Cinc anys filant!

Dibuix d'aniversari fet per Valèria

Què tenen a veure aquests mots amb El Fil de les Clàssiques o amb Aracne fila i fila?

Moltes gràcies per deixar-me filar i per filar tots plegats aquesta teranyina clàssica digital!

PER MOLTS ANYS, FILADORS ARÀCNIDS I FILADORES! Cinc anys són cinc anys!

27 thoughts on “Cinc anys filant!

 1. Andrea Balart

  Salve!

  Feliciter arcnids i aràcnides! Quan vaig començar a comentar al bloc, ara fa un any, no n’era conscient de la magnitud d’aquest bloc. No em vaig adonar fins que van passar uns mesos i vaig veure que la Margalida i el bloc eren famosos. Milers d’alumnes des de fa cinc anys han escrit ha aquest bloc i cada vegada que busco alguna cosa al google sobre el llatí o el grec una de les webs que em posa en primer lloc és el Fil de les Clàssiques. El nom d’Aracne Fila i Fila la Lida el va posar pel mite d’Aracne i els colors del Fil els va posar en honor a Grècia. Havera si aconseguim que el bloc segueixi creixent.

  Valete!

 2. irina

  Salve!
  Felicitats per aquests cinc anys del fil!!
  Per mi són dos anys. Quan vaig comença fent llatí a 4rt. no m’esperava que hi hagués un bloc on hi haguessin articles per comentar i a més a més un bloc per els alumnes. Espero que siguin molts més!
  Després de lleguir les metqamorfosis d’Ovidi em vaig adoanr que la Lida havia agafat el nom dels dos blocs del mite d’aracne.
  La cançó parla del mite d’aracne ja que va dient que la balanguera va filant es refereix a que aracne va filant. El mite diu que aracne una teixidora molt famosa pels seus telers es va comparar amb la deesa atenea i aquesta va baixar a la terra i va fer unn concurs de fer tapissos amb aracne, després del concurs Atenea gelosa del treball d’aracne li va esquinçar el tapís i aracne no va poder soportar-ho i es va penjar. Atenea arrepentint-se la va convertir en aranya.

 3. Andrea Balart

  Salve!
  la Balanguera és un poema de Joan Alcover i Maspons (1854-1926), que, adaptat i amb música del compositor Amadeu Vives (1871-1932), és l’himne oficial de Mallorca. Joan Alcover es va inspirar en una cançó popular mallorquina on hi apareix una personatge femení anomenat “Balanguera”, que prové de la paraula francesa per boulangère (fornera). La balanguera es podria assimilar amb la figura de les parques o moires, ja que fa aquesta funció de “teixir el futur” a la cançó, i sembla estar dotada d’una saviesa sobrenatural. La balanguera està relacionada amb el mite d’Aracne, una teixidora de gran anomenada, famosa per la seva habilitat al teler. Un dia va exhibir un tapís tan ben elaborat que va dir que superava fins i tot la de la deessa Atena. Aquesta, incrèdula, baixà a la terra a veure el tapís en persona. Primer va adoptar la figura d’una velleta que va recomanar a l’Aracne que no fos tan orgullosa, pero la a noia no va fer cas els seus consells, i Atena va recuperar la seva forma veritable. Aleshores les dues van iniciar un concurs a veure qui feia el millor tapís. Va guanyar Aracne i gelosa, Atena va decidir convertirla en una aranya. Deixo aquí la lletra de la balanguera:

  La Balanguera misteriosa,
  com una aranya d’art subtil,
  buida que buida sa filosa,
  de nostra vida treu el fil.
  Com una parca bé cavil·la
  teixint la tela del demà
  La Balanguera fila, fila,
  la Balanguera filarà.

  Girant l’ullada cap enrere
  guaita les ombres de l’avior,
  i de la nova primavera
  sap on s’amaga la llavor.
  Sap que la soca més s’enfila
  com més endins pot arrelar
  La Balanguera fila, fila,
  la Balanguera filarà.

  De tradicions i d’esperances
  tix la senyera pel jovent
  com qui fa un vel de nuviances
  amb cabelleres d’or i d’argent.
  De la infantesa que s’enfila
  de la vellúria que se’n va.
  La Balanguera fila, fila,
  la Balanguera filarà

  Vale!

 4. Xènia i Sheila

  Salve!!!
  Feliciter El Fil de les Clàssiques per aquets 5 anys!!
  Fa molt de temps que El Fil de les Clàssiques està obert i creiem que és un blog sorprenent.

  La relació que trobem entre aquests mots amb El Fil de les Clàssiques i Aracne fila i fila és que la imatge que formen aquets mots i el que diu, està relacionat amb els mots de “El Fil” i Aracne fila i fila.

 5. Marta Verde

  Salve!
  Feliciter!!
  Em sento molt orgullosa de formar part d’aquests fils, i poder anar filant i filant…
  Hem pogut escoltar “La balanguera” i és l’himne oficial de Mallorca.
  La balanguera es podria assimilar amb la figura de les parques o moires, ja que fa aquesta funció de “teixir el futur” a la cançó, i sembla estar dotada d’una saviesa sobrenatural.

 6. Viictor Barranco

  Salve i Feliciter FILADORS I FILADORES!!!!
  Aquest bloc, ha sigut una gran experiència. Porto en ell des de fa 3 anys i realment, trobo que ha sigut una experiència molt gratificant, ja que he après igual o inclús molt més que amb un llibre de text. El fil de les clàssiques, és una altra manera d’aprendre, d’estudiar, d’obrir-te al món, ja sigui intel·lectualment com socialment, ja que en ell hem pogut realitzar activitats per coneixer a gent nova i de fora ( pipiato clàssica), i d’ampliar els teus coneixements, ja que dia a dia surten articles nous que mai m’hagués imaginat que podrien sortir, articles relacionats amb el món. Moltes gràcies per aquests 5 anys a tots els Aràcnids filadors per tota l’informació proporcionada dia a dia i especialment a tu Lida que ets la que ens has obert a una nova manera de poder apendre el llatí i el grec.
  Per altra part, Valèria, moltissimes felicitats pels teus dibuixos i playmobils jajajaja són genials! felicitats!
  Finalment, la Balagunera, és una cançó, la qual esta relacionada amb nosaltres, ja que com diu la lletra, fila i fila, per tant això es veu clarament refelctat en nostras, ja que dia a dia filem i filem amb nous articles pels nostres companys. La Balanguera és un poema de Joan Alcover i Maspons (1854-1926), que, adaptat i amb música del compositor Amadeu Vives (1871-1932), és l’himne oficial de Mallorca.
  PEr últim, un petit detall per a tots! http://www.youtube.com/watch?v=VyMLSJwehyI

  Vale 🙂

 7. Naim

  Salve
  Felicitats per aquest cinc anys!! I que siguin molts més.
  Jo crec que aquesta es la canço més adient,ens parla de la balanguera, senyora que va teixint de mica en mica i amb destresa.Comparable amb el fil de les classiques i aracne fila i fila, on tots durant aquests cinc anys, hem fet possible que aquests blocs, teixissin els seus textos amb molta cura i destressa com la balanguera.

 8. Elisa Moya

  Salve!

  En primer lloc dir que felicitats a tothom, trobo que això té molt mèrit, cinc anys es diuen ràpid, però déu n’hi do.

  En segon lloc, felicitar a la Valèria pel seu dibuix, trobo que és molt original i que té molt art, li ha quedat molt bé.

  En tercer lloc dir, que no m’ha agradat gaire aquesta cançó però trobo que la lletra té molta relació amb el mite d’Aracne que vam llegir a l’adaptació de les metamorfosis d’Ovidi, és a dir, narracions de mites clàssics. Aracne filava i filava, com fa la Balanguera i com ens diu la lletra d’aquesta cançó. Aquesta cançó és el poema de Joan Alcover.

  En quart lloc, dir que no m’havia adonat mai que els colors del fil tenien relació amb Grècia.

  Enhorabona!

 9. Victor Huete

  Hola!!
  Enhorabona per aquests 5 anys, a tots els meus companys que fan creixèr aquest blog cada dia!!
  FELICITER!!
  Aquests mots tenen molta importancia en aquest blog perque per exemple paraules com fil o filar són la base del blog i aquests mots estan inclus en el seu nom.
  Dir també que he trobat que aquesta canço és l’himne de Mallorca.

 10. noradomingo

  Salve, FELICITER FILADORS!!!!!!!

  Moltes felicitats, és increible tota la feina que s’han fet amb aquests cinc anys filan per aquí! Espero que siguin molts més anys. Em fa molta ilusió forma part d’aquests cinc anys saber que jo també hi participo, és molt gratificant!

  La Balanguera és un poema de Joan Alcover i Maspons,que, adaptat i amb música del compositor Amadeu Vives, és l’himne oficial de Mallorca. La balanguera fa una funció de “teixir el futur” a la cançó, i sembla estar dotada d’una saviesa sobrenatural. I també és el que fem nosaltres anem teixin anem filan en aquest bloc anem creixent i tiran endavant amb cada article, per aixó també el nom del bloc, El Fil de les Classiques.

  Vale!!

 11. Alina i Angela

  Salve!

  Primer de tot felicitats que ja són cinc anys!!

  En quan al dibuix està molt ben fet ja que representa els cinc anys de Aracne , molt bonics els colors i la forma i tot.

  I per últim el vídeo de la balanguera on tota la lletra té a veure amb Aracne i encara que no és del nostre estil està força bé.

 12. F. Xavier Gras

  Molt bon dia i moltes Felicitats en aquest dia tant especial!!

  Primer de tot felicitar aquests cinc anys i sobretot, tot el treball que hi ha darrere, és un bloc increïble i que cada dia em sorprén més.

  Jo l’he descovert aquest curs, però per el que veig ha estat un camí llarg, però divertit i didàctic.

  Aprofitem el màxim aquest magnífic bloc en CATALÀ ja que no savem per on pot atacar de nou el nostre estimat ministre Wert mentres no ens independitzem.

  Moltes gràcies a tots per fer possible aquest GRAN bloc!

  Visca aquest bloc i Catalunya Lliure!

 13. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  FELICITER ARÀCNIDS I FILADORES! 5 ANYS! I MOLTS MÉS!!!

  De debò, moltíssimes felicitats a tots, 5 anys filant, tot un honor. Seguirem filant aquest any, el que ve i molts més.
  5 anys amb aquest magnífic bloc, innovador, útil i únic.

  Margalida Capellà, la reina i senyora d’aquesta bloc que el comparteix amb tothom i dedica par de la seva vida a ell. Una dirigent digne d’un bloc com cal.

  Moltes vegades no valorem l’eina d’estudi que tenim, ens pensem que és un simple bloc, però no, és una pàgina web que conté tota la informació que es podria trobar sobre el Llatí i el Grec. Informació en tots els àmbits sobre aquestes dues grans llengües. Aquest bloc ens enriqueix de coneixements, de cultura i de saber.

  Tenim molta sort de poder posseir una eina tant valorada i valuosa, som afortunats així que hem d’aprofitar i seguir utilitzant-la.

  En aquesta vida no regalen res i per a una cosa que és bona i ens donen, no hem de desaprofitar aquesta oportunitat d’or.

  Per cert, Valèria, el quadre és preciós, tot un detall per part teva!

  La Balaguera fila, fila,
  la Balaguera filarà.

  L’origen d’aquest nom és el gal·licisme català bolangera, nom de certes figures i danses folklòriques de Catalunya i part del País Valencià que prové de la paraula francesa per boulangère (fornera), confosa amb Berenguera, paraula que també designa elements de la cultura popular (un ballet dels cossiers de Manacor).

  La balanguera es podria assimilar amb la figura de les parques o moires, ja que fa aquesta funció de “teixir el futur” a la cançó, i sembla estar dotada d’una saviesa sobrenatural.

  Difosa pels cors de Catalunya i Mallorca al primer quart del segle XX, durant la dictadura espanyola del general Francisco Franco, que prohibí Els Segadors, La Balanguera esdevingué himne nacional, juntament amb altres cançons com L’Emigrant, La Santa Espina, etc.

  La lletra de la cançó:

  La Balanguera misteriosa,
  com una aranya d’art subtil,
  buida que buida sa filosa,
  de nostra vida treu el fil.
  Com una parca bé cavil·la
  teixint la tela del demà
  La Balanguera fila, fila,
  la Balanguera filarà.

  Girant l’ullada cap enrere
  guaita les ombres de l’avior,
  i de la nova primavera
  sap on s’amaga la llavor.
  Sap que la soca més s’enfila
  com més endins pot arrelar
  La Balanguera fila, fila,
  la Balanguera filarà.

  De tradicions i d’esperances
  tix la senyera pel jovent
  com qui fa un vel de nuviances
  amb cabelleres d’or i d’argent.
  De la infantesa que s’enfila
  de la vellúria que se’n va.
  La Balanguera fila, fila,
  la Balanguera filarà.

 14. Clàudia Cazaux

  Salve!

  Jo crec que aquests mots tenen relació amb l’Aracne fila i fila perquè en aquesta cançó hi ha una part que diu:
  La Balanguera fila, fila,
  la Balanguera filarà.
  Llavors crec que té relació perquè la balanguera FILA, FILA igual que l’Aracne.

  Trobo una cançó molt maca ja que té un sentiment i és bastant relaxant, a mi personalment aquesta cançó em relaxa, i també m’agrada perquè la Balanguera va formar part de l’himne nacional quan el General Franco va prohibir l’himne dels segadors.

  Per cert, FELICITER! cinc anys filant ja! Jo és el primer any que formo part d’aquest Fil i ho trobo una molt bona idea! Feliciter, espero que puguem seguir celebrant més anys filant tots junts!

  Valete! 😀

 15. nuria yela

  Salvete et feliciter Fil de les Clàssiques!

  Cinc anys ja, és diu ben aviat! Em sento molt afortunada d’haver-ne sigut particep tres d’ells. Al principi no entenia el per què d’aquest nom que havies triat Lida, ara a base de molts anys ja el comprenc, aquest fil del que parles és el que anem estirant tots i a base de col·laboració es fa possible que creixi el bloc.
  A per cinc anys més!

 16. Silvina

  Felicitats Margalida! a tu i a tots els que han publicat els seus articles, videos, imatges, etc! L’Anna sempre diu que has guanyat molts premis amb aquest blog, i amb raó! Gracies a aquest blog és molt més fácil aprendre llatí, es fa divertit llegir articles, veure els videos dels alumnes i fer-los nosatres també! Felicitats!

 17. Uxue Avilés

  Salve!!

  Primer de tot, moltes felicitats per aquests cinc anys. La veritat és que es diu ràpid, però en realitat no és així ja que ha estat un procés lent arribar fins aquí.

  És el meu segon any que paticipo al blog i em sento orgullosa d’haver anat aprenent gràcies a ell i a tots els artícles que hem anat fent entre tots i també a tu la creadora del blog!

  Esperem que segueixi així per molt més temps!
  Vale.

 18. Marta Bautista

  Salve!!

  Primer de tot Felicitats per els 5 anys i molts més que ens queden en el fil. També felicitar a la Valèria per el seu dibuix. Em sento molt orgullosa de formar part d’aquest fil, d’aprendre cada dia més i més. Gràcies a tots per publicar en el fil.

  Jo crec que tenen relació amb l’Aracne fila i fila perquè en la cançó diu:
  La Balanguera fila, fila,
  la Balanguera filarà.

  Vale!!

 19. Joan Marc

  Doncs res, cinc anyets com aquell que no diu res. LLuitant contra els elements naturals, sobrenaturals i digitals, tot per crear un sistema de blocs que sobrepassa qualsevol definició.
  El més sorprenent de tot és la tenacitat a seguir filant, gairebé dia i nit, de tots els addictes al Fil i a Aracne, com ha de ser, teixint la nostra formació i, em sembla que cada cop més, la nostra felicitat.
  Felicitats a tots i a totes i, sobretot, a l’alma màter i a la gran pintora.

 20. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltíssimes gràcies, filadors i filadores! M’encanta sentir de quina manera us considereu part d’aquest teixit i que voleu continuar estirant el fil.

  Joan Marc, tu n’ets l’artífex, prou ho saps! La criatureta se’ns està fent gran, immensa, ahir precisament naixia un altre bloc, Referents en l’òpera, un treball de recerca de l’alumna de llatí Laura Luna Surinyach, inspirada en el bloc nét de El Fil, L’empremta d’Orfeu. La setmana vinent el defensarà davant del tribunal i després el publicitarem. El Fil de les Clàssiques, ja és besàvia!

 21. Yasmina Berkane Pais

  Salve!:)

  Primer de tot felicitats al tots els filadors, i sobre tot a tú Lida, per aquest 5 anys que va fer uns dies el blog. Aquest és el meu segon any tant en aquest blog com en Aracne i la veritat és que com tots els meus companys em sento molt orgullosa de formar part d’aquest mètode diferent i especial per aprendre moltíssimes coses sobre les clàssiques.
  Em sembla molt interesant saber d’on prové el nom dels blogs, perquè és una cosa que sempre m’havia preguntat.
  La Balanguera, himne oficial de Mallorca, fila, fila i filarà, m’agradaria comparar “El fil de les clàssiques” amb aquesta frase ja que és podria dir que aquest blog fa la funció de “teixir el futur” i esperem que aquesta gran funció que ens ajuda a tots a aprendre una mica més dia a dia duri molt anys més.
  Vale!!

 22. Laia Muñoz Osorio

  Moltes felicitats, Fil de les Clàssiques! Esperem que segueixis filant per molts anys més!!!

  Crec que la cançó de “la Balanguera fila i fila” va donar nom a aquest bloc i crec que també significa molt per a la Margalida perquè li fa rememorar les seves terres mallorquines i la seva parla, perquè es considera “l’himne oficial de Mallorca”.

  L’Enhorabona!

 23. Gaby

  PER MOLTS ANYS A TOTS, A LA MARGALIDA I ALS AMICS DEL FIL! Cinc anys de treball persistent i presència a la xarxa, com un dels blocs de cultura clàssica més rellevants, ja és tota una fita en sí, i més encara si tenim en compte l’efímer que sovint esdevé tot allò que neix o acull Internet. El Fil de les Clàssiques ha estat un dels blocs pioners en la tasca de congeniar la difusió del món antic i les noves plataformes de publicació de continguts audiovisuals, nascudes amb l’eclosió de la web 2.0. Difusió de les arrels clàssiques i nous estris tecnològics, un binomi que durant molt de temps se’ns ha presentat com antagònic o de molt difícil lligar.
  I filant, filant, constatem a diari que la disciplina clàssica és, de llarg, la més beneficiada en l’aprofitament d’aquests nous estris de divulgació. Les mal anomenades llengües mortes, amb El Fil de les Clàssiques, Aracne i Internet, estan més vives que mai!!

 24. Matiida

  Salvee arcnids i aràcnides! encara que acabo de començar aquest any a comentar aquest bloc crec que es molt sorprenent i en la cual pots aprendre moltes coses sobre els mites el llatí i moltes més coses desitjo que aquest bloc creixi molt més i estigui obert per més anys :)!
  moltes felicitats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *