Clàssics d’or: Quid nobis dederunt?

A l’institut Premià de Mar, tot i que estàvem en la recta final de la presentació i defensa oral del Treball de Recerca,  també vàrem celebrar el 12 del 12 a les 12, l’acte reivindicatiu a favor de l’herència clàssica per reclamar el lloc que es mereixen les nostres matèries en la nova llei d’educació, promogut per AMUPROLAG i la secció de Múrcia de la SEEC. Ens vàrem inscriure a la llista de centres participants, n’hem fet promoció al Facebook, en vàrem penjar les fotografies i hem anat seguint amb interès tot l’esdeveniment. No vàrem presentar el vídeo a concurs (en Víctor es va despistar i no va gravar!). L’important és la participació; tanmateix, m’agradaria preservar, potius sero quam numquam, un bell record d’una hora molt especial en què em vàreu demostrar que la llavor per a la pervivència dels clàssics continua viva. De totes les herències que hem rebut dels grecs, en destacaria hic et nunc el voler saber (en mots d’Aristòtil Met. I, 1, 980 a: Πάντες ἂνθρωποι τοῦ εἰδέναι ὀρέγονται φύσει) i que penes (LOMCE) i alegries (12 del 12 a les 12) ens uneixen: Οὐκοῦν ἡ μὲν ἡδονῆς τε καὶ λύπης κοινωνία συνδεῖ (Plató, Rep. V 462b). Agraeixo a la professora Anna Vinyoles, que a mitja classe, baixés amb nosaltres, a l’hora de llatí 1, i ens acompanyessin els seus alumnes de llatí de quart en una lectura improvisada de textos literaris en català. Els alumnes de primer de batxillerat també vàreu llegir textos en grec clàssic, en llatí, en català i en castellà a més d’aquesta petita interpretació en llatí de “Quid nobis dederunt?”, a partir d’una escena molt popular que Monty Python va representar a “Vida de Brian” i que els companys de Chiron, dirigits per Jerry vàrem fer en llatí. No us ho perdeu; hi va haver la presència d’uns convidats i espectadors molt especials…!

Ecce!

Feliciter, clàssics d’or de l’institut Premià de Mar! Feliciter, AMUPROLAG per la iniciativa del 12 del 12 a les 12, per la passió i interès que ha posat Fernando Blaya a Yo conozco mi herencia, ¿y tú?.

Ad multos annos, Chiron! Tal dia com avui el nostre president, Carlos Cabanillas, posava la primera pedra al seu bloc. Chiron ja té set any! FELICITER!

Per cert, Quid nobis dederunt? Tu has rebut aquesta herència, ara et toca passar-la! No te n’oblidis!

27 thoughts on “Clàssics d’or: Quid nobis dederunt?

 1. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  Enhorabona! Ha quedat genial, tots hem rigut molt ja que aquest video conté efectes humorístics (jugadors de futbol mirant atentament la poesia de l’Alma Bergel).
  Va ser una experiència fantàstica ja que a l’hora de practicar per gravar ens vam fer un tip de riure.

  A la taula, representa que un grup de jueus parlem en llatí sobre els romans.
  El cap dels jueus es queixa d’ells però tots els seus companys li donen arguments contradictoris a les seves queixes ja que els romans no només van conquistar terrenys, sinó que van aportar moltíssimes coses que diu el video.

  Espero tornar a gravar i representar alguna escena que tingui relació amb les clàssiques.

 2. balart.andrea0920

  Salve!

  Està molt bé el muntatge que has fet Lida i ha quedat molt bé contestant a a la pregunta quid nobis dederunt romani? “que ens han deixat els romans?” doncs és veu clarament en la parodia de La vida de Brian, que heu representat molt bé, on diuen que els romans han deixat els aqüeductes, les clavegueres… és per això que els jueus estan enfadats.

 3. Victor Barranco

  Salve!
  Aquest vídeo, ha quedat realment fantàstic, el muntatge ha quedar de luxe de debó! FELICITER MAGISTRA!!!
  Aquesta herència, ha estat molt ben rebuda, per tant ara el que entre tots hem d’intentar, és seguir passant-la perquè realment es conservi, ja que val la pena.
  Per altra part, vull demanar perdó per no grabar-ho, ja que ho vaig entendre malament!
  vale 😀

 4. Xènia Serra

  Salve!
  Feliciter a tots els que van participar en els classics d’Or de l’institut Premià de Mar i per haver participat en el 12 del 12 a les 12!! Realment em veig divertir molt aquell dia, actuant amb tots i veient i escoltant les recitacions dels alumnes de 4t ESO i 1r de Batxillerat.

 5. Yasmina Berkane Pais

  Salve!

  Ja no me’n recordava d’aquest vídeo que vam fer per celebrar el 12 del 12 del 12. Ha quedat genial!
  És molt original com ha quedat com si fos la Gala de la Pilota d’Or.
  Molts més company van llegir textos clàssics per no s’ha vist pel soroll que hi havia a la pista del costat de la sala d’actes.
  Em va semblar apropiat fer aquest vídeo on vam demostrar lo importants que van ser els romans en moltes coses que encara perduren avui dia. Vam agafar aquesta escena de la pel·lícula “La vida de Brian” on els jueus no volen ni veure als romans, però més tard s’adonen de tot el que ens han donat.

 6. Maryam Alaoui

  Salve!!

  M’ha fet molta gràcia aquest video, que vam grabar el dia 12 del 12 a les 12h, ho vam passar molt bé, va ser una classe diferent a les de sempre i molt entretinguda.

  Feliciter, per tots aquells que van participar en un dia com aquell, ho van fer molt bé i el muntatge ha quedat perfecte Lida!! M’agrada molt.

  Vale 🙂

 7. irina

  Feliciter ha quedat realment molt bé el vídeo. Em va semblar molt bona idea fer això en el dia 12 del 12 a les 12. A més de la representació d’aquest fragment de la vida de Bryan els de quart van llegir poemes i alguns, com el Victor Sanchez, l’Andrea i jo vam llegir uns poemes en grec. Tal com es veu en el fragment i es diu, els romans ens han deixat moltes coses: la llengua, sense la qual avui en dia no parlaríem l’idioma que parlem (català, castellà, francès..), les tradicions, algunes com per exemple la de fer regals per nadal, el calendari, sense el qual estaríem una mica desorientats, alguns mites (mites d’Ovidi) dels quals avui en dia s’han pogut representar en el cinema o que s’han nombrat en alguns poemes (com el mite d’Apol·lo i Dafne que surt en un poema de Garcilaso de la Vega), etc.

 8. Génesis

  Salve!
  Felicitats per la presentació! Molt original el muntatge, fa molta gràcia, ha quedat molt bé!
  Vale:)

 9. Margalida Capellà Soler Post author

  Celebro que el petit vídeo us hagi agradat i que tingueu, com jo mateixa, un bon record del 12 del 12 a les 12. Víctor, no et preocupis; però una altra vegada πρόσεχε τὸν νοῦν.

 10. Clàudia Cazaux Cuberas

  Feliciter magistra! Ha quedat genial el vídeo i el montatge, feliciter també pels que van participar en aquesta activitat, ho vau fer molt bé, era molt divertit veureus jajaja
  Els romans ens han deixat moltes coses! Gràcies a ells tenim uns mites, una llengua, unes tradicions, etc.
  Tindré un bomn record del dia 12 del 12 a les 12! 😀

 11. Jose Aitor i Josep

  Salve!
  Felicitats per la presentació! Està molt bé el muntatge que has fet Lida i ha quedat molt bé.
  En aquesta herència és veu clarament en la parodia de La vida de Brian, que heu representat molt bé, on diuen que els romans han deixat els aqüeductes, les clavegueres…

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  M’estranya ben molt, Josep, Aitor i Jose, que no comenteu el paral·lelisme!

 13. Albert

  D’entrada felicitats per la feina que feu!!!
  Sóc profe de clàssiques d’Anglès. L’any passat vam coincidir a les jornades en un taller de grec oral amb un professor que es deia Mario Díaz. Vull contactar amb ell erò no trobo el seu correu enlloc. Tu el tens o me’l pots aconseguir? Gràcies i felicitats de nou.

  Albert

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Hola, Albert! M’alegro de saber de tu i tant que recordo el taller de Grec oral amb el Mario. Ara no tinc a mà el seu correu, però em posaré en contacte amb tu i te’l passaré.

  És possible que aquest estiu vingui a Barcelona.

 15. Marta Verde

  Salve!
  Ha quedat super bé el vídio! M’ha agradat el muntatge, aquest toc que ha fet la Lida de posar els jugadors de fútbol en la gala de la Pilota d’Or. Feliciter!
  Encara que no s’han pogut recuperar totes les grabacions del alumnes, per culpa del soroll de la pista, ha quedat perfectament.
  Quid nobis dederunt romani? Els romans ens han deixat moltes coses!

 16. imad

  Salve!

  Felicito a tothom que hi ha participat és una activitat molt interessant. El muntatge esta molt ben fet,i a part el títol que és premis d’or del INS Premià te a veure molt amb la gala de la pilota d’or ja que surten moltes persones famoses del món del fútbol. Felictats, molt bon treball!

  Vale!

 17. imad

  Salve!

  Felicito a tothom que hi ha participat és una activitat molt interessant. El muntatge esta molt ben fet,i a part el títol que és premis d’or del INS Premià te a veure molt amb la gala de la pilota d’or ja que surten moltes persones famoses del món del fútbol. Felictats, molt bon treball!

  Vale:)!

 18. yussuf

  Salve!
  Sens dubte un gran video, felicitar a tots els que han format part del video es bastant original te una cosa bastant graciosa que es que sembla que Guardiola,Cristiano Ronaldo,Andrés Iniesta estiguin mirant la funció que van fer els noi i noies de 4 i 1r de batxillerat de llatí del nostre institut.M’ha semblat molt bé i us ha quedat bastant bé i original.

 19. Nora Domingo

  FELICITER !!!!!

  El video ha quedat molt bé! El muntatge és genial, la imaginació que tens Margalida. Encara que no és poden posar tots els videos i totes les lectures ha quedat relament bé. M’agrada molt participar en aquest tipus de activitats.

 20. sheila

  Salve!
  Felicitats per aquest video tan ben fet. Realment va ser un dia molt divertit celbrant el 12 del 12 a les 12!!

 21. marcus

  moltes felicitats per el video
  sobre la recreacio de la vida de brian
  en el video sortia de famosos cristiano ronaldo
  andres iniesta pep guardiola i leonel messi
  representa el balo d’or a zurich

 22. Uxue Avilés

  Salve!!

  Un muntatge molt ben fet Lida, com sempre!!
  Me’n recordo l’any passat quan feia aquest tipus d’activitats… Que diferent que era d’aquest any!!
  Tot el que han deixat els romans s’ha de continuar conservant per molts més anys.

  Vale!!

 23. Pingback: Anònim

 24. Pingback: Jo conec la meva herència, i tu? | El Fil de les Clàssiques

 25. Pingback: També som Antígona! | Literatura grega a escena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *