El llatí, tema d’actualitat a la ràdio i d’utilitat per a la societat

Ahir en El Gabinete de Julia Otero, Juan Adriansens, Julián Casanova i Manuel Delgado van debatre sobre el llatí. Què passarà si desapareix el llatí dels curricula acadèmics? Per a què serveix estudiar llatí?, etc.

 

Què han fet els romans per a nosaltres?

Elena Álvarez en La Noche En Vela, RNE (9 de novembre de 2012):

Ir a descargar

Què opines de l’actualitat del llatí i de la seva utilitat? Què han fet els romans per a nosaltres? Per què hem de defensar aferrissadament els estudis clàssics en el nou currículum?

13 thoughts on “El llatí, tema d’actualitat a la ràdio i d’utilitat per a la societat

 1. irina

  Salve!
  Si despareix el llatí, penso que llavors els que vulguin estudiar les lleis, en les quals hi ha paraules en llatí, no podran estudiar aquesta carrera. El llatí no només és important per estudiar dret, sinó també per altres coses, hi ha un munt d’inscripcions romanes que estan en llatí, a més hi ha moltes expresions i paraules que s’utilitzen avui dia que estan en llatí o són derivades del llatí, com in vitro. Els romans han deixat una gran emprenta en les nostres vides, han deixat els noms dels planetes, la seva llengua ha derivat a la nostra, i les seves tradicions també han perdurat. Jo penso que el llatí és una assignatura tan important com qualsevol altra.

 2. Andrea Balart

  Salve!
  jo estic d’acord amb el que diu la Irina, penso que el llatí és una assignatura molt important, ja que és la mare de la nostra llengua i de totes les altres llengües romàniques. No només van introduir la seva llengua en els diferents territoris conquerits sinó que ademés van crear un gran imperi, i monuments tan importants com el Colosseu de Roma. Els que estudien dret, estudien també llatí ja que en les lleis hi ha moltes paraules que estan en llatí. Penso que el llatí actualment s’estudia poc i penso que es tindria que estudiar abans.

 3. Paula Franco Semitiel

  SALVE!

  Això és molt greu, volen treure el llatí! El món s’ha tornat boig. Perquè no treiem la tecnologia i les ciències? Sembla una bestièsa la pregunta que acabo de fer no? Doncs amb el llatí i el grec igual. Són materies, cultura, assignatures que ponderen a la Universitat i per sobre de tot això és un DRET! Tenim tot el dret del món en poder estudiar-ho i ampliar nous coneixements.
  Com volen abolir el llatí que és la mare de la nostra llengua? I el grec, que és l’iniciador de l’alfabet? Estan bojos.

  Moltes carreres universitàries necessiten grec i llatí! El nostre propi interés per aprendre i conèxer més. Aqui és on veiem el que els interessem, res.

  Estic totalment en contra, espero de tot cor que no el treguin. Són aquestes coses les que fan que avegades el ser humà em doni pena, llàstima.

  Em de sortir al carrer i queixar-nos, que no ens toquin els nassos, que deixin el llatí i el grec en pau.

  La pitjor notícia d’aquesta setmana…

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Paula, m’he quedat impressionada! Demà farem una gran piulada! És el nostre clam! Participarem també aquí el 12 del 12 del 12. Compto amb el teu suport! Moltes gràcies!

 5. Judith Martínez

  Salve!
  No crec que puguin treure el llatí, crec que el llatí i grec no es poden treure, són cultura, i és el nostre passat, la mare de les nostres llengües.
  Espero de tot cor no ho treguin!!

  Vale!

 6. Imad

  El llatí és una llengua indoeuropea de la branca itàlica, parlada antigament pels romans. Encara que molta gent cregui que és una llengua morta, jo crec que no perquè moltes llengues deriven d’aquesta. Crec que és una llengua més inclus tindria que ser un idioma oficial. Jo creïa que era una llengua difícil de parlar i aprendre però no és aixì.

  Vale!

 7. Tania

  Salve!

  La veritat és que m’impresiona aquest tema, no crec correcte que hagin de treure el llatí de les nostres llengües. El llatí és més important del que tothom es pensa, es l’arrel de molts idiomes,especialment dels nostres,el català i el castellà en les quals la majoria de paraules provenen del llatí. Molta gent pensa que és una llengua morta, que ningú el parla, però això ho penses perquè no l’estudien i no saben el valor que té. Però, si tothom l’estudiés, sabria que es arrel de les nostres llengües i no es voldria fer desaparèixer. Jo espero que no el treguin, ja que la veig una llengua important.

  Vale!

 8. Alma Bergel

  Salve!!

  Em sembla que el fet de plantejar-se fer desapareixer el llatí es un bestiessa.
  La nostra cultura, prové d’aquesta llengua, tant el llatí com el grec són les nostres llengües mares i són molt necessaries no només per els estudis(estudiar lleis i carreres) sinó que culturalment aquestes llengües ens representen i voler desfer-nos d’elles es voler fer que desapareixin les nostres arrels.
  Jo vaig participar a la pipiatio clàssica, publicant a twitter comentaris en llatí i grec, per recolzar a tots aquells que com jo, volen que la cultura clàssica perduri per sempre.

 9. Marta Verde

  Salve!
  Penso que això que desapareixi el llatí es una cosa impossible, ja que és el nostre passat, i en part sense passat no som res, igual que estudiem història hem d’estudiar llatí i si a algú no li agrada pot estudiar una altra cosa, però em refereixo que el llatí es la mare de les llengües.
  Inclús pondera, si fos una llengua inútil no ens la farien estudiar a la ESO ni a batxillerat i molt menys entraria en la selectivitat, per tant, crec que és un fet molt poc probable o impossible.
  M’ha impressionat el debat, ja que és una cosa obvia (ara per ara) que no ens poden treure el llatí.

 10. Sheila

  Salve!
  Jo penso que el llatí és molt important per poder fer algunes coses, com per exemple estudiar dret, ja que hi ha lleis amb paraules en llatí. També hi ha moltes expressions en llatí, que formen part de la nostra llengua actualment. A més a més, estudiar llatí et pot ajudar a aprendre més fàcilment altres llengües romàniques, ja que el llatí és la seva llengua mare. Per tot això crec que és impossible que desaparegui el llatí, i que s’hauria d’estudiat més.

 11. Elisa Moya

  Salve!

  Em sembla fatal que vulguin treure el llatí, es la mare de totes les llengües. Ho veig una tonteria. No ho poden fer això! Ja que tant el llatí com al grec estan presents arreu a les nostres vides, és a dir, tenen un pes important. Volen fer-nos cada cop més tontos per que al final no tinguem poder de decisió pròpia i ens sembli tot correcte, doncs no! Ara que podem, hem de reivindicar el nostre dret d’estudiar les llengües que nosaltres volem. Això em porta a pensar en el que ha dit el ministre Wert, es quasi bé el mateix, el que reafirma el que dic de que volen que siguem persones sense interessos, sense veu ni vot, és dir, que ens puguin manipular. Estic esperant amb candeletes la pròxima piulada al twitter, hi participaré encantada. Tots junts fem força.

 12. Camila Arigón

  Considero que tant el llatí i el grec són molt importants, és el nostre passat, d’on prové la llengua que parlem ara, és a dir, la mare de la nostra llengua i moltes altres. A més a més és important aprende’n, no només coneixem més sobre el passat de la llengua actual, sinó que aprenem una llengua més i quantes més en facis més fàcil serà aprendre altres.

 13. Zícora

  Salve.

  Sincerament, crec que és un gran error que vulguin treure el llatí. Crec que és important estudiar-lo perquè sense ell desconeixeriem l’origen de la gran quantitat de mots que ens envolten, ja que un alt percentatge d’ells prové del llatí o grec. Penso que tant cultura com llengua van lligades i si arribés a mancar una d’elles, l’altra no existiria. No s’ha d’oblidar que el llatí és el principi de tot, l’essència.

  Vale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *