió per a aquests nois! Ara bé després d’haver guanyat un PRJ, un nou CIRIT, en el cas d’en Rubén no s’acaba d’entendre això i devalua aquest premi i fa quedar en ridícul els membres del jurat. Suposo que s’han volgut ESTALVIAR els dinerons!

  2. Margalida Capellà Soler Post author

    Quin honor, Rubén! Mira què he trobat!

    “Rubén Florencio, alumne de segon de batxillerat de l’Institut de Premià de Mar, ha estat guardonat amb el premi CIRIT pel treball de recerca “La vil·la romana de Can Ferrerons (Premià de Mar)”. Fa uns mesos, aquest treball ja va ser mereixedor del 1r premi Hèracles 2012 que convoca la secció espanyola de la SEEC.

    El lliurament de premis CIRIT a la recerca jove tindrà lloc el 23 de març a l’auditori de Barcelona. Més informació aquí.

    L’ICAC des del 2010 treballa en l’estudi arqueològic de la vil·la romana de Can Ferrerons (Premià de Mar) que està dirigit per la Dra. Marta Prevosti, directora del Museu d’Estampació de Premià de Mar i investigadora de l’ICAC, Ramon Coll (Ajuntament de Premià) i Josep Font (Actium).Tots ells han assessorat Rubén Florencio en la seva recerca.

    Durant els primers mesos del 2012, moltes de les troballes arqueològiques realitzades en aquest jaciment van poder mostrar-se al públic en el marc de l’exposició L’arqueologia de Premià, organitzada pel Museu d’Estampació de Premià de Mar”

    http://www.icac.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=724%3Apremi-a-secundaria-per-un-treball-sobre-una-vilmla-romana-de-premia-de-mar&catid=3%3Asegon-destacat-noticies&Itemid=79&lang=ca

  3. Pingback: Anònim

  4. Pingback: Imposició de la toga | De iure

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *