Més Treballs de recerca de Clàssiques digitals

Un any més i ja van tres els alumnes m’han demanat de tutoritzar un Treball de recerca de Clàssiques (condicio sine qua non) interdisciplinar i digital (el 2010-11 amb L’empremta d’Orfeu i Carrers amb referents Clàssics; el 2011-12 amb Referents clàssics a Harry Potter). Aquest curs curiosament he dirigit el Treball de recerca de cinc alumnes de segon de batxillerat i ha estat el primer any que tots els treballs han estat, a petició dels tutorands, íntegrament en format digital i això que el curs passat un treball de recerca en paper va guanyar el primer premi Hèracles! Ningú no hi ha posat cap objecció, ni el centre, ni el tribunal, … i han estat molt ben valorats. Per primera vegada he dirigit treballs de recerca per parelles i un de compartit amb un altre centre, l’institut Can Mas de Ripollet del Vallès.

 

Turisme arqueològic al Maresme, una continuació d’un projecte de recerca de quart, en la línia de recerca ( Jaciments romans al Maresme) i en el format (Jimdo), tot i que la Georgina no fa ni llatí ni grec al batxillerat. Hady & Georgina, Georgina & Hady, han treballat en equip i de valent fins al punt d’embolicar-me  en més d’una moguda, com fer tallers durant dos caps de setmana i un d’ells era pont, o rebre una trucada de la ràdio a les set del matí, entre d’altres. En definitiva, un parell d’alumnes que han après a consciència què és fer un TR i ara deixen per a la societat el patrimoni romà que es pot visitar a El Maresme. Desitjo que les autoritats locals i del Consell Comarcal s’inspirin en el seu entusiasme juvenil i portin a la pràctica els seus suggeriments.

Turisme arqueològic Maresme

 

Òpera amb referents, un treball individual i d’un tema que m’apassiona, l’òpera,  però que em pensava que mai no interessaria a cap alumne i un bon dia tinc la sort que  l’alumna de llatí Laura Luna, inspirada en el TR en format de bloc, obert ara a la col·laboració, L’empremta d’Orfeu, i en un apunt que li havia deixat fer a Aracne fila i fila em proposa de fer un bloc d’òpera amb referents clàssics. La tenacitat de la Laura i el sobreposar-se als imprevistos i a  les circumstàncies personals més adverses han fet que finalment tots puguem gaudir d’aquesta joia musical amb referents clàssics , que es compromet a continuar per tal de  fer possible que ens agradi la seva passió, la música.

Òpera amb referents

 

Origen llegendari del capitell corinti és un altre treball per parelles, però no per pròpia voluntat, sinó perquè a l’institut Can Mas de Ripollet del Vallès tots són així, fa que un dia la Chaima comenci a interessar-se pel format digital i demana de compartir un Google site amb la Sara, el Dani i l’Eric, dos alumnes del professor de llatí Josefet Fuentes. Ens estrenem, doncs, en una nova línia de recerca,  compartint les condicions del TR amb un altre centre, tot i que a Can Mas no el presenten fins més tard. La Sara i la Chaima m’han fet patir l’experiment amb les plantes d’acant: la calor de l’estiu, el fred de l’hivern, l’atac de mosca blanca, els caragols i les bavoses, i d’altres que val més obviar. A casa, he plantat plantes d’acant amb cistell a sobre, al costat, en testos i a terra, i finalment podem afirmar que Cal·límac es va inspirar en la planta d’acant per deixar-nos el capitell corinti tal com relata la llegenda de Vitruvi. D’aquest treball destacaria el bon cor de la Chaima i la seva capacitat de superació, és molt temperamental i hem tingut les nostres múltiples topades, però ha après molt: a editar i a publicar en web, a compartir, a saber esperar, a tenir confiança,  a tenir paciència, a cuidar una planta, a redactar millor i a no fer tantes faltes d’ortografia i d’expressió, …

Origen del capitell

ENHORABONA a totes cinc! Enhorabona, Georgina, Hady, Laura, Sara i Chaima,  per demostrar un any més que és possible fer un treball de clàssiques, interdisciplinar, interessant, actual… i en format web 2.0, a més enguany per parelles i en col·laboració amb un altre centre! Gràcies per tot el que m’heu ensenyat i m’heu fet aprendre i no només a tenir paciència i a saber confiar en vosaltres! Moltes gràcies!

També són ben mereixedors del meu agraïment  tots els meus alumnes de llatí i de grec que varen fer magistralment de conillets d’índies en les exposicions orals prèvies d’aquests treballs i que varen participar en la part pràctica de la Laura, quan també ens va venir a tocar la flauta, etc.

No vull acabar sense agrair a la directora del Museu d’Estampació de Premià de Mar, Marta Prevosti, i  al tècnic de l’Ajuntament de Premià de Mar, el també arqueòleg Ramon Coll l’obrir les portes de l’obrador per permetre fer a la Hady i la Georgina la seva part pràctica del TR, a l’Antón Torrents per fer moure tots els fils, així com tots els jaciments que els han obert les portes (Cella vinaria, Can Modolell, …)  i a l’escola Bergantí de El Masnou, especialment a la seva cap d’estudis de secundària, Eva Roca, i a  Pau Gasol i al mestre de música, l’aràcnid Xavier, que deixés fer a la Laura la  part pràctica a les seves aules.

28 thoughts on “Més Treballs de recerca de Clàssiques digitals

 1. Vicctor Barranco

  Salve!!
  aquest any, he pogut gaudir de tots els treballs de recerca. Realment, crec que tots, han estat de 10, portaven una feinada darrera increible, realment es mereixen una bona nota. Tots en si, m’han agradat, pero el que més gracia m’ha fet, ha sigut el de Ópera amb referents classics, ja que vam poder gaudir de uns troçets de musica en directe, la flauta, que percert, va estar molt ben tocada.
  Felicitats noies!
  Vale 😀
  Victor 😉

 2. Laura Luna

  Això és el que més m’agrada del format digital, poder compartir el meu treball amb tothom.
  En un principi, m’angoixava molt el format digital. Ficar-se davant de l’ordinador amb tot un treball per fer i desconeixent el que s’ha de fer. A poc a poc, però, vas creant articles i poquet a poquet et trobes amb tot un bloc fet. Sembla mentida, però cada previsuatlització del bloc m’enorgullia i em motivava a fer-ne una altre.
  El format digital, inicialment sembla més un impediment que no pas, un format avantatjós, però presenta més avantatges dels que ens pensem. De fet, en el meu cas veig que el meu treball en format convencional, no hagués estat, ni molt menys, tant enriquidor.
  El format digital m’ha permès, per una banda, i com ja he dit, compartir-lo amb molta gent, que puguin deixar en el mateix treball la seva opinió i, respondre als suggeriments, crítiques, dubtes que em puguin fer qualsevol dels visitants; per l’altre banda, la possibilitat d’enllaçar pàgines que aparentment no tenen la suficient relació per introduir-les en el treball, però que fan més entenedor el contingut del treball.
  En el meu cas, però, el motiu més clar del format digital era poder compartir la música de la que parlava. Aquest treball sense format digital, no hagués interessat a ningú, però al poder-ho sentir, la gent en pot aprendre. Ara, a seguir amb el treball amb més òperes amb referent clàssic!!
  Victor! Moltes gràcies a vosaltres! Sense vosaltres la meva pràctica no hagués estat possible.

 3. Iván Zapico Fernández

  Salve!

  Crec que aquests treballs són molt bons i crec que són treballs diferents amb un tó més amè i perquè no, utilitzant les noves eïnes per tal de la nostra millora.

  Moltes felicitats pels treballs.!!
  Vale!

 4. Marta Verde

  Salve!
  Per sort aquest any he pogut escoltar les exposicions dels tres treballs de recerca.
  Em sembla molt bé això de la pàgina web, ja que així no perds tants diners en imprimir-lo.
  Cada treball té el seu encant, el de la planta d’acant m’ha semblat molt curiós el llibret que ens van repartir amb els dibuixets i tal em va agradar molt.
  La Laura ho va fer molt bé, la flauta li va donar un encant i posar música per sota de la seva veu i posar-hi ganes, ja es veia que el tema li agradava.
  I en quant al treball de la Georgina i la Hady també em va agradar saber que molt a prop nostre el patrimoni romà que podem visitar pel Maresme.

 5. Maryam Alaoui

  Salve!!

  Hem van agradar molt els treballs de clàssiques, totes van treballar molt, és va notar massa en els seus treballs.
  Vaig veure els treballs abans de l’exposició i ho van fer molt bé, també vaig veure l’opera amb referents el dia de l’exposició i ho va fer més bé encara i que estava nerviosa.

  Feliciter!

  Vale 🙂

 6. irina

  Salve!
  Penso que tots tres han sigut de 10, encara que tant el dels referents de l’òpera com el del capitell corinti no vaig assistir a la definitiva. Tot i així no sabria dir quins va ser el millor. El del capitell corinti em va agradar molt ja que hi havia molta part pràctica i estava molt bé tot iaxò de cuidar la planta. El dels referents de l’òpera també em va agradar molt ja que la Laura tocava molt bé la flauta i penso que ñes un tema força interessant. Mentre que el del turisme arqueològic al maresme em va agradar molt ja que la hady i la Georgina a l’exposició ho van fer molt bé i el treball i totes les activitats estaven molt currades.

 7. Andrea Balart

  Salve!

  Sincerament em vaig sorprendre perquè em van agradar molt les exposicions en comparació a tots els altres treballs de recerca que vaig veure. Penso que tenien molta preparació i les parts pràctiques de cadascún d’ells estava molt desenvolupat. A més el format web personalment m’agrada molt més que en paper ja que està molt treballat.

 8. Yasmina Berkane Pais

  Salve!

  Primer de tot felciitar a les companyes per les bones notes dels seus treballs de recerca.
  Crec que és força interessant fer el treball en format web, ja que es pot compartir amb tothom i d’alguna manera és una petita colaboració que en un futur potser a algú l’interessa.
  Jo vaig anar a l’expossició de la Laura, L’Òpera amb referents, i ho va fer millor que a la classe. La veritat és que tots tres treballs estaven molt bé i és notava la feina que havien fet durant els mesos d’estiu i a principi de curs.
  Feliciter un altre cop! Vale 🙂

 9. Aitor

  salve!
  Felicitats a les noies per les bones notes dels seus treballs de recerca.
  Han fet un bon treball FELICITATS!

 10. Matiida

  Saalveee!
  Moltes felicitats als alumnes de batxillerat per els treballs que ens van presentar a classe, van ser molt interessants,i vaig aprendre coses que encara no en sabia ho van treballar molt.
  Moltes felicitats altre cop :D!

 11. Judith Martínez

  Salve!
  primer de tot felicitar als companys pels seus treballs, ja sabem tots que han tingut molta feina. A la meva classe, vam tenir la sort de poder escoltar les exposicions, i la veritat esque s’apren molt , perquè per exemple no tenia ni idea del turisme arqueològic al maresme.
  VALEETE!!

 12. Imad

  Salve!

  En primer lloc felicitar a tots els alumnes que han elaborat aquests treballs de recerca. El treball que més m’ha agradat és el de l’origen del capitell, però això no significa que els altres estiguin malament. Aquest any els alumnes de 4t faran un treball bastant similar, aquest treball ens pot ajudar molt i també és molt entretingut.

  Vale!

 13. yussuf

  Salve!
  Per començar m’agradaria felicitar a tots els que van fer els treballs de recerca perque ho ban fer bastant bé i no es gens facil exposar treballs davant de tanta gent.A mi el que més em va agradar va ser el de l’opera amb referents em sembla que va ser el millor per al meu gust però cadascú teé la seva opinió i els seus gustos.Aquest any a nosaltres els de 4 ESO ens tocara també fer un treball de recerca bastant similar però menys dificultòs.

 14. Jose Maria Fernandez

  Salveee!!!!!

  Moltes felicitat a las noies de batxillerat per aquest treball de recerca i ens els van explicar molt be i van ser molt interesants.

  Valee!!!!

 15. Clàudia Cazaux Cuberas

  Salve!
  Jo vaig veure els treballs de recerca de l’Òpera amb referents clàssics i la del Turisme arqueològic al Maresme, i la veritat és que em van semblar força interessants. Es notava que s’havien treballat amb temps d’antelació i a més eren temes que els hi cridaven l’atenció.
  En fi, Feliciter! ho vareu fer molt be

 16. marcus

  estan molt interesants els treballs de recerca era molt interesant el treball de turisme arqueologic t’explicava els llocs del maresme que podia veures restes romanes

 17. Inés Lloveras

  Salve!
  Felicito a les companyes de batxillerat per els treballs de recerca que han realitzat, ja que estan molt bé!
  Les exposicions han sigut molt bones i tots sabem que no són gens fàcil.
  Es nota que l’han treballat i s’han esforçat molt. Felicitats! 🙂

 18. Alejandro Gago

  Salve!
  Felicitats a tots els alumnes de batxillerat que han exposat el seu treball de recerca, han estat molt interessants, felicitats un altre cop, molt bon treball 😀
  Vale!

 19. Andreu Punsola

  Salve!

  Feliciter a tots els alumnes! Espero que el meu TR em surti tant bé, al dia que em toqui a mi. No va ser pas molèstia escoltar les seves presentacions a classe, ni rebre un petit concert de flauta!

  Vale!

 20. Xènia Serra

  Salve!!
  Felicitats a totes les alumnes de 2n batxillerat per les vostres exposicions del treball de recerca!
  Em van agradar molt els vostres treballs i eren molt interessants i entretinguts. Heu treballat molt bé i estaben molt complets.
  Vale!!

 21. Chaima Anza

  Bon dia a tothom!

  Especialment, haig d’agraïr a la Margàlida per haver tingut pàciencia i un gran suport per les seves alumnes. En definitiva, el meu treball en concret ha sigut un treball de moltes hores dedicades, una experiència nova, poder dependre de tu mateixa….

  Va ser un plaer haver fet aquest treball amb vostè Margàlida, que ja saps quant t’aprecio i t’estimo. De fet, ha sigut un no per el fet d’haver tret molt bona nota sinó que ha sigut una nova experiència a viure i que la em superada amb certes dificultats.

 22. Angela

  Salve!
  Estan molt bé els tres treballs, es nota que hi ha molt d’esforç darrere i a la presentació també. Em sembla bé que es puguin fer en format digital ja que en aquests temps fen moltissimes coses amb ordinador i a més de estalviar els gastos del paper, em sembla més pràctic i accessible.
  La veritat es que si hagués d’escollir un treball no sabria amb quin quedar-me, el primer es nota que s’han esforçat fent entrevistes, activitats, dibuixos..
  El de l’òpera m’agrada perque barreja les clàssiques amb la música que es el que li agrada, i el de tocar ella mateixa les cançons amb la flauta queda molt bé.
  El del capitell corinti també està molt bé i tenint en compte el que va costar cuidar les plantes ha quedat molt bé.

 23. aiida

  Salve! Serè sincera, sento admiració per aquestes persones. M’explico, a mi no em desagrada la mitologia i aquest tipus de coses, pero seria incapaç de fer un projecte de recerca de clàssiques. No perquè no m’agradi, sinó perquè vec les clàssiques com un tema dels més difícils. Jo no podria..
  Donar les meves felicitacions als autors dels 5 treballs i dir, que sort que existeixen persones com elles, perquè si totes fossin com jo en el que a clàssiques respecta… jeje (no t’enfadis Lida, m’agraden, però no tant com per dedicar-hi tot un TR).

  En definitiva, el que potser m’ha cridat més l’atenció ha estat el de la Laura Luna, i el de la Chaima no l’he acabat d’entendre.. Tot i així, FELICITATS A TOTS! Pel simple fet de esforçar-vos per fer una web així, ja us mereixeu molt!!

  Ave:)

 24. Tania

  Salve!

  Per començar, moltes felicitats a les alumnes que ens van presentar els treballs de recerca.
  La veritat és que em vaig quedar sorpresa de la manera que ho han treballat, tot l’esforç que han posat que es nota, crean una pàgina web a internet i fent tot el que han fet per exposar el treball. Han anat a diferents llocs a buscar informació, han creat pàgines, s’han mogut i esforçat molt perquè els hi surti moltbé.
  També vaig aprendre bastant quan ens van posar exposar els treballs de recerca ja que m’he fet una idea del que són i si n’haig de fer ja tindrè una idea per fer-ho.
  Moltes felicitats a les alumnes que ens els van exposar,molt bona feina!

  Vale

 25. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Clàssics d’or: Quid nobis dederunt?

 26. Georgina Tur

  Moltes gràcies a tothom, per haver participat amb nosaltres, per haver-nos escoltat a les nostres exposicions, per haver comentat aquí dient la vostra opinió… De veritat que aquests treballs són molt interessants i serveixen de cara a la gent de fora, això ens fa sentir orgulloses del que hem fet, perquè d’aquesta manera ens fa veure que el que hem fet serveix per alguna cosa.
  Espero que aquests treballs us fasin apreciar tot el que tenim al voltant encara que moltes de les coses no les veiem directament.

  Vale!

 27. Pingback: Anònim

 28. Pingback: Nou treballs de recerca de clàssiques en format blog | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *