Hispània romana

Gràcies a l’amabilitat del professor i sotscoordinador de les PAU de llatí 2008 a Catalunya, Jordi Saura, teniu la relació de les pàgines web que us permetran buscar la informació que us cal per aprofundir en l’estudi de la Hispània romana.

Sebastià Giralt ens ofereix una valuosa informació i uns enllaços molt interessants per poder completar el tema de la Hispània romana (Tàrraco, Empúries romana, Ilerda, Emèrita Augusta, els aqüeductes: el de les Ferreres i el de Segòvia). He trobat a Els dies de Dèdal un mapa por poder localitzar els antics indrets romans a Hispània.

Són molt interessants els exercicis interactius que proposa Marià Betriu a Euphorvia.

Tampoc hem d’oblidar la informació (que ja us havia avançat a Camí de la selectivitat) de Sebastià Giralt a Labyrinthus i com a activitat d’aprenentatge i avaluació el Q.V. Hispània romana de Victòria Bescós.

També és molt interessant el vídeo Roma a Catalunya 19′:

Edu3.cat

Així com La Catalunya romana 13′:

[youtube width=”550″ height=”450″]https://www.youtube.com/watch?v=G9jiL4gL2ro[/youtube]

La petja romana:

Edu3.cat

Si voleu recordar Tàrraco, mireu aquest vídeo:

Canalhistoria ens ofereix aquest vídeo per conèixer Emèrita Augusta:

52 thoughts on “Hispània romana

 1. irina

  Salve!

  Us parlaré de la ciutat d’Ilerda:

  La ciutat d’Ilerda (denominada així pels ibers ilergets) estava situada sobre un petit turó que dominava el riu Sicoris (Segre). Va ser fundada per August entre finals del segle II a.C i I a.C. Tenia una planta escarpada i 23 hectàrees.
  Va ser un municipi (municipium) de l’època d’August. La seva funció era garantir i dominar el pas del riu a través del pont i assegurar les vies de penetració cap a l’interior.

  Aquesta ciutat destaca per les gestes històriques, com l’enfrontament de Mandoni i Indíbil contra Gneu Escipió (segle III a.C); la guerra sertoriana (segle I a.C), en la qual la ciutat es posa al costat de Sertori en front de Pompeu i finalment, la guerra civil entre Cèsar i Pompeu (s. I a.C), on els pompeians van barrar-li el pas a Cèsar, cosa que provocà l’enfrontament a la Campanya de Lleida, del Segre o de les Garrigues.

  S’han identificat restes de muralles, termes, una necròpolis i algunes domus en diversos indrets de la ciutat.

 2. Andrea

  Salve!

  Jo també us parlaré d’Ilerda:
  La ciutat d’Ilerda fou fundada entre finals del segle II a.C i I a.C, s’anomena ilerda pels natius que vivien allà, els anomenats ilergets. Aquests, eren aliats d’Anníbal, però després van fer un pacte amb Escipió.

  La ciutat va ser fundada per August, que li va donar el títol de Municipium. Tenia 22 hectàrees i una planta escarpada. A més, estava situada a sobre d’un turó que dominava el riu Sicoris (Segre).

  Pel que fa a les gestes històriques, hi va haver l’enfrontament de Mandoni i Indíbil contra Gneu Escipió (segle III a.C); la guerra sertoriana (segle I a.C), en la qual la ciutat es posa al costat de Sertori en front de Pompeu i finalment, la guerra civil entre Cèsar i Pompeu (s. I a.C), on els pompeians van barrar-li el pas a Cèsar, cosa que provocà l’enfrontament a la Campanya de Lleida, del Segre o de les Garrigues.

  Es conserven restes de muralles, termes, una necròpolis i algunes domus en diversos indrets de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *