Cada setmana, un mite ovidià!

Comencem avui un bell i vell costum de portar llegit a classe un mite ovidià a partir de l’adaptació de les Metamorfosis d’Ovidi, Narracions de mites clàssics, ed. Teide 2007 (no us confongueu i  si l’heu de comprar porteu la versió en català.) Qui el portarà ben preparat i ens l’explicarà a classe? En parlarem, el posarem en comú, intercaviarem la seva pervivència i en deixarem constància per escrit. A partir d’aquí, seguint com a punt de referència les Propostes de treball que hi ha al final del llibre de lectura, en triareu un i agafareu idees per fer-ne un muntatge audiovisual, una recreació literària o el que sigui. Es valorarà també l’originalitat i la creativitat que hi poseu. Els amics de El vaixell d’Odisseu de l’escola Vedruna fins i tot n’han fet una desfilada!

Posem fil a l’agulla amb Licàon. Alguns encara no teniu el llibre i per no endarrerir-nos en la programació de curs, us en faig cinc cèntims aquí:

Licàon

Un dia, Júpiter, el déu dels déus, va deixar l’Olimp i va baixar a la terra, disfressat d’home. Un horabaixa, a punt de fer-se de nit, va arribar a la casa inhospitalària del tirà de l’Arcàdia, de nom Licàon. Va entrar al seu casal, tot presentant-se com a déu. El malvat Licàon no s’ho va creure, tot i que la gent ja havia començat a pregar, i es va riure de les pietoses ofrenes ofertes. Aquella nit, havia planejat de matar l’hoste, mentre hagués dormit desprevingut, per demostrar que era mortal; però no en va tenir prou amb aquest pla. Abans li va servir un festí a taula amb carn humana d’un ostatge. El gran Tonant se n’adonà i, horroritzat, va esfondrar sobre el seu amo impiu la casa. Licàon, aterrit, va fugir al camp; va començar a udolar i de la seva boca ja no li va sortir paraula, tot i que debades intentava parlar. El seu instint criminal el va menar a atacar els ramats i a delir-se per la sang. La seva roba es va transformar en pèl, els seus braços en potes; esdevingué un llop. Conservà, però, de la seva anterior faiçó els mateixos pèls grisencs, la mateixa expressió violenta, els mateixos ulls brillants; era tan ferotge com abans.            OVIDI, Metamorfosis (adaptació M. Capellà)

Preguntes de la Guia de lectura:

1. En l’edat de ferro es cometien crims de tota mena. Els valors positius (veritat, modèstia, lleialtat,…), van donar lloc a l’engany, el frau, la traïció, la desconfiança, la impietat… Davant aquesta creixent degeneració del gènere humà, què decideix fer Júpiter? Quan ho decideix?

2. Júpiter baixa de l’Olimp, tot agafant forma humana. Quin nom rep la capacitat que tenen els déus de transformar-se en humans? Saps com es diu en grec ésser humà? A on va? Qui era Licàon?

3. Licàon no sols pretenia matar Júpiter de nit per comprovar si era un déu sinó que va gosar servir-li a taula carn humana. Quin doble càstig li imposa Júpiter per haver infringit les normes de l’hospitalitat? Quines traces de la seva antiga ferocitat conserva?

4. El mite de Licàon ha gaudit d’una llarga pervivència en el llenguatge, la literatura, el cinema, la música… Entre tots i totes a veure si aconseguim conèixer-la.

5. Us recomano dos apunts d’Aracne, fets per alumnes del Cristòfol Ferrer: una recreació literària del mite i un muntatge audiovisual. Què us ha semblat?

6. Qui vol saber-ne més i fa recerca? Aquest apunt del company de Canàries Ricardo L. Rodríguez Jiménez us pot ser de gran utilitat.

 

60 thoughts on “Cada setmana, un mite ovidià!

  1. Aitor

    Salve!

    1. Júpiter veu que els homes no es porten bé,baixa a la terra per controlar-los. I provoca una inundació ja que no és comportaven bé.
    2. La capacitat de transformar-se s’anomena antropoformisme.
    En grec ésser humà és anthropos. El Déu Júpiter va cap a casa de Licàon, un tirà de l’Arcàdia.
    3. Júpiter va imputar-li 3 càstigs per haver infringit les normes de l’hospitalitat que van ser:
    – Va esfondrar la casa del Tirà.
    – En segon lloc va fer que aquet es mengés el seu ramat i que begués les seves sangs.
    – I per últim va fer que es convertís en un home llop.
    4. A la literatura el mite del home llop es trobaria en l’actual saga de Crepúsculo, tambè adaptat al cinema i altres pelicules com Van Helsing entre d’altres.
    5. Es un video original es nota que han treballat.

  2. Tania

    Salve!!

    1. Júpiter vol baixar a la Terra ja que els homes no es comporten corractament i provoca un dilubi.

    2.És Licàon, un ésser inmortal, mai podia morir. El que pretenia Licàon era matar a Júpiter perquè era malvat i no es creia que Licaón fos déu.

    3. Li ensorra la casa i el converteix en home llop perquè li serveix carn humana per menjar.

    4. És un dels mites que s’hi veu en molts llocs,l’home llop es conegut a molts llibres i pel·lícules, com a Harry Potter, Crepúsculo…
    5. És un vídeo que està molt ben fet, és interessant i es nota que han posat ganes en fer-lo!

    Vale!

  3. Pingback: El Llop | El cel dels mites

  4. ari vila

    Salve!
    1. Júpiter decideix baixar al món dels humans i disfreçar-se d’un d’ells perquè eren dolents.
    2. La capacitat de transformar-se es diu antropoformisme, ésser humà en grec és “anthropo” d’aquí prové la paraula antropoformisme. Júpiter va a la casa inhospitalària del tirà d’Arcàdia, que és Licàon.
    3. De càstig va convertir-l’ho en llop i va esfogar la seva casa. Ell encara conserva les ganes de menjar-se les ovelles i veurès la sang.
    4. Un dels contes que em recorda aquesta historia és La caputxeta vermella o L’home llop, i en el cinèma les pel·lícules d’aquests dos contes i l’història de Crepusculo.
    5. És un vídeo molt interessant i ens explica d’una forma no molt pesada i resumida la història del nostre món.
    6. Hi ha gent que pot creure en l’existència de l’home llop com cadascú te les sevas propies creences religiòses i filosòfiques, però sincerament jo tinc una altre opinió que aquest home ens presenta, no crec que l’home llop existeixi, ni que la gent quan mort és una mort absoluta perquè sempre segueixen en el nostre record.

  5. Pingback: La nostres recreacions de les Metamorfosis d’Ovidi: Licàon | Aracne fila i fila

  6. Pingback: Continuem llegint… | El Fil de les Clàssiques

  7. Carlos Thiriet

    Salve!
    1- Júpiter baixa a la terra i decideix provocar una inundació com a càstig pels humans, ja que aquests estàn fent grans atrocitats i ofenen els déus continuament.
    2- La capacitat dels déus de transformar-se ens humans es diu antropoformisme, i ésser humà en grec és ΄ʹαντροπος. Júpiter va anar a Arcàdia, terra governada pel tirà Licàon.
    3- Júpiter li va enfonsar la casa i el va convertir en llop.
    4- El mite té moltes adaptacions en l’actualitat, sobretot en el cinema. Una pel·lícula molt famosa (però que no m’agrada rés) que té aquest mite és Crepúscle.
    5- El vídeo és molt interessant que explica molt bé la història de Licàon.

    Vale!

  8. Pingback: Dia de la Internet Segura: és narcisista la nostra identitat digital? | El Fil de les Clàssiques

  9. Madelyn

    Licaón era un rei culte i religiós, molt estimat pel seu poble, era fill de Pelasgo. Va crear a els mars, les fonts, a els rius, a els llacs, a els aiguamolls, a els núvols, estels i a els astres …..
    També va crear a els animals il ‘home.
    Licaó va Baixar a la terra, disfressat d’home.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *