La història de Roma amb cinema

Sempre he cregut que les pel·lícules històriques sovint fan del cinema una aula molt eficaç per aprendre episodis històrics i per conèixer personatges del passat; a més del seu valor cinematogràfic, són molt instructives i útils per conèixer la cultura clàssica. Ara bé, tot i que no pretenen ensenyar història, ho aconsegueixen d’una manera entretinguda. Cal tenir en compte que el rerefons ideològic sol estar molt influït i, fins i tot, falsejat  per la ideologia dels guionistes i dels productors. El guió cinematogràfic es veu obligat a simplificar els fets o a barrejar fets i personatges que no van coincidir en el temps o en l’espai; fins i tot, se’n poden inventar i tot això és possible ja que són llicències narratives del guió. Menys es poden justificar els errors freqüents en l’escenografia, generalment anacronismes en el vestuari, l’armament, l’alimentació, les maquetes de ciutats i d’edificis, els estris etc. En les pel·lícules dolentes, encara hi ha més errors d’ambientació, ja que en les bones tenen assessors especialistes en història antiga i en arqueologia.

Les primeres pel·lícules històriques sobre personatges o fets de l’antiguitat clàssica van ser filmades pels germans Lumière i Georges Méliès, els inventors de l’anomenat setè art, ara ja fa més de cent anys. En l’època del cinema mut, van fer furor les pel·lícules basades en les novel·les del segle XIX. A Itàlia es van fer moltes versions, conegudes com a pel·lícules de romans i en l’argot dels cinèfils com a pèplum, mot llatinitzat que en grec designa el vestit de les dones; aviat també es van rodar a Hollywood les primeres superproduccions. S’han fet també sèries de televisió i pel·lícules de dibuixos animats.

Acostumo a utilitzar petits fragments de pel·lícules com un complement de les meves explicacions a classe, generalment resulta divertit i apassionant, per tal que m’ajudin a tenir un record viu de les meves informacions o de les llegides al llibre de text; però aquesta vegada ho intentaré fer a l’inrevés: els alumnes de quart de llatí veureu a casa unes pel·lícules de romans i després analitzarem, valorarem o corregirem el que heu vist. D’aquesta manera, pretenc explicar la història de Roma, els mites de la fundació, l’urbanisme de les ciutats, els diferents tipus d’habitatge, la vida quotidiana, les classes socials,  el menjar, el vestir, el món de la religió i de les creences, la manera de guanyar-se la vida i de divertir-se, etc. en les diferents etapes de la història romana: monarquia, república i imperi.

Ja ens hem dividit a classe les pel·lícules per grups i ja heu començat a treballar a través del Moodle la base de dades: “Història de Roma en el cinema” i tots ja heu localitzat els films, excepte Escipió, l’africà. S.O.S. algú la té o sap on la podem aconseguir? Moltes gràcies, per endavant!

Recordeu que  l’exposició a classe serà per ordre històric.

Aquí teniu més informació d’utilitat i, a mesura que calgui, l’aniré ampliant:

 

FUNDACIÓ 

 • La llegenda d’Eneas, de Giorgio Rivalta i Albert Band 1962

Eneas, després de la guerra de Troia, arriba al Laci per fundar una nova ciutat. Vol ser un resum dels fets que narra Virgili en els sis darrers cants de l’Eneida.

P.L. Cano, “Una versión cinematográfica de La Eneida”, Faventia 3/2 (1981): 171-183.

P.L. Cano, Una versión literaria: La leyenda de Eneas (1962) de Giorgio Rivalta. Aula de Latín, cine y  mundo clásico.

Fernando Lillo Redonet, Virgilio y Catulo en el cine y en la televisión. Cuadernos de Filología Clásica. Estudios Latinos, 2003.

 

MONARQUIA

Aquest pèplum relata la llegenda de Ròmul i Rem i els orígens de la fundació de Roma. Es basa en els fets recollits en els capítols del 3 al 7 del llibrer primer de l’obra de Tit Livi, Ab urbe condita.

Fernando Lillo Redonet, El cine de romanos y su aplicación didáctica, Madrid, Ediciones Clásicas, 1994, pàgs. 31-39.

 

REPÚBLICA

Escipió l’Africà i Cató el Censor hi apareixen enfrontats, tot representant els moviments socials de la Roma republicana. El Fil de les Clàssiques.

Hanníbal, el enemigo de Roma vid. El Fil de les Clàssiques

 • Espàrtac, de Stanley Kubrick 1960

Basada en una novel·la de Howard Fast i guanyadora de quatre òscars, amb una banda sonora d’Alex North molt suggerent, relata la vida d’Espàrtac que va liderar una revolta d’esclaus. Interpretada per Kirk Douglas, Laurence Olivier i Charles Laughton.

Fernando Lillo Redonet, El cine de romanos y su aplicación didáctica, Madrid, Ediciones Clásicas, 1994, pàgs. 57-73.

Fernando Lillo

“Espartaco” a Pasajes de historia:

El fil de les clàssiques

 • Golfus de Roma, de Richard Lester 1966

Divertida comèdia musical, basada en un èxit teatral de Broadway, amb personatges i trama argumental de tres comèdies de Plaute (segle III aC): El corcó, L’esclau Psèudol i El militar fanfarró.Interpretada entre d’altres per Bster Keaton.

Fernando Lillo Redonet, El cine de romanos y su aplicación didáctica, Madrid, Ediciones Clásicas, 1994, pàgs 49-56.

Guia didàctica de Fernando Lillo 

Pedro Luís Cano

 El fil de les clàssiques

Relata en blanc i negre els fets al voltant de l’assassinat de Juli Cèsar, basada en una versió fidel del text de William Shakespeare, directament inspirat, a la vegada, en les biografies de Cèsar que van escriure Plutarc, a Vides Paral·leles, i Suetoni, a Vides dels dotze Cèsars.  Interpretada per James Mason, Marlon Brando i Deborah Kerr.Lillo A: Fernando Lillo Redonet, El cine de romanos y su aplicación didáctica, Madrid, Ediciones Clásicas, 1994, pàgs 74-77.

El fil de les clàssiques 
Cleòpatra de Mankiewicz, 1963

IMPERI

 • Benhur, de William Wyler 1959

Basada en la novel·la de Lewis Wallace que va ser best-seller del segle XIX, va obtenir onze òscars de dotze nominacions. L’acció té lloc al segle I dC. i és interpretada per Charlton Heston i Stephen Boyd.

 El fil de les clàssiques

 • La caiguda de l’imperi romà, d’Anthony Mann 1964

És l’última pel·lícula de romans, abans de Gladiator amb qui comparteix argument. Interpretada per Alec Guiness, James Mason, Sofia Lren i Stephen Boyd, en La història del declivi i la ruïna de l’imperi romà d’E.Gibbon, un historiador anglès del segle XVIII.Fernando Lillo Redonet, El cine de romanos y su aplicación didáctica, Madrid, Ediciones Clásicas, 1994, pàgs. 95-99.

Aracne fila i fila

És una pel·lícula magistral amb cinc Òscars de dotze nominacions. Comparteix amb La caiguda de l’imperi romà la trama i els personatges principals. L’acció passa a finals del segle II dC en temps de l’emperador Marc Aureli i el seu fill Còmmode.L. de Bock Cano- F. Lillo Redonet, Guía didáctica de Gladiator. Madrid: Editorial Áurea Clásicos, 2004.

Fernando Lillo

73 thoughts on “La història de Roma amb cinema

 1. Isabel

  Margalida, sóc professora de clàssiques a Barberà del Vallès i asidua lectora del teu blog. Felicitats per endavant pel que fas i per com ho fas. Tens un blog excel·lent. Jo tot just acabo d’estrenar-lo i vaig fent a miquetes.
  Jo tinc la pel·lícula d’Escipió l’Africà. Vols que te la faci arribar?
  Isabel

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Marc, aquesta tasca la fem a quart i per grups. Quan ens ho expliquin, ja decidiràs quines pel·lícules no et pots perdre. De totes maneres, m’agrada saber que estàs disposat a fer el que sigui per aprovar. Endavant!

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Isabel, m’agradaria molt que ens enviessis la pel·lícula a
  IES Cristòfol Ferrer
  C/Rafael de Casanova s/n
  08330 Premià de Mar
  Restem a la teva disposició i et desitgem moltes satisfaccions amb Per Càstor i Pòl·lux, que també llegirem.
  Moltíssimes gràcies!

 4. Aida Caba

  Gali t’has deixat TROYA! de Brad pitt…….. es genial, quina pena cuan me’l maten…

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Aida, a Troia hi surt Eneas, però la deixo per una altra tasca més relacionada amb el cinema i el món grec o la mitologia grega. Ja sé que t’encanta el Brad Pitt!

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Isabel, per enviar-nos la pel·lícula. Avui mateix la passaré al grup corresponent. En agraïment, t’he enviat un petit detall.

 7. Bet Rosell

  m’agraden les películes històriques, tot i que com tu dius, hi ha molts errors en l’espai i el temps en el que es situen els personatges. Em fa ràbia pensar que si jo trobo els errors tant fàcilment (i he de dir que tampoc és que sigui una experta en el tema, només se les coses bàsiques que ens ensenyen a l’escola), vol dir que no són tant difícils d’evitar, no? aleshores m’adono que en aquells casos és simplement una questiò de poc interés.

 8. El-Mekki

  Aue!!!

  De totes aquestes pel·lícules esmentades nomes e vist una gladiator, i com diu en Marc si per aprovar he de veure totes aqueste pel·lícules et prometo que les veure i et fare un comentari de cada una.

  Adeu!!!

 9. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » La llegenda d’Eneas, de Giorgio Rivalta 1962

 10. Marta Peña Fernandez

  Aveee Lidaaa!!!!

  com estem…jo a classe, que porto tota l’hora mirant cosetes per comentar, però noia, esuqe mai s’acava jejeje… Bueno…res més, dirte que com ja hauràs vist, jo i la Haja, ja t’hem pensat el treball de la pel·lícula, i aleshores vol dir que ja l’hem vista. com t’he posat en un altre comentari, que hem sembla que es en el de la pel·lícula del Luisito, dons que la pel·Lícula esta bé, rius i t’ho pases bé. ja hau“as vist el treball, i esperem que estigui bé, i que te l’hagis mirat, clar. Bueno Lida… que hem despedeixo d’acord…

  Un petonet i fisn un altre Valeeee

 11. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Ròmul i Rem, fundadors de Roma

 12. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Gladiator estimulà el Barça a Roma

 13. Teresa Devesa i Monclús

  Margalida,
  aquest article també m’ha estat de molta utilitat per al meu projecte. T’agraeixo que hagis dut a terme aquesta recopilació, no només de títols, sinó també de biblografia de Cano i Lillo. Realment ens estalvies molta feina a qui necessitem acudir a la bibliografia d’aquests autors per a ús didàctic.

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Teresa, i molta sort amb el teu projecte!

 15. Patri

  Avee!
  He llegit l’article, m’ha agradat perquè aquest tema es molt d’actualitat, m’agraden molt les pel·lícules històriques, tot i que es veritat que moltes vegades els guionistes barrejen molt la història i el temps en que es situen els personatges.
  A aquest article es mencionat els germans Lumière, jo els vaig estudiar a 4º de la ESO a la asignatura de plàstica i la veritat es que es molt interesant, també vaig veure molts videos dels inicis de les seves pel·lícules i les seves característiques i la classe es feia més amena.
  M’enrecordo que vaig veure fragments de pe·lícules dels germans Lumière com: “El perro andaluz” o “La salida de la fabrica”.

  Vale!

 16. Carlos Cuevas Agraz i Jessica Llavero Casanovas

  Ave!!
  Jessica: jo he vist les pel·lícules següents: Alguns trossos d’Espartac, la de Benhur i Gladiator.
  Carlos: Jo he vist la pe·lícula de Gladiator i he vist alguns trossos de Espàrtac, però de les altres no he vist cap més.

  A més també hem vist golfus de Roma, que la vam veure fa un parell de setmanes a literatura universal.
  Li proposem a la Teresa que ens passi alguna a classe^^

  Vale!!

 17. andrea martinez serrano

  Bon dia!
  Doncs sí, l’ any passat al nostre anterior institut vam veure a llatí la película de Gladiator i Furia de titanes.
  Aquestes pel·lícules ens van ajudar molt a entendre el que estudiavem tant la cultura romana com la mitologia que narra la última esmentada.
  Galdiator és una peli molt americana y des de el nostre punt de vista molt comercial, però es poden veure bastant bé el poder que comportaba el honor i com es trataven entre ells.

  L’ altre peli Furia de Titanes és una obra antiquíssima que es pot observar a partir dels efectes especials i sobretot ja que expliquen mitologia i han de mostrar fantasia.

  Aquest any a literatura universal també em vist una peli de romans, El Soldado fanfarrón.
  i com molta gent astérix i obelix que explica moltes historia d’ aquella época
  Valeee!

 18. Idoia

  Bon dia!!
  L’any passat la meva exprofessora, Esperança,a l’assignatura de llatí ens va passar varies pel·lícules, algunes d’elles van ser Gladiator, Troya, i d’altres.
  Tenir pel·lícules que tractan sobre temes que em d’estudiar, personalment, m’ajuda moltíssim, ja que després d’haver donat el tema, mirar una pel·lícula que tracti sobre el mateix, es converteix en una manera didàctica d’observar el tema tractat.

 19. Saraa.

  Avee!

  Jo he vist la pel·lícula de “Golfus de Roma”, molt divertida; “Gladiator”, “Benhur” (per cert ja mateix s’estrena “BenHur Live”!), “Espartac”, també “La vida de Brian” i la recent “Agora”.

  Penso que amb el cine es pot aprendre història i cultura i és una molt bona manera de fer-ho, sempre que la peli sigui bona, es clar…

  Valee 😀

 20. Teresa Devesa i Monclús

  Veig que heu vist força pel·lícules històriques; això serà un gran avantatge quan comencen a il·lustrar els temes de civilització amb fragments de cinema.
  Bon comentari, Patri, tot i que les pel·lícules que esmentes al final són posteriors al germans Lumière, tot i ser mudes.
  Idoia, si veus l’Esperança, dóna-li records de part meva i de la Margalida, suposo, perquè les dues la coneixem. I si per casualitat ens llegeixes, Esperança, records als clàssics de la Llauna! Si us animeu a participar, ja sabeu on som…

 21. Thaïs i Marc

  Aveee!
  Que les pel·lícules narrin fets històrics, ens dóna cultura, facilita l’interès i pots aprendre didacticament.
  Si a sobre són pel·lícules molt bones, encara més i a sobre tornes a veure-les!:)
  Les pel·lícules que hem vist tots dos són:
  Espàrtac, de Stanley Kubrick 1960.
  La de Golfus de Roma, de Richard Lester 1966. La vam veure fa unes setmanes a Literatura Universal(era molt divertida jaja).
  Benhur, de William Wyler 1959
  i Gladiator, de Ridley Scott 2000(és un peliculón!)
  Per cert, a en Marc li encanta!
  (Per cert, la setmana passada no es va enviar el comentari i el vam guardar:))
  Aveeeeeeeeeee!

 22. andreaa

  Es cert que al món del cinema hi fan retalls a la història ja sigui perquè no hi cap.. o bé perque aquella part de la història no estigui massa clara.
  Del llistat de pel·lícules he vist Gladiator tot i que era molt petita i casi no recordo res [només recordo un home mig en boles pegant osties, i que tenia un tatuatje que se’l treu amb un ganivet o algu aixi]
  i també e vist Golfus de Roma, que no m’agradat massa perque trobo que un humor una mica estúpid es una mica com SCARY MOVIE de l’època..
  VALE

 23. lina

  Ave lida!
  L’història de Roma en cinema,puc dir que la majoria d’aquestes pel·lícules, son transmeses en setmana Santa, ja que és a partir de la història dels romans on s’explica els fets més importants de la vida de Jésus.
  En quant als errors del cinema, em sembla que tots els directors abans de fer pel·lícules que tractin sobre els romans o altres temes, s’haurien de documentar, ja que aquests errors podem donar una imatge equivoca del que era en realitat Roma.
  Un dels errors que més em va cridar l’atenció va ser quant en moltes de les pel·lícules de Roma, Juli Cèsar en comptes de dir “aue” diu “ave”, pronunciant tal i com s’escriu, però en realitat deurien dir la “v” com una “W”.
  VALE!

 24. sergio fernandez

  Salve!

  Margalida sens dubte la pel·lícula de gladiator es una de les millors que he vist en la meva vida, i si tingues que fer un treball ho faria d’aquesta pel·lícula.

  vale!

 25. Clara

  Ave!
  Bé, jo la única pel·lícula que he vist de les que estan a la llista és la de Gladiator, però tot s’ha de dir, em va encantar i la he vist mil cops. Degut a això, ara sento curiositat per veure les altres, que segur que està molt bé!

  Vale:D

 26. irina

  He vist unes quantes pel·lícules sobre romans però sens dubte la que més m’ha agradat és gladiator. Normalment les pellícules sobre els romans les solen emetre per setmana Santa. Potsre si tingues que triar alguna per fer un treball diria Gladiator, però com ja està agafada triaria Cleopatra.

 27. gomez.luque2011

  AL llegir totes les películ.les que hi han sobre l’historia de roma, veix que em sona la de benhur i la de gladiator, però crec que no les he vist. Sincerament, les pel.licules d’aquest tipos no m’agraden molt… encara que hi han algunes molt maques i interesants.

  vale!

 28. gomez.luque2011

  D’oncs m’agradaria veure doncs la de Gladiator, ja que per el que veix a la gent li a agradat molt.

  vale!

 29. Uxue Avilés

  Salve!!

  D’aquestes pel·licules crec que només n’he sentit a parlar de dues, la de Gladiator i la de La caiguda de l’Imperi Romà. Penso que estaria bé veure-les i pel que vist i he sentit la de Gladiator li ha agradat a molta gent.
  Ja la miraré.

  Vale!!

 30. Andrea Balart

  Salve! m’encanten les pel.lícules de romans una de les meves preferides és gladiator, troya, la última legión tot i que també he vist d’antigues que donen per semana santa com Benhur, cleopatra, Juli Cèsar, Espàrtac ( són grans pel.lícules que val la pena veure ).
  vale!

 31. Naim

  Salve
  Ami m’agradaria veura la de Gladiator o la de Benhur, són les uniques que conec d’aquest llistas i per el que veig a la gent li agrada molt Gladiator.

 32. espasa.aida2011

  jo he vist la de la última legión que és de romans i tot també! Em va encantar eh jajaj preciosa!

 33. Margalida Capellà Soler Post author

  Aïda, doncs ja pots començar a fer el teu treball!

 34. Mireia Moral

  SALVE!
  La veritat es que ami, les películes de historiques. He vist alguna però, hem semblen bastant aburrides, la veritat.
  VALE!

 35. natalia espejo romero

  Salveeee!!!!!!!!!!!! 🙂
  Jo no sóc de veure moltes pel·lícules històriques… Pero la última que vaig veure va ser la de INMORTALS y hem va agradar moltíssimmm!!!!
  A veure jo penso que amb el cine es pot aprendre història i cultura i que és una molt bona manera de fer-ho, sempre que la peli sigui l’adecuada 😉
  Valee !!

 36. marcos.sergio2009

  Salve!
  Estaria bé fer una pel·lícula de l’història de Roma però creec q tindria que estar molt ben feta i resumida perquè sinó podria durar hores i hores..
  vale!

 37. Eva Serrano

  Salvee!!
  Crec que la única que he vist és la de Gladiator. DIc que ho crec perquè se’m obliden les pel·licules amb facilitat, així que no ho puc dir del tot segura.
  Podriem veure un dia alguna pel·lícula a classe no?
  Vale!!

 38. martinez.victoria2010

  Salve!
  Jo he vist Gladiator mil de cops , es molt bonica però jo haguès cambiat el final i també he vist altres películes com Bru o 300 i hem van agradar.

 39. viictor barranco

  Salve!!!!
  M’agrada molt veure pel·lícules, ho podria qualificar com un dels meus hobbys encara que segons de quin típus, perquè les històriques i tal m’aburreixes bastant, per això no les solc mirar tant com altres de comedia per exemple, encara que si he de veure alguna, la veig i no passa re. De totes maneres aquesta no l’he vist,així que l’haurem de vuere no? hahahaa.
  Vale 😉

 40. Noelia Vargas

  A mi no m’agraden molt les películes de romans. M’agraden d’un altre tipus com les de comedia o algunes de ficció.

 41. tinker.tomas2010

  Salve!
  Les he vist totes menys La caiguda de l’imperi romà d’Anthony Mann 1964, i m’han agradat molt, però coincideixo amb la Noèlia, soc d’un altre tiípus de pel·lícules.

  Vale!!

 42. Marta Bautista

  Salve!!

  Nomes he vist la pel·lícula de Gladiator, ja que les pel·lícules de romans no m’agraden gaire… sóc més d’altres tipues de pel·lícules!!!

  Vale!!

 43. Eulàlia

  Salve!

  Tot i que jo tampoc sóc gaire de pel·lícules de romans i gladiadors i coses d’aquestes; l’altre dia vaig veure la pel·lícula de Quo Vadis que narra el final de la dinastia Júlio-Clàudia amb l’incendi de Roma de l’Emperador Neró.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *