REGNE PROTISTS O PROTOCTISTS
Inclou els Protozous i les algues
Aquest regne inclou éssers vius d’estructura mol senzilla i que tenen les cèl·lules eucariotes. Trobem espècies unicel·lulars però també de pluricel·lulars (Algunes algues)..
PROTOZOUS
Viuen en ambients aquàtics o humits.
Són organismes molt senzills, tots són unicel·lulars, eucariotes i heteròtrofs.
S’alimenten de matèria orgànica que capten del medi extern i un cop dins la cèl·lula la digereixen.
Són una mica més grans que els bacteris de manera que es poden observar bé al microscopi. Tenen formes molt diverses, l’ameba per exemple pot canviar de forma per desplaçar-se i alimentar-se.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IImnpPFAS-I#t=483[/youtube].
CLASSIFICACIÓ:
Segons la manera de desplaçar-se es classifiquen en :
DESPLAÇAMENT PER CILIS: Parameci
DESPLAÇAMENT PER FLAGELS: Tripanosomes, Leishmania
DESPLAÇAMENT PER PSEUDÒPODES: Amebes
INMÒBILS : Plasmodis
Segons la manera d’alimentar-se :
PARÀSITS : Absorbeixen aliment de l’organisme on viuen i provoquen malalties.
VIDA LLIURE A AIGÜES EMBASSADES : Ingereixen bacteris i altres protozous que tenen al voltant.
FUNCIÓ DE NUTRICIÓ
Els protozous introdueixen l’aliment per una mena de boca o be el capturen amb unes prolongacions del citiplasma anomenades pseudòpdes. En tots dos casos el digereixen dins la cèl·lula.
FUNCIÓ DE RELACIÓ
Els protozous capten els canvis ambientals i hi reaccionen. Quan les condicions ambientals li són adverses, s’envolten d’una coberta protectora i es converteixen en un cist de resitència fins que les condicions tornen a ser favorables.
FUNCIÓ DE REPRODUCCIÓ
Es reprodueixen asexualment per bipartició, però també n’hi ha que ho fan sexualment per fusió de gàmetes..

El cicle de Plasmodium falciparum, el protozou causant de la malària (font).
MALALTIES
El Tripanosoma és el responsable de la “Malaltia de la son”, molt freqüent a l’Àfrica i es transmet als humans a través de la mosca tse-tse.
El plasmodi és un protozou paràsit responsable de la malària i es transmet per la picada del mosquit Anopheles.
Diversos protozous flagelats són els responsables de moltes diarres d’excursionistes que beuen aigües amb aquests organismes.
ALGUES
Les podem trobar en roques, al sòl, en plantes i animals però la majoria viuen en ambient aquàtic (salat, dolça,llocs humits, neu …)
Poden ser unicel·lulars o pluricel·lulars però totes són autòtrofes ja que contenen clorofil·la i realitzen la fotosíntesi. Formen matèria orgànica a partir de matèria inorgànica (CO2) i obtenen energia del Sol alhora que alliberen O2. De fet alliberen entre el 30 i 50% del total de l’oxigen atmosfèric.
Les algues pluricel·lulars estan formades per agrupacions de cèl·lules no especialitzades, és a dir, no formen teixits verdaders.
ESTRUCTURA
Les seves cèl·lules són semblants a les vegetals, amb paret cel·lular, membrana plasmàtica, i els orgànuls propis. Algunes algues com Chlamidomonas presenten 1 o 2 flagels.
CLASSIFICACIÓ
Segons el número de cèl·lules:

Cosmarium sp. una alga verda unicel·lular immòvil d’aigües dolces (font)
Unicel·lulars : Són algues microscòpiques que viuen a l’aigua i formen part del plàncton (fitoplàncton). Suren a l’aigua i serveixen d’aliment a molt animals. Per exemple: Chlamidomonas, i Euglena

Cistoseyra, una alga bruna típica de les costes rocoses del mediterrani (font)
Pluricel·lulars : Formen filaments o làmines però les cèl·lules no són especialitzades i per tant no formen teixits veritables. Per exemple: Ulva lactuca i Sargassum sp
[slideshare id=35394072&doc=lesalguesmacroscpiquesdelacostacatalana-140602115328-phpapp01]
Segons el color :
Les algues presenten a més de la clorofil·la altres pigments que els donen diferents coloracions:
Algues verdes (clorofícees): Predomina el pigment clorofil·la. N’hi ha d’unicel·lulars (Chalmidomones) o pluricel·lulars (Ulva). Es creu que els vegetals terrestres es van originar a partir d’aquest grup.
Algues brunes (feofícees): Posseeixen un pigment marró que cobreix el verd de la clorofil·la. Abunden a la costa. Poden arribar a fer 70 m i sovint presenten uns sacs amb gasos per surar. Per exemple: Laminaria, Fucus, Cystoseira, Padina…
Algues vermelles (rodofícees): A més de clorofil·la contenen pigments vermells. Les trobem per tots els mars del món, especialment en aigües càlides i a profunditats de fins a 250 m. Exemples: Corallina, Gelidium, Porphyra, Batrachospermum…
Hi ha tot un grup d’algues vermelles que es recobreixen de calci i poden esdevenir com roques. Són les corallinàcies. Aquí teniu una clau per a classificar-les (en anglès o italià)
APLICACIONS
Algunes algues tenen utilitat alimentaria en algunes cultures com el Wakame, Agar-agar i el Nori. L’agar-agar a més s’utilitza per preparar medi de cultiu de microbis en estudis de laboratori.
Quina és la classificació dels protozous segons la manera de desplaçar-se? visit us Universitas Telkom
Great article thank you for writing such a informative article and sharing with us. thanks admin of this site.
Kepala Bergetar
Gràcies,aquesta pàgina m’ha servit de molt.
Wow! Aquesta pàgina és increïble! M’ha servit molt! Gràcies!
Una pregunta aquest treball de quin nivell es pot fer servir o millor dit de quin curs es podria adaptar?
Gracies.
esta molt ben feta la pàgina peró no m’ha servit de gaire ja que volia buscar quin menja fermenten els protoctists i no m’ha sortit nomes es el fallo aquet i prou
Aquesta pagina explica molt bé les coses.
Moltes gràcies.
no ma servit de res
no m’ha servit de res
M’ha servit de molta ajuda aquesta pàgina web, gràcies a aquesta pagina web he pogt corretgir els errors que tenia i omlir la meva precentació, gràcies.
Gracies per crear aquesta pàgina es de molta ayuda, sobretot m’ ha servit per a replenar la meva presentació. Gracies.
Gracies per crear aquesta pàgina es de molta ayuda, sobretot m’ ha servit per a replenar la meva presentació.
M’ha servit
aquesta informacio es de molta ayuda a la gent q no sap res del regne dels protoctists i q necessiten ayuda i aquesta pagina crec q es de molta ayuda.
M’ha servit, tot i que el que buscava era contingut bàsiquissim per aprovar una merda d’examen de la didàctica de les ciències naturals.
Soc estudiant d’educació primària a la UB, i he consultat aquest web perquè la meva professora de naturals, qui se suposa que m’ha de transmetre la millor manera per ensenyar als infants, ha sigut incapaç d’explicar-me els continguts de la matèria de manera entenedora.
A més de l’estúpida que trobo la situació, els comentaris que em precedeixen no m’han pogut fer més mal d’ull. Només em queda desitjar que siguin nens de 8 anys, i no ineptes com jo.
Molt interessant!!!
Mes o menys m’ha servit.
Sergi, en el exàmen de demà, sortiràn exemples de noms d’algues? Ni han moltes…
Gracies,
Marc.
De que están formats?