La nostra herència grega. Per què Grècia?

L’escriptor, hel·lenista, fotògraf i cineasta Pedro Olalla, de qui us he recomanat Historia menor de Grecia, acaba de publicar aquesta meravellosa conferència audiovisual que va pronunciar fa poc (17/11/2012) en la X Jornada Clàssica de Sagunt, mereixedora de ser compartida hic et nunc, com un autèntic regal, κτῆμα ἐς αἰεί. Unes belles imatges de Grècia, fotografiades pel mateix Pedro Olalla, que va fer Οι τόποι των μύθων, acompanyen una apassionada defensa del llegat grec. Encara no saps: per què Grècia? Encara no entens per què a Grècia un gran deute li devem? Encara no entens per què hem fet un clam políglota a favor del grec i de la cultura clàssica, una pipiatio classica i dimecres una lectura de textos clàssics…? Coneixes almenys la teva herència?

Em prenc la llicència de reproduir aquí, perquè hi penseu, unes reflexions que Paula Franco, alumna de primer de batxillerat de grec i de llatí, ha deixat en un esborrany pendent de publicar al bloc dels alumnes, Aracne fila i fila:

“La gent no se n’adona, però nosaltres que estudiem Grec i comencem a tenir uns certs coneixements, sabem que estem envoltats de cultura grega en molts àmbits de les nostres vides. Per començar, si podem escriure i llegir és gràcies a ells ja que de l’alfabet grec deriven gairebé tots els alfabets que ara s’utilitzen a Europa, ja sigui directament o indirectament. A partir d’aquest punt, la societat evoluciona en tots els àmbits: històrics, científics, tecnològics, literaris… I de fet, moltes de les assignatures que estudiem provenen de l’antiga Grècia.

En els aspectes de la vida quotidiana, els grecs també contreien matrimoni i podien adoptar fills. Els homes treballaven i fins tot anaven al gimnàs per mantenir un bon aspecte físic. Les dones es quedaven a casa fent feines domèstiques (actualment la dona també té dret a treballar, però fins fa uns anys no), es depilaven i es tenyien el cabell per fer més goig.

En l’àmbit gastronòmic, menjaven llegums, cereals, verdures, hortalisses, fruites, carns i peixos. Exactament igual que la nostra preuada dieta mediterrània, a més, cuinaven amb oli i sal.

En el sector tèxtil, les peces de roba eren de lli, llana o cotó com actualment. Els ciutadans d’aquella època calçaven amb sandàlies, les sabates que nosaltres utilitzem a l’estiu.

Mireu si ens arribem a semblar que ells van encunyar les primeres monedes, i de fet, les seguim utilitzant i fins i tot amb el nom que fa al·lusió a la seva princesa Europa, com el nostre continent.

El temple era l’indret sagrat per excel·lència, era la casa de la divinitat. Nosaltres tenim l’església que ve a ser el mateix. Feien festivitats religioses perquè eren molt religiosos. Actualment no tothom és religiós però el que sí que és veritat és que ells feien festivitats religioses igual que nosaltres.

En general, l’esport era molt important per a ells. Els jocs olímpics els celebraven a Olímpia cada quatre anys. La nostra societat també celebra els jocs olímpics cada quatre anys, enguany s’han fet a Londres.

Per a nosaltres el teatre té un pes important igual que per a ells. La tragèdia, el drama i la comèdia ja existien i encara ens continuen captivant!

Amb totes aquestes similituds que he redactat, no creieu que ens assemblem en molts aspectes?

Ara ve el moment de raonar:

Per què no estudiem Grec des de petits? Estudiem Català, Castellà i Anglès. El Grec el fem a Batxillerat i no tothom, només les persones que no volen fer res amb números. Moltes coses provenen del grec, és un tros molt gran d’arrel del nostre arbre. Per què no es potencia el Grec?

Al cap i a la fi, l’Anglès és molt important, però no en el mateix sentit que el Grec. L’Anglès el necessitem per al nostre futur, per treballar. El Grec és cultura, tradicions, costums, hàbits que tenim d’ells. Es mereix un reconeixement. Què en penseu?”

57 thoughts on “La nostra herència grega. Per què Grècia?

 1. omaima

  Xairete,

  El documntal és prou interessant peró he vist de més interessant. Les fotografies són molt interessants i molt boniques.

  Grècia ha sigut l’inici de la majoria de les nostres cultures. La majoria de coses que fem son heredades de Grècia. Els seus descobriments van ajudar molt a l’actualitat ja que ens ha beneficiat i són l’inici de casi tot el que ens envolta.
  No sabia pas que la història grega era tant importan per a nosaltres.

  Pedro olalla ha fet una conferència audiovisual molt interessant i unes fotografies molt boniques i significatives i que et fan pensar en moltes coses.

  La nostre civilització no veu d’on surten les paraules que estudiem i moltes persones pensen que Grècia és molt aburrit sense sabe com es i com fa que la gent només amb imatges i videos tan bonics que et fan inspirarte i pensar.

 2. Iria Rael

  Xairete,

  Grècia és l’origen de la nostre cultura, dels grecs igual que dels romans, en tenim moltes coses, sobretot la mitologia. Entendre Grècia és entendre moltes coses de la nostra cultura actual. La nostre civilització és com és gracias a Grècia i a les seves costums. Estudiar Grècia és estudiar les nostres arrels, el fonament de la nostra literatura, filosofia. La conferència m’ha semblat molt interessant, molt emotiu, la veritat es que tinc molta curiositat per saber de Grècia, el video esta molt ben fet i molt treballat.

 3. Pingback: La dieta mediterrània i la tradició grega | Menjar i beure a l'Antiga Grècia

 4. Pingback: És possible recrear el menjar de l’antiga Grècia? | Menjar i beure a l'Antiga Grècia

 5. Pingback: El pes de les dones en la Lisístrata | Literatura grega a escena

 6. Pingback: Els alumnes de grec, quina imatge tenim de Grècia? | Aracne fila i fila

 7. Julia París

  Xaipe! 🙂
  Les imatges que acompanyen la conferència de Pedro Olalla, imatges de les costes gregues, les illes, les runes… Són molt bones. Crec que Grècia és un dels llocs que has de visitar al menys una vegada a la vida, només veien aquestes imatges personalment desitjaria estar allà contemplant tots aquells paisatges. Els colors verds, blaus i blancs com molt bé ha explicat abans Lida són els que hi predominen; el mar, la vegetació i les cases i monuments.
  Possiblement el politeisme( l’existència d’altres Déus) dels grecs i aquesta humanització dels déus, fa possible la recerca d’explicar el per què de les coses, de trobar veritats i acceptarles.
  Diu molt també dels grecs que siguin els primers en reconèixer la democràcia, ja que com diu l’autor de la conferència vol dir que respecten la llibertat i igualtat dels homes. La idea de democràcia no només es va propagar per Atenes, sinó també per totes les illes de Grècia. La democràcia té per tant el seu origen a Grècia i el seu ideal s’ha extret dels seus origens, ja que a cap lloc a prosperat més que a l’antiguitat.
  La tragèdia va ser també una gran invenció grega. Es representava als teatres i normalment es basaven en mites, la tragèdia et plantejava un conflicte però no l’acabava de resoldre. No només han aportat aquest gènere, sinó que han aportat molts dels gèneres que actualment són la nostre base.
  Una altre aportació molt important dels grecs és l’alfabet del qual n’han derivat gairebé la totes les llengües europees que existeixen ara mateix. Per tant la podem considerar la llengua mare, ja que va tenir i encara té una gran influència.
  Pot ser que no tots els origens es trobin a Grècia, però si una gran majoria de les ciències van néixer o van ser evolucionades en aquell territori. Les grans obres literàries provenen de gran filòsofs grecs. És curiós també, que encara ara el blat, el vi i l’oli, elements molt importants en la cultura grega antiga, siguin elements fonamentals en la nostra dieta.
  També a Grècia trobem l’origen de l’esport, concepte que a la societat d’avui dia és molt important i que va començar allà també. No oblidem tampoc, la gran importància de l’escultura, la pintura i l’arquitectura grega.
  La humanitat grega és el concepte que més ressalta d’aquesta societat, ens han aportat una actitud tolerant, la ciutadania, la ètica, la recerca de la vellesa, la pauGrècia ens ha donat les bases de tot el que som ara, per això Grècia!!!

  Donat que ara mateix estic fent lletres (grec i llatí) m’adono de que Grècia va tenir un paper decisiu en la manera que tenim de veure i entendre el món des de l’antiguitat fins als nostres dies.Tot i que Grècia sigui present en el nostre dia a dia, pot ser seria bo recordar-la molt més del que ho fem i menysprearla menys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *