El cervell i la parla

Parlar és un exercici complex en què cal combinar el moviment de molts músculs per expressar un pensament. “Quèquicom” descobreix la relació entre la parla i el cervell.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/qkicom/001_755184.rm" width="352" height="288"/]

Les neurones són cèl·lules del sistema nerviós. Generen impulsos elèctrics que poden passar d’una neurona a una altra. Aquesta és la manera de transportar informació d’una punta a l’altra del cos. Perquè aquesta informació pugui viatjar, el cos genera una substància anomenada mielina.

L’Institut d’Alta Tecnologia de Barcelona, amb una ressonància magnètica funcional, obté imatges de l’interior del cervell. Per primera vegada han aconseguit fer una seqüència de com s’activen les neurones responsables del llenguatge en nens de fins a tres anys. A les imatges obtingudes s’observa com la mielina envolta la neurona a mesura que madura el nen. D’aquesta manera, l’equip del neuròleg Jesús Pujol arriba a la conclusió que, durant els primers trenta-sis mesos de vida, l’àrea del llenguatge del cervell ja ha madurat la meitat del que madurarà la resta de la vida.

La mateixa tècnica és útil per evitar que els cirurgians lesionin el cervell dels pacients. S’ha vist que ningú no té l’àrea del llenguatge exactament al mateix lloc del cervell. Per tant, és molt important saber on es troba abans d’una intervenció. La reportera Samantha Vall assisteix a una operació de cervell en què el cap del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital del Mar, Gerard Conesa, elabora un mapa cerebral per no deixar mut el pacient.

El programa també mostra el cas de Raül Estivill, que va haver de tornar a aprendre a parlar després de patir un infart cerebral que li va destruir les neurones i les connexions de la parla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *