8. Regne Fongs

OLYMPUS DIGITAL CAMERATot i que el Regne es diu Fongs, inclou Fongs i Líquens. Durant molt de temps se’ls va incloure dins el regne vegetal. Però, ni els fongs ni els líquens no sintetitzen clorofil·la i per tant no poden realitzar la fotosíntesi. Són heteròtrofs i viuen en ambients humits, a terra o a la superfície d’altres organismes. Els fongs són organismes eucariotes amb Paret cel·lular (de composició diferent de la dels vegetals i també dels bacteris).

Classificació:

Segons número de cèl·lules poden ser unicel·lulars (llevats) o pluricel·lulars (floridures i bolets)

Llevats unicel·lulars

Llevats al microscopi òptic (font)

Llevats : Viuen en ambients rics en sucres dels que s’alimenten mitjançant la fermentació (procés diferent de la respiració) tot produïnt alcohol i Diòxid de carboni. 

La reproducció dels llevats es fa per gemmació. Durant aquest procés es generen dues cèl·lules, amb la peculiaritat que una és molt més gran que l’altra. Durant la gemmació es produeix una protuberància anomenada gemma a partir d’un punt de la paret cel·lular. Simultàniament, el nucli de la cèl·lula mare es divideix i un dels nuclis fills passa a la gemma. Finalment, la gemma es separa i dona lloc a una altra cèl·lula.

Els utilitzem per elaborar pa, vi, cervesa (Saccharomyces cerevisae). Alguns, però, ens provoquen algunes malalties com la Candida albicans que ataca i ens provoca llagues. També són importants per la producció d’antibiòtics naturals.

Fongs pluricel·lulars

Hifes de la floridura Penicillium amb espores, vist al microscopi òptic (font)

 Agrupen les seves cèl·lules en filaments anomenats Hifes sense formar teixits vertaders. Les cèl·lules de les hifes són iguals excepte les dels extrems que poden produir espores. Les espores són cèl·lules resistents que estan inactives fins que arriben condicions favorables i germinen.

Cicle vital d’un bolet, un basidiomicet (font)

El conjunt d’hifes d’un fong s’anomena Micel·li. En alguns fongs, algunes hifes s’agrupen formant un bolet que sobresurt de terra. És l’aparell reproductor del fong que es forma en una època determinada de l’any. Hi distingim barret, anell (no sempre), peu i volva. A la part coberta del barret hi trobem unes làmines entre les quals s’hi troben els esporangis formadors d’espores. 

Els bolets poden tenir formes molt variades (font)

Erol de moixernons (font)

Les hifes creixen radialment des d’on ha germinat l’espora i amb els anys les hifes centrals envelleixen i perden la capacitat de desenvolupar bolets mentre que les més joves si, així es formen els erols de bolets.

 

Floridures : creixen sobre aliments (pa, taronja. Llimona ..), pell de persones i animals o en llocs humits (com dutxes, piscines ..). Alguns produeixen antibiòtics naturals. Penicillium notatum és la floridura que produeix la penicil·lina.

FUNCIÓ DE NUTRICIÓ

És heteròtrofa. S’alimenten de la matèria orgànica procedent d’altres éssers vius o de restes d’aquests. Per fer-ho secreten a l’exterior de les cèl·lules unes substàncies que descomponen l’aliment i després l’absorbeixen a través de la membrana cel·lular. Ve a ser com una digestió externa. Així doncs són saprófits. Altres són paràsits d’animals i plantes (són responsables de la malaltia del mildiu de la vinya).

FUNCIÓ DE REPRODUCCIÓ

Així com els Levats es reprodueixen bàsicament per gemmació, fongs pluricel·lulars es reprodueixen majoritàriament per esporulació, unes cèl·lules especialitzades d¡algunes hifes generen espores que germinaran quan les condicions siguin favorables.

LIQUENS

Tot i que els incloem dins el grup dels fongs, els líquens estan formats per una associació simbiòtica entre un fong i una alga unicel·lular.

L’alga (sense arrel però en medi terrestre) se serveix del fong per obtenir aigua i sals minerals. Els fongs es nodreixen de la matèria orgànica que elaboren fotosintèticament les algues.

Creixen sobre l’escorça d’arbres o roques. Són els primers a colonitzar una zona nova, però són molt sensibles a la contaminació.

Són importants en la formació del sòl. 

Videos

Creixement de vàries espècies de bolets

Creixement de floridures

Creixement de reig bord

Germinació d’espores

Síndria florint-se (35 dies)

Recursos

Una molt bona plana sobre els fongs en català

Una presentació per a classificar els fongs per imatges

Una plana per a identificar els bolets de catalunya

Una presentació molt complerta (massa i tot) per a qui vulgui aprofundir

Una plana plena de recursos per als boletaires

Consells per a ser un bon boletaire

22 thoughts on “8. Regne Fongs

 1. Pingback: 8. Regne Fongs | Naturalsom | Ciències |...

 2. Pingback: 8. Regne Fongs | Naturalsom | fem ciénci...

  1. Míriam Redondo DíazMíriam

   Laura, estem convençuts que fent una petita recerca podràs trobar tu sola la resposta a aquestes preguntes.
   En aquest bloc podem ajudar-vos a resoldre dubtes o qüestions que no enteneu….però us ajudem poc si us fem nosaltres els deures 😉

   Reply
   1. alicia.elpedro.cat

    hola míriam, tinc una questió que m’aniria molt be que resolguesis.
    Els llevats es poden florir?

 3. Sergi Post author

  Víctor per explicar com són les cèl·lules que formen les hifes dels fongs pluricel·lulars pots utilitzar aquest mateix bloc o buscar més informació per altres webs. La pregunta 6 sobre la candidiasi l’has de buscar per internet, en aquest bloc hi ha poca informació.

  Reply
 4. Victor

  Sergi, l’enunciat de l’exercici 5 i 6 de la tramesa del moddle que ens vas dir que féssim, no l’entenc. Sisplau, m’ho pots explicar millor des d’aquí?
  1r ESO A
  Victor Prosper

  Reply
 5. Sergi Post author

  Àlex, recorda que els comentaris a part de respectuosos s’han d’escriure en un català correcte diferent del llenguatge que utilitzem per xatejar o sms.
  De la part dels líquens només et cal fer un resum del que posa al bloc.

  Reply
 6. Alex Forner

  Sergi, de la part dels liquens hem de fer un resum o alguna cosa semblant? passar-ho als apunts?
  Be, espero que s’hagi de fer això.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *