La candelera o Prosèrpina segrestada als inferns

Demèter amb torxes busca Persèfone Avui 2 de febrer és la Candelera, una festa cristiana que, quaranta dies després de Nadal, commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de la Mare de Déu. És la festa de la llum i es beneixen espelmes. Es creu que aquestes candeles tenen propietats miraculoses i ajuden a morir bé.  La Candelera presenta coincidències amb les Lupercàlies romanes o festa de la llum. També la podem relacionar amb les festes de Persèfone, en què Demèter buscava la seva filla amb torxes (Sabeu què són els Misteris Eleusins?).

Les dites populars relacionen la Candelera amb la meteorologia:

Per la Candelera, ou a la carrera; si la Candelera plora, el fred és fora. Si la Candelera riu,  el fred és viu; tant si plora com si riu el fred és viu…

Enguany  la Candelera no ha plorat ni ha rigut, no sé si encara queden dies de fred o aviat farà bon temps, mentrestant jo us encarrego que feu recerca i trobeu referents clàssics arreu per tal d’ampliar la presentació de Persèfone, Prosèrpina en llatí.

5 thoughts on “La candelera o Prosèrpina segrestada als inferns

  1. Marina Caimel

    Prosèrpina va ser la dea que em va tocar explicar a mi. En un principi no m’agradava gaire ja que no trobava massa informació… però al final, suposo que de tan buscar i buscar vaig arribar al carinyo i va ser un plaer parlar sobre ella. La seva historia, tot i que acaba amb el deu dels morts em sembla preciosa.
    Fins dilluns Lida.
    Marina.

  2. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Referents clàssics a Els jocs de la fam

  3. Pingback: Els misteris d’Eleusis | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *