5. Éssers vius. Diversitat

Una representació de la diversitat dels éssers vius (font)

ELS ÉSSERS VIUS

Un ésser viu està format per una o més cèl·lules i pot realitzar les funcions vitals de nutrició, relació i reproducció.

Amb el pas del temps els éssers vius han anat patint modificacions per adaptar-se als canvis del medi ambient que han donat lloc a una gran diversitat de formes i espècies. Actualment coneixem gairebé dos milions d’espècies. Aquest procés d’adaptació és molt lent i l’anomenem evolució.

Classifiquem la gran diversitat d’éssers vius en cinc grans Regnes que alhora és divideixen en altres Categories que també es subdivideixen en altres categories segons les semblances i característiques comunes. Actualment pren més importància la genètica com a criteri de classificació dels éssers vius.

L’estudi de la classificació dels éssers vius s’anomena taxonomia. Aquí tens uns apunts amb exercicis per a treballar-ho.

Per exemple els humans som de l’espècie Homo sapiens

Una samarreta taxonòmica

Regne (Animal) , Filum (Cordats), Classe (Mamífers), Ordre (Primats), Família (Homínids), Genere (Homo), Espècie (sapiens).

Es té el convenciment que tots els éssers vius provenen d’un avantpassat comú que ha anat evolucionant i ramificant fins donar origen a tota la diversitat actual des del bacteri més petit fins a l’arbre més alt. Aquestes ramificacions es poden representar amb un arbre genealògic que mostra la semblança entre aquelles espècies més properes.

Classificació dels cinc regnes segons el número i tipus de cèl·lules:

Moneres : Bacteris i algues cianofícies. Són els únics organismes procariotes i són unicel·lulars.

Protoctists : Inclou els protozous que són unicel·lulars i les algues que poden ser unicel·lulars o pluricel·lulars. Tots són eucariotes.

Fongs : Inclou les Floridures, els llevats, els bolets i els líquens. Tots són pluricel·lulars excepte els llevats. Tots són eucariotes.

Vegetals : Inclou les molses, les falgueres i les angiospermes (plantes amb llavor). Són organismes pluricel·lulars.

Animals : Inclou els invertebrats com esponges, meduses, cucs, mol·luscs, Artròpodes i equinoderms i també els vertebrats com peixos, amfibis, rèptils, aus i mamífers. Són organismes pluricel·lulars.

Aquí tens uns apunts molt complerts sobre la classificació dels éssers vius i aquí una fitxa de treball


8 thoughts on “5. Éssers vius. Diversitat

  1. Sara

    Tota la informació que cercava ha estat aqui, a internet es troben moltes pagines que no saps d’ón et surten… Pero mes tard me n’he enrecordat de la maravellosa pàgina web que van crear. Me ha anat molt beeee. He trobat tot el que cercava !!! 🙂 🙂 🙂 🙂

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *