De Barcelona a Bàrcino: el nostre recorregut en vídeo

Els alumnes de llatí de primer i segon de batxillerat de l’institut Cristòfol Ferrer vàrem anar a passar el primer dia de les Saturnàlia romana a Barcelona per endinsar-nos a la Bàrcino dels romans. Feia molt de fred i vàrem agafar el recorregut més llarg, el de les tres hores, l‘itinerari Bàrcino/BCN, tot partint de la Via Sepulcral de la Plaça de Madrid, més l’afegitó de la domus romana. Ara que heu fet totes les activitats proposades al Moodle, els Google Maps corresponents, que hem tancat el Glossari compartit entre primer i segon, que alguns de vosaltres ja heu publicat els vostres apunts personals a Aracne amb muntatges audiovisuals (El Fòrum de Bàrcino, Bàrcino: l’excursió del Cristòfol Ferrer…) i recreacions en 3D d’una necròpoli romana imaginària (uns autèntics alumnes de la web 2.0)… abans de l’examen que teniu aquesta setmana, us vull regalar la meva visió de la sortida. Espero que us agradi i que no us oblideu d’explicar la Barcelona romana quan hi aneu amb els vostres amics, parelles o familiars com ens va aconsellar el nostre guia, l’Aleix. És el nostre patrimoni, és el nostre passat, però també les arrels del nostre futur.

21 thoughts on “De Barcelona a Bàrcino: el nostre recorregut en vídeo

 1. lina

  Hola Lida! molt bon muntatge, com dius tu i el nostre guia, aquesta sortida ens servirà per donar a conèixer els restes que queden dels romans.
  A part de haver passat molt de fred, hem aprés molt i ha sigut una sortida molt interessant.També em va fer molta gràcia que tu Margalida i jo anàvem amb la video camara gravant. Llàstima que no podíem gravar en el museu. Tinc tot el meu material i aniré fent la meva part.
  un petó!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Lina, segur que et quedarà molt bé perquè tens gravacions de parts que jo no vaig fer. Som un equip! Ja ho veus! Espero el teu muntatge amb candeletes.

  Saps demà abrigueu-vos que tornarem a passar fred!

 3. Fatima el Hanini

  Salve Lida! m’agradat molt el video ,ja que el muntage estava molt bé.Em sembla molt bé que encara es conservin aquestes restes romanes.

  Ave!

 4. Irena

  Hola,
  Desgraciadament no vaig poder anar a la sortida. Encara que ja fa bastants anys que hi vaig anar amb el curs de sisé, i recorda coses.
  Segur que us ho vau pasar molt bé, m’hauria agradat anar-hi, ja que per la sele surt tot aquest temari. Bàrcino està plena d’indicis arqueològics i les referents clàssiques romanes,que ens han deixat els antics romans amb August, fundador d’aquesta sobre l’any 14 a.C. Aquesta colònia va estava ditribuida en diferents parts hi havia el fòrum(centre de relacions socials), el temple dedicat possiblement al culte imperial,els aqüeductes(sudministració de l’aigua per a la ciutat), iu la necròpolis(a les afores de la ciutat) on residien els morts. Tota la ciutat estava envoltada per unes muralles espectaculars d’uns nou metres aproximadament.

  Encara que hagi faltat, he fet un power point sobre les viles romanes, quan l’acabi de retocar, el posaré a aracne.
  adéu

 5. Oriol Garcia

  Hola! Teient el fred que feia aquell dia, vaig apendre molt! Va ser una excursió molt aprofitosa, ja que el guia que ens va fer el recorregut es va explicar bastant bé i clar. Va ser una sortida una mica cansada, ja que vam tenir que caminar molt i anar a diferents museus.
  És una llàstima que no es pugui grabar o fer fotografies als museus, perquè ara tindriem unes grans mostres del que vam veure. Espero que aquest tipus de escursions es vagin fent, ja que son interesants i s’aprèn molt!

 6. Carlos Rocamora

  Ei!
  Va ser una bona experiencia, el guia ho va explicar molt bé, i vam aprendre que el pla urbanistic del casc antic de barcelona ha sigut practicament el mateix desde fa molt de temps.
  Encara que feia molt de fred crec que ho vam disfrutar tots i que tindriem que fer moltes mes sortides com aquesta.

  El muntatge ha sortit molt be encara que no es puguessin fer fotos dins dels museus.

 7. Hady Camara

  Ave!
  Com sempre… m’encanta el muntatge de veritat ha quedat molt be.
  I aveure si fem alguna excursió similar, però sense passar fred 🙂 .

 8. Coty

  Buff!! En aquests muntatge puc veure que teníem raons per tenir mal de cames aquella tarda, jajaja.
  La veritat és que sobta molt fer la ruta de Bàrcino, sobre tot si tenim la idea d’una ciutat moderna, plena de botigues, de turistes, d’innovacions… Costa de creure que una ciutat amb uns orígens tan antics es “conservi” tan bé en l’actualitat. I això mateix que dic es veu ben reflectit en la frase final de l’article, Lida, “És el nostre patrimoni, és el nostre passat, però també les arrels del nostre futur”.
  I també, i sobre tot després de la visita a la Universitat de Barcelona dilluns, sabem que el nostre futur està en les mans d’aquesta ex colònia romana, ara una de les ciutats més modernes del món.
  Gràcies a l’Aleix vem poder conèixer i recrear en la nostra imaginació alguns dels racons més importants de Bàrcino i jo vaig poder plasmar-ho en el meu treball de la Necròpoli romana en 3D.

 9. Margalida Capellà Soler Post author

  No sabia això del mal de cames! Em sap greu; jo no en vaig tenir.
  Coty, podries enllaçar aquí el teu treball en 3D?

 10. fatima El Azouan

  Salve!
  Doncs si Lida mirant Barcelona en 3D es una manera més bonica i pensant en el mal de cames que podem arribar a tenir, però també pensar en lo be que ens ho passem.

 11. irina

  Salve!
  A l’Eso vam anar a Bàrcino i vam veure les muralles romanes i ens van explicar una mica la història dels romans a Bàrcino i ens van fer un recurregut.

  Deixo una mica d’informació sobre Bàrcino i la seva història. Els romans van arribar al territori català en el 218 aC, quan un exèrcit comandat per Cneu Corneli Escipió,que actuava com a llegat del seu germà Publi, desembarcà a Empúries amb la finalitat de convertir-la en una base de recolzament militar en la llarga lluita que Roma sostenia amb els cartaginesos pel domini del Mediterrani. En els anys de trànsit entre el segle III i II aC, aquest procés colonitzador va anar avançant per una àmplia zona del territori. En aquell mateix temps, els romans van mantenir contacte directe amb les civilitzacions d’ibers de la zona i van convertir les seves poblacions en centres de control romà, i inclús les potenciaren. Amb el pas del temps i les conquestes, aquelles poblacions van acabar romanitzades del tot i els antics assentaments ibers van esdevenir ciutats consolidadament romanes, de vegades traslladant-se a una nova ubicació propera. Bàrcino va ésser una d’aquestes ciutats, entre l’any 15 i 13 aC, en època de l’emperador August, on els romans van aixecar en el Mons Taber un temple de 12 metres d’alçada, just al mig de l’actual barri Gòtic de Barcelona.
  Bàrcino apareix en un moment de gran impuls urbà, que va prolongar-se fins a la mort d’August, l’any 14 dC. La ciutat tenia la típica estructura romana de les ciutats, amb una forma octogonal i amb una distribució en quadrícula dels habitatges i edificis que conformaven la ciutat. Bàrcino era una ciutat petita comparada amb altres ciutat de la península: el clos emmurallat delimitava unes 10 hectàrees i en la seva màxima esplendor demogràfica va assolir els 2.000 habitants.

 12. Andrea Balart

  Salve!

  La Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino, que així es deia l’actual Barcelona en l’època romana, s’aixecava al cim del Tàber. L’emplaçament triat per a la Barcelona romana va ser el més adient per a una ciutat en temps de pau. Un paisatge planer al costat del port natural del Rubricatum flumen, l’actual riu Llobregat.

  La funció principal que havia de dur a terme la nova ciutat era la d’aglutinar i controlar un territori (ager) no gaire extens, però sí molt productiu i ja explotat des de l’època republicana, segons coneixem per les restes de viles a la vora del Llobregat.

  Aquest territori va ser convenientment estructurat mitjançant una centuriació o parcel·lació (centuratio) que constituïa el seu primer cadastre, organitzat entorn de dos eixos (cardo i decumanus), que formaven una àrea distribuïda entre els pobladors de la ciutat, en la qual es van reservar zones d’ús comú o públic.

  D’aquesta manera, Bàrcino va tenir probablement un recinte més o menys quadrangular, segons els característics cànons romans. Aquesta estructura, arran de la crisi del segle II d.C. i de les destruccions a la ciutat, va ser modificada parcialment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *