6. Impacte sobre la biosfera

Per començar… què s’entén per impacte?


S’entén per impacte ambiental la “modificació de l’ambient ocasionada per l’acció de l’home o de la naturalesa”.

L’ambient és el conjunt d’elements naturals i artificials o induïts per l’home que fan possible l’existència i desenvolupament dels éssers humans i altres organismes vius que interactuen en un espai i temps determinats.

Des de la revolució neolítica, l’espècie humana ha fet ús intensiu dels recursos naturals i no sempre pensant en el futur. L’augment de població, especialment aquest darrer segle, així com l’impacte de les activitats antròpiques sobre la biosfera ha estat notable.

Però, val dir-ho, no tots els pobles de la Terra han actuat igual, i és que la forma d’actuar té molt a veure amb el tipus de civilització que ha desenvolupat cada cultura. La cultura occidental, en la qual estem immersos nosaltres, és l’exemple vivent de societat que ha actuat de forma depredadora i poc conscient amb l’entorn natural.

Durant molts milers d’anys l’espècie humana va créixer sense que la seua influència sobre la resta dels éssers vius fos decisiva per a la seua existència però en els dos últims mil·lenis el seu creixement ha estat exponencial, ha ocupat tots els ecosistemes de la Terra i la seua pressió sobre les altres espècies és imparable.

El resultat d’aquest impacte és una pèrdua de biodiversitat. Els humans estan a punt de provocar una crisi biològica sense precedents.

Els canvis introduïts són massa ràpids i els ecosistemes tendeixen a simplificar-se, és a dir, passen a ser cada vegada més vulnerables. Els productes humans de desfetes s’han trobat en els racons més recòndits del planeta i els seus efectes negatius sobre els éssers vius es fan cada vegada més palpables.

No sabem quantes espècies i varietats genètiques desapareixen cada any com a conseqüència de les activitats humanes, senzillament per què ni tan sols tenim un inventari aproximat de les espècies existents.

A què és deguda la pèrdua de biodiversitat ?

Ja ho hem dit. Principalment és deguda a algunes (moltíssimes!) de les activitats quotidianes de l’ésser humà. Aquestes són exemples d’elles:

a) Desforestació.

Els boscos tropicals són els principals afectats per la cobdícia fustera, que arrasa cada any amb hectàrees de selva, destruint l’habitat de moltíssimes espècies, alhora que posa en perill l’ecosistema tropical.

Actualment, la situació dels boscos tropicals és la que provoca més preocupacions. Una vegada el bosc tropical ha estat destruït, s’ ha perdut per sempre. Això es deu al fet que tot i que hi ha un exuberant creixement dels arbres i de les demés plantes dels boscos tropicals, el seu sòl és molt pobre.

Pocs dels nutrients que utilitzen les plantes provenen del sòl. La majoria els subministra la vegetació morta i en descomposició que hi ha sobre el sòl del bosc. Aquest material format per plantes mortes aviat es converteixen en aliments dels fongs i els bacteris. Les condicions de calor i humitat del bosc tropical acceleren la descomposició.

Però al tallar els arbres, l’ home destrueix aquest medi de fràgil equilibri. La principal font de nutrients desapareix. Només queda un sòl molt estret i tan pobre que en ell no es poden desenvolupar les plantes. Sense plantes que el cobreixin, el vent i l’ aigua l’erosionen fàcilment.

En aquestes condicions, després d’uns quants anys, i gràcies a la desforestació,  el que era un bosc tropical es transforma en un desert; s’ ha produït el fenomen de la desertització.

Lamentablement, no només estan en perill els boscos tropicals. La desforestació és un fenomen que afecta ja a tots els tipus de boscos.

b) Agricultura i ramadera intensiva i agressiva destrueixen ecosistemes rics en biodiversitat per produir aliments a partir de poques espècies.

La utilització de plaguicides, pesticides, adobs i insecticides  potencia la contaminació dels espais naturals i de les àrees humides properes.

c) L’explotació directa d’espècies:

El comerç d’animals, vegetals i productes salvatges és un gran negoci. Part del comerç és legal, però hem de tenir en compte també el tràfic il·legal d’espècies, que contribueix enormement en la desaparició de la biodiversitat.

El comerç d’espècies és una de les principals amenaces que pateixen les espècies salvatges, sovint en perill d’extinció.

Cada any es separen del seu habitat  milions d’animals vius a tot del món per proveir el comerç d’animals de companyia i de mascotes exòtiques.

83-especies1També les pells, el cuir i l’ivori es comercien en grans quantitats.

Normalment, en un sol any es venen 50.000 primats vius, ullals d’ivori de 70.000 elefants africans, 4 milions d’ocells vius, 1 0 milions de pells de rèptils, 15 milions d ‘altres pells, uns 350 milions de peixos tropicals i prop d ‘un milió d’orquídies.

Els productes provinents de la fauna es troben entre els més cotitzats del món. Dagues amb els mànecs fets de banya de rinoceront africà poden reportar 12.000 dòlars cadascuna, una banya de rinoceront asiàtic blanc es ven a 13.000 dòlars, per a medicines en el Llunyà Orient. Un abric de lleopard clapejat pot costar més de 100.000 dòlars al Japó.

Els exemplars rars vius poden tenir preus semblants. Dos guacamais spix de contraban foren oferts a la venda a 80.000 dòlars a Europa; una tramesa de lloros considerats en perill d’extinció, interceptada per funcionaris de l’aduana espanyola, fou avaluada en 200.000 dòlars…

La pesca també s’enfronta a un desastre. La demanda d’aliment provinent de la pesca augmenta sense parar, provocant la destructiva sobreexplotació de les reserves, i el que és  més preocupant: la destrucció i la progressiva pèrdua de la biodiversitat dels nostres oceans i mars.

La Organització de les Nacions Unides per a l’ Agricultura i l’alimentació afirmà recentment que, de les 280 zones pesqueres que controla, només 25 podien considerar-se subexplotades o moderadament explotades.

Les úniques regions pesqueres subexplotades es troben en el Hemisferi Sud.

d) La contaminació que afecta la hidrosfera, l’atmosfera i la geosfera deguda a l’acció de l’home. Incloem aquí els efectes del canvi climàtic, la pluja àcida, dels desastres ecològics com l’abocament de productes tòxics, de petroli al mar….

e) La introducció d’espècies no autòctones. Potser és un dels majors perills actuals per a la biodiversitat.

L’activitat humana ha facilitat la dispersió d’espècies fora dels seus hàbitats, les quals entren en competència amb les espècies autòctones, o bé s’alimenten d’elles, actuen com a paràsits, contagien malalties, etc. Com a conseqüència, les poblacions autòctones poden entrar en declini i, fins i tot, extingir-se, el que condueix a modificacions profundes dels ecosistemes.

Les causes d’aquesta introducció són variades: introducció d’espècies vegetals i animals en l’agricultura i ramaderia, introducció d’espècies depredadores en la lluita biològica contra les plagues, introducció d’espècies com a mascota o bé, accidentalment, com a conseqüència del comerç i transport mundial.

f) Entreteniments, esports i aficions de l’espècie humana tan menyspreable com la cacera esportiva, els camps de golf que acaben arrasant els ecosistemes, l’afició a col·leccionar mascotes exòtiques, l’exhibició d’animals en circs i zoos….

Per cert, parlant del tema, què en penseu dels zoològics?

No són una demostració més de la prepotència de la nostra espècie, que es creu tenir dret a privar de la llibertat, de la vida salvatge a altres espècies per simple gust de contemplar-los? Tenim dret a fer viure a altres espècies entre reixes o en espais limitats, lluny dels seus hàbitats naturals?

Treballem el tema….

En el transcurs de les properes setmanes us demanem que feu un petit treball de recerca sobre l’IMPACTE SOBRE LA BIOSFERA per causa de l’acció de l’home que ens ajudaran a conèixer més de prop alguns d’aquests casos.

RECURSOS PER FER EL TREBALL

La Llista Roja d’ Espècies Amenaçades de la UICN (Unión Internacional per a la Conservació de la Naturalesa). Si vols saber com s’han classificat les espècies en perill de la Llista Roja , llegeix això.

Els mamífers de la Llista Roja

-Llista dels principals problemes ambientals a la wikipedia (en anglès)

-PNUMA-Programa de les nacions unides per al medi ambient (castellà)

-Informe del PNUMA sobre les perspectives del medi ambient

Catálogo Español de Especies Amenazadas

Ecologistas en Acción

S.O.S. Especies en peligro de extinción

Especies en peligro y especies invasoras.

Conveni CITES: Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres. Llista d’espècies de la CITES

La Tierra en peligro

Una llista (incompleta) d’espècies amenazades

La última oportunidad del lince i més sobre el linx ibèric.

Llop, linx, ós i altres espècies amenaçades.

Fauna ibérica i El zoológico electrónico per conèixer més de la vida de l’animal que has triat.. si és que has triat un animal  😉

– Si has optat per la Vida Marina

Greenpeace: associació ecologista que actua arreu del món denunciant l’impacte sobre els ecosistemes.

NO DEIXIS DE PASSAR-TE….

– Dóna-li una ullada als treballs d’altres cursosDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *