El Fil de les Clàssiques fa dos anys!

 

Amb el funcionament pèssim de Xtecblocs i amb les parades tècniques de tot el cap de setmana i de totes les nits i d’algun dia sencer entre setmana, entre alegries i llàgrimes El Fil de les Clàssiques celebra el segon aniversari. Va néixer a Xtecbloc amb un article al bloc de català Llegir molt i escriure de Joan Marc Ramos, ja que personalment pertanyo al Departament de català i clàssiques. Era un article dels alumnes Sara i Oriol arran de la nostra gimcana mitològica al Museu d’Arqueologia, que després vàrem traslladar aquí. Seguint la línia de Joan Marc Ramos, vaig publicar el meu primer article sobre una lectura de llatí i una de grec. El bloc va anar creixent, es va anar nodrint dels comentaris de tots vosaltres, va formar part de Chiron, va anar obrint-se nous horitzons, nous visitants, van arribar els premis i el reconeixement, va necessitar d’una aula virtual i va néixer El Fil Moodle i després  va engendrar la nineta dels seus ulls: el bloc dels estudiants Aracne fila i fila, obert a la col·laboració, dos canals al YouTube, Vimeo, Google Maps…. Ens va caldre esperar aquest curs per poder escriure en grec! Tenim un rap: El rap de les Clàssiques!

Dos anys a Xtecblocs han donat per molt: 7.392 comentaris i 566 articles. Va néixer sense cap pretensió, per tant, ni tan sols té comptador de visites. Ignoro, doncs, qui ens ha visitat i qui enllaça amb nosaltres si no ens deixen comentari!

Enhorabona a tots i a totes que ho heu fet possible! Feliciter!

PLURIMAS GRATIAS VOBIS AGO! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  ΠΟΛΥ! 

48 thoughts on “El Fil de les Clàssiques fa dos anys!

 1. santi

  Dos anys intensos, sens dubte, molt productius, malgrat els problemes tècnics!
  Que seguisques amb la mateixa energia disfrutant de tot el que fas.
  Εἰϛ πολλὰ ἔτη!

 2. El vaixell d´Odisseu

  Felicitats, Margalida i alumnes de clàssiques de l´IES Cristòfol Ferrer. Sabeu que heu estat un gran referent per a molts d´altres, entre ells nosaltres, i que hem après molt de la vostra manera de mirar el món amb ulls clàssics. Moltíssimes gràcies i que en pogueu celebrar molts més.

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Χαῖρετε, φίλοι! Moltes gràcies, companys! Tots aprenem de tots perquè compartim el que sabem i per això anem sembrant de mica en mica la nostra passió per les clàssiques. Junts ho aconseguirem! ΄Ερρὠσθω!

 4. Coloma Jofre Bonet

  Molts d’anys, Margalida i deixebles! Igualment, vull expressar el meu reconeixement i agraïment més grans. I ho faig en nom meu i en el deu meu alumnat, que sempre està encantat i admirat amb aquest fil de les clàssiques que ens guia i ens anima a continuar estimant el nostre món clàssic, que ens uneix i ens identifica a totes i tots.

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gracis, Coloma! (A ses illes ses gracis són gràcies). Ses teves alumnes i es teus alumnes poden participar aquí i Aracne activament quan i com volgueu. Una aferrada pes coll i vos hi esperam!

 6. Mariló

  Feliciter!!!
  Des de “Les ales de Pegàs” us felicitem per un blog tan treballat i suggerent, un vertader exemple per a tots nosaltres.

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Mariló! Les ales de Pegàs també és tot un referent de referents! M’emociona saber que des de Castelló també ens seguiu! Que tingueu unes bones festes!

 8. Ana

  Por muchos más años, espero poder seguir este hilo durante una eternidad. Enhorabuena a todos los que lo hacéis robusto y fuerte.

 9. Hermes

  Enhorabona, fills i filles del Fil. A l’Olimp us seguin sempre amb molta atenció, doncs sempre aprenen alguna cosa amb vosaltres.
  Ja hem parlat amb les Moires per que aquest fil no es talle mai.

 10. Mercè Otero-Vidal

  Margarida,
  Moltes gràcies a tu per compartir tota la feina…ara feia dies que no deia res, però ja he anat veient que hi ha hagut molts entrebancs “tècnics”… una llàstima…
  Però sempre avant… salut i sort
  Com veig que tothom es posa “estupendo” amb això d’escriure en llatí, jo he obert a l’atzar l’Aurea dicta i …oh, quina casualitat a la pàgina 194 trobo:
  INVIA VIRTVTI NVLLA EST VIA
  Ovidi, Metamorfosis 14, 113)

 11. Margalida Capellà Soler Post author

  Amigues, de Barcelona i de Benicàssim, oh déu Hermes, quin honor tenir-vos aquí! quina alegria em produeixen els vostres mots en aquest camí inacessible i costarut d’entrebancs tècnics. No sabeu com m’animeu en una cruïlla ben difícil per a mi; però amb el déu de les cruïlles evocant les Moires, els mots de la Sibil·la permetent Eneas endinsar-se a l’Avern i el vostre suport emocional tan sentit haurem de seguir fent camí. Una besada!

 12. Teresa Devesa i Monclús

  Benvolguda Margalida, què t’he de dir? Com a companya teva en aquesta teva aventura des de l’Aracne fila i fila, no puc fer altra cosa que afegir-me a les felicitacions que fins ara t’han adreçat des d’arreu. M’hauria agradat ser de les primeres en comentar aquest article, però la desesperació d’ahir davant la impossibilitat de treballar a l’Xtec m’ha portat a prendre un dia sabàtic sense intentar connectar-me.
  Un brindis pel Fil! Για σας!!!

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Teresa; pero tu i els teus alumnes amb els seus nombrosos i interessants comentaris ja sou també El Fil de les Clàssiques!
  Em sap molt greu que funcioni tot plegat tan malament i que et desencanti fins i tot a tu, fidel col·laboradora i vella amiga; imagina’t el que suposa això en els nostres alumnes. La paciència és cosa de l’edat però n’hi ha per perdre-la! No desesperis que hi posarem solució.

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Sebastià! Tots els chironians i chironianes sou un bon model a seguir i El Fil de les Clàssiques és en comparació un nadó de dos anyets!

 15. Maria Salat

  Felicitats al Fil de les Clàssiques! L’hem pogut disfrutar tots i continuem fent-ho!

 16. Bet Rosell

  Felicitats al fil! i és clar, a tu Margalida, i a tots els alumnes que d’alguna manera hem participat en la creació i supervivéncia d’aqeust blog (qui més qui menys, tots hi hem col·laborat d’alguna manera, ja sigui amb articles, comentaris…). Em sembla que ha valgut la pena, no?
  Per molts anys!:)

 17. Coty

  Lida, moltes felicitats pels dos anys!
  És tot un honor participar en aquest bloc des del mateix principi i haver contribuit tant en comentaris com en articles. Entre tots hem seguit el Fil que les clàssiques ens han deixat i els alumnes hem començat a filar el nostre mateix a Aracne.
  Els blocs ens han portat de tot: riures, coneixements, nous amics i amigues (l’IES Albeniz que col·labora amb nosaltres a Aracne), excursions, treballs, un munt de fotografies, premis i fins i tot cançons, entre d’altres tantíssimes coses. Però també, últimament sobretot, uns quants mals de cap, els blocs van marxar en els moments que realment més el necessitàvem i això és una cosa que en un bloc com aquest que necessitem tant per treballar no pot passar… Espero que en el futur això es solucioni igual que es va solucionar el tema d’escriure en grec!
  Ja són dos anys, però crec que a aquest bloc encara li queden molts anys per complir!
  Vale, χαιρετε! 🙂

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  Plurimas gratias, discipulae! El Fil de les Clàssiques va néixer com a bloc d’aula per a tots vosaltres i continua essent vostre. Sense vosaltres no seria el que és i ha estat. Sense vosaltres no té futur. Per tant, depèn de vosaltres que faci molts anys o es quedi amb dos. Moltíssimes gràcies!

 19. Anna Salas Tarré

  Moltes felicitats Margalida i a tots i totes que heu estat participant amb nosaltres a fer crèixer aquest bloc i a fer que cada vegada sigui més profitós!
  Com ja vaig dir, volia comentar aquest cap de setmana alguns dels articles que em faltaven i no em va ésser possible ja que xtecblocs no va funcionar, no vaig poder obrir ni el fil ni aracne.
  Tot i els obsacles que ens hem anat trobant pel camí, hem arribat a tenir un merescut bloc educatiu que gràcies a tú, Margalida, al proporcionar-nos una informació, nosaltres també l’hem pogut completar i aprendre’n d’aquesta.
  Doncs em queda donar les gràcies per a seguir insistint i lluitant per a la nostra educació i donar la més gran enhorabona!
  Moltes felicitats!

  PS: Margalida segueixo malalta, però no em puc permetre faltar a més classes així que espero tornar demà si em trobo millor, tot i el meu gran costipat, ara sembla que ja no tinc febre. Avui he anat al metge, demà et justifico les faltes!

 20. Margalida Capellà Soler Post author

  Anna, em sap greu que estigues malalta (cuida’t no sigui que recaiguis!) i que no hagis pogut comentar el bloc per problemes tècnics! Em dol en l’ànima! Hi posaré remei si Xtecblocs no ho fa.

 21. Miriam Álvarez

  Moltes felicitats per aquests dos anys!! Sens dubte heu fet un gran treball!!

  Petons!

 22. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Míriam! Per cert, en Dani Costa encara és per aquí!

 23. Ricardo

  Muchísimas felicidades, Margalida y El Fil de les Clàssiques, por tan fecunda y estimulante trayectoria. Vaya, vaya…, dos añitos y mira cuánto ha crecido la criatura. Para autora y blog un fuerte abrazo y mil deseos de continuidad con ilusión e entusiasmo.

 24. Margalida Capellà Soler Post author

  ¡Muchas gracias, Ricardo! Con estos fríos se agradacen tus amables palabras y tu calidez canaria.

 25. Mercè Grané

  Margalida,
  Des de l’Arboç també et vull felicitar per aquests dos anys.
  Personalment, el fet de conèixer i seguir el teu bloc em va animar a crear el meu i començar a fer treballar els alumnes de clàssiques d’una altra manera. Ets un gran referent i la teva audàcia ens esperona.
  Dius tu que molts entrebancs… però és cert que malgrat tot:

  Audentes Fortuna iuuat!

 26. Margalida Capellà Soler Post author

  T’agraeixo els teus mots encoratjadors, Mercè, segur que ens ajudaran a fer camí, perquè tu també tens, i em consta, les teves dificultats. Endavant! A veure si us animeu a l’Arboç i també col·laboreu amb nosaltres. De cada dia som més i la unió fa la força.

 27. Pepita

  Felicitats Marga i tots vosaltres, alumnes d’aquest bloc del fil.., que ha despertat en mi la passió per les clàssiques. Un gran treball.

 28. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Pepita; però tu també ja formes part d’aquest bloc amb els poemes que t’ha inspirat i ens regales generosament aquí i a Aracne. És un plaer sempre llegir-te i segur que despertaràs l’amor envers la poesia a qui encara no sent aquesta passió. Ets una gran mestra per a tots nosaltres.

 29. andreaa

  Dos anys ja!!!
  Doncs podríeu posar nose.. un contador i un minichat alguna cosa per l’estil així tenim constància de les visites diàries i per el minichat podríem tenir més contacte els alumnes del cristòfol i de l’albeniz ja que queda una mica lleig posar per els comentaris els messengers i els facebooks PETOOONS

 30. Margalida Capellà Soler Post author

  En els blocs de la Xtec no es pot posar un minixat, Andrea. Aracne que és més jove ja va néixer amb comptador; però per exemple si entres deu vegades tu o un altre des d’un mateix terminal, només en compta un no com altres comptadors que registren totes les entrades i més.
  Moltes gràcies pels suggeriments; ja els tindré presents!

 31. Àlvar

  Benvolguda Margalida,

  Des del El Pentàgon de la bellesa et volem felicitar, a tu i als teus alumnes de l’IES Cristòfol Ferrer, per la tasca que esteu portant a terme. També per a nosaltres, un blog pensat per afavorir la visió –sovint massa negativa– que es té de les matemàtiques, sou un referent, un model de bona i molt efectiva feina.

  Continuem, des del Pentàgon, tenint moltes ganes d’afavorir la interdisciplinarietat entre les diferents branques de les humanitats, en el nostre cas, clàssiques i matemàtiques!

  De nou, a tots MOLTES FELICITATS!!

 32. Margalida Capellà Soler Post author

  Doncs, quan vulgueu, Àlvar, podem treballar aquesta interdisciplinarietat conjuntament. Serà un plaer per a tots nosaltres. Veig que enguany estàs a Martorell. D’entrada, el pont romà ens uneix! Per començar has pensat alguna activitat matemàtica amb el pont?
  Moltes gràcies i fins aviat!

 33. Joan Marc

  La Margalida s’entossudeix a anomenar-me cada cop que la criatura creix, li ho agraeixo de tot cor, però ja he dit una i altra vegada que el meu paper va ser irrisori i conjuntural.
  El fil de les clàssiques és una bonica metàfora de la grandesa i la misèria de la nostra professió. Per una banda, som capaços de crear artefactes increïblement imaginatius i amb un potencial formatiu que escapa a qualsevol teoria o instrucció oficial. El fil de les clàssiques és més que un projecte, és més que un bloc, és més que la interacció entre les bones pràctiques clàssiques i la introducció de les noves tecnologies, és més que el socioconstructivisme pedagògic de què tants omplen powerpoints, és més que competència comunicativa i audiovisual, és més que atenció a la diversitat, en fi, dir-ne innovació és insultar aquest giny, ja que va mil milles més enllà del 99’9% d’artefactes presumptament innovadors que m’han presentat tècnics joiosos. I, a sobre, ho és tot alhora, “a lo bestia” que dèiem de petits, sense concessions.
  I d’aquí ve la misèria, la dificultat extrema de treballar amb aquests artefactes un cop s’ha fet la feinada brutal de crear-los i consolidar-los. Hores i més hores que cada cop reclamen hores i més hores, en una espiral infinita que no acaba mai. Aferrats al fil, estirem i estirem, caminem i caminem però no trobem mai el descans de la sortida. Com més va, més demana. I a sobre, xtecblocs!, espero que mai arribi el dia que la Margalida digui, “treballava amb un il•luminat que creia que això d’xtecblocs era fantàstic… i mireu…” la fantàstica col•laboració dels que sempre estan disposats a engrescar-te i deixar-te a l’estacada.
  Jo ja no sé si felicitar la Margalida i dir-li que s’aturi una miqueta, que reposi, que el que tenim al Fil no ens ho acabaríem amb cinc vides, però vaja, com molt bé mana la màxima de la nostra professió, que faci el que cregui, que ho farà igual i a mi bé m’estarà. Tinc més sort que la majoria dels que fan comentaris, jo puc treballar amb la Margalida al Cristòfol Ferrer- i no sé un borrall de llatí ni de grec- i això és un d’aquells luxes que un només gaudeix pocs cops a la vida.
  Per molts anys!!!

 34. Margalida Capellà Soler Post author

  Míriam, a veure si un dia ens visites a l’institut! En Dani llegirà el teu comentari, perquè els alumnes s’interessen moltíssim pels comentaris dels articles i segueixen el fil. De fet, un bloc es nodreix dels seus comentaris i sovint, per no dir sempre, són més enriquidors els comentaris que l’apunt. T’hi esperem!

  Joan Marc, el teu llarg i sentit comentari m’ha fet trencar en plors; no pateixis: mai et retrauré el tema de Xtecblocs. Tot just s’acabava d’obrir! En tot cas la culpa és meva per obrir un espai sense haver investigat abans i creure cegament en la teva proposta i en el Departament. Sempre t’anomenaré i tant! sense la teva empempta i creativitat innovadora jo no hagués obert ara fa dos anys, i potser mai, aquest bloc. Moltes gràcies!

 35. Verónica Vega

  Dos anys inmillorables!!! Moltes felicitats!!! Va començar com un petit experimrnt per a veure com anava i ens va sorpendre a tots, i tot gràcies al teu treball, Margalida.
  Un petó!!

 36. Verónica Vega

  Per cert Margalida, saps si per la tarda obren la secretaria de l’institut, es que he de portar un paper i pel matí no puc anar.

 37. Joana Maria

  L’enhorabona per l’aniversari i pel superbloc en si. De tant que m’agrada, fa poc m’he animat a seguir l’exemple i n’he creat un, La Idea d’Ítaca (de moment molt pobre devora El Fil de les Clàssiques) perquè hi puguin participar els alumnes del Batxillerat Humanístic del Col·legi Nuestra Señora de Montesión.

  Margalida, ara ja saps que et seguesc i que t’he enllaçat, és clar, al bloc. I seguint les teves recomanacions, també m’he fet membre de Chiron!

  Molts d’anys!

 38. Margalida Capellà Soler Post author

  Vero, recordes l’origen? Gràcies per haver contribuït a fer possible aquest bloc que també és teu. Passa’t per l’institut quan vulguis totes les tardes és obert, menys la del divendres; però recorda que dimarts ja fem vacances.

  Joana Maria, no en tenia ni idea que ens visitessis; però La idea d´Ítaca sí que el conec i m’assabento de les novetats a partir de la blogosfera de Chiron. Ja saps que en diu Kavafis de la pobresa de l’illa. Me n’alegro moltíssim, el continuarem visitant i esperem també les vostres col·laboracions a Aracne. Bona aventura fins a Ítaca!

 39. Irena

  Enhorabona Lida!:D
  Crec que el bloc del Fil de les Clàssiques,és una excel·lent manera de treballar i de assimilar els coneixements de llatí i grec intercanviant informacions conjuntament amb altres escoles, gent de fora, etc.
  Gràcies a tothom ho formem, i si s’afegissin més persones millor encara!
  adéeu!

 40. Margalida Capellà Soler Post author

  I tant que sí, Irena, segurament junts aconseguirem difondre les clàssiques a la xarxa i prestigiar-les.

 41. lina

  Ave! Lida, estic molt contenta de que aquest bloc fasi dos anys, com es passa el temps de ràpid 😀 m’alegro molt de vertitat, a més el fil de les classiques és una eina de treball molt eficient, ja que per exemple jo he aprés molt, també de cada vegada sé fer comentaris més extensos.

  moltes felicitats Margalida!
  he trobat una mica de referents clàsics per Colòmbia i n’he fet fotos, si trobo més faré un treball per a Aracne:D
  BON NADAL 😀

 42. Margalida Capellà Soler Post author

  Quina alegria, Lina! Que des de Colòmbia et recordis de El Fil i de nosaltres. Que passis un bon Nadal i que tinguis un molt bon any. Frueix de les vacances, de la família i amics i també del temps, que aquí fa fred!Esperem el teu treball de referents clàssics colombians com a regal de Reis! Felix Natalis!

 43. Alissa Komarova

  Hola Lida,
  doncs felicitats pels dos anys del blog!
  Es el primer blog en el que treballo, es super divertit, s’apren molt i treballarem d’una manera fantastica!
  Espero que aquest blog sigui creixent, que tingui mes entrades i més comnetaris o més premis i més de tot!:)
  Espero poder ajudar a creixer aquest blog i a la vegada continuar aprenent moltes coses.
  Gracies al blog he apres moltisim, i només porto 1 quart del curs.

  Felicitats Margalida!

 44. Margalida Capellà Soler Post author

  Estaves malalta, Alis! 36 euros en total i arribarà a l’IES Cristòfol Ferrer com sempre.

 45. Margalida Capellà Soler Post author

  Has après i t’ha permès, Alis, incorporar-te un mes i mig tard a les classes i posar-te al dia ràpidament. El Moodle també ha estat cabdal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *