Les vies romanes

Quin noms rebia la via que unia Roma amb Gades? Quina era la seva extensió? Què en sabeu de les vies romanes?(Consulteu de nou l’article Aqüeductes, ponts i camins i visioneu el vídeo sobre la via de la Plata a Hispània romana a Google maps)

Per posar a prova els vostres coneixements i divertir-vos, podeu jugar a aquest joc interactiu de la Junta de Andalucía De Roma a Gades.

60 thoughts on “Les vies romanes

  1. laia

    avee!
    La via que unia Roma amb Gades era la Vía Augusta. Era la ruta terrestre més important de la Província de la Bètica. Anava d’est a oest al llarg de 262 milles, des de l’Arc de Janus, situat en l’Alt Guadalquivir, als encontorns de la civitas de Castulo (Linares – Jaén), fins la capital del conventus Gaditanus, Gades (Cadis).
    La xarxa de les vies romanes s’estableix des de la República ja que la més antiga data de l’any 312 a.C. la Via Appia. Molt abans de l’època romana van existir en tots els pobles vies de comunicació que responien a necessitats militars, religioses i comercials, però la
    superioritat dels romans en aquesta matèria va ser molt bona. Mentre que els grecs es fixaven molt en la bellesa dels llocs, etc. Els romans van fer moltes vies i construccions. Les vies no només eren per els pobles sino per tot arreu. Van construir 90.000 quilòmetres de carreteres, que es van estendre des de l’Eufrates a Finisterre i des d’Escòcia fins al nord d’Àfrica. Va ser a Roma on August va col·locar el quilòmetre zero. Des d’aquest punt partien les grans viae, que després es ramificaven en camins secundaris. En un principi les vies només es van construir per desplaçar-se per llocs no molt llunyans i sobretot per portar coses d’un lloc a un altre i per l’exèrcit, però mica en mica es van anar fent molt importants i es van anar fent més vies. No totes les calçades eren iguals. Existien una sèrie de carreteres principals que es ramificaven en nombrosos camins secundaris. Les viae militare pel seu interès estratègic, i les viae consulares per canalitzar les comunicacions i el comerç de l’imperi, eren les més importants. Des d’aquestes grans calçades sortien les viae vicinale, és a dir, els brancs secundaris que enllaçaven els grans centres urbans amb els nuclis més apartats. Finalment, aquestes petites poblacions es comunicaven alhora per mitjà d’una sèrie de carreteres locals.
    Els videos de l’enllaç estàn molt bé.
    El joc de l’enllaç està molt bé, però crec que hi ha preguntes una mica rebuscades ,jaja perquè a Valentia me encallat una mica, i quan he arribat a Gades com que em faltaven objectes he tingut que tornar a Tarraco jaja xD al final no ho he aconseguit entrar a Gades perque em faltaven objectes i tenia que anar tornant a altres llocs, jaja xD

    vaale!! 🙂

  2. Margalida Capellà Soler Post author

    Molt bé, Laia, això vol dir que has fet de debò el joc!

  3. Sara Pérez

    La via es la Augusta! Que va des de Roma fins a Gades (Cadis). Tenia un recorregut aproximat de 1.500 kilometres des dels Pirineus fins a Cadis. Va ser la principal via en l’època romana. Al llarg del temps ha rebut difents noms com ara Vía Hercúlea o Vía Heráclea, Camí d’Aníbal, Vía Exterior, Camí de San Vicente Mártir.Se li va posar el nom d’August per les reparacions que va fer durant els anys 8-2a.C..

  4. Camila

    Gali la via que unia Roma amb Gades era la Via Augusta (al segle I dC). Aquesta via romana unia la península Itàlica amb la ibèrica després de travessar els Alps marítims i tot el sud de França. En arribar als Pirineus, seguia cap al sud per tota la façana mediterrània peninsular fins a Cadis, ara si sota el nom de via Augusta. Va rebre la denominació definitiva per l’emperador August, arran de les reparacions que es van portar a terme sota el seu imperi, entre els anys 8 i 2 aC, que la van convertir en una important via de comunicacions i comerç entre les ciutats i províncies i els ports del Mediterrani. En total, aquesta via anava d’est a oest al llarg de 262 milles.

    Connectava amb la Via Domícia al coll de Panissars, per l’interior, i a l’actual pas fronterer entre Cervera i Portbou, per la costa.

    En aquest enllaç d’on he extret la informació hi podeu observar unes imatges molt interessants:
    http://www.telefonica.net/web2/losorigenesdeiberia/HA_ing_romana_calz_Augusta.htm

    Les vies romanes formaven una xarxa de carreteres que abastava tot l’imperi romà. En un principi les xarxes de carreteres romanes es van crer només per a mantenir el control de tot l’imperi, però poc després es van convertir en un mitjà fonamental per a la comunicació, i pel comerç, i obviament tot això va fer que es desenvolupés amb gran éxit l’economia romana. En un principi, aquestes calçades eren poc regulars, estaven bastant malament estructurades i totes conduien només a Roma, un temps després els romans les van començar a traçar mitjançant plànols i mapes a la vegada que les seves rutes s’anaven expandint. També la irregularitat d’aquests principis de carreteres va anar disminuint, ja que els romans van començar a utilitzar pedres de diferents grandàries per a construir unes calçades sòlides: les pedres grans es col·locaven en la base i sobre aquestes s’establia una capa de pedres més reduïdes. En alguns casos, normalment en les rutes més importants, sobre aquests fonaments es col·locava un ferm de llambordes.

    Espero haver respost correctament les preguntes Gali!

  5. Alba !

    Al segle I A.C, la Via Augusta era la principal ruta terrestra de la comunitat d’Andalucia, de est a oest, des de l’Arc de Jano (Guadalquivir) fins a Gades.
    El recorregut de la Via Augusta unica els quatre convents que forman la provincia: Gades, Hispalis, Astigi i Corduba. Comunicava la Bètica amb la Romana.
    “Augusta” la van posar per l’emperador que hi habia en aquell moment que va donar el consentiment per fer-ho.
    El adjectiu “augusto” significa garantia de seguritat, prosperitat i riquesa, llavors, la Via Augusta significava excel·lència per comparat amb les altres vies.

    La Via Augusta mesurava 262 millas (388Km)

    valeee 🙂

  6. Verónica Vega

    Bé queda poc a dir! La via que unia Roma amb Gades era la Via Augusta, d’uns 1500 km i transcorria per tota la costa mediterrània d’Hispània, a partir dels Pirineus.
    Com ja han dit més a dalt les vies romanes formaven una xarxa de carreteres que abastava tot l’imperi romà.
    La xarxa va ser dissenyada per a mantenir un control efectiu de les zones incorporades a l’Imperi, però ràpidament van adquirir importància econòmica, facilitant el comerç i les comunicacions.

  7. Marina Caimel

    La via que unia Roma amb Gades era la Vía Augusta. Era una via molt important. Tenia un recorregut aproximat de 1.500 kilometres des dels Pirineus fins a Cadis.
    Lida tinc un dubte, em sembla que em van dir que la via Augusta era el camí del mig pot ser?
    Vale Lida!!!!

  8. Carlos Rocamora

    La via romana que unia Roma amb Gades era la via Augusta, que tenia una longitud aproximada de 1500 km que anava des dels pirineus fins a l’actual Càdiz.
    Es una de les vies mes transitades des de l’antigutiat i encara hi queden restes o reconstruccions d’aquesta via, a Barcelona hi ha un carrer amb el nom d’aquesta via i la mateixa via passava per un troç de l’actual AP-7.

    adeu

  9. lina

    ave lidaa!! 😀 la via que unia Roma amb Gades va ser la la Via Augusta amb una longitud aproximada de 1.500 km.
    Diversos ciutats i poblaments de l’època romana havien sorgit sobre el traçat de la via augusta. A algunes ciutats com ara Bàrcino s’hi arribava mitjançant ramals o vies secundàries.
    fins demà..

  10. Marta

    Aue!! Lida
    La via es deia Via Augusta feia aprox.1500km, era la via
    mes important.

  11. Margalida Capellà Soler Post author

    Qui resol el dubte a la Marina: és el camí del mig la Via Augusta o un ramal de la Via Augusta?

  12. Aguus

    Ave Lidaa!
    Ami tambè em van dir que el camí del mig era la Via Augusta, de fet em sembla que també hu vaig veure en un mapa de Premiá i Premiá de Dalt.
    Sisi, la via Augusta era en l’epoca Romana la via mes importan que unia Roma amb Gades i es diu que feia una longitud de 1.500Km!
    Fins despres Lidaa!

  13. Oriol García

    La Via Augusta es la calzada romana más larga de toda la Península Ibérica, con un recorrido total aproximado de 1.500 kilómetros desde los Pirineos hasta Cádiz, atravesando la Comunidad Valenciana a lo largo de unos 425 Km.

    Reúne uno de los conjuntos de miliarios más importantes de toda la Hispania, con al menos 96 monumentos, 20 de los cuales se tiene referencia que estaban distribuidos por todo el territorio valenciano.

    Además pueden observarse aún hoy algunos restos de la propia calzada y vestigios de mansiones, puentes, centuriaciones, villas, arcos monumentales, toponimia etc., lo que añade un excepcional interés histórico, cultural e incluso religioso, al ya inherente interés recreativo y turístico que presenta.

    La Via Augusta fue el eje principal de la red viaria en la época de los romanos, y la que ha ido vertebrando la Comunidad Valenciana a lo largo de la historia.

    Ha recibido diferentes denominaciones según las épocas: Vía Hercúlea, Vía Heráclea, Camino de Anibal, Vía exterior, Camino de San Vicente Mártir y Ruta del Esparto, pero es comúnmente conocida por Vía Augusta, debido, con toda seguridad, a las rectificaciones y reparaciones que el emperador Augusto efectuó en la misma entre los años 8 y 2 a.C.

  14. erica

    valee lidaa:D
    aqui tens les teves respoSTEES:)

    La Via Augusta és la calçada romana més llarga de tota la Península Ibèrica, amb un recorregut total aproximat de 1.500 quilòmetres des dels Pirineus fins Cadis, travessant la Comunitat Valenciana al llarg d’uns 425 Km.

    Reuneix un dels conjunts de mil·liars més importants de tota la Hispània, amb si més no 96 monuments, 20 dels quals es té referència que estaven distribuïts per tot el territori valencià.

    A més a més poden observar-se encara avui algunes restes de la pròpia calçada i vestigis de mansions, ponts, *centuriacions, vil·les, arcs monumentals, toponímia etc., el que afegeix un excepcional interès històric, cultural i també religiós, al ja inherent interès recreatiu i turístic que presenta.

    La Via Augusta va ser l’eix principal de la xarxa viària a l’època dels romans, i la que ha anat vertebrant la Comunitat Valenciana al llarg de la història.

    Ha rebut diferents denominacions segons les èpoques: Via Hercúlia, Vía Heráclea, Camí d’Anníbal ,Vía exterior, Camí de Sant Vicenç Màrtir i Ruta de l’Espart, però és comunament coneguda per Vía Augusta, pertinent , amb tota seguretat, a les rectificacions i reparacions que l’emperador August.
    MATERIALS en que estaven fetes les víes:
    statumen: fonament de pedres de mida mitjana.
    rudus: capa de sorra o grava.
    nucleus: estrat de pedres triturades.
    pauimentum: superfície formada per lloses de pedra, còdols o grava.
    fileres de pedres que en delimiten l’amplada.
    Les vies principals es feien amb una estructura molt sòlida. Es començava marcant-ne els marges amb dues fileres de pedres verticals, després buidaven la terra d’entremig i ho tornaven a omplir de diverses capes de pedres, grava, pedres triturades i finalment ho recobrien amb una superfície de lloses o còdols lleugerament convexa per evitar-hi els bassals. L’amplada podia ser molt variada: dels 2’40 m. als 12 m. El traçat de les vies era projectat perquè s’adeqüés al terreny i per aconseguir l’itinerari més curt. Per això seguien una línia recta sempre que es podia, utilitzant ponts per travessar barrancs o rius i estructures de fusta per salvar aiguamolls. Els ponts es construïen procurant estalviar material i per això solien tenir forma de falca, el mínim possible d’arcs i obertures addicionals.

  15. Marta Peña Fernandez

    Ave lida…

    doncs jo no sabia que el cami del mig, es deia via augusta, si que potser l’hauré pogut veure en algun mapa de premia de dalt o de premia de mar, pero esta bé que ara ja sàpiga algo més sobre premià.

  16. rabab

    ave lida!
    jo tampoc no sabia que el cami del mig abans es deia via Augusta, ara ja se alguna cosa mes sobre premia.
    ave lida

  17. bubu

    ave Lida!!!

    jo tampoc sabia que el camí del mig és deia via Augusta,però la via Augusta era un dels camins mes importants pero els romansque unia roma amb gades, Tenia un recòrregut de 1.500km.

    vale!

  18. Guillem

    Segons wikipedia:
    La Via Augusta fou una via romana que comunicava Roma amb les Columnes d’Hèrcules (l’estret de Gibraltar), i transcorria per tota la costa mediterrània d’Hispània, a partir dels Pirineus.

    Fou la calçada més llarga i l’eix principal de la xarxa viària de la Hispània romana, amb una longitud aproximada de 1.500 km.

    Al llarg de la seva història va rebre diferents noms, entre ells els de Via Hercúlia (o Via Heràclia), Camí d’Anníbal, etc. Quan es feia referència a ella amb el nom de via Heraclea o camí d’Hèrcules,

    Traçat
    Aquesta via romana unia la península Itàlica amb la ibèrica després de travessar els Alps marítims i tot el sud de França. En arribar als Pirineus, seguia cap al sud per tota la façana mediterrània peninsular fins a Cadis, ara si sota el nom de via Augusta. Va rebre la denominació definitiva per l’emperador August, arran de les reparacions que es van portar a terme sota el seu imperi, entre els anys 8 i 2 aC, que la van convertir en una important via de comunicacions i comerç entre les ciutats i províncies i els ports del Mediterrani.

    Connectava amb la Via Domícia al coll de Panissars, per l’interior, i a l’actual pas fronterer entre Cervera i Portbou, per la costa.

    La Vía de la Plata es una antigua vía de comunicación romana que atraviesa de sur a norte parte del oeste de España, desde Mérida hasta Astorga. Dos milenios después sigue siendo una de las principales vías de comunicación que vertebran el occidente español, habiéndose reinventado bajo la equívoca denominación de “Ruta de la Plata”, la cual une las ciudades de Gijón y Sevilla a través de la N-630 y la A-66 / AP-66 .

    Esta última conexión se ha convertido en una ruta turístico-cultural[1] que, apoyada institucionalmente, ha generado una fuerte polémica puesto que las evidencias históricas que conservamos, tanto fuentes literarias como arqueológicas, definen su recorrido exclusivamente entre Emerita Augusta (Mérida) y Asturica Augusta (Astorga). En defensa de este trazado surgió la “Asociación de Pueblos en Defensa de la Vía de la Plata”, presidida por el alcalde de Astorga, que desde 2006 lleva a cabo acciones de protesta contra la extensión artificial de la Vía, entre otras actividades.

  19. stefanny

    La via Augusta .Fou la calçada més llarga i l’eix principal de la xarxa viària de la Hispània romana, amb una longitud aproximada de 1.500 km.Aquesta via romana unia la Península Itàlica amb la ibèrica després de travessar els Alps marítims i tot el sud de França.

  20. Chaima Anza

    Salve!
    Quin noms rebia la via que unia Roma amb Gades?
    El nom que rebia la via que unia Roma amb Gades es deia”Via Augusta”.

    Quina era la seva extensió?
    L’extensió de la Via Augusta és de e 1.500 quilòmetres des dels Pirineus fins Cadis, travessant la Comunitat Valenciana al llarg d’uns 425 Km.

    Què en sabeu de les vies romanes?
    Les vies romanes eren un conjunts de mil·liars més importants de tota la Hispània, estaven distribuïts per tot el territori valencià.
    Ara en avui dia podem trobar algunes restes de la pròpia calçada i vestigis de( mansions..etc)
    La Via Augusta va ser l’eix principal de la xarxa viària a l’època dels romans, en la Comunitat Valenciana al llarg del temps.
    Vale;)

  21. Sílvia Espinach García

    Salve!
    Bé, tothom ha aportat una mica del que es demanava, així que el meu comentari no pot ser gaire extès. Per començar, vull dir que he jugat al “De Roma a Gades” i m’ha entusismat, és molt “xulu”.

    Per altra banda, m’agradaria comentar el que he trobat en un llibre sobre la via de la Plata, anteriorment anomenada, “Iter ab Emerita Asturicam”. La seva calçada, que conectava Asturica Augusta i Emerita Augusta entre elles i amb d’altres ciutats importants del sud de la Península, era d’uns 450 quilómetres de longitud. Va tenir una gran importància perquè en ella s’hi transitaven productes miners procedents del nor-est. A cada 35 quilómetres hi havien les “mansio”, els nostres actuals albergs. Curiosament, els primers en anomenar-la via de la Plata van ser els àrabs al segle VIII, i prové de la paraula “balat” o “balata” (enllosar).

  22. Francesc Martinez Sanchez

    AVE! Aquest vídeo que acabo de veure es molt interessant, la veritat es que no s’havia casi res sobre les vies romanes a Espanya. Ara desprès de veure el vídeo ja se que havien vies molt importants i d’una gran extensió com la via Augusta.
    Referent a les preguntes. La via Augusta era la que unia Roma amb Gades (Cadis), que es recorria tot el litoral mediterrani tal i com ens diu en el vídeo.
    Trobo un vídeo molt interessant que el recomano a la gent que no la vist. SALVE.

  23. calvarez.01

    Salvete!

    Quina llàstima no haver mirat abans de l’últim examen que vam fer de llatí aquest article sobre les vies romanes perquè m’hagués servit molt, ja que una pregunta tractava d’aixo! Lida, tens raó altre cop, les coses s’han de fer al seu temps… El curs vinent m’aplicaré aquest consell teu, de veritat!

    Seguidament dir que crec que els meus companys ja han fet tota la feina i que l’han fet molt bé. Dir també que m’ha agradat molt el vídeo, que s’expliquen les coses d’una manera molt clara i entenedora.

    M’ha sorprès molt això que has dit, Lida, uns comentaris més a dalt, que el camí del mig és un ramal de la Via Augusta, que era una de les vies principals i de les més importants d’aquella època, la que unia Gades amb Roma, si no m’equivoco!

    Valete :)!

  24. Jordi Berdún Pérez

    Salvete

    La via que unia Roma amb Gades s’anomenava la Via Augusta. Aquesta via s’extenia pel litoral català, que conectava la Hispània amb Roma per la costa Levantina . Així des de Cartago fins arribar al Guadalquivir fins finalitzar a Gades. La seva extensió era de 15.000 km. Quasi totes les vies de la Hispania conectavem amb Emerita Augusta ( actual Mèrida) .

    Paral·lelament a la Via Augusta, trobem la via de la Plata. Aquesta via que unia Asturica-Augusta amb Emerica Augusta. A més també unia Hispalis ( Sevilla) i Italica. Aquesta via, inclosa amb la Via Augusta, s’articula Astúrica Augusta Gutigalia, Burdeos fins la vall de l’Ebre. Després hi ha d’altres més petites que s’articula Bracara, Ocilisipo, Caesar Augusta fins a Toletum. O ”Gades amb Carthago Nova” ( Via Arcúria) .

  25. Teresa Devesa i Monclús

    Us demanaria que us centréssiu més en la relació de les vies amb les ciutats que estudiem a segon. També us recomano seguir l’enllaç del darrer comentari de la Margalida, per tal que relacioneu el tema amb l’actualitat. Com pot ser que no sapigueu què són el corredor Mediterrani i l’eix pirenaic?

  26. Eulàlia

    Salve!

    La via que uneix Roma amb Gades és la Via Augusta. La seva longitud era d’aproximadament uns 1500 km. La seva ruta s’extén per la costa mediterrània, sortint de Roma fins arribar als Pirineus, on torna a desviar-se cap el litoral fins arribar a l’actual Cadis.

  27. Iván Zapico Fernandez

    Salve!
    La via de unió Roma amb Gades és “La via Augusta”,amb 1500 quilometres de longitud , és traçada per tota la part costera del mediterràni, va de Roma fins als Pirineus i després fins a Gadis per això el nom de Gades.

    Vale!

  28. Zicora

    Salveee.

    La via que unia Roma amb Gades s’anomena Via Augusta. Respecte a la seva extenció, posseía una longitud de 1.500 km aproximadament. La seva ruta s’extenia per la costa Mediterrània.Generalment, les vies romanes eren camins que podien unir moltes ciutats a la vegada.

    Vale.

  29. Uxue Avilés

    Salve!!

    La via que uneix Roma amb Gades és la Augusta. Tenia una longitud d’aproximadament uns 1500 km. S’extén per la costa mediterrània, sortint de Roma fins als Pirineus, on torna a desviar-se cap el litoral fins arribar a Cadis.

    Vale!!

  30. lourdes caparros

    Salve!

    La via que uneix Roma es la via augusta : La Via Augusta fou una via romana que comunicava Roma amb les Columnes d’Hèrcules (l’estret de Gibraltar), i transcorria per tota la costa mediterrània d’Hispània, a partir dels Pirineus.
    Fou la calçada més llarga i l’eix principal de la xarxa viària de la Hispània romana, amb una longitud aproximada de 1.500 km.
    Al llarg de la seva història va rebre diferents noms, entre ells els de Via Hercúlia (o Via Heràclia), Camí d’Anníbal, etc.

    (Viquipedia)

  31. serna.marta2010

    Salve!!!
    Quin video tan interessant. La via que uneix Roma amb Gades s’anomena Via Augusta. Conectava Hispania (exactament Gades) amb Roma (per la costa levantina). La seva longitud era uns 1.500 km. La ruta de la via va inicialment fins als pirineus i despres es desvia i va per la costa mediterrània fins a Roma.

    Vale!!!

  32. sara

    La via que unia i uneix Roma amb Gades és la via Augusta. Aproximadament la seva longutud és de 1500 km i passa per tota la costa mediterrània des de Roma fins als pirineus i continua la línea de costa mediterrània fins al sud de la penínsul·la on es comunica Roma amb les Columnes d’Hèrcules, el que nosaltres anomenem l’estret de Gibraltar.

  33. Laia Sánchez Puerto

    Salve!!

    La via que uneix Roma amb Gades és la Via Augusta. La seva longitud era d’aproximadament uns 1500 km. La seva ruta s’extén per la costa mediterrània, sortint de Roma fins arribar als Pirineus, on torna a desviar-se cap el litoral fins arribar a l’actual Cadis.

    vale!

  34. Laura Luna

    Quin noms rebia la via que unia Roma amb Gades? Quina era la seva extensió? Què en sabeu de les vies romanes?
    La via que unia Roma i Gades era la Via Augusta. Feia uns 1500km i travessa la costa mediterrània (d’aquí ve que a tv3 fa uns anys van fer una sèrie que representava una família romana i la van anomenar Via Augusta!)

  35. Paula pla

    El nom que rep la via que unia Roma amb Gades és Via Augusta. La seva extensió és d’uns 1500 quilòmetres, va desde els Pirineus vorejan tota la costa mediterrània fins arribar a Cadiz.

  36. bautista.noelia2011

    Salve!

    La Via Augusta era una via romana que comunicava Roma amb les Columnes d’Hèrcules (l’estret de Gibraltar), i transcorria per tota la costa mediterrània d’Hispània, a partir dels Pirineus.[1]

    Era la calçada més llarga i l’eix principal de la xarxa viària de la Hispània romana, amb una longitud aproximada de 1.500 km.

    Al llarg de la seva història va rebre diferents noms, entre ells els de Via Hercúlia (o Via Heràclia), Camí d’Anníbal, etc.
    Aquesta via romana unia la Península Itàlica amb la ibèrica després de travessar els Alps marítims i tot el sud de França.
    En arribar als Pirineus, seguia cap al sud per tota la façana mediterrània peninsular fins a Cadis, ara si sota el nom de via Augusta.
    Va rebre la denominació definitiva per l’emperador August, arran de les reparacions que es van portar a terme sota el seu imperi, entre els anys 8 i 2 aC, que la van convertir en una important via de comunicacions i comerç entre les ciutats i províncies i els ports del Mediterrani.

    Connectava amb la Via Domícia al coll de Panissars, per l’interior, i a l’actual pas fronterer entre Cervera i Portbou, per la costa.

    Vale!

  37. Rocío Molina

    El nom que rebia la via que unia Roma amb Gades es deia”Via Augusta”.
    L’extensió de la Via Augusta és de e 1.500 quilòmetres des dels Pirineus fins Cadis, travessant la Comunitat Valenciana al llarg d’uns 425 Km.
    Les vies romanes eren un conjunts de mil·liars més importants de tota la Hispània, estaven distribuïts per tot el territori valencià.

    Vale!

  38. Eric Andreu

    El nom que rebia la via que unia Roma i Gades era la Via Augusta.

    Aquesta fou una via romana que comunicava Roma amb les Columnes d’Hèrcules (l’estret de Gibraltar), i transcorria per tota la costa mediterrània d’Hispània, a partir dels Pirineus.
    Fou la calçada més llarga i l’eix principal de la xarxa viària de la Hispània romana, amb una longitud aproximada de 1.500 km.
    Al llarg de la seva història va rebre diferents noms, entre ells els de Via Hercúlia (o Via Heràclia), Camí d’Anníbal, etc.

  39. Irina i Andrea

    La via que unia Roma amb Gades, l’actual Cadis, era la via Augusta, una via romana que unia la península d’Hispània amb el centre del món romà. Estrictament transcorria al llarg de la costa mediterrània: des dels Pirineus fins a Cadis. Fou la calçada més llarga i l’eix principal de la xarxa viària de la Hispània romana, amb una longitud aproximada de 1.500 km.
    Al llarg de la història va rebre diferents noms: Abans i tot de ser construïda ja era una ruta natural coneguda des del segle VI aC amb el nom de Via Heraclea (o Via Hercúlia i Via Heràclia), ja que acabava a les mítiques Columnes d’Hèrcules. També se l’anomenà Camí d’Anníbal.

    A mesura que Roma anava conquerint nous territoris, els seus enginyers i soldats construïen una xarxa de viària que va acabar unint totes les províncies de l’Imperi. L’objectiu primer va ser facilitar el trasllat de tropes en cas de guerres o sublevacions. Més endavant, un cop sotmès el territori, les vies van adquirir més un valor comercial i administratiu que no militar. Al nostre país la calçada principal va ser la uia Herculea, anomenada més tard uia Augusta, paral·lela a la costa. Aquesta va ser la primera que es va construir a la península Ibèrica, per comunicar Gades (Cadis), la ciutat aleshores més important, amb l’entrada a través dels Pirineus.

    Les vies principals es feien amb una estructura molt sòlida. Es començava marcant-ne els marges amb dues fileres de pedres verticals, després buidaven la terra d’entremig i ho tornaven a omplir de diverses capes de pedres, grava, pedres triturades i finalment ho recobrien amb una superfície de lloses o còdols lleugerament convexa per evitar-hi els bassals. L’amplada podia ser molt variada: dels 2’40 m. als 12 m. El traçat de les vies era projectat perquè s’adeqüés al terreny i per aconseguir l’itinerari més curt. Per això seguien una línia recta sempre que es podia, utilitzant ponts per travessar barrancs o rius i estructures de fusta per salvar aiguamolls. Els ponts es construïen procurant estalviar material i per això solien tenir forma de falca, el mínim possible d’arcs i obertures addicionals.

    Hem provat el joc de Roma a Gades i està molt bé ja que es com un joc de taula i s’apren molt.

  40. Marta Verde

    Salve!
    La via que unia Roma amb Gades era la Via Augusta.
    La Via Augusta era una de les principals carreteres de l’Imperi Romà. Sortia de Roma, la seva capital i arribava al Sud d’Hispània, passant pel nostre territori. Durant molts segles va seguir sent una de les principals calçades del país.
    Aquesta via passava per la Galera, a la comarca del Montsià, la més meridional de Catalunya, abans de creuar el riu Sénia, deixant enrere Catalunya i endinsant-se al País Valencià. Encara hi queden restes del pont romà.
    Les vies serveixen per unir pobles i fomentar la comunicació entre els ciutadans.

  41. Clàudia Cazaux Cuberas

    Salve!
    La via que unia Roma amb Gades és la Via Augusta amb una longitut aproximada de 1.500 km
    Les vies o calçades romanes formaven una xarxa de carreteres que abastava tot l’Imperi Romà.
    Al seu origen, la xarxa va ser dissenyada per a mantenir un control efectiu de les zones incorporades a l’Imperi, però ràpidament van adquirir importància econòmica, facilitant el comerç i les comunicacions. El desenvolupament de la xarxa de vies romanes es va produir al mateix temps que el creixement de l’Imperi. L’anomenat Itinerari d’Antoní és el document antic més complet per a l’estudi de les vies romanes, i data de finals del segle III.

  42. Yasmina Berkane Pais

    Salve!

    Com ja han dit els meus companys la via que hi havia entre Roma i Gades era la Via Augusta.
    Tot l’Imperi Romà estava unit per aquestes vies que ajudaven a mantenir un control econòmic i sobretot facilitaven el comerç entre les diferents províncies de l’Imperi.

    La Via Augusta era una de les més importants i va rebre diversos noms com per exemple Via Hercúlia o Via Heràclia, ja que acabaven a les Columnes d’Hèrcules. També era coneguda com Camí d’Anníbal.

    Unia la Península Ibèrica amb la Itàlica passant per sud de França. Actualment diverses ciutats conserven restes d’aquesta via, com per exemple a El Perelló (Baix Ebre), a Tarragona, a València o a Barcelona on s’uneix l’Avinguda Diagonal amb els túnels de Vallvidrera.

  43. Paula Franco

    Salve!

    El vídeo comença marcant amb una linea vermella la zona de Catalunya, Valencia, Murcia fins Andalucia (Espanya).
    Els territoris de la península ibèrica s’ajunten gràcies a l’anomenada “via de la plata”.
    Trobem els següents punts en el mapa: Cartago Nova, Cades, Acci, Italica, Hispalis, Emerita Augusta, Bracara…

    La dona que parla també esmenta Burdeos però no ho assenyala al mapa.

    Aquesta petita explicació d’un minut i poc deixa molt clar les vies que s’utilitzaven antigament.
    Tant l’home com la dona narren genial i gracies al mapa et pots ubicar.
    Hi ha noms llatins que no han canviat gaire: Toledum (Toledo).

  44. noradomingo

    Salevete!

    La principal via que unia Roma i Gades era la Via Augusta. L’Imperi estava unit per vies que ajudaven a mantenir un control de la economia i també sobretot permetian que el comerç fos més ràpid i efectiu, entre els diferents llocs de l’imperi Romà.
    Com he dit abans la Via Augusta era una de les més importants i la principal, per això també rebia noms diferents, és a dir, era coneguda també com a:Via Hercúlia o Via Heràclia, ja que acabaven a les Columnes d’Hèrcules, i Camí d’Anníbal.

  45. victoor Barranco

    SALVEE!!!!
    El nom que rep la via que unia Roma amb Gades és la Via Augusta. La seva extensió és d’uns 1500 quilòmetres, va desde els Pirineus i vorejan tota la costa mediterrània fins a arribar a Cadiz.

  46. sheila i xènia

    Salve!
    La via que unia Roma amb Gades es deia Vía Augusta, encara que també es coneixia com a Via Heràclia o Camí d’Anníbal, i era una de les més importants de l’Imperi Romà. Tenia una llargada de més de 262 milles.
    Les vies romanes unien totes les ciutats de l’Imperi Romà, i ajudaven a mantenir aquestes ciutats ben comunicades, ajudant amb el comerç entre diferents províncies i ciutats.
    Als dos costats de les vies romanes hi havia la necropolis, que era on s’enterraven els morts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *