S.O.S. la revista Auriga!

Laura i Uri de 1r de batxillerat 2009

Auriga a Secundària

A Secundària, tant a l’ESO com al batxillerat, és molt útil als i a les alumnes consultar la revista Auriga per documentar-se a l’hora de fer un treball personal escrit tradicional, un article al bloc, un muntatge audiovisual, una exposició oral a classe … Esdevé una font inesgotable d’inspiració per emprendre treballs de recerca a segon de batxillerat. Fomenta, entre altres, la lectura i permet gaudir d’una actualització contrastada i actualitzada del món clàssic en català.

Des dels seus orígens sóc subscriptora a casa de la revista Auriga i a l’institut, també. Gràcies a la gentilesa del Departament d’Educació l’hem rebuda de franc als centres docents, però de cara al curs vinent se’ns acaba de confirmar que per raons pressupostàries en treu la subscripció. Per una banda es vol que fomentem la lectura, per altra se’n demana que a classe fem recerca i ens actualitzem però Xtecblocs i Àgora no rutllen (ahir volia escriure i publicar aquest apunt, però no hi havia connexió!) i una revista com l’Auriga que arribava puntual als centres aquest any nou 2010 deixarà d’arribar si no es demana la subscripció de nou donant les dades bancàries del centre (SUBSCRIPCIÓ). JO JA HO HE FET A L’INSTITUT, a casa sempre l’he pagada jo, tot i que rebia els exemplars d’autora, per tant la continuaré rebent a casa i a l’institut. Fa temps em van convidar per formar part del Consell de redacció de l’Auriga i hi vaig declinar, però sé de bona tinta que la revista subsistia de la subscripció pagada pel Departament d’Educació. S.O.S. l’Auriga! No la deixem morir, ni canviar de rumb! A secundària la necessitem tal com és! Són sols 36 euros a l’any!

Quan l’Auriga va celebrar el número 50 jo també hi era i es va brindar per fer-ne molts i molts més! De tots nosaltres depèn!

auriga51

La revista Auriga (vid. hemeroteca) sempre m’ha publicat tot el que he enviat a la redacció des de l’any 2002 quan ningú no em coneixia i ara, tot i la projecció virtual, hi ha gent que em reconeix sols com a col·laboradora de la revista: setze són fins ara els articles que hi tinc publicats!. Crec que em van publicar llibres, com el de Les poetes gregues antigues el 2004 a Publicacions de l’Abadia de Montserrat, perquè Auriga m’havia fet un nom, quan vaig començar ara fa dos anys el bloc i totes les meves publicacions digitals tot i els temors de la Montserrat Tudela, no he deixat d’escriure articles a Auriga, i ja disposo ara d’altres vies. No he cobrat mai res i sempre que la Montserrat m’ha demanat un Lèxicon o un article determinat per tancar un número de la revista li he respost amb celeritat amb la feina encomanada sabent que tampoc cobraria res, gratis et amore, perquè la bona causa de difusió del món clàssic s’ho mereix i Auriga ja forma part d’aquest nostre patrimoni. Jo guardo gelosament a la meva biblioteca particular i a la de l’institut tots els exemplars de la revista Auriga inclòs el 0 i fins a l’últim, el 56 en què tinc la sort de veure publicat un article meu sobre Itineraris romans per Mallorca ja que Montserrat volia més presència mallorquina a la revista i jo anava de vacances a Mallorca, l’illa que em va veure néixer i va despertar en mi l’amor per les clàssiques. En aquest article i en l’anterior sobre etimologia (“Mots actuals i topònims de l’antiga Grècia” Auriga 55: 29-30), ja he fet un pont entre el paper i la xarxa i ad hoc vaig fer un Google maps perquè si algú viatja a Mallorca amb els alumnes o de cap de setmana, aquestes vacances de nadal o quan sigui tingui a mà els itineraris proposats. No tenia intenció de publicar-ho al bloc, perquè no publico tot el que faig ni a classe ni a fora, però ateses les circumstàncies el teniu hic et nunc:


Veure Itineraris romans per Mallorca en un mapa més gran

La revista Auriga és un autèntic catalitzador del món antic a casa nostra i a través del seu correu difon les notícies que cada dia arriben a la seva redacció, que sovint després es donen a conèixer a la xarxa a través de blocs d’actualitat clàssica,  tot creant una autèntica teranyina de saber clàssic: notícies sobre jaciments, museus, producció editorial, conferències, recreacions històriques, sortides culturals, activitats didàctiques de tots nivells, congressos científics et cetera de les quals van informant als seus lectors i amics que han volgut formar part de la llista de distribució de correu; també utilitza les noves tecnologies i des de les noves xarxes socials d’Internet (Facebook i Lenkedin), informa del nostre passat amb rigor. Des de fa molts anys dedica la secció de Plèomen a l’actualitat de les eines virtuals. Fa deu anys ja vaig dirigir un treball de recerca de segon de batxillerat, el meu alumne ben mereixedor del deu que el tribunal li va posar va començar la seva recerca a partir de la secció Plèomen de l’Auriga. QUI DIU QUE L’AURIGA NO ÉS ÚTIL PER A SECUNDÀRIA?. Ja forma part del patrimoni digital de Catalunya “Padicat” per tal de preservar el seu llegat a les generacions futures. Promou el debat i formula enquestes digitals. Ja heu fet l’última?

El Fòrum Auriga, un autèntic espai de divulgació d’activitats professionals i alhora de debat de l’actualitat clàssica, que se celebra cada any a la Capital de la Cultura Catalana, enguany s’ha celebrat a Figueres tot retrent homenatge a la poeta, col·laboradora i amiga de l’Auriga Maria Àngels Anglada i el VI è a Badalona. Cada any atorga els Premis Auriga: el 2005 el nostre institut va obtenir amb Astèrix més que un còmic d’Alba Lòpez el Premi d’estudiants Núria Tudela i Penya i el 2008 el Didascàlia per aquest nostre bloc. La revista Auriga també  ha iniciat el primer inventari papirològic de Catalunya.

 

Moltes gràcies a tots i a totes que feu possible l’Auriga i especialment als germans Tudela, Montserrat i Xavier, i a tot el Consell de Redacció i al Consell Assessor, a Miquel i a Lídia Fernàndez  per aquesta joia que es diu Auriga, una aportació al món clàssic que no s’ha de perdre tot i que siguin temps de crisi i de noves tecnologies. S.O.S. la revista Auriga!

ANNUM NOVUM FAUSTUM FELICEM AURIGAE PRECOR!

N.B.: Ja sabeu, la subscripció a l’Auriga pot ser un bon regal de Nadal, i ben original! Que cap centre de secundària, biblioteca pública, Universitat, Centre de Recursos Pedagògics, amant del món clàssic d’arreu, etc. es quedi sense l’Auriga, l’única publicació del món clàssic en català.

Si voleu contactar amb la Revista Auriga:
Ronda Universitat, 7
08007 Barcelona
T.934 123 294
auriga@ccc.cat  
www.auriga.cat

23 thoughts on “S.O.S. la revista Auriga!

 1. Ramon Torné

  Molt em temo que no n’hi hagi prou amb un post als blogs. Cal recórrer directament a la Conselleria.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Per alguna cosa, Ramon, s’ha de començar! i jo no sóc ningú per anar a la Conselleria; però sento molt d’agraïment envers la revista Auriga i envers la Montserrat Tudela i no m’he pogut quedar indiferent.

 3. Montserrat Tudela

  Gràcies Margalida per aquest post !
  I pels molts escrits que has fet per l’Auriga.
  No tirem la tovallola… però porto milers d’hores de la meva vida dedicades a l’Auriga gratia et amore, i aquesta clatellada ha estat forta.
  Si els instituts no se subscriuen un a un… voldrà dir que no interessem suficient a la gent de secundària i això ens obligarà a repensar-nos.
  I pel teu suport, ara que estem a la corda fluixa.
  Montserrat Tudela

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  I tant que està bé que els alumnes de clàssiques de secundària tinguin una revista com l’Auriga!

  Montserrat, moltes gràcies a tu! No m’has d’agrair res, només faltaria! Si puc fer el que sigui, no dubtis en demanar-m’ho. Molta sort i molt bon any de subscripcions Auriga!

 5. Coloma Jofre Bonet

  M’afegeixo totalment a la crida a favor de la revista Auriga que fa la Margalida i estic disposada a fer el que calgui, de recórrer on sigui o a qui sigui per tal que no desaparegui ni trobi cap més dificultat en la seva difusió.

 6. Alissa Komarova

  Hola MArgalidaa!!
  :O, perque jo no estava cuan vau veure aquesta revista?
  Jo també la vui veure!
  Per cert són 36 euros a l’any per persona o entre tots?
  Doncs esperem rebre més numerus de la revista Auriga!
  Molta sort!

  Saluts!

 7. Mercè Otero Vidal

  Margalida i companyia,
  Hi ha coses com aquesta, de no subvencionar la revista Auriga, que són difícils de justificar dient que estem de crisi i que cal estalviar… “és la xocolata del lloro” “els estalvis es mengen les tovalles”… no sé què és el que realment s’estalviaran, però sé perfectament què és el que estan perdent: la confiança de la gent de clàssiques, una eina de cultura catalana de categoria… També sóc subscriptora “personal” de l’Auriga de bon començament i tinc la col·lecció sencera. Confio que podrem continuar gaudint de la revista i ara més que mai… avant!!!
  Aprofito per desitjar-vos unes Bones Festes i un Feliç Any!!! I salut que no falti.

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  Esperem, Mercè, que la col·lecció no quedi a mitges!
  Que passis unes Bones Festes i un molt feliç Any Nou. Salut!

 9. sònia c.

  Margalida,
  També estic a favor d’Auriga. De cada vegada arriba més poca informació útil als Instituts! Si no es fomenta des de l’educació, malament. Retallen tant…s’haurien de retallar del seu sou, aquests polítics! Bon Any Nou!

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  Que tinguis un molt bon any, Sònia, i que també ho sigui per a la revista Auriga!
  Si la gent s’hi subscriu, segur que ho serà!

 11. Anna Salas Tarré

  Molt bon any nou Margalida!
  Com estàs?
  Estava llegint el bloc de nou ja que no hi he pogut entrar abans i m’ha sorprès l’article realment! Una revista tant didàctica i productiva com poden canviar-ne el funcionament?
  A més a nosaltres que sempre tú has estat partidària de prestar-nos-la quan em necessitat alguna informació!
  Si ens suscribim vol dir que s’ha de pagar oi?
  Quina cara, ara ja no hi ha res de franc!
  Una abraçada!

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  ANFF, Anna!
  M’alegro de retrobar-te per aquí de nou. Al Cristòfol Ferrer, continuarem tenint l’Auriga. Ara bé esperem que es continuï publicant i per això es necessita que els altres centres de secundària i interessats en el món clàssic paguin la subscripció que fins ara la teníem de franc als centres perquè la pagava el Departament.

 13. Montserrat Tudela

  M’alegra veure que hi ha gent que li interessa l’Auriga, sobretot, quan després d’haver fet saber a més de 500 (cinc-cents) IES que no la rebran pagada pel Departament d’Educació directament, només hem rebut 17 subscripcions.
  Educació no ens subvencionava, pagava la subscripció dels IES.
  El concepte és molt diferent.
  Gràcies, de nou, per tots els comentaris.

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Montserrat, no desesperis encara, tot i que tens motius suficients. La paperassa als centres va a poc a poc i hem tingut molts dies de vacances. Per cert, jo et volia demanar si ja ha arribat la del meu centre que, de seguida que vaig rebre el correu, vaig encarregar de fer o he d’insistir més, com segurament els deu passar a altres companys. NO POT SER que només s’hagin fet 17 subscripcions. Què passa?

  A més de pagar la subscripció i fer una pluja de correus, què podem fer?

 15. Teresa Devesa i Monclús

  Fa molt de temps que sóc subscriptora d’Auriga a nivell individual, fin i tot hi he publicat alguna col·laboració. A l’institut l’hem rebuda puntualment i em vaig preocupar perquè la biliotecària li donés la importància que mereixia i l’arxivés a l’abast de l’alumnat. Abans de qualsevol treball de recerca els demano que les revisin (va molt bé el recull del número 30 per facilitat aquesta tasca en els exemplars antics). També els dic que consultin l’arxiu d’internet per saber si algun article els pot ser s’utilitat…
  En fi s’ha convertit en una eina imprescindible de treball que Sant Google no pot substituir. La veritat és que no sabia si ho pagava l’institut o la generalitat, però està calr que no hi podem renunciar així com així. Jo estic fent els tràmits per subscriure’ns-hi, però entenc que amb les minses partides que rebem els centres les despeses addicionals es mirin amb lupa. A l’IES Albéniz havíem demanat el Biblioteca.edu, però no se’ns ha concedit, tot i la nostra esplèndida sala i una professora formada i disposada a tirar-ho endavant. I encara que se’ns hagués concedit, crec que aquest any no han donat partida econòmica.
  Tot i això, m’apunto al que proposeu aquí o en d’altres blocs com el del Ramon Torné: Campanya de correus electrònics…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *