Dia Escolar de les Matemàtiques: Hipàtia d’Alexandria

 Avui 12 de maig és el  Dia Escolar de les Matemàtiques des de l’any 2000, Any Mundial de les Matemàtiques, en què se celebrava el primer centenari del naixement del gran matemàtic  Pere Puig Adam. Ja sabeu que el nom de la disciplina és d’origen grec i que la matemàtica, que va néixer com a resposta a problemes experimentals (l’agrimensura egípcia i l’astronomia babilònica) adquirí en mans dels grecs (Tales, Pitàgoras, Plató, Euclides…) l’aspecte de raonament lògic i la terminologia tradicional. En els Elements d’Euclides, ja trobem els fonaments de la nomenclatura matemàtica actual. Quan juguem a Eco y Narciso, ed. Eureka 2002 els que no feu matemàtiques sempre us en queixeu! La contribució dels romans a les matemàtiques va ser més minsa – pràcticament es redueix a la creació dels àbacs amb pedretes (calculi) per fer els comptes o càlculs-, no hem d’oblidar que els romans van ser els grans transmissors del lèxic grec i la majoria de mots del vocabulari matemàtic són traducció de mots llatins que, a la vegada, provenen del grec.

Si el dia de la dona recordàvem Teano, avui  em plau retre honor a una altra dona grega: Hipàtia d’Alexandria, matemàtica, astrònoma i filòsofa neoplatònica.

 hypatia.jpg

 Quan t’observo a tu i els teus mots, et venero,

veient la casa estel·lada de la verge:

car és realment el cel que et correspon,

Hipàtia augusta, honor de les paraules,

immaculat astre de la sàvia educació.

Pal·ladas Ant. Pal. XV 1 (trad. M.Àngels Anglada)

Hipàtia va néixer l’any 370 dC. Aviat fou iniciada pel  seu pare, el matemàtic i astrònom Teó d’Alexandria, director del Museu, al món de les matemàtiques i va arribar a superar-lo. A Atenes va estudiar Plató i Aristòtil. De retorn a la seva pàtria, fou professora de l’Escola d’Alexandria, on a més de matemàtiques explicava doctrines filosòfiques, segurament Pal·ladas assistia als seus cursos, i va arribar fins i tot a ser directora de la biblioteca d’Alexandria. Tot i ser d’una gran bellesa i tenir molts pretendents, no es va voler casar mai. L’any 415, però, fou lapidada per una turba de cristians  fanatitzats, que la van martiritzar fins a matar-la a plena llum del dia al carrer. Com veieu el saber en una dona podia portar-la a la mort en un moment en què les dones ni podien parlar en públic i menys ensenyar a les escoles. Hipàtia fou una dona brillant, filòsofa, científica, matemàtica, mestra i punt de referència polític de la comunitat grega d’Alexandria; dit amb altres paraules: Hipàtia fou tota una autoritat i un autèntic model femení.

El proper setembre Alejandro Amenábar estrenarà Àgora, sobre la vida d’Hipàtia. Jo l’espero en candeletes i  serà un bon motiu per fer-ne un treball de recerca. Mentrestant us deixo amb el tràiler:

Sobre Hipàtia, us torno a aconsellar una pàgina molt interessant de la meva companya chironiana de Sevilla, Meli San Martín, i les excel·lents recomanacions bibliogràfiques que, a l’article de Teano, ens van regalar Mercè Otero i Àlvar de El pentàgon de la bellesa, així com El País digital 3-V-2009.

P.S.: Per les seves contribucions a l’astronomia, un cràter i un espadat lunars reben el nom d’Hypatia. L’escriptora madrilenya Olalla García ha escrit El jardín de Hipatia (Espasa, 2009) i l’escriptora catalana Isabel-Clara Simó li ha dedicat el poema Hipaties, la sàvia:

« El patriarca va atiar gent estúpida com ell
avisant-los del perill: que Hipaties
era un esguerro i que portaria malalties i dissort.
[…]
Cremar vives dones cultes i llestes
és una tradició antiga, és la mort que propicia
el fanatisme emboscat en el cor fosc
dels prepotents. »
Isabel-Clara Simó, El conjur (2009)

No us perdeu tampoc el poema Ai, las Hipàtia! de la nostra col·laboradora aràcnida Pepita Castellví.

41 thoughts on “Dia Escolar de les Matemàtiques: Hipàtia d’Alexandria

 1. ericaa

  lidaaa:D
  jajajaa, pero si hi ha un dia per les matemàtiques i tott:O
  millor no opinar, que a mi no es qe em vagin gaire bé per aixòò.
  En fraan, ja ens va dir que la paraula matemàtiques prové del grec i que significa ciència, coneixement o aprenentatge. Avui dia, el terme es refereix a una part concreta del coneixement –l’estudi rigorós i deductiu de la quantitat, l’estructura, l’espai i el canvi.
  muaa lidaaaaaaaaaaaaa(L)

 2. laiia

  ave!!
  ohhh no savia que hi hagués una dia internacional per les matemàtiques, jajaj. La paraula matemàtique prové del grec i vol dir aprendre, allò que s’aprèn.
  Tampoc savia que aquesta dona grega, Hipàtia d’Alexandria, era matemàtica i filòsofa neoplatònica, bueno tampoc savia que hagués existit.
  A mi las matemàtiques no em van molt, jajjaja!

  vaale! 🙂

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Marga, la part pràctica del projecte que estic fent va sobre aquesta pel·lícula. M’aniran molt bé, doncs, algun d’aquests enllaços, però que consti que ja porto temps treballant-hi…
  Prometo citar l’article, que, com tots els teus, és molt enriquidor.

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Ja em faràs coneixeidora, Teresa, de la teva recerca.Segur que serà molt interessant! Internet és això: compartir el coneixement per poder arribar més lluny!

 5. lina

  ave lida!! no tenia idea que hi havia un dia per a les mate, però molt bé!!!

 6. Eric Sanchez

  Salve Lida!
  No sabia que hi havia el dia de les matemàtiques!
  Sempre les tenim presents així que hem sembla bé que tinguin el seu dia.
  Salve

 7. Coty

  Ave Lida:-)
  Aii, jo vaig javer de buscar informació de la Hipàtia l’any passat per fer el treball de la “Ciència i la filosofia grega i romana”. Vaig quedar-me impressionada amb la seva vida i la seva inteligència i també, lamentablement, amb la seva mort.
  En realitat amb aquest teaser m’han entrat moltes ganes de veure la peli. A veure si surt aviat.
  Ah, aquest dissabte aniré a veure la última de Dan Brown on surten els Illuminati! (una altre relació amb el llatí jaja).

  Les mates en realitat no m’apassionen molt, amenys que les entengui i m’agradi el tema jajaja. Feliç dia, endarrerit, de les matemàtiques!

  Vale:-P

 8. Irena

  Ave lidaa:)
  la pel.lícula per el trailer esa bastant bé,jo tampoc sabia que hi havia un dia internacional per les matemàtiques!
  Segur que Hipàtia d’Alexandria s’haurà sentit molt orgullosa per tot la seva saviduria i intel.ligència,i per la vida tat dura que va tenir, va ser una dona molt lluitadora per ser l’úncia dona que en aquella època parlaava en públic i fins i tot ensenyava a les escoles, tot i que no estava ben vist.
  vale:)

 9. Carla

  El trailer dona unes ganes de veure la pel·lícula mortals.
  Jo savia que en algunes escoles la festa d les matemàtiques existia pero no savia que hi havia dia internacional, ja que la fetsa de le smates i el dia internacional crec que no coincideixen.
  No m’agraden molt les mates que diguem, peròper atots aquells que els apassiona quin dia deuen passar!

  Referint-me a Hipàtia d’Alexandria admiro molt el seu saver i la seva força i voltuntat, ja que quasi be ninguan dona amb aquella inteligència enaquells temps, s’hauria atrevit com ella a donar-los a conèixer a través d’escoles i arribar a ser directora.

  Vaale Lidaaaaaaaaa

 10. Teresa Devesa i Monclús

  Aquest maig fan la Première internacional al festival de Cannes, fora de concurs. Si algú hi pot anar…
  Nosaltres, perquè ens esperen a Madrid, que si no hi aniríem, oi Margalida?

 11. Bet

  Ostres, en el llibre de matemàtiques hi ha una petita biografía d’aquesta dona!
  Li devia ser difícil arribar a ser reconeguda a l’antiga grècia, ja que allà eren molt masclistes i no acceptaven que una dona pogués ser intel·ligent.
  Fins i tot científics i filósofs grecs van provar de demostrar la inferioritat de la dona, i es creia que la homosexualitat entre homes era normal perquè al ser superiors, nua relació entre ells era bona.

  No en conec gaire la història, però vivint en l’época en la que vivía, era d’esperar que acabés assesinada…

 12. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Qui va donar nom a Plutó?

 13. Bouchra

  sempre m’he sentit tonta perquè les mates no se’m donen bé i respecto moltíssim aquells que se’ls dona bé entre ells ,sense dubte, Hipàtia

 14. Marta

  Aue Lida!!!
  No sabia que tinguesin dia les Mates. Cada dia s’aprenen coses noves en el fil^^
  A mi no m’agraden gens les matematiques=(
  Vale!!

 15. Marta Peña

  Ave Lida..

  No sabia que les mates, tinguessín día jeje.

  si ja ho diu-en ja, que cada día s’aprenen coses noves.

  Vale Lida….

 16. Raquel

  Don felicitats a totes les persones que els hi donguin molt bé les matemàtiques, sento no ser jo una d’elles, ja que les matemàtiques mai se m’han donat bé!
  En canvi Hipàtia que sembla que tenia bastants estudis i era matemàtica, era totalment diferent a mi!
  jajajaj!

 17. Anna Salas Tarré

  Hipàtia d’Alexandria (370 a 415) es considera com la primera dona coneguda en fer una contribució al desenvolupament de la matemàtica. També s’esmenta com Hipàcia.

  També va ser molt reconeguda en l’Astronomia i en el de la filosofia neoplatonisme.

  Filla de Teó, matemàtic i cap del Museu d’Alexandria a Egipte, va col·laborar en l’obra filosòfica i matemàtica del seu pare. Tant el seu pare com ella eren pagans. Vora l’any 400 Hipàtia era una autoritat en l’ensenyament de la matemàtica i la filosofia. Es diu que va arribar a presidir l’escola neoplatònica de Plotí a Alexandria, i que era maca, graciosa i modesta.

  Les matemàtiques tenen moltes coses del grec, noms (com per exemple en la geometria) símbols…
  Tot es relaciona, ahir parlàvem d’això a filosofia, tant útil ens suposa als de lletres fer grec i llatí com els de ciències, ja que en els dos àmbits trobem referents clàssics continuament.

 18. Anna Salas Tarré

  He tret la informació d’Hipàtia d’Alexandria de la Viquipèdia.

 19. El-Mekki Hali

  Xapite!!!

  Molt bon article, la veritat es que les dones del món grec i d’ara em sorprenen molt, per exemple: Hipàtia d’Alexandria, matemàtica, astrònoma i filòsofa neoplatònica.
  La veritat es que em quedo sorpres com una persona pot desenvolupar tantas arrels d`un mateix tema les matemàtiques. Al Valeria Pujol de Premià de Dalt, van celebrar el dia de les matemàtiques, el alumnes de batxillert havian de organitzar activitats de matemàticas per als alumnes de la ESO. I m`ha fet molta gracia el que has dit:”Quan juguem a Eco y Narciso, ed. Eureka 2002 els que no feu matemàtiques sempre us en queixeu!”, ja que tens molta raò, pero el divendres passat vam jugar a eco i narciso, i van participar la Gemma i la Luciana que en lloc de grec van escollir matematicas i ens van guanyar marescudament i de palliça.

  Adeu!!!

 20. Camila

  Pel que sé de la Hipàtia, i una mica per tota la informació que s’ha trobat amb tants comentaris, va ser la primera dona o una de les primeres en demostrar que la intel·ligència no havia d’estar relacionada amb el sexe masculí, que les dones desde tots els temps hem estat i serem importants. També m’ha sorprés la tràgica mort. Crec que gràcies a dones com elles ara nosaltres disfrutem “quasi” d’igualtat d’oportunitats envers els homes.

 21. Margalida Capellà Soler

  És ben recomanable la lectura d’Olalla Garcia El jardín de Hipatia, 2009. A National Geographic, l’historiador Pere Maymó n’ha fet la següent crítica: El asesinato de Hipatia

 22. Margalida Capellà Soler Post author

  Na Teresa també ens recomana El jardín de Hipatia entre les lectures d’estiu en aquest interessant apunt!

 23. Marta

  Que rebé, que contenta n’estic del fil de les clàssiques, és un bon instrument per anar veien coses tant interesants com ara el dia internacional de les matematiquees mare de déu, no saveu la euforia que porto acumulada!!!

 24. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Marta! Celebrem que hi trobis coses interessants i ens agrada que ens ho diguis. Si no coneixes Aracne és el bloc dels estudiants obert a la col·laboració. T’hi esperem!

 25. Nicolás Mangui

  Ave!
  No sabia lo del dia internacional de las mates,debe ser un dia numeroso.

 26. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Dia escolar de les matemàtiques amb corbes

 27. Pingback: Les figures femenines en la literatura grega | Literatura grega a escena

 28. Pingback: Agora d’Alejandro Amenábar | El cel dels mites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *