Dones i ciència

Al llarg de la història hi ha hagut moltes dones científiques.

Des de molt antic les dones han participat en el desenvolupament de la ciència, encara que els seus noms no hagin transcendit com el dels seus companys masculins: matemàtiques, astrònomes, alquimistes, químiques, físiques, mèdiques, biòlogues, geòlogues, zoòlogues, botàniques, ecòlogues, …

La història i la construcció de la ciència moderna s’ha elaborat sobre la base de l’oblit, la infravaloració i la discriminació d’un gran nombre de dones científiques:

Hypatia d’Alexandria, Hildegarda de Bingen, Maria Mitchell, Marie Curie, Emily Blackwell, Margarita Salas, Rita Levi-Montalcini, Ada Byron, Lise Meitner, Lynn Margulis, Jocelyn Bell Burnell, Rachel Carson, Rosalind Franklin, Irene Curie, Dorothy Hodgkim Crowfoot, María Blasco, Jane Goodall, …

Només a partir d’una revisió de la important contribució de les dones a les diferents disciplines científiques – biologia, química, informàtica, geologia, matemàtiques, astronomia, física, biotecnologia,.. – es podrà completar la història de la ciència.

El treball de recerca de la història d’aquestes dones no és fàcil. La seva participació en la ciència forma part d’allò  que es diu Història invisible.

És per això que convidem a totes i tots a participar en la secció del blog Dones i Ciència aportant la biografia d’alguna d’elles.

One thought on “Dones i ciència

 1. Natàlia

  Bàrbara McClintock
  Eminent genetista nordamericana, fou la científica que va demostrar l’existència dels transpossons (elements genètics mòvils) a partir de l’estudi de la genètica de la planta del blat de moro. Per aquest descobriment li fou otorgat el premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 1983. Ha publicat la seva expiriència com a investigadora en llibres com Seducida por lo vivo (A feeling for the organisms).
  Podeu trobar més informació sobre la seva biografia a la pàgina web:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_McClintock

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *