Tot i que el Regne es diu Fongs, inclou Fongs i Líquens. Durant molt de temps se’ls va incloure dins el regne vegetal. Però, ni els fongs ni els líquens no sintetitzen clorofil·la i per tant no poden realitzar la fotosíntesi. Són heteròtrofs i viuen en ambients humits, a terra o a la superfície d’altres organismes. Els fongs són organismes eucariotes amb Paret cel·lular (de composició diferent de la dels vegetals i també dels bacteris).
Classificació:
Segons número de cèl·lules poden ser unicel·lulars (llevats) o pluricel·lulars (floridures i bolets)
Llevats unicel·lulars
Llevats : Viuen en ambients rics en sucres dels que s’alimenten mitjançant la fermentació (procés diferent de la respiració) tot produïnt alcohol i Diòxid de carboni.
La reproducció dels llevats es fa per gemmació. Durant aquest procés es generen dues cèl·lules, amb la peculiaritat que una és molt més gran que l’altra. Durant la gemmació es produeix una protuberància anomenada gemma a partir d’un punt de la paret cel·lular. Simultàniament, el nucli de la cèl·lula mare es divideix i un dels nuclis fills passa a la gemma. Finalment, la gemma es separa i dona lloc a una altra cèl·lula.
Els utilitzem per elaborar pa, vi, cervesa (Saccharomyces cerevisae). Alguns, però, ens provoquen algunes malalties com la Candida albicans que ataca i ens provoca llagues. També són importants per la producció d’antibiòtics naturals.
Fongs pluricel·lulars
Agrupen les seves cèl·lules en filaments anomenats Hifes sense formar teixits vertaders. Les cèl·lules de les hifes són iguals excepte les dels extrems que poden produir espores. Les espores són cèl·lules resistents que estan inactives fins que arriben condicions favorables i germinen.
El conjunt d’hifes d’un fong s’anomena Micel·li. En alguns fongs, algunes hifes s’agrupen formant un bolet que sobresurt de terra. És l’aparell reproductor del fong que es forma en una època determinada de l’any. Hi distingim barret, anell (no sempre), peu i volva. A la part coberta del barret hi trobem unes làmines entre les quals s’hi troben els esporangis formadors d’espores.
Les hifes creixen radialment des d’on ha germinat l’espora i amb els anys les hifes centrals envelleixen i perden la capacitat de desenvolupar bolets mentre que les més joves si, així es formen els erols de bolets.
Floridures : creixen sobre aliments (pa, taronja. Llimona ..), pell de persones i animals o en llocs humits (com dutxes, piscines ..). Alguns produeixen antibiòtics naturals. Penicillium notatum és la floridura que produeix la penicil·lina.
FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
És heteròtrofa. S’alimenten de la matèria orgànica procedent d’altres éssers vius o de restes d’aquests. Per fer-ho secreten a l’exterior de les cèl·lules unes substàncies que descomponen l’aliment i després l’absorbeixen a través de la membrana cel·lular. Ve a ser com una digestió externa. Així doncs són saprófits. Altres són paràsits d’animals i plantes (són responsables de la malaltia del mildiu de la vinya).
FUNCIÓ DE REPRODUCCIÓ
Així com els Levats es reprodueixen bàsicament per gemmació, fongs pluricel·lulars es reprodueixen majoritàriament per esporulació, unes cèl·lules especialitzades d¡algunes hifes generen espores que germinaran quan les condicions siguin favorables.
LIQUENS
Tot i que els incloem dins el grup dels fongs, els líquens estan formats per una associació simbiòtica entre un fong i una alga unicel·lular.
L’alga (sense arrel però en medi terrestre) se serveix del fong per obtenir aigua i sals minerals. Els fongs es nodreixen de la matèria orgànica que elaboren fotosintèticament les algues.
Creixen sobre l’escorça d’arbres o roques. Són els primers a colonitzar una zona nova, però són molt sensibles a la contaminació.
Són importants en la formació del sòl.
Videos
Creixement de vàries espècies de bolets
Síndria florint-se (35 dies)
Recursos
Una molt bona plana sobre els fongs en català
Una presentació per a classificar els fongs per imatges
Una plana per a identificar els bolets de catalunya
Una presentació molt complerta (massa i tot) per a qui vulgui aprofundir
molt bona la informació
M’ha servit molt aquest web gracies! i perdo pel meu catala es que soc mallorqui
Com s’anomenen els fongs que s’alimenten de matèria orgànica en descomposició?
Són els fongs descomponedors.
De que salimenten els bacteris Cianobacteris?
Gràcies!
de que s’alimenten els liquens.
M’agradaria saber les cel·lules de els líquens
l’únic regne que té cèl·lules procariotes són les mòneres, per tant tenen cèl·lules Eucariotes
Com respiren els fongs???
Pingback: 8. Regne Fongs | Naturalsom | Ciències |...
Pingback: 8. Regne Fongs | Naturalsom | fem ciénci...
Bona tarda,podrieu passar-me’n dibuixos de la reproducció d’una floridura?
Gràcies.
A veure entre quins dos tipus d’organismes s’estableixen les micorizes???
J’adore ce site! Comment amener naturel? yo très bien! 🙂
D’on i com obtenen l’oxigen la floridura? i els llevats? i els bolets?
Laura, estem convençuts que fent una petita recerca podràs trobar tu sola la resposta a aquestes preguntes.
En aquest bloc podem ajudar-vos a resoldre dubtes o qüestions que no enteneu….però us ajudem poc si us fem nosaltres els deures 😉
hola míriam, tinc una questió que m’aniria molt be que resolguesis.
Els llevats es poden florir?
Está genial gracias. Me mola esta web
Víctor per explicar com són les cèl·lules que formen les hifes dels fongs pluricel·lulars pots utilitzar aquest mateix bloc o buscar més informació per altres webs. La pregunta 6 sobre la candidiasi l’has de buscar per internet, en aquest bloc hi ha poca informació.
Sergi, l’enunciat de l’exercici 5 i 6 de la tramesa del moddle que ens vas dir que féssim, no l’entenc. Sisplau, m’ho pots explicar millor des d’aquí?
1r ESO A
Victor Prosper
Àlex, recorda que els comentaris a part de respectuosos s’han d’escriure en un català correcte diferent del llenguatge que utilitzem per xatejar o sms.
De la part dels líquens només et cal fer un resum del que posa al bloc.
Sergi, de la part dels liquens hem de fer un resum o alguna cosa semblant? passar-ho als apunts?
Be, espero que s’hagi de fer això.