Visitem Tàrraco amb els alumnes de Lyon

Del 28 de novembre al 5 de desembre un grup d’alumnes del Lycée La Martinière Duchère de la ciutat francesa de Lyon han vingut al nostre centre en un intercanvi organitzat pel departament de llengües estrangeres. Hi han participat alumnes de 3r i 4t d’ESO, a més de 1r de batxillerat.

El dia 30 vàrem fer una visita conjunta a Tarragona romana i el dimarts dia 4 una passejada per la vila de Premià de Mar. La resta de dies els alumnes francesos han visitat llocs emblemàtics de Barcelona i el cap de setmana han estat amb les famílies acollidores. Ara ja han tornat a Lyon i del 12 al 19 de març es farà el retorn d’aquest intercanvi en què segurament es visitaran les restes romanes de Lugdunum.

 

23 thoughts on “Visitem Tàrraco amb els alumnes de Lyon

 1. John Tuset

  Salve!

  Una excursió inesperadament didàctica! Sincerament, més d’un dels individus que hi vam participar en el viatge no teníem massa esperança en que sigui entretingut de cap manera. Sabíeu que el gest d’apuntar amb el polse cap a dalt o cap a baix per decidir la vida d’un gladiador és només un mite? Aquest mite va aparèixer a partir d’un quadre de Jean-Léon Gérôme (Pollice verso), en el qual es pot veure una multitud apuntant el polse cap a baix en senyal de mort. Realment, no es decidia d’aquesta manera, sinó d’una altra: aixecaven la mà amb el puny tancat en senyal de vida o l’aixecaven amb les dits erectes (representant una espasa desenvainada). Altre informació interessant (en realitat només va ser un incís) és que la pel·lícula Gladiator no s’ha de pronunciar en un accent anglès, sinó tal i com s’escriu, ja que en llatí, un gladiador s’anomenava gladiator, d’aquí que posin el títol de la pel·lícula.

  Vale 😀

 2. Marta Bautista

  Salve!!

  Per el que he vist en el vídeo va ser una sortida molt emocionant, esperem que els alumnes que també fem intercanvi amb Alemanya també fem sortides com aquestes!!

  Jo de restes romanes a Tarraco coneixo el circ romà, i el coneixo per el cole que vam fer una excursió, també conec l’amfiteatre i l’aqüeducte (que a l’excursio ja van anar).

  Els amfiteatres romans eren edificis públics on se celebraven combats de gladiadors entre si o contra animals.
  Sobre l’aqüeducte nomes se que es feia servir per transportar l’aigua d’un lloc a l’altre.
  El recinte de culte del Fòrum Provincial de Tàrraco era la plaça que presidia el Fòrum Provincial de Tàrraco. Al centre de la plaça, hi havia un temple romà dedicat a l’Emperador August.

  Vale!!

 3. Andreu Punsola

  Salve!

  Quina sortida més genial! M’agrada molt la Tàrraco romana, i m’hauria agradat molt haver participat en aquesta sortida!

  Vale

 4. Judith Martínez Barranco

  Salve!
  He anat molts cop a Tarragona, ja que els meus tiets viuen allà, peró no he anat a veure totes aquestes coses, ara ja ho sé i el pròxim dia que hi vagi no em pensaré en anar a visitar-ho.
  Vale!

 5. Imad

  Salve!

  Mai he anat a Tàrraco però si a l’actual Tarragona. Tàrraco fou la ciutat romana capital de la Hispània Citerior i després de la província de la Tarraconense, actualment Tarragona. No vaig poder anar a la sortida amb els francesos ja que faig l’optativa de llatí i no e francès.

 6. Marta Gallardo

  Salve!
  Jo no vaig anar-hi però algunes nenes de la meva classe si, ja que feien frances, i em van parlar molt bé d’aquesta excursió i del intercanvi. Estic segura de que aquesta ha sigut una experiència única i que els hi ha encantat. I el video està molt ben fet.
  Vale!

 7. marcus

  si estat a tarraco he vist el amfiteatre roma
  les muralles romanes he vist la aqueducte roma

 8. irina

  Lida, ara ens toca a nosaltres!
  L’any passat vaig estar a Tarragona amb els de llatí i a més de veure dues obres la Lida ens va ensenyar una mica les muralles i les restes de Tarragona.
  Deixo una mica d’informació sobre Tarragona i els monuments més importants:

  L’Aqüeducte de les Ferreres (també anomenat Pont del Diable) és un pont aqüeducte romà aixecat entre els costats del barranc dels Arcs al terme de Tarragona, que duia aigua del riu Francolí a l’antiga ciutat de Tàrraco. És un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l’època romana i el més important de Catalunya. Es va aixecar al segle I dC, en l’època de l’emperador August, coincidint amb el creixement de Tàrraco per la urbanització de la part alta de la ciutat, seu del Concilium provinciae d’Hispània Citerior. L’aqüeducte va estar en funcionament fins a l’edat mitjana.
  M’enrecordo que voliem passar per aquí amb l’autocar però al final no va poguer ser ja que la carretera estava tallada.

  L’ Amfiteatre de Tarragona és una edificació romana de l’antiga Tàrraco que actualment està restaurat. La seva gestió depèn del Museu d’Història de Tarragona. Cap al segle VI s’hi edificà al bell mig una basílica visigòtica dedicada a sant Fructuós, martiritzat al mateix amfiteatre.

  L’Arc de Berà és un arc de triomf situat a uns 20 km al nord de la ciutat de Tarragona, prop de Roda de Berà.
  El seu nom derivaria del comte Berà. La construcció data de l’època de l’emperador August, vers l’any 13 aC. Se suposa que fou dedicat a August i que serví per marcar els límits territorials que depenien de Tàrraco.

 9. Andrea Balart

  Salve!
  A quedat molt bé el video però a veure si nosaltres també fem una sortida ja que fem llatí a Tarragona. Coneixia l’Arc de Barà que es un arc de triomf va construir en honor al compte Berà. El fòrum provincial es trobava situat a la part alta del turó de Tàrraco, tenia annexes el recinte de culte a la terrassa superior i el circ just a la terrassa inferior. En el Fòrum Provincial s’articulaven les diferents dependències i els serveis relacionats amb el govern i l’administració provincial. El Circ romà de Tarragona es troba situat a la part alta de Tarragona, paral·lel a la Rambla Vella, i en algunes parts, manté un estat excepcional de conservació. Es tracta de l’edifici on es desenvolupaven les curses de cavalls, així com les de bigues i quàdrigues. Tàrraco en noms romans rebia el nom de Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco.

 10. Jose Maria Fernandez

  Salveee!!!

  La sortidaa sembla molt interesant a Tarragona he anat moltes vegades pero mai a Tarraco.

  Valee!!!

 11. Aitor

  Salveeee!!
  Jo he anat gaires vegades a Terraco hi he vist el amfiteatre romá, les muralles romanes he vist la aqueducte roma, el video és molt interesant.

 12. Patricia García

  Salve!
  Jo hi vaig anar, a l’excursió! Vaig aprendre un munt de coses que abans no sabía, com que allò dels polzes amunt i avall es totalment mentida, i es feien un gestos molt diferents. La experiència de l’intercanvi m’ha semblat única i esper repetir algún dia.
  Vale!

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  Patrícia, quan ahir vares sortir a llegir per celebrar el 12 del 12 del 12 et vaig reconèixer de la sortida a Tàrraco. Aleshores no sabia que feies llatí amb l’Anna; en canvi, vaig reconèixer i saludar en Frank! Quan aneu a Lugdunum sereu els encarregats de fer l’apunt de les restes romanes de Lió per a Aracne fila i fila!

 14. Paula Franco Semitiel

  SALVE!

  Per començar, els que fan intercanvi tenen molta sort i espero que ho aprofitin. Ja no només els que van a França sinó els d’Alemanya també.
  Primer han vingut ells a Catalunya i s’han de mostrar els millors llocs, em de donar una bona publicitat. Un dels millors lloc, Tarràco.

  En el vídeo, podem veure com els visitants i els premianencs van passar per un pont enorme, després van veure una maqueta de tarràco, més tard van pujar per el camí on hi ha la preciosa muralla. Allà van veure estàtues i van ampliar els seus coneixemnets. I per finalitzar, es van asseure’s en les grades de l’amfiteatre.

  Repeteixo, és una sort molt gran poder anar d’intercanvi i aprendre i conèixer noves coses. Ara, als que són de Premià, han d’anar a Lyon i espero que ens portin un video i fotografies, on poguem veure coses interessants de França.

 15. Yasmina Berkane Pais

  Salve!

  L’any passat els alumnes que ara fem 1er de batxillerat ja vam anar a Tàrraco, però en aquella ocasió vam anar a veure dues obres de teatre, que la veritat és que van estar molt bé.
  A mi personalment, i crec que els meus companys estaràn d’acord, m’hagués agradat molt anar de nou a Tarragona, ja que l’any passat no vam poder parar a l’aqueducte i això ens feia força il·lusió.
  Espero que un futur poguem tornar junts per veure tantes coses que ens van deixar els romans a moltíssimes ciutats, però sobretot a Tàrraco.
  Vale!

 16. Marta Verde

  Salve!
  Jo també he anat a Tàrraco amb el meu antic cole i les restes les restes romanes de Tarragona.
  Aquó podem veure un enllaç amb unes imatges: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7152

  L’Aqüeducte de les Ferreres és un aqüeducte romà aixecat entre els costats del barranc dels Arcs al terme de Tarragona, que duia aigua del riu Francolí a l’antiga ciutat de Tàrraco. És un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l’època romana i el més important de Catalunya.
  L’ Amfiteatre de Tarragona és una edificació romana de l’antiga Tàrraco que actualment es conserva relativament restaurada.
  L’Arc de Berà és un arc de triomf situat a uns 20 km de la ciutat de Tarragona, prop de Roda de Berà. L’arc es troba situat sobre el traçat del que fou la via Augusta.

 17. Clàudia Cazaux Cuberas

  Salve!

  Aquests alumnes que fan l’intercanvi són molt afortunats ja que són experiències noves i pel que diuen no s’obliden mai.

  L’excursió sembla que va estar força bé, jo no hi he anat mai però m’agradaria anar-hi perquè sembla bastant interessant. Està bé que a la gent que ve de fora els hi ensenyin les coses més maques que tenim aquí a Catalunya, com la Sagrada de Família, monuments, Tarragona…

 18. Maryam Alaoui

  Salve!

  A nosaltres també ens hagues agradat anar d’excursió a Tarraco i veure les restes romanes.

  Per el que he vist crec que l’excursió ha anat bastant bé i hem sembla bé que alumnes d’altres països visitin les ciutats boniques que tenim aquí a Catalunya.

  Vale!!

 19. F. Xavier Gras

  Salve!

  Jo no he estat a Tarragona de visita turística, si de passada, és mès, menteixo, sí que he anat a veure l’aqueducte, és una maravella de l’enginyería de la seva época, sort que està reformat i es pot anar per sobre!

  Pe’l que he vist en pàgines web i demés, visitar-lo és com tornar a l’antic Tàrraco.

  I com bé diu la clàudia, aquests alumnes que fan l’intercanvi són molt afortunats però no només per visitar tarragona, sinò perquè van aver-hi unes aventures que bueno, quina gent!

  Per cert, el vídeo molt ben montat!

  Vale!

 20. Matiida

  Salve!
  He anat motes vegades a Tarragona pero mai havia anat a visitar Tàrraco romana.
  fou la ciutat romana capital de la Hispània ,actualment Tarragona.
  Tarraco fou la principal base d’hivernada dels exèrcits romans a Hispània que iniciaren un llarg i complex procés d’incorporació de les terres peninsulars al nou ordre polític. Crec que seria molt interesant visitar Tàrraco.

 21. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  Jo no vaig fer l’intercanvi ni amb els francesos ni amb als alemanys.
  Crec que està molt bé que els premianencs ensenyem els jaciments, la història i la nostra cultura a estrangers.
  A més, no només han de veure fets històrics, sinó arquitectures de l’actualitat que vulguem o no, pasaran a ser història.
  Espero que l’any que ve tornin! Tanmateix, vull que els catalans vagin a Lyon ja que és una manera totalment diferent de conviure i coneixes coses noves.
  A més, tots els països tenen la seva història, els seus costums i moltes coses més.

 22. Paula Franco Semitiel

  La Gàl·lia Celta o Gàl·lia Lugdunense fou una província romana que ocupava la part central de les Gal·lies. Tenia al nord la Gàl·lia Belga; al est, el Rin i Germània; al oest, l’oceà Atlàntic; i al sud la Narbonense i Aquitània. La capital era Lugdunum (actual Lió).

 23. Camila Arigón

  M’ha fet molta il·lusió veure el vídeo!!! Jo vaig estar en aquesta excursió i vaig aprendre un munt de coses sobre Tàrraco. Em va agradar molt la sortida i veurem en el vídeo després d’un temps, va quedar molt maco!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *