Dia Europeu de les Llengües amb Cèsar

Avui 26 de setembre és el Dia Europeu de les llengües. Enguany també el celebrarem. No sols amb el Google Maps que tenim obert El llatí ens agermana sinó també amb aquest altre del mot Cèsar. Caesar era un títol distintiu que rebien els emperadors romans a partir d’August, derivat del sobrenom de la família Júlia: Gaius Iulius Caesar.  Ara bé, etimològicament vol dir “infant nascut per incisió de l’úter”, d’aquí es diu sovint que prové el mot català cesàrea o extracció quirúrgica del fetus ja sigui perquè un parent seu va néixer per cesària o bé perquè es relaciona amb la llei Cesària, segons la qual s’ordenava practicar aquesta operació a dones moribundes o en un avançat estat de gestació.

En les diferents llengües del món s’ha utilitzat el nom de Cèsar. 

Fixeu-vos-hi bé i responeu en comentari les qüestions següents:

El mot Cèsar que prové de Juli Cèsar és igual en moltes llengües, podríeu explicar el perquè.

Ara que aquests dies a classe i al bloc estudiem l’indoeuropeu i les diferents famílies de llengües indoeuropees, podríeu classificar i anotar en comentari les diferents entrades al mapa segons els diferents grups lingüístics.

Quines són les llengües d’Europa i com es diu Cèsar en aquestes llengües europees?

Segur que heu trobat algunes mancances en el mapa. Quines llengües falten? Les hi podríeu afegir atès que segurament no us serà difícil de fer-ne l’entrada?

Què us sembla tot plegat?

27 thoughts on “Dia Europeu de les Llengües amb Cèsar

 1. yousra

  Salve! a tots i moltes felicitats Dia Europeu de les llengües!

  Juli Cèsar va ser un `general romà que va conquerir el Mediterrani i l’Europa Occidental.
  Els romans van imposar la llengua llatina , es una llengua indoeuropea que parlaven els romans, a partir de la evolució de totes les llengües (Europees) en versió vulgar en sorgien les romàniques que sobreviuen avui dia .
  Per aquest motiu podem observar el google maps que totes les llengües Europees tenen una branca en comú.

  Les que he falten son les següents i després les introduiré en el google maps .
  -Castellà: Cèsar
  -Francès: César
  -Alemany : Cäsar
  -Portuguès: César
  -Italià : Cesare

  vale!

 2. Chaima Anza

  Salve!
  Fecitats avui per el vostre aniversari! A totes les llengües europees.
  La majoria de llengües d’Europa pertanyen a la superfamília indoeuropea. les llengües uralianes, les diverses llengües caucàsiques i el basc. Ultra les llengües dutes pels immigrants a les antigues grans potències colonials del continent, el maltès i el turc són dos exemples de llengües parlades a Europa que tenen un origen clarament no europeu. Del grup indoeuropeu es parlen les llengües llatines, procedents del llatí: aragonès, asturià, català, espanyol, francès, gallec, italià, ladí, lleonès, occità, sard, romanès, portuguès i romanx. De les llengües germàniques destaquen l’anglès, l’holandès, l’alemany, el frisó, el suec, el danès, el noruec, l’islandès i el feroès. De les llengües eslaves el bosnià, el búlgar, el rus, el polonès, el txec, l’eslovac, el bielorús, l’ucraïnès, el sòrab, el serbi, l’eslovè, el croat i el macedoni. De les llengües cèltiques es parlen l’irlandès, el gaèlic escocès, el gal·lès, el bretó, el còrnic i el manx. De les bàltiques llituà i d’altres llengües indoeuropees: el grec, l’armeni i l’albanès. Del grup de llengües ugro-fineses es parlen el finès, el lapó, l’estonià i l’hongarès. Del grup de les turco-tàrtares, el turc i l’àzeri. I altres llengües, com la basca, sense saber cap altra llengua de la seva família i llengües planificades o artificials, com l’esperanto (a tots els països europeus), l’ido, l’interlingua i el volapük.

  Les deu llengües més parlades a aEuropa són el rus, l’alemany, el turc, el francès, l’anglès, l’espanyol, l’italià, el polonès, l’ucraïnès i el serbocroat.

  Aquestes son totes les llengÜes de’Europa que pronuncien el nom Cesàr:

  Albanès
  Qesar & Qesarinë
  Qesar & Qesarinë
  Alemany
  Kaiser & Kaiserin
  Kaiser & Kaiserin
  Àrab
  * Qaysar – قيصر
  * Qaysar – قيصر
  Bielorús
  Tsar & Tsarytsa
  Tsar & Tsarytsa
  Búlgar
  Цар & Царица (Tsar & Tsaritsa)
  Цар & Царица (Tsar & Tsaritsa)
  Català
  Cèsar
  Cèsar
  Danès: Kejser & Kejserinde
  Kejser & Kejserinde
  Kejser & Kejserinde
  Eslovac
  Cisár & Cisárovná
  Cisár & Cisárovná
  Eslovè
  Cesar & Cesarica
  Cesar & Cesarica
  Estonià
  Keiser & Keisrinna
  Keiser & Keisrinna
  Finès
  Keisari & Keisarinna
  Keisari & Keisarinna
  Hebreu
  Keisár & Keisarít
  Keisár & Keisarít
  Holandès
  Keizer & Keizerin
  Keizer & Keizerin
  Hongarès
  Császár & Császárnő
  Császár & Császárnő
  Islandès
  Keisari & Keisaraynja
  Keisari & Keisaraynja
  Lituà
  Keizars & Keizarienne
  Keizars & Keizarienne
  Tarptautinis Vilniaus oro uostas
  Noruec
  Keiser & Keiserinne
  Keiser & Keiserinne
  Persa
  Ghaysar
  Ghaysar
  Polonès
  Cesarz & Cesarzowa
  Cesarz & Cesarzowa
  Rus
  Czar & Czaritsa (transliteració arcaica), Tsar & Tsaritsa (transliteració moderna)
  Czar & Czaritsa (transliteració arcaica), Tsar & Tsaritsa (transliteració moderna)
  Serbocroata
  Car
  Car
  Suec
  Kejsare & Kejsarinna
  Ucraïnès
  Tsar & Tsarytsya
  Tsar & Tsarytsya
  Txec
  Císař & Císařovna
  Císař & Císařovna
  Turc
  Kayser-i-Rûm “Cèsar de Roma”

  M’ha semblat un treball molt maco en poder investigar sobre el nom Cesàr en totes les llengües d’Europa. Aquestes llengües m’han semblat molt maques i divertides a l’hora que les buscava per poder-les escriure i pronunciar-les per poder distingir-la a la nostra llengüa.
  Vale!

 3. lucas

  Juli Cèsar va ser un general romà , i en roma es va impusar el llati ,es una llengua indoeuropea , i del llati va partir la evolució de totes les llengües .

  Les que he falten son
  español: Cèsar
  Francès: César
  Alemany : Cäsar
  Portuguès: César
  Italià : Cesare

 4. Fatima el Hanini

  Salveee Lida! Felicitats per a totes les llengües europees.
  El mot Cèsar que prové de Juli Cèsar és igual en moltes llengües perquè pertanyen a la familia indoeuropea.

 5. yousra

  SALVE!
  salve
  Em sembla un treball que et permet veure les diferencies entre les diferents llengues europees i les seves semblances .
  I les llengües pel que veig la meva companya ja les ha dit totes!
  VALE!

 6. Sílvia Espinach García

  Salve!
  Doncs, tinc poc més a afegir, ja que els companys ho han esmentat tot. L’enllaç del google maps està molt bé.

 7. Irena

  Ave Lida:)
  I un altre cop,com cada any, feliç dia de les llengües Europees!
  Aquest tema que no recordi malament, el vam estudiar l’any passat al llibre de 1r de Grec. A mi sempre m’ha resusltat un tema bastant interessant.
  Les llengües indoeuropees, deriven d’un mateix tronc, concretament d’una llengua primera que es va originar a Turquia en l’any 6700 a C. Constitueixen la família lingüística més estesa de tot el món.Hi ha de molts grups: Itàliques, Balcàniques, Cèl·ltiques, Eslaves,Indo-Iranies,etc.
  Temps enrrere, amb l’investigació d’uns filòlegs van arribar a la conclusió que la majoria de les llengües europees i també d’asiàtiques tenien nombroses semblançes les unes respecte a les altres, d’aquesta manera van veure que provenien d’una mateixa llengua. Aleshores,el fet de que el mot de Cèsar presenti enormes similituts en les diferents llegües indoeuropees, és per aquest clar motiu.
  Salve:)

 8. Rabab

  Ave lida!
  El treball de les llengües Europees em sembla un treball super original i està molt bè.Tambà està molt bè que celebrem el dia de les llengües perque moltes llengües deriven del mateix tronc.
  El google maps està molt bè.

 9. Sílvia Espinach García

  Salve!
  He afegit tres idiomes més: el portuguès, el romanès i el sard! Aquest darrer m’ha costat força, però, finalment, l’he trobat.

  Vale!

 10. Oriol López

  Ave Lida
  Deixo el comentari per recordar-te si el pròxim dia a classe em pots ajudar amb l’exercici del mapa.
  Gratias

 11. Hanae El Mouden

  Salve! Lida!

  Aquest treball m’ha semblat molt original, i m’agradat molt, ja que pots veure les difèrencies entre les llengües Europees.

 12. Rubén Florencio

  Ave Lida!

  He estat intentan colocar Cesar en altres idiomes al mapa pero no em deixa , doncs aqui t’ho deixo:

  -Japonès:停止
  -Suajili:Kuacha
  -Vietnamita:Dừng

  No trobu que falti cap.

  Vale.

 13. Julia

  És un treball molt original i a més et mostra les diferencies entre llengües. Em sembla interessant que celebrem el dia de les llengües.

 14. irina

  El dia de les llengues es un dia molt important ja que et recorda que qualsevol llengua és important, pero sobretot la llengua materna. Amb aquest treball he pogut verue les diferents llengues europees que provenen del llatí i ha paraules que s’asemblen molt entre si.

 15. Andrea balart

  Salve! he mirat el mapa, pero no s’em carrega. Pel que sembla els alumnes han anat posant alguna que faltava. Si s’em carrega ja provaré de introduir-la.
  Vale!

 16. Marta Bautista

  Salve!!

  Com ja he dit a altres article, avui el dia internacional de les llengües europeas i això vol dir que totes les llengües són iguals, cap llengua es millor que altre, ja que en tot el món es parla més de 6.000 llengües diferents. I cap d’aquestes 6.000 llengües esta morta, es pot parlar més o menys però cap llengua esta morta!!

  Vale!!

 17. Andrea Balart

  Salve!
  Les llengües són les romàniques (català, castellà, italià), les eslaves (rus, búlgar..), les germàniques(alemany, anglès…). En castellà es diu Cèsar, en francès César, en alemany Cäsar, en portuguès César i en italià : Cesare. És molt original fer un mapa amb els diferents noms de cèsar. Jo miraré d’afegir algun.

 18. irina

  Quines són les llengües d’Europa i com es diu Cèsar en aquestes llengües europees? Les llengües d’Europa són les que pertanyen al gran grup de l’indeuropeu. Dintre de l’indeuropeu hi ha diferents grups: l’eslau, les llengües romàniques, el grec, l’eslau, etc. Dintre de cada grup hi ha diferents llengües eslau (rus, bielorús..), llengües romàniques (italià, català..).
  En català es diu Cèsar, en castellà César, en francès: César, en alemany: Cäsar, en portuguès César, en anglés caesar, en danès: caesar, en norueg: caesar…

  Segur que heu trobat algunes mancances en el mapa. Quines llengües falten?
  el castellà, el francés, l’alemany, el portuguès, l’italià.

  Les hi podríeu afegir atès que segurament no us serà difícil de fer-ne l’entrada?
  en castellà es César, en alemany Cäsar, en italià Cesare, francés César, en italià Cesare.

  Què us sembla tot plegat? és un apunt molt interessant per relacionar la paraula Cesar en diferents llengües indeuropees, i per veure que s’asemblen molt entre elles.

 19. Margalida Capellà Soler Post author

  Vols dir, Irina, que en el mapa no hi ha localitzades aquestes llengües que dius?

 20. Martaa Verde

  Salve!!
  El mot Cèsar que prové de Juli Cèsar és igual en moltes llengües ja que va esdevenir com a títol imperial, com a cap d’imperi, també el podem trobar en idiomes germànics i eslaus.
  Jo us diré el nom Cèsar en algunes llengües europees:
  Alemany Caesar.
  Català Cèsar.
  Danès Caesar.
  Eslovac Caesar.
  Eslovè Cezar
  Estonià Keiser
  Finès Keisari.
  Francès César.
  Gallec César.
  Gal•lès Caesar.
  Georgià Caesar
  Italià Cesare.
  Txec Caesar.

  El dia de les llengües ens recorda que tenim en comú una llengua, la llengua mare. Podem veure que entre les llengües europees no hi ha tantes diferències, que provenen de la mateixa arrel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *