Cada setmana, un mite ovidià!

Comencem avui un bell i vell costum de portar llegit a classe un mite ovidià a partir de l’adaptació de les Metamorfosis d’Ovidi, Narracions de mites clàssics, ed. Teide 2007 (no us confongueu i  si l’heu de comprar porteu la versió en català.) Qui el portarà ben preparat i ens l’explicarà a classe? En parlarem, el posarem en comú, intercaviarem la seva pervivència i en deixarem constància per escrit. A partir d’aquí, seguint com a punt de referència les Propostes de treball que hi ha al final del llibre de lectura, en triareu un i agafareu idees per fer-ne un muntatge audiovisual, una recreació literària o el que sigui. Es valorarà també l’originalitat i la creativitat que hi poseu. Els amics de El vaixell d’Odisseu de l’escola Vedruna fins i tot n’han fet una desfilada!

Posem fil a l’agulla amb Licàon. Alguns encara no teniu el llibre i per no endarrerir-nos en la programació de curs, us en faig cinc cèntims aquí:

Licàon

Un dia, Júpiter, el déu dels déus, va deixar l’Olimp i va baixar a la terra, disfressat d’home. Un horabaixa, a punt de fer-se de nit, va arribar a la casa inhospitalària del tirà de l’Arcàdia, de nom Licàon. Va entrar al seu casal, tot presentant-se com a déu. El malvat Licàon no s’ho va creure, tot i que la gent ja havia començat a pregar, i es va riure de les pietoses ofrenes ofertes. Aquella nit, havia planejat de matar l’hoste, mentre hagués dormit desprevingut, per demostrar que era mortal; però no en va tenir prou amb aquest pla. Abans li va servir un festí a taula amb carn humana d’un ostatge. El gran Tonant se n’adonà i, horroritzat, va esfondrar sobre el seu amo impiu la casa. Licàon, aterrit, va fugir al camp; va començar a udolar i de la seva boca ja no li va sortir paraula, tot i que debades intentava parlar. El seu instint criminal el va menar a atacar els ramats i a delir-se per la sang. La seva roba es va transformar en pèl, els seus braços en potes; esdevingué un llop. Conservà, però, de la seva anterior faiçó els mateixos pèls grisencs, la mateixa expressió violenta, els mateixos ulls brillants; era tan ferotge com abans.            OVIDI, Metamorfosis (adaptació M. Capellà)

Preguntes de la Guia de lectura:

1. En l’edat de ferro es cometien crims de tota mena. Els valors positius (veritat, modèstia, lleialtat,…), van donar lloc a l’engany, el frau, la traïció, la desconfiança, la impietat… Davant aquesta creixent degeneració del gènere humà, què decideix fer Júpiter? Quan ho decideix?

2. Júpiter baixa de l’Olimp, tot agafant forma humana. Quin nom rep la capacitat que tenen els déus de transformar-se en humans? Saps com es diu en grec ésser humà? A on va? Qui era Licàon?

3. Licàon no sols pretenia matar Júpiter de nit per comprovar si era un déu sinó que va gosar servir-li a taula carn humana. Quin doble càstig li imposa Júpiter per haver infringit les normes de l’hospitalitat? Quines traces de la seva antiga ferocitat conserva?

4. El mite de Licàon ha gaudit d’una llarga pervivència en el llenguatge, la literatura, el cinema, la música… Entre tots i totes a veure si aconseguim conèixer-la.

5. Us recomano dos apunts d’Aracne, fets per alumnes del Cristòfol Ferrer: una recreació literària del mite i un muntatge audiovisual. Què us ha semblat?

6. Qui vol saber-ne més i fa recerca? Aquest apunt del company de Canàries Ricardo L. Rodríguez Jiménez us pot ser de gran utilitat.

 

60 thoughts on “Cada setmana, un mite ovidià!

 1. Rabab

  Ave lida.

  1.Júpiter veient la creixent degeneració dels humans va provocar un diluvi, i desprès va decidir deixar l’olimp i va baixar a la terra amb aparença humana.

  2.Antropomorfic (ἂνθρωπος μορφή.A la casa del tirà de l’Arcàdia que es deia Licàon.

  3.El primer càstig es menjar-se un ramat d’ovelles i beure la sang d’aquestes, i el segon càstig es que el va convertir en home llop.

  4.Tens raó Lida el mite de licàon l’han adaptat al cinema com per exemple a Harry Potter que es veu com un humà es transforma en home llop.

  5.M’agradat molt la recreació per que explica bastant bé el mite de licàon i si no el coneixies et queda clar el mite.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Rabab, pots explicar més detalladament la història de la transformació en llop a Harry Potter? En quin llibre? Potser fins i tot pots trobar un fragment de la tercera pel·lícula?…

  Qui l’ajuda?

 3. Rebeca Sánchez

  Jo ajudo amb molt de gust, ja que no em puc estar de comentar aspectes relacionats amb Harry Potter 🙂
  Com no, a primer sempre és comença amb el mite de Licàon, que en el seu moment em va ben inspirar. Quin honor formar part d’aquest article! Quins records…
  Bé, com diu la Rabab, a Harry Potter un dels personatges secundaris més importants de la saga és un home llop, en Remus Lupin, intim amic del seu pare i padrí. Lupin fa la seva primera aparició a el tercer llibre de la saga, Harry Potter i el presoner d’Azkaban, i durant la resta de llibres segueix al costat d’en Harry com a conseller i mentor. Una característica destacada d’en Lupin és que és un home savi i calmat, tot lo contrari a la seva naturalesa amagada, que sempre intenta amagar. Bé, podria passar-me hores i hores parlant d’aquest meravellós personatge ja que fins i tot el seu nom te trets llatins. Si m’ho permets, Margalida, potser faig algun article relacionat amb els personatges de la J.K.Rowling, es pot treure molt de suc clàssic 🙂
  Aquí deixo l’enllaç del fragment de la transformació de Lupin a home llop a la pel·lícula basada en el tercer llibre de Harry Potter. Està en anglès però aquesta escena no te un diàleg gaire difícil d’entendre…
  http://www.youtube.com/watch?v=kzZcDHHNINk

  Segons el meu punt de vista, aquest film és la millor pel·lícula que han fet fins ara de la saga i en concret aquesta part es sublim, la excel·lent i peculiar manera que tenen de transformar i sobre tot, la actuació d’en David Thewlis.

 4. florencio.09

  Salve Lida!

  Aquí et deixo les respostes:

  1.-Jupiter va decidir baixar a la Terra i deixar l’Olimp, per veure com estaba tot.Va hospedar-se a casa del malvat d’Arcadia un home molt dolent.Ho decideix a una horabaixa, apunt de fer-se de nit.
  2.-És una transformació anomenada antropomòrfica.ἂνθρωπος μορφή.Licaón era un home molt malvat que volia assasinar-lo per saber si era veritat que era déu.
  3.-Va “maleïr” la seva casa, i el va convertir en un home llop, que fos pel camps menjan de ramats.
  4.-A la literatura el mite del home llop es trobaria en l’actual saga de Crepúsculo, tambè adaptat al cinema i altres pelicules com Van Helsing entre d’altres.
  5.-El muntatge audiovisual m’ha semblar bastant bé, es una bona manera d’explicar el mite com mes didactic.

  Salve Lida!

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Podries ser molt més explícit, Rubén, en la pervivència del mite a Crepúsculo i argumentar-ho com per exemple ha fet en un comentari anterior la Rebeca respecte a l’al·lusió de la Rabab a Harry Potter?

 6. Sílvia Espinach García

  Salve!

  1.Primerament, Júpiter provoca un diluvi per castigar l’home de la raça de ferro (la qual ell ha creat). Més tard, baixa a la terra disfressat d’home.
  2.La capacitat dels déus a convertir-se en humans s’anomena “antropomorfisme”, que prové de la paraula grega “antropos” (ésser humà). Júpiter, quan baixa a la Terra va a casa de Licàon un tirà de l’Arcàdia inhospitalari, sanguinari i violent.
  3.El doble càstig imposat per Júpiter és el de convertir-se en llop i a voler-se alimentar dels seus ramats. Malgrat la transformació, Licàon conservà la seva expressió ferotge d’ulls brillants i pél grisenc.
  4.Jo també formo part de la HPM (Harry Potter Mania), però, se m’han avançat! Volia comentar també aquesta escena, ja que els efectes especials, són impressionants. Per altra banda, m’agradaria destacar que els llibres de la saga Crepúsculo, no valen en aquest cas, ja que, a l’últim llibre hi ha un capítol on s’explica que la tribu dels Quileute no són homes llop, sinó, metamorfes, ja que es podrien haver convertit en qualsevol altre animal. En referència a altres fonts que parlin de licantrops o homes llop, trobem la canço “Lobo hombre en Paris” i la pel·lícula “Hombre lobo americano en Paris”.
  5.Vaig fer servir el muntatge audiovisual per prepara-me per la classe ja que no tenia el llibre i em va anar molt bé. En referència a l’escrit, vull dir que m’ha encantat, és realment bo i les descripcions són molt acurades.
  6.No he pogut veure l’apunt d’en Ricardo ja que m’enllaça amb l’escrit de la Rebeca.

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Ara ja podràs llegir, Sílvia, l’apunt d’en Ricardo i gràcies per adonar-te i comunicar-m’ho, en cas contrari l’enllaç no s’hagués arreglat sol.
  Pel que fa a Crepúsculo has resolt el que jo li demanava a Rubén per tal que reflexionés i se n’adonés. Hauries de comentar Denis, ànima de llop en l’article corresponent; segurament allí la Rebeca, a qui li encanta Harry Potter com has pogut veure, ho tindrà més a mà. També pots comentar el vídeo de Lobo hombre en París i relacionar-ho amb la seva recreació, segurament punt d’inspiració.
  Hauries de buscar més informació i algun fragment significatiu de la pel·lícula “Hombre lobo americano en Paris”.

 8. chaima

  Salve Lida!
  1- Júpiter com que va veure que els homes que estavan provocant problemes ,i això va provocar un denubi en el què Júpiter baixa transformat d’home humà.
  2- S’anomena Antropomorfic.A la casa del tirà que es deia Licàon. Licaon era un home inmortal, en el que mai no li agradava convidar algú a casa seva a causa de què tenia desconfiança dels homes.
  3- Júpiter càstiga a Licaòn ,per haver-hi dubtat de que era un inmortal(deú). El càstig: va ser que la casa que tenia la va destruïr Júpiter. I amb la por que va tenir Licaòn en veure aquella escena , és va trobar un ramat d’animals i els va menjar xuclant la seva sang. El final es va convertir en un home llop, però amb les caracteristiques que tení abans(pell blanc, ullals, ulls grans …).
  4- El mite de Licaòn en el llibre el posen amb tots els detalls. Però en el cinema el resumeixen i se’n menjen molts detalls del mite.
  5- Encara que la recreació ens explica bé el mite de licàon, se’t queden aquelles ganes de llegir-te el llibre sense donar molta importància a la recreació. I per a la gent sega s’ho fan més fàcil per poder saber més coses del mites amb la explicació dels mites o altres històries oralment!!!!!!!
  Ave!

 9. Margalida Capellà Soler Post author

  Però, per què creieu que a Grècia sorgeix el mite de l’home llop i per què ha arribat fins al segle XXI? Per què encara agrada? Com ho explicaríeu?

 10. Ricard Alcazar

  SALVE !!

  1.-Jupiter va decidir baixar a la Terra amb la aparença d’un home i deixar l’Olimp, per veure com estaba tot.Va quedar-se a viure a casa del malvat d’Arcadia un home molt dolent.
  2-Es diu “antropomorfisme” en grec es ἂνθρωπος μορφή, Licàon era una molt mala persona que volia matar matar-lo així comprovar si era deu.
  3-Els castigs son que tingui que menjarse el seu propi remat i veures la sang i el segon es convertirlo en homa llop.
  4-Eclipse.

  VALE !!

 11. Randy Martorell Chirino

  1- Júpiter provoca un diluvio per castigar l’home de la raça de ferro.
  2- La capacitat dels déus a convertir-se en humans s’anomena: antropomorfisme!
  3- convertir-se en llop i a voler-se alimentar dels seus ramats.
  4- A underworld pelicula de vampirs y homes llops.

 12. Victooor :)

  Ave Lida!
  1 . Jupiter provocà un diluvi, i més tard baixà a la terra dissfressat d’home per castigar-lo i conventir-lo en home llop.
  2 . És una transformació anomenada antropomòrfica. Jupiter va a casa de Licàon un tirà de l’Arcàdia inhospitalari, sanguinari i violent.
  3 . El doble càstig imposat per Júpiter és el de convertir-se en llop i a voler-se alimentar dels seus ramats.
  4 . Com a pel·lícules de l’home llop, es trobaria en l’actual saga de Crepúsculo, també podem veure com a Harry potter en alguna de la saga surt algun home llop, i com això podem veure també que hio han pel·lícules de l’home llop o les típiques de Halloween.
  5 . M’ha semblat un video molt original i molt “currat” o m´ñes ven dit molt ben fet. La música i algunes de les imatges són molt originals, encara que algunes de les imatges són més be, burla. Però penso que està força bé.
  Victor!

 13. Patricia

  Salve Lida!

  1. Quan Jupiter va veure que els homes no es portaven bé per això va decidir baixa a la terra per controlar.los de més a prop.

  2. És diu Antropomorfic. Licàon, va ser un home que era inmortal, és a dir, que mai es por morir.

  3. El seu càstig va ser convertir-lo en un home llop. Els seus ulls brillants, i la seva pell de color grisenca.

  4. Actualment en molts llibres apareixen molts homes llops, i en las pelis como Crespuculo, doncs surten uns homes que es poden convertir en homes llops.

  5. Es un video original es nota que han treballat. I ho veix bastant interessant pero veure.

 14. Anna Jimenez

  Salve margalida !
  1- Jupiter va decidir fer un gran diluvi, perque els homes provocaben molts problemes.

  2- La transformació es diu antropomòrfic.(ἂνθρωπος μορφή)licào era el rei dolent. Jupiter va a casa de licào.

  3-licào li destrosa la casa i el transforma amb home llop. Conservà la seva faiço anterior, els mateixos pèls grisencs, la mateixa expressió violenta, els maitexos ulls brillants, la maitexa ferocitat d’abans.

  4- el mite de licào l’adoptat el cinema, molts llibres …

  Vale !!

 15. Rabab

  Ave lida!!
  Rebeca moltes gràcies per ajudarme ets un sol.
  Ja sabia que a tu tambè t’agrada molt Harry Potter com a mi.

 16. Ruben Florencio

  Lida

  Respecte l’aparició dels licantrops o homesllops es troba en la segona part.Quan un dels personatges agafa forma de llop per defensar la seva amiga.
  Es podria relacionar amb el mite de Licaón perque el personatge que agafa forma de llop diu que no es una virtud, ser homellop, sinò que per a ell es tot el contrari, ja que no pot controlar la seva transformació, si es troba en qualsevol situació tensa ell no podria fer-ne res per no convertir-se.
  Steffafany Meller que com m’han dit és l’escriptora de aquesta famosa saga, a tret un bon tros del antic mite de Licaón.

  Vale Lida!

 17. Sílvia Espinach García

  Ave!
  En referència al link d’en Ricardo, m’agradaria donar-te les gràcies Lida, per haver-lo arreglat; ara que ho he pogut llegir, que per cert, l’he trobat molt interessant, i m’agradaira comentar el fet que m’ha sobtat molt la història de Manuel Blanco Romassanta; una història real que va succeïr durant el segle XIX a España. Ell va confessar haver assesinat a moltes persones i haver “jugat” amb les seves restes, fins al punt d’arribar a vendre els seus greixos.

 18. lopezcerezo.10

  Ave Lida
  Aqui tens les meves respostes:
  1-Va decidir baixar a la Terra des de l’Olimp.Ho decideix en una horabaixa a punt de fer-se de nit.
  2-És una transformació antropomòrfica. No sé grec.Va a a casa de Licàon que és un home violent i inhospitalari.
  3-Malaeix la seva casa i el transforma en llop.Conserva els mateixos pèls grisencs, la mateixa expressió violenta, els mateixos ulls brillants; era tan ferotge com abans.
  4-Fent memòria m’he enrecordat d’una cançó que escoltava el meu pare no sé si la coneixereu, es diu lobo hombre en París aqui la deixo: http://www.youtube.com/watch?v=vsKPiDLmNNs
  5-Molt interesants els articles dels companys sobretot el de la rebeca que et fa sentir totes les sensacions que podria tenir un home llop de manera molt pròxima.
  Vale!

 19. calvarez.01

  Salve!

  Lida, em sap greu la meva tardança en respondre les preguntes, però com ja saps, tinc molts problemes amb l’internet a casa, però d’aqui uns dos dies ja estarà solucionat.
  Aquí adjunto les meves respostes:

  1- Júpiter, primerament, provoca un diluvi per a castigar els homes, i seguidament, va marxar de l’Olimp disfressat d’home per a controlar-ho tot des d’allà mateix.

  2- La capacitat que tenen els déus de transformar-se en humans és l’antropomorfisme. Ésser humà ,en grec, es diu “antropos”.
  Júpiter, quan va baixar de l’Olimp disfressat d’home, va anar a casa de Licàon, que era un tirà de l’Arcàdia.

  3- El doble càstig que Júpiter va imposar a Licàon, va ser convertir-lo en un llop, i a tenir la necessitar d’alimentar-se del seus propis ramats.
  Licàon, conserva el seu pèl grisenc, i la seva expressió ferotge.

  4- Jo us posaré el link d’un videoclip, molt famós, que segur que tots coneixeu!
  http://www.youtube.com/watch?v=p_MuUcxHATo
  Thriller, de Michael Jackson.

  5- Sempre he dit, en molts comentaris, que em semblen molt bé i molt interessants aquestes maneres d’aprendre, mitjançant la nova tecnologia, com aquests audiovisuals.

  Vale!

 20. Margalida Capellà Soler Post author

  Ui, és que sou increïbles!

  A veure, si de tots aquests comentaris en surt un apunt a l’Aracne!
  Seguiu així!

 21. Fatima el Hanini

  Salve Lida!

  1.El que dcideix fe Júpiter davant d’ aquesta degeneració del gènere humà és baixar del Olimp cap a la terra i esbrinar-ho ell personalment.
  Decideix baixar a punt de fer-se de nit.

  2.El nom que rep la capacitat de transformar-se de divinitat a esser humà es antropomorfisme.La peraula Antropomorfidme i en grec : (ἂνθρωπος μορφή .Júpiter va a casa inhospitalària del tirà de l’ Arcàdia ,de nom Licàon.

  3.El doble càstig que li imposa Júpiter per haver infringit les normes d’ hospitalitat son que primer li ensorra la casa i desprès el converteix en home llop.
  Les treces de l’entiguitat que conserva són els mateixos pèls grisencs ,la mateixa expressió dolenta ,els mateixos ulls briants i la mateixa ferocitat d’ abans.

  4.-A la literatura del mite del home llop es trobaria en saga de Crepúsculo.

  5.La recreació del mite Licàon esta molt ben explicada .

 22. Hady Camara Koita

  Salve Lida!
  ut vales?

  1- Júpiter desprès de veure tots els crims,actes violents i cruels va decidir destruir-la per crear-ne una de millor, a continuació va provocar un gran diluvi i va baixar de l’Olimp a la terra disfressat d’home per veure de prop si la cosa havia canviat.

  2- La capacitat que tenien els deus per adoptar forma humana rebia el nom de Antropomòrfic (ἂνθρωπος μορφή) ,quan Júpiter baixa a la terra es dirigeix directament cap a casa del tirà de l’Arcàdia, Licàon.

  3- Júpiter va imputar-li 3 càstigs per haver infringit les normes de l’hospitalitat que van ser:
  – Va esfondrar la casa del Tirà.
  – En segon lloc va fer que aquet es mengés el seu ramat i que begués les seves sangs.
  – I per últim va fer que es convertís en un home llop.

  4- Com per exemple i alguns dels que han dit els meus companys: “Harry Potter”,”El hombre lobo”,”La saga ECLIPSE”…

  5- El muntatge audiovisual m’ha encantat perquè sempre he pensat que aquestes si que son bones maneres d’aprendre i no agafant un llibre i fullejar-lo fins acabar-lo 😉

  Vale Lida!,fins demà 🙂

 23. Margalida Capellà Soler Post author

  Un treball magnífic, Ricardo! Gràcies a tu per passar-te per aquí i escriure, fins i tot, en català.

 24. Jordi Rincón

  Gràcies per fer referència a l´activitat de l´Helena, Lida. La desfilada, però, no va poder ser enregistrada per motius tècnics. Sempre ens quedarà el record i l´àlbum dels petits animalons.

 25. Margalida Capellà Soler Post author

  La vàreu poder gaudir, Jordi, en directe i això és el que compta.

 26. stefanny

  Aqui les meves respostes lida :

  Davant aquesta creixent degeneració del gènere humà, què decideix fer Júpiter? Quan ho decideix?
  Júpiter veient la creixent degeneració dels humans va provocar un diluvi, i desprès va decidir deixar l’olimp i va baixar a la terra amb aparença humana.

  Quin nom rep la capacitat que tenen els déus de transformar-se en humans? Saps com es diu en gec ésser humà? A on va? Qui era Licàon?

  Antropomorfic (a????p???? ??t??(Humà).Liàon era un rey culto y religioso, muy querido por su pueblo, al que ayudó a abandonar la vida salvaje que habían llevado hasta entonces. Pero su apasionada religiosidad le llevó a realizar sacrificios humanos, lo que degeneró su posterior metamorfosis.Llegó al punto de sacrificar a todos los extranjeros que llegaban a su casa, violando la sagrada ley de la hospitalidad.

  Quin doble càstig li imposa Júpiter per haver infringit les normes de l’hospitalitat? Quines traces de la seva antiga ferocitat conserva?
  El castig va ser que tots els seus dessendents serien mitat licantrops.

  Bueno una bona adaptació va ser a la segona saga de Crepusculo (LLuna nova) esta molt bé amés de l’actor

  Amí m’agrada molt la mitologia osigui tot lo que vingui d’ella en fa molt feliç,m’encanta la mitologia grega.

 27. Sílvia Espinach García

  Salve!
  Després d’uns dies de discussió sobre el tema de Crepúsculo, tinc el fragment de la quarta part, Amanecer, on s’explica la procedència dels “suposats” licantrops, la tribu Quileute. Us transcric el text d’Amanecer, de Spephenie Meyer,que hi ha a les pàgines 767 i 768 de l’edició Alfaguara:

  “Ni siquiera son homres lobo – contestó Edward con voz invariable tras abrir y cerrar las mandíbulas -. Aro puede explicártelo todo si no me crees. […]

  – Aunque esas criaturas se consideren licántropos, en realidad, no lo son. “Metamorfos” les encaja mejor. La elección lupina es pura casualidad. Podría haber sido un oso, un halcón o una pantera cuando se realizó la primera metamorfosis. En verdad te aseguro que esas criaturas no guardan relación alguna con los Hijos de la Lun. Únicamente han heredado esa habilidad de sus ancestros. La continuidad de la especie no se basa en la infección de otras especies, como ocurre en el caso de los hombres lobo.”

  Espero que això us aclari el que hem estat parlant.
  Vale!

 28. Georgina Tur

  1. Júpiter provoca un gran diluvi i després baixa a terra de forma humana per mirar com estava tot per allà i ho fa per la nit.

  2. La capacitat que revien els déus quan es transformaven en humans es diu Antropomorfis.
  Va a casa de Licàon que era una persona molt dolenta, un tirà.

  3. Li destrossa tota la seva casa i a més el converteix en home llop.
  El que conserva d’abans són: els seus pèls grisosos, la seva mirada ferotge, els seus ulls brillants, li van aparèixer potes peludes i seguia sent tan ferotge com abans.

  4. El mite de Licàon ha gaudit d’una llarga pervivència en el llenguatge, la literatura, el cinema, la música… Entre tots i totes a veure si aconseguim conèixer-la.

  4. “Harry Potter, el hombre lobo… o la cançó de Shakira: She wolf.

  5. El muntatge audiovisual és super ben fet, per haver-ho fet un alumne 🙂
  Però la cançó és massa seria… però molt bé!

  Salve, Lida!

 29. Iván Zapico Fernández

  Salve!!
  Respostes licàon qüestionari:

  1- Va decidir destruir-la per crear-ne una de millor provocant un diluvi. Més tard, apunt de fer-se de nit va baixar a la terra disfressat d’home.

  2- El mot era metamorfosis.
  Va a l’Arcàdia a la casa inhospitalària del tirà Licàon. Licàon era un tirà, en el que era el que pitjor es portava.

  3- Va esfondrar la cas de licàon amb un llampec i després va transformar en llop a Licàon.
  El desitg de la carn, els mateixos pèls grisencs, la mateixa expressió violenta, els mateixos ulls brillants i la mateixa ferocitat.

 30. molina.rocio2012

  1. Júpiter decideix destruir el gènere humà per a fer un de nou i millor. Decideis fer-ho quan s’adona de que tot el que li han dit dels delictes que fan els humans és cert.

  2. Júpiter quan es disfressa d’home va a casa de Licàon era un humà que matava a nens per a desprès menjar-se-los.

  3. El primer càstig que Júpiter va imposar sobre Licàon va ser enfosar-li tota la seva casa assobre. El segon, convertir-lo en llop. Va conservar els mateixos péls grisencs, la mateixa expressió violenta, els mateixos ulls brillants i la mateixaferocitat d’abans.

 31. Uxue Avilés

  Salve!
  1. El que decideix fer Júpiter és provocar un diluvi per castigar a l’home de la raça de ferro, la que ell ha creat i després baixa disfrassat d’home.
  2. La capacitat dels déus en convertir-se en homes s’anomena antropomorfisme. En grec és ἂνθρωπος μορφή. Júpiter, quan baixa a la Terra va a casa de Licàon un tirà de l’Arcàdia inhospitalari, sanguinari i violent.
  3. El doble càstig és el de convertir-se en llop i a voler-se alimentar dels seus ramats. Tot i la transformació, Licàon conservà la seva expressió ferotge d’ulls brillants i pél grisenc.
  4. Com a pel·lícules d’avui en dia, es trobaria per exemple la saga Crepúsculo.
  5. Es un vidio molt ben fet i és molt interessant.

  Ave!!!

 32. Ευλαλια

  1- Júpiter provoca un gran diluvi i decideix baixar a la terra amb la presència de mortal per castigar a Licàon.

  2- Antropomorfisme. “Home” en grec es diu “ἄνθρωπος”. Júpiter es dirigeix a la terra, a l’hostal de Licàon. Licàon era l’amo d’un hostal que era molt salvatge i incivilitzat.

  3- El doble càstig és l’enfonsament del seu hostal i la seva metamorfosi en llop tot mantenint la mateixa expressió escalofriant.

  4- Trobem pel·lícules com Crepúsculo, El hombre Lobo…

  5- El mite és molt útil per entendre l’origen de la llegenda de l’home llop que tantes versions cinematogràfiques ha donat.

 33. arcos.carla2011

  Preguntes de la Guia de lectura:

  -Decideix baixar a la terra a consequéncia de tots els desastres que hem provocat els humans i ho fa en forma d’homa per castigar a Licàon.

  -La capacitat que tenen els déus de transformar-se en humans s’anomena Antropomorfisme.
  En grec ésser humà s’anomena ἂνθρωπος μορφή.
  Licàon era un humà que matava a nens per a desprès menjar-se-los

  -El doble càstig és destrossar el seu hostal i el va tranformar en llop conservant la seva expressió ferotge d’ulls brillants i pél grisenc.

  -Trobem pel·lícules com “hermano oso”,” Tiana y el sapo” etc..

  -És molt interesant, i una bona manera de poder entendre aquest mite.

 34. Zicora

  1. En l’edat de ferro es cometien crims de tota mena. Els valors positius (veritat, modèstia, lleialtat,…), van donar lloc a l’engany, el frau, la traïció, la desconfiança, la impietat… Davant aquesta creixent degeneració del gènere humà, què decideix fer Júpiter? Quan ho decideix?

  Júpiter, en veure els actes dels humans, decideix provocar un diluvi i eliminar aqueste generació per crear-ne un altre.

  2. Júpiter baixa de l’Olimp, tot agafant forma humana. Quin nom rep la capacitat que tenen els déus de transformar-se en humans? Saps com es diu en grec ésser humà? A on va? Qui era Licàon?

  El nom que rep la capacitat que tenen els deus de transformar-se en cualsevol cosa es l’antropomorfisme. Esser humà, en grec es diu ” anthropos “. Júpiter es disfreça d’home i baixa de l’Olimp per anar a visitar a Licàon. Licàon era un tirà de l’Arcàdia, un terrible assassí, que decideix comprovar si en realitat Júpiter es un deu.

  3. Licàon no sols pretenia matar Júpiter de nit per comprovar si era un déu sinó que va gosar servir-li a taula carn humana. Quin doble càstig li imposa Júpiter per haver infringit les normes de l’hospitalitat? Quines traces de la seva antiga ferocitat conserva?

  Júpiter l’impossa a Licàon el doble castig de condemnar-lo a ser per tote la vida un ferotge assassí, matant sense poder aturar-se a ramats d’ovelles i diferents animals mes. Las traces que conserve de la seve ferocitat es la seva mateixa cara violenta.

  4. El mite de Licàon ha gaudit d’una llarga pervivència en el llenguatge, la literatura, el cinema, la música… Entre tots i totes a veure si aconseguim conèixer-la.

  El mite de Licàon a pervivit en diferents ambits culturals com la música, el cinema i la literatura. En el cinema em ve al cap la pel·lícula del caçador Van Helsing, L’Home Llop o Crpúsculo.

  5- Penso que estan molt ben fets els vídeos i que es una bona idea de recrear amb la figura de Licàon noves histories.

  Valeee. 🙂

 35. Margalida Capellà Soler Post author

  Sara, tu fas grec i saps escriure el mot home en grec. Ho intentes?

 36. irina

  1. En l’edat de ferro es cometien crims de tota mena. Els valors positius (veritat, modèstia, lleialtat,…), van donar lloc a l’engany, el frau, la traïció, la desconfiança, la impietat… Davant aquesta creixent degeneració del gènere humà, què decideix fer Júpiter? Quan ho decideix? Júpiter deicideix fer un diluvi i destruir aquesta humanitat que són els de l’edat de bronze.

  2. Júpiter baixa de l’Olimp, tot agafant forma humana. Quin nom rep la capacitat que tenen els déus de transformar-se en humans? Saps com es diu en grec ésser humà? A on va? Qui era Licàon? antropomorfisme. antropos. Va a casa de un tirant que es diu Licàon.

  3. Licàon no sols pretenia matar Júpiter de nit per comprovar si era un déu sinó que va gosar servir-li a taula carn humana. Quin doble càstig li imposa Júpiter per haver infringit les normes de l’hospitalitat? Quines traces de la seva antiga ferocitat conserva? va esfondrar la seva casa i el va convertir en llop. Conserva els seus ulls brillants i els seus pèls grisencs a més de la seva ferocitat.

  4. El mite de Licàon ha gaudit d’una llarga pervivència en el llenguatge, la literatura, el cinema, la música… Entre tots i totes a veure si aconseguim conèixer-la.

  Han fet moltes pel·lícules sobre homes llops: Crepuscle, Van Helsing, Harry potter. A la música hi ha la cançó de la Shakira “loba”.

  5. Us recomano dos apunts d’Aracne, fets per alumnes del Cristòfol Ferrer: una recreació literària del mite i un muntatge audiovisual. Què us ha semblat?

  Estan molt ben fets, els he trobat mol interessants ja que ha mi m’agraden molt els mites.

 37. Andrea Balart

  Salve! Jo ja m’he començat a llegir uns contes de les narracions de mites clàssics, tot i que encara no l’he acabat m’està agradant molt.

  1. En l’edat de ferro es cometien crims de tota mena. Els valors positius (veritat, modèstia, lleialtat,…), van donar lloc a l’engany, el frau, la traïció, la desconfiança, la impietat… Davant aquesta creixent degeneració del gènere humà, què decideix fer Júpiter? Quan ho decideix? Júpiter decideix fer una inundació per tal de destruir aquesta edat i crear-ne una de nova. Ho decideix quan s’entera dels crims que s’estan cometen en la Terra.

  2. Júpiter baixa de l’Olimp, tot agafant forma humana. Quin nom rep la capacitat que tenen els déus de transformar-se en humans? Saps com es diu en grec ésser humà? A on va? Qui era Licàon? la capacitat que tenen els grecs és l’antropomorfisme. En grec es diu anthropos. Júpiter va a casa de Licaòn, era un tirà d’Arcadia.

  3. Licàon no sols pretenia matar Júpiter de nit per comprovar si era un déu sinó que va gosar servir-li a taula carn humana. Quin doble càstig li imposa Júpiter per haver infringit les normes de l’hospitalitat? Quines traces de la seva antiga ferocitat conserva?

  Derrueix la casa i el converteix en llop. Els ulls, la seva ferocitat.

  4. El mite de Licàon ha gaudit d’una llarga pervivència en el llenguatge, la literatura, el cinema, la música… Entre tots i totes a veure si aconseguim conèixer-la.

  Es tracta del mite de l’home llop o licànntrop. Ho trobem en pel·lícules com Crepuscle o sèries com diaris de vampirs. En la literatura tenim el llibre de l’home llop.

  5. Us recomano dos apunts d’Aracne, fets per alumnes del Cristòfol Ferrer: una recreació literària del mite i un muntatge audiovisual. Què us ha semblat?

  M’han agradat molt tots dos i una manera diferent per conèixer el mite de Licaòn.

 38. Jordi Rodríguez

  1-
  El Déu Júpiter decideix provocar una inundació tan bon punt s’assebenta dels crims que ocorren a la Terra.

  2-
  La capacitat de transformar-se s’anomena antropoformisme.
  En grec ésser humà és anthropos. El Déu Júpiter va cap a casa de Licàon, un tirà de l’Arcàdia.

  3-
  Li derrueixen la casa i el converteix en llop.
  L’única traça de sa ferocitat que conserva són els seus ulls.

  4-
  Tracta del mite del licàntrop(home llop). Moltes pel·lícules i novel·les s’han basat en això.

 39. Margalida Capellà Soler Post author

  Jordi, has de posar-te el teclat grec politònic per poder escriure en grec. Quines pel·lícules, quines novel·les, quines cançons, quins anuncis… de la pervivència d’aquest mite coneixes?

 40. Jordi Rodríguez

  Bé doncs, de pel·lícules, Crepuscle o Underworld.
  De novel·les: bala de plata de Stephen King, the apocalipsis saga i the forsaken.
  De cançons: “Werewolves of London” de Warren Zevon.
  I d’anuncis no n’he trobat cap.

 41. Sergio Fernández

  SALVETE A TOTS!

  1. En l’edat de ferro es cometien crims de tota mena. Els valors positius (veritat, modèstia, lleialtat,…), van donar lloc a l’engany, el frau, la traïció, la desconfiança, la impietat… Davant aquesta creixent degeneració del gènere humà, què decideix fer Júpiter? Quan ho decideix?

  -Jupiter desideix provocar una inundació o diluvi quen s’entera dels crims que hi han a la terra.

  2. Júpiter baixa de l’Olimp, tot agafant forma humana. Quin nom rep la capacitat que tenen els déus de transformar-se en humans? Saps com es diu en grec ésser humà? A on va? Qui era Licàon?

  – La capacitat de transformar-se en humans es l’antropoformisme i el Déu Júpiter desideix anar a casa de Licaòn que era un tirà de l’Acàdia.

  3. Licàon no sols pretenia matar Júpiter de nit per comprovar si era un déu sinó que va gosar servir-li a taula carn humana. Quin doble càstig li imposa Júpiter per haver infringit les normes de l’hospitalitat? Quines traces de la seva antiga ferocitat conserva?

  -Li derriven la casa i el transforma en llop.
  -La seva ferocitat i els seus ulls brillants.

  4. El mite de Licàon ha gaudit d’una llarga pervivència en el llenguatge, la literatura, el cinema, la música… Entre tots i totes a veure si aconseguim conèixer-la.

  – Parla del mite del licàntrop(home llop) per exemple a Harry Potter el professor Lupin quan hi ha lluna plena es transforma en un licàntrop.

  Valete! 🙂

 42. Judith Martínez Barranco

  1.Va decidir destruir-la per crear-ne una de millor provocant un diluvi. Més tard, apunt de fer-se de nit va baixar a la terra disfressat d’home.

  2.La capacitat de transformar-se s’anomena antropoformisme.
  En grec ésser humà és anthropos. El Déu Júpiter va cap a casa de Licàon, un tirà de l’Arcàdia.

  3.El seu càstig va ser convertir-lo en un home llop.
  Els seus ulls brillants, i la seva pell de color grisenca.

  4.EL mite del licàntrop ha estat adaptat a novel·les i al cinema amb pel·lícules com Harry Potter o Crepuscle.

 43. Imad

  Salve!

  1. Júpiter veu que els homes no es porten bé,baixa a la terra per controlar-los. I provoca una inundació ja que no és comportaven bé.

  2. És diu que Licàon, va ser un home que era inmortal, és a dir,que mai és pot morir. Pretenia matar a Júpiter.

  3. El càstig va ser convertir-lo en un home llop. Els ulls brillants,i la seva pell grisa.

  4. Actualment en molts llibres apareixen molts homes llops, i en las pel·lícules com ara una en que surt Robert Radcliffe també.

  5. Es un video original i molt interessant està molt treballat.

 44. Jose Maria Fernandez

  Salveeeeeee!!!!
  1-Júpiter provoca un gran diluvi i després baixa a terra de forma humana per mirar com estava tot per allà i ho fa per la nit.
  2-Júpiter quan es disfressa d’home va a casa de Licàon era un humà que matava a nens per a desprès menjar-se-los.
  3-.-Va “maleïr” la seva casa, i el va convertir en un home llop, que fos pel camps menjan de ramats.
  4-El mite de Licaòn en el llibre el posen amb tots els detalls. Però en el cinema el resumeixen i se’n menjen molts detalls del mite.
  5-M’agradat molt la recreació per que explica bastant bé el mite de licàon i si no el coneixies et queda clar el mite.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *