Vasos grecs: transcripció i transliteració

Fa temps que la ceràmica grega és una de les meves dèries i, en algunes ocasions, els companys i amics m’obsequien amb reproduccions, sabedors que m’agraden totes i de tots els estils: ja siguin les peces senzilles, ja les molt luxoses, i de diferents formes segons el seu ús: l’àmfora, l’estamne o el pitos que servien per guardar líquids o cereals; les hídries, per portar aigua; els lutròfors, per portar l’aigua del bany, sobretot del prenupcial, i per fer libacions sobre les tombes dels que morien solteres; les crateres per barrejar l’aigua amb el vi; la cílix, l’escifos i el càntar, vasos per beure; l’enòcoe, per servir els líquids; petits flascons per als perfums com l’aribal, l’alabàstron i el lècitos; capsetes, com la píxide, per guardar joies i cosmètics, etc.

Les pintures de la ceràmica grega són un bon testimoni per estudiar la vida quotidiana o el paper de les dones. Sovint, però, en català el nom de les peces no sempre apareix ben transcrit i de vegades simplement transliterat, tot i que fa molts anys que Joan Alberich i Montserrat Ros ja varen fixar per escrit l’autèntica grafia a “Transcripció i transliteració dels noms dels principals vasos grecs“, Faventia 1992 14/1:63-64. Les editorials, però, encara no ho apliquen i continuen sortint llibres amb els noms dels vasos escrits amb grafies estranyes en català. Tot plegat i empesa, en un primer moment, per la lectura d’Escollida pels déus de Maria Carme Roca i recentment pel catàleg de ceràmica grega a Google Art, us animo a completar aquesta base de dades de vasos grecs ja que estem encetant a classe el tema d’Economia i treball (unitat 6 Grec 1, ed. Teide:

Base de dades “Vasos grecs” al Moodle Fil

27 thoughts on “Vasos grecs: transcripció i transliteració

 1. irina

  Jo he fet el Cernos, un vas grec que servia per fer rituals
  que s’utilitzava durant l’època grega i ibèrica per fer libacions amb líquids com ara vi, aigua, oli, llet o mel, en funció de la disponibilitat i de la divinitat a qui s’adreçava el ritual.

 2. Alina Roman

  Xaipete!

  Els grecs utilitzàven molt les peçes de ceràmica per a diferents tipus de coses com per exemple l’àmfora , o l’estamne , o el pitos , o l’hídria etc, i que cada ceràmica tenia la seva funció unes que servien per gurdar líquids o cereals, altres que servien per portar aigua , altres per portar l’aigua del bany, altres per barejr l’aigua amb vi etc. Són molt bonics i encara que no en tinc cap m’agradaria tenir-ne un.

 3. Dani

  Em sembla increible que no estiguin traduits al català, no puc entrendre-ho. Les ceramiques ens permet saber la vida quotidiana i per a que servien i quin paper feien les dones. Es increible que una ceramica es pugues utilitzar per a tot ja que era actualment no s’utilitza.

 4. Nicol Narvaez Rodriguez

  Xaipete

  La forma dels vasos estava estretament vinculada a la seva funció. Alguna d’aquestes formes, eren utilitzades com gots de perfums d’aquí l’estretor del coll i de l’orifici en un i altre tipus, destinats a regular la sortida lenta i pausada del líquid o la funció de menjar, beure, transportar, guardar, il · luminar.
  Son peçes molts boniques que encara s’en conserven i seria especial tenir u vas grec i con diu la xénia és una llámastima que estiguin mal traduïts al català.

 5. Sergio Fernandez

  Xaipe!

  La ceràmica grega nascuda a l’Orient Pròxim, l’art de la ceràmica va aconseguir en l’Antiga Grècia un alt nivell de qualitat artística. Constitueix un testimoni fonamental sobre la vida i la cultura dels antics grecs. Es conserven nombrosos exemplars de gots i probablement representa una part ínfima de la producció: més de 50.000 gots provinents d’Atenes subsisteixen.

  D’altra banda, els altres objectes han estat destruïts, pel temps (fusta, teixits, pigments de pintura), o per la mà de l’home, o per la seva reutilització (pedra, bronze, metalls preciosos). Encara que sigui fàcil destruir un got, és molt difícil fer-ho totalment: els fragments poden encara parlar.

 6. Marta Gallardo

  Xaipe!

  El tema de la ceràmica no m’apassiona gaire però el trobo bastant interessant per una part ja que podem identificar parts de la seva vida quotidiana i també el paper de les dones.
  La ceràmica va aconseguir a l’Antiga Grècia un alt nivell de qualitat artística.

 7. roser

  Hi havien diferents tipus de peces segons la seva utilitat, algunes molt simples i d’altres més luxoses: l’àmfora i l’estamne s’utilitzaven per emmagatzemar aigua o algun tipus de cerals, les hídries per transportar l’aigua i el lutròfons per portar l’aigua en el bany.

 8. Rebeca Barroso

  Xaipete!!

  Hem sembla molt interessant aquest tema de la ceràmica, ja que és bon testimoni per estudiar la vida quotidiana o el paper de les dones. L’art de la ceràmica va aconseguir en l’Antiga Grècia un alt nivell de qualitat artística. Constitueix un testimoni fonamental sobre la vida i la cultura dels antics grecs.

 9. Judith Martínez

  Xaipe!
  Principalment haig de dir que no m’agrada molt el tema de la ceràmica, tot i així, crec que és molt interessant el fet de saber totes les diferents peces que hi havia algunes eren més simples, altres eren més luxoses.

 10. Clàudia Cazaux Cuberas

  Xaipe!

  La ceràmica grega ens permet veure moltes de les coses que utilitzaven en el seu dia a dia i sembla impressionant com algunes ceràmiques s’han pogut conservar tant bé durant tants anys, apart les pintures gravades en algunes de les ceràmiques són realment maques.

 11. Marina Cañas

  Xaipete!
  La ceràmica hem sembla un tema molt interessant, ja que en les coses que feien expressàven la seva vida quotidiana.Els grecs utilitzàven molt les peçes de ceràmica per a diferents tipus de coses. A l’antiga Grècia es va aconseguir un paper molt important gràcies a la ceramica i les seves composisions artistiques.

 12. Ana Mª Falcón Durán

  Xaipete!

  Em sembla molt interessant el tema de les ceràmiques gregues, ja que a simple vista podem veure un objecte qualsevol, però darrere seu hi ha un seguit d’històries.
  A part d’utilitzar-se per fer una serie d’activitats en concret, les pintures de la ceràmica grega són un bon testimoni per estudiar la vida quotidiana o el paper de les dones, que són temes els quals hem hagut de treballar i fer exposicions.

 13. David Alfaro

  La ceràmica grega ens permet veure moltes coses com per exemple les tradicios o simplement que utilitzaven en el seu dia quotidia i sembla impressionant com algunes ceràmiques s’han pogut conservar tant bé durant tants anys,a mes les pintures gravades en algunes de les ceràmiques són realment maques.

 14. Ariadna Zarcos

  M’impressiona bastant com amb un simple material es pot arribar a fer coses com aquestes. Crec que els grecs eren una civilització bastant avançada…

 15. Ariadna Ruiz

  Xaipete!
  M’encanten aquestes ceràmiques, són impressionants i amb una gran precisió.
  A mi m’encanta dibuixar i pintar, quan tingui l’oportunitat de fer alguna, em posaré molt contenta!

 16. Ari Vila

  Per els grecs i els romans la ceràmica era molt important, tant per fer recipients com per fer obres d’art. És una llàstima que la ceràmica sigui tan dèbil i no hagin perdurat totes les obres d’art, perquè un simple gerro de ceràmica ens dona molta informació sobre la vida que tenies a l’antiguitat.

 17. Raül Àlvarez

  Χαιρετε,
  Sincerament, a mi la ceràmica no em diu res. És veritat que molts fets de la història han arribat fins a nosaltres pintats en figures de ceràmica, la rutina diària, mitoligia, etc.

 18. Abril Ramos i Aran

  Χαιρετε,

  A mi la ceràmica m’agrada molt fer-la com quan era petita, perquè m’agrada molt fer manualitats. Però encara que no estic gaire interessada en les pintures de les ceràmiques penso que són bastant curioses i boniques!

 19. Marc Arquillo Quintana

  La ceràmica ha sigut un element comú a gairebé totes les culures i si bé és veritat que l’especialització grega en aquest art era notable (era la principal matèria d’exportació del port del Pireu) Les cultures d’Orient Mitjà i l’Àsia Oriental també n’eren destres.

 20. Iria Rael

  Xaipe!
  Pensó que la ceràmica era un element molt important en l’antiga Grècia, i pensó que ha sigut molt significatiu per la nostre época també. Ja que han deixat molts feas històrics..
  La ceràmica grega inclou el que comunament es coneix com gots grecs o pintura de vasos grecs. Nascuda a l’Orient Pròxim, l’art de la ceràmica va aconseguir en l’Antiga Grècia un alt nivell de qualitat artística. Constitueix un testimoni fonamental sobre la vida i la cultura dels antics grecs.

  La meva moneda colocada al Google maps es la Tetradacma de Atenas 490 a.C

 21. Chaymae Zaouaghi

  La ceràmica que feien els grecs a part de ser molt bonica i és impressionant com podien fer d’un material natural i de la mateixa manera diferents objectes amb determinades funcions, també els hem utilitzat per entendre com vivien els grecs gràcies als dibuixos que les decoraven i això és molt important.
  Al Marroc també fan objectes de la cuina amb ceràmica però amb diferent forma i diferents funcions però tenen el mateix valor per nosaltres, és la cultura diferent però sempre amb un mateix arrel.

 22. Abigail.dina

  Nascuda en l’Orient Pròxim, l’art de la ceràmica va aconseguir en l’Antiga Grècia un alt nivell de qualitat artística. Constitueix un testimoniatge fonamental sobre la vida i la cultura dels antics grecs.
  Trobem en ella gran quantitat de formes i de motius decoratius: llegendes heroiques, temes històrics, jocs atlètics, escenes de la vida quotidiana. Prova de la seva importància i prestigi és el fet d’estar signades tant pel ceramista, com pel pintor.
  La ceràmica va tenir Entre els grecs Gran Importància. Molt rica i variada ve ser la millor en les seves formes perfecta i en els seus acabats. Es caracteritza especialment per l’estilització i l’expressió de les Figures.
  La veritat és que l’art de la ceràmica era molt complexa.Tenies que tenir molt d’art per tal de fer aquestes ceramiques de tant valor

 23. thiriet.carlos

  Χαιρετε,
  Crec que la ceràmica grega és una de les claus que ens permeten avui en dia saber com era el dia a dia a les diferents ciutats de l’antiga Grècia. Vaig veure moltes d’aquestes en el british museum quan vaig estar a Londres fa uns tres anys, i la veritat és que són realment impressionants.

 24. Andrea Gómez

  Χαιρετε!
  La paraula ceràmica deriva de kéramos , “argila”
  Nascuda en l’Orient Pròxim, l’art de la ceràmica va aconseguir en l’Antiga Grècia un alt nivell de qualitat artística.
  Constitueix un testimoniatge fonamental sobre la vida i la cultura dels antics grecs.

 25. Robert Cepeda Machuca

  La ceramica ha sigut un dels elements mes importants per als historiadors ja que els hi ajudaba a descobrir molts elements de la vida quotidiana dels nostres avantpasats. Es una verdadera llastima que moltes encara no estiguin traduides.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *