2. La funció de nutrició

S’enten per funció de nutrició el conjunt de processos que permeten als éssers vius d’obtenir la matèria i l’energia per realitzar les seves funcions vitals. Aquesta funció implica un intercanvi de matèria i energia amb el medi.

Existeixen dos tipus principals de nutrició, depenent del tipus de matèria i energia que utilitzen les cèl·lules per fabricar la seva pròpia matèria i energia que necessiten:

• Nutrició autòtrofa.

És la nutrició en la que l’organisme pren del medi matèria inorgànica. Aquesta matèria inòrganica pot ser transformada en matèria orgànica a través de dos processos diferents:

Fosíntesis: quan la font d’energia per trasformar la matèria inòrgànica (aigua, sals, diòxid de carboni) en orgànica (glucosa) és la llum del Sol. Són organismes autòtrofs fotosintètics les algues, les plantes i determinats bacteris.

Quimiosíntesi. quan la font d’energia per trasformar la matèria inòrgànica en orgànica és l l’energia despresa en reaccions químiques. Són organismes quimiosintètics alguns pocs tipus de bacteris.

Continua el tema en 2.1. La nutrició dels vegetals.

• Nutrició heteròtrofa.

És la nutrició en la que es capta matèria orgànica. En la naturalesa aquesta matèria només es troba en els éssers vius, per tan alimentar-se de matèria orgànica vol dir alimentar-se d’altres organismes, ja siguin vius o morts.

La funció de nutrició inclou diversos processos: la captació de nutrients, la seva transformació, la seva distribució a totes les cèl·lules i l’eliminació de substàncies de rebuig que es produeixen com resultat de l’ús que es fa dels nutrients en les cèl·lules. Això és comú a animals i vegetals. Per a això el cos de l’ésser viu té òrgans i aparells especialitzats en la realització d’aquestes tasques.

Continua el tema en 2.2. La nutrició dels animals.

Enllaços d’interès

La nutrició dels éssers vius

La función de nutrición

7 thoughts on “2. La funció de nutrició

  1. Pingback: Tema 08. La vida en acció |

    1. Míriam Redondo DíazMíriam Redondo Post author

      Aix… Àlex, on estàs quan tots estem a l’aula (tu també)?.
      No; els power points, així com tota la TEORIA està sempre al NaturalsOM. Al moodle només trobaràs tot allò que faci referència a les ACTIVITATS i al dossier.
      Busca en el bloc: Dins del tema 2.1 Nutrició dels vegetals trobaràs el powerpoint de nutrició autòtrofa i dins del tema 2.2 Nutrició dels animals, l’altre.
      I estigues més atent!! Què això mateix ja us ho vaig dir a classe…

      Reply
    1. Míriam Redondo DíazMíriam Redondo Post author

      No sé ben bé a que et refereixes amb això de la preparació del dossier. Suposo que al full amb l’autoavaluació del dossier de ciències, que us vaig repartir a principi de curs, oi?
      Si és això el trobaràs al moodle. Fes clic on posa programació i aniràs a parar a un document de 4 fulls, els dos últims fan referència al dossier.
      Espero haver-te ajudat!

      Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *