La indumentària a Grècia i a Roma, per Laura Galán

L’alumna de tercer d’ESO de Cultura Clàssica, Laura Galán, ha presentat el seu treball del tercer trimestre i ha sorprès els companys de classe amb aquest original vídeo. No cal dir que s’hi ha esforçat molt i que ha hagut de superar moltes dificultats d’edició i de muntatge en aquesta opera prima. L’enhorabona, Laura! Tant d’esforç, haurà valgut la pena!

58 thoughts on “La indumentària a Grècia i a Roma, per Laura Galán

 1. Laura Galán

  Lidaa!
  Deuu!no saps com m’he posat de contenta quan he rebut el teu correu!
  Amb tota la feinada que m’ha donat:
  -PINTAR DOSSIERS DE LA INDUMENTÀRIA DE FAMILIES GREGUES I ROMANES.
  -RETALLAR
  -FER LES FOTOS AMB LES PECES DE ROBA A CADA INTEGRANT DE LA FAMÍLIA.
  -MONTAR EL VIDEO,TROBAR LA INFORMACIÓ,ENDRESSAR LES IMATGES,POSAR MÚSICA,CORREGIR FALTES..
  pensava que no l’acabaria mai, però ja està vist que amb esforç tot s’aconsegueix.
  Gràcies per penjar el meu treball!
  UNA ABRAÇADA!I ESPERO QUE VOS AGRADI.
  Una abraçada, Laura.

 2. Fiorella

  Es que finalment després de moltes dificultats heu pogut arreglar el vídeo. =)
  Si és que ha quedat molt bé, i també quina feinada de treball ehh.

 3. Carme

  Sóc mestra de primària i m’agradat molt el teu vídeo. Enhorabona. És un treball molt difícil i pot resultar útil per altres alumnes.

 4. carme castells

  Us felicito per aquest treball de recerca, és molt interessant . Penso que ens apropa encara més a la nostra cultura i els nostres origens.

 5. Nausica

  Enhorabuena! Es un trabajo excelente y muy original. Se lo enseñaré a mis alumnos como ejemplo. ¡ Gracias por compartirlo!

 6. Coral

  Laura tu has currat molt!!
  Et mareixes un excelent per que tu has treballat de valent.

 7. Joan Marc

  La veritat és que no tinc paraules. És com una classe magistral d’indumentària en pocs minuts. De fet, he hagut de fer servir el pause més de quatre cops per poder valorar perfectament tot el que anaves aportant.

  Moltíssimes felicitats

 8. andrea garcia

  uufuf tot això em sona hahaha.
  està molbt bé el treball, amés la gali puntua molt bé aquestes coses (jo se que li agraden els positius) haha.
  un petó i felicitats Laura.

 9. Laura Galán

  Muchas gracias a todosss!
  Es ver los comentarios y ponerme roja como un tomate!
  Un abrazo enorme=)
  Laura

 10. mcapella Post author

  Veig, Laura, que has tingut una gran alegria a la tornada de l’acampada de tercer. T’ho ben mereixes! Dilluns posarem fil a l’agulla.Bon cap de setmana!

 11. Agustina Vallejos

  Aquest treball ha sigut fantastic,ha sigut una currada.
  Sobretot aixo d’haver nat pintant cada una de les peces de roba, els personatges..
  Realment mereix un premi la Laura!
  Moltissimes felicitats, m’alegro moltissim per ella. 🙂

 12. rabab

  el treball esta molt currat es nota que sha esforçat moltissim hi ha superat les dificultats que ha tingut es mereix un 10.

 13. Aida Caba

  Doncs si gali es mereix una bona nota aquesta noia!
  algunes de les paraules per descriure la indumentaria romana també ens sortien al llibre d’aquest any pero no tantes! ha fet una bona reserca.
  ADEUUU!

 14. Judit Vilanova

  Se l’ha currat molt aquest treball, fer peça per peça despres las fotografies, va haver d’aplicar moltes hores.
  Pero Laura ha valgut la pena t’ha quedat precios!

  un petoo

 15. Raquel Martos

  ualaaaA!
  Galiii, s’ho ha currat moltissim.
  Està tot molt ben explicat, i super bé!
  es mereixx un deu com a mínim.
  Jo això no ho faig, ni en un més !

 16. Camila

  Margalida he fet l’exercici 2 de la pàgina 203 del llibre de llatí, després d’haver mirat el vídeo de la Laura i la veritat és que m’ha estata de gran ajut.
  Amb el llibre i el vídeo et faig un petit resum de la vestimenta dels romans: Els agricoles solíen portar unes sandàlies anomenades “socci” que eren molt més còmodes per a treballar. Els artesans portàven una túnica molt senzilla anomenada toga atra. Els magistratus (homes importants) portaven la toga praetexta que era la túnica més elaborada i que sovint era molt incòmoda de portar. La matrona, la dona casada portava una stola que era un vestit que es posava damunt la túnica, podia ser amb mànigues o sense, era llarg fins als peus i se solia subjectar per sota del pit o per la cintura amb un cenyidor (cingulum). Els miles o soldats, portàven un capot anomenat sagum, que els protegia i els permetia fer moviments àgils amb facilitat. Les dones per a protegir-se de la pluja o del sol utilitzaven una ombrel·la anomenada umbella (podem trobar la semblança entre aquesta paraula llatina i el seu significat amb la paraula umbrella de l’anglès). Les dones també portaven una espècie de sostenidors anomenats fascia pectoralis. Els esclaus o servus, portaven una túnica que era l’únic que es posaven. Els homes adults o vir adultus, utilitzaven una toga pura que era la més utilitzada.
  Quan els homes anaven de viatge per a protegir-se del sol i del la pluja utilitzaven un barret d’ala ampla, el petà o el petasus.
  Res més Margalida, després faré el comentàri de l’indumentària grega.

 17. Camila

  Fent l’exercici 5 de la pàgina 204 del llibre de llatí, he descobert que havia alguns elements que no he anomenat al comentari anterior com el soleae que eren unes sabates o sandàlies que utilitzaven tan les dondes com els homes romans. Tampoc havia anomenat que la palla era un mantell rectangular més aviat llarg d’orígen grec. Els homes romans també utilitzaven la tunica talaris quan sortien al carrer. Per últim tampoc havia anomenat el que és una fibula, de fet encara no se ben bé que és, però suposo que era com la palla de les dones.
  Espero haver encertat amb els comentaris Gali!

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  Molt bé, Camila! Veig que has començat amb bon peu la segona avaluació i això m’agrada. Espero que duri fins al final! Pel que fa al penúltim comentari pel que fa a “els agricoles” devies voler dir els pagesos, camperols o agricultors. La fíbula de l’últim comentari és un fermall, una espècie d’agulla imperdible per entendre’ns.
  També m’agrada que tu mateixa te n’adonis dels teus errors o mancances i hi posis solució. Acaba de passar un bon diumenge i fins demà!

 19. Camila

  Ara estic fent Grec, concretament els exercicis 5 i 6 (6.1) de les pàgines 99 i 100 del llibre de Grec.
  Els grecs utilitzaven uns vestits molt semblants, independenment del sexe: el “peple” que era una túnica de llana, sense mànigues i oberta als costats i el “quitó” que era una túnica de lli, tenia mànigues i estava cosida pels costats. Les ateneses amb poder i diners, anaven alternant el peple amb el quitó segons el temps i l’ocasió, en canvi, les pageses i les esclaves només portaven pleple. A Esparta les dones sempre portàven peple. Els homes en canvi, portàven o bé un quitó o sinó un exòmide, més propi dels esclaus, dels artesans o dels soldats que deixàven les espatlles descobertes. No utilitzàven roba interior, però les dones gregues feien servir una petita banda per a subjectar els pits.
  Per a refugiar-se del fred els homes i les dones es posaven un petit mantell rectangular que s’enrotllava a l’entorn del cos per sota el braç dret i que es recollia sobre el braç esquerre i que també podria cobrir el cap a sobre de la túnica, anomenat “himàcion”. Els soldats, els homes rics i els joves utilitzaven una capa curta, rectangular i que s’agafava sobre l’espatlla dreta que els permetia muntar a caball.
  Els esclaus, artesans i pagesos utilitzàven robes de colors foscos i de pell per tal de que no es veiés la brutícia, tampoc eren massa llargs els seus vestits per tal de no entrebancar-se. En canvi els homes i les dones rics solien portar robes llargues, amb colors vius i de llana.
  Els homes grecs no portàven moltes joies, però les dones gregues lluïen collarets, arracades, braçalets, diademes, cinturons, ventalls, ombrel·les i barrets. Per tal de tenir un aspecte seductor, la dona grega es tancava a casa amb altres dones, feia ús dels cosmètics (coloret, cremes, pólvores…) i dels perfums, es depilava amb flama, amb navalla, amb cremes depilatòries i amb pinces petites; també es tenyia els cabells i anava molt ben pentinada amb monyos molt elaborats.
  Com hem pogut comprovar, totes les dones de totes les etapes i èpoques crec que sempre hem tingut una preocupació per l’estètica, la diferència és que els gustos van canviant i ara ens agrada molt allò artificial i potser per això es creu que ens preocupem més.

 20. Anna Salas Tarré

  En haver llegit la unitat 7 del llibre de Llati 1, La vida quotidiana dels romans, vas dir que comentessim el magnific video de la Laura Galán.
  Ja vaig comentar la vida quotidiana Grega. Així doncs, em queda la Romana.

  En llevar-se un romà tenia per costum posar-se un vestit, per damunt de la roba interior amb la que havien passat tota la nit. No es banyaven, ja que tenien per costum fer-ho a la tarda, sinó que es rentaven una mica la cara i prenien un desdejuni anomenat ientaculum. Seguidament es dirigien al seu lloc de treball.
  -Els vestits dels romans, vestes, vestitus; feien una distinció entre la roba interior i la roba exterior.
  La roba interior, indumenta, la portaven tant de nit com de dia, i els vestits exteriors, amictus, es portaven només de dia.
  Els homes, de roba interior portaven el SUBLIGACULUM, que eren com uns calçons i portaven també al igual que les dones, una samarreta anomenada Subucula o tunica interior.Les dones portaven com a sostenidors, el Fascia pectoralis i unes calces, Fascia crurialis.

  Tant els homes com les dones damunt portaven una túnica,la de les dones era més llarga i més ampla.
  Els ciutadants, damunt de la túnica, duien una toga, que era el vestit nacional romà.[Peça de roba semicircular, de llana, servia per embolcallar-se]. La més senzilla era la toga atra, propia de la gent humil i artesans.
  La normal, toga pura o virilis i la cerimonial, toga praetexta, er guarnida amb porpra, aquesta la duien els magistrats, els sacerdots i els fills de nobles.
  Els soldants no duien toga sinó que era substituida per el capot, anomenat Sagum.
  Les dones romanes casades, sobre la túnica portaven l’estola un vestit amb o sense mànigues i llarg fins als peus, se subjectava sota els pits o per la cintura amb un cenyidor.Per sortir de casa es posaven per damunt un mantell rectangular, (palla).
  Com a calçat duien tant els homes com les dones, les sandàlies anomenades sandaliae, soleae, o sabates (calcei). Els models femenins eren més diversos. Els pagesos portaven esclops, socci.
  Els romans, quan viatjaven, es posaven al cap un barret d’ala ampla, PETASUS, i les dones es cobrien del sol o de la pluja amb (l’Umbella).

  Trobo que en el video, la Laura representa molt bé, el que jo he resumit de la explicació del llibre de Llatí, sobre el vestit romà.

 21. Anna Salas Tarré

  Sobre les ocupacions, no he trobat cap entrada al bloc, en posar (ocupacions romanes), si n’hi ha, t’agrairia que em posesis el ”link” margalida i traspasso el següent comentari.

  Les condicions laborals dels romans no eren dolentes, la jornada laboral era d’unes sis i set hores ja que aprofitaven les hores de sol per dur a terme les seves tasques, i abans de la posta del sol plegaven.

  Els homes no paraven per casa, anaven directament als seus llocs de treball. Tenint o sense tenir treball, si es veien obligats, anaven a veure el seu patró (patronus), que rebia els clients (clientes) a casa seva, i feien servir un protocol estricte, anaven amb toga, esperaven el seu torn (torn que es respectava depenent de la jerarquia social), es presentava els respectes de cada client al patró amb la salutatio matutina, tractant-lo sempre com a senyor, dominus. Se li feien peticions o rebien algun encàrrec. Per a pagar-los dit d’alguna manera, els clients rebien un cabàs amb menjar (sportula) que més endevant van ser una quantitat fixa de diners (sis sestercis per persona i per dia).
  Els ciutadans dedicaven el dia a les ocupaciosn o negocis que tenien, les ciutats tenien una important activitat mercantil, financera i administrativa que es duia a terme al fòrum o als edificis públics, sobretot a les onze del matí que era l’anomenada hora quinta.
  Tot i que la industria no estava molt desembolupada, les ciutats tenien una enorme quantitat de tallers i a Roma per exemple s’agrupaven més de cent cinquanta gremis, de diferentes classes.

  Les dones acostumaven a quedar-se a casa, i es dedicaven a les tasques domèstiques, les que tenien prou esclaves que les servisin, en el cas de les dones més privilegiades, podien disposar de una estona lliure per sortir a fer un volt.

  Els homes, com ja he dit, plegaven de treballar abans de la posta del sol, i d’aquesta manera, tenien la tarda lliure i podien dedicar-la a la família, als amics, o anaven a les termes públiques a prendre uns banys, on també mantenien la vida social envoltats d’amics.

 22. Anna Salas Tarré

  Margalida, em posa que el meu comentari, el que parlo sobre les ocupacions romanes, està pendent d’aprovació.
  L’has llegit? Tot i que no se si és el que demanaves, vaig volguer fer un resum del que vaig entendre al llegir la unitat de la vida quotidiana del llibre de Llatí i em semblava interesant explicar alguna cosa sobre un dia de l’home i la dona a l’antiga roma.
  No se si l’hauràs llegit.
  Un petó

 23. Margalida Capellà Soler Post author

  Ho sento, Anna. El vaig llegir i el vaig aprovar, però …
  sort que m’ho has comentat i l’he pogut publicar!

 24. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Retallables per aprendre

 25. Núria

  Aue!!
  Vaja Laura quin video més interesant! Es nota que te l’has treballat! Esta molt be!!
  Adeu, un petonet!

 26. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Carnestoltes, el rei dels poca-soltes

 27. Margalida Capellà Soler Post author

  Laura, acabo de recomanar aquest vídeo al Facebook! Ja té tres anys i no ha perdut el seu encant! L’enhorabona per la feina ben feta!

 28. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Les dones romanes també portaven bikini

 29. Eulàlia

  Salve!

  Aquest vídeo ha d’haver portat una feinada! Però ha valgut la pena, ha quedat molt bé. A més a més és un inici a aquells que volen aprendre i conèixer la vestimenta dels clàssics d’una manera molt senzilla i propera.

 30. Zicora

  Salvee.

  Un vídeo fantàstic i molt ben treballat. Semble que els grecs portaben una vestimenta molt maca i senzilla.

  Felicitats per aquest supertreball!!!.

  Valeee.

 31. Miriam Pelegrina

  M’encanta aquest video! sobretot la musica es molt bonica !
  Esta molt currat , moltes felicitats per aquest article!

 32. lourdes caparros

  Salve!

  Aquest treball està molt ben fet, i pel que es pot veure et deu haver costat bastant fer-lo, però ha valgut la pena perque t’ha quedat molt be, i ara ja ho pots compartir amb tots nosaltres.

  VALE

 33. Nora Domingo

  Xaipe!!!!!

  M’ha sembla tun treball increible!! Les hores que haurà treball en aquest projecte, és un treball fascinant. M’agradaria poder fer algo semblant, és molt educatiu i segur que ara li preguntem que és qualsevol peça de roba i s’enracorda!!

 34. viictor Barranco

  Xaipe!!
  Quina feinada ha hagut de portar fer tot aquest magnific treball!!! Però realment ha quedat genial de debó, cada dia descobreixo millors treballs al bloc!
  A part, crec que és molt bon treball, per poder veure com antiguament era la moda, o la vestimenta que ells portaven.
  Vale 😀

 35. Andrea Balart

  Salve! La Paula, la Irina i jo em fet un article similant comparant, però, la vestimenta grega amb l’actual i el que hem pogut veure és que hi han moltes semblances. Aquest estiu s’ha portat molt el peplum.
  Valete!

 36. irina

  Enorabona està molt bé aquest treball sobre la vestimenta grega. L’andrea, la Paula i jo hem fet un apunt sobre les diferències entre la vestimenta grega i l’actual. Hem vist que la roba d’alta costura té la base en l’antiga grècia, és el cas del peplum que l’hem trobat en la roba d’aquest estiu. Us deixo uns quants enllaços sobre això:

  http://blogs.20minutos.es/quemepongo/2012/05/28/el-peplum-una-tendencia-muy-chic/

  http://www.trendencias.com/tendencias/vestidos-peplum-viste-a-la-ultima-y-atrevete-con-uno

  http://www.balamoda.net/2012/05/color-cantoso-y-pelum.html

  http://www.crimenesdelamoda.com/2012/05/peplum-top.html

 37. Paula Franco Semitiel

  XAIPE!

  Impresionant! Apareixen les diferencies entre uns vestits i altres d’home i de dona i a sobre els dibuixa manualment perquè es vegi el que ens explica.
  L’Irina, l’Andrea i jo hem fet un powerpoint comparant la vestimenta actual amb la grega. Com podeu veure la meva companya Irina ha penjat els lincks que hos poden ajudar molt.
  S’ha de dir que fer aquest video és una feinada i té molt de mèrit, tenim competència!

 38. Alina Roman

  Salve!!

  La veritat es que té molt de merit el que ha fet la Laura!! es veu el esforç que ha possat i la veritat es que m’ha encantat!M’ha agradat moltíssim!! Felicitats Laura!!

 39. Marta Verde

  Xaipete!
  Feliciter! Està molt treballat el vídeo i els dibuixos també molt ben fets, així complementa amb l’explicació i podem veure com era la vestimenta antigament.
  És un treball molt complet ja que podem veure la vestimenta romana i la grega.

 40. Pingback: Com vesteixo? | Aracne fila i fila

 41. Ana Mª Falcón Durán

  Xaipete!

  Moltes felicitats pel vídeo, es nota que està molt treballat i a més conté moltíssima informació sobre la vestimenta que utilitzaven les dones i els homes a l’Antiga Grècia.

 42. Pingback: Una dona grega ben guarnida! | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *