Pots accedir als continguts del 2n curs a través del menú CURSOS de la barra lateral que apareix en totes les pàgines del bloc.
Recorda que les seccions Videoteca i Lectures sobre… també contenen informació que poden ajudar-te amb la matèria.
UNITATS DIDÀCTIQUES DE 2n E.S.O.
0.INTRODUCCIÓ. LA VIDA EN ACCIÓ (en aquesta pàgina)
0. LA VIDA EN ACCIÓ
Es calcula que la vida va aparèixer en el nostre planeta fa aproximadament 3.800 milions d’anys. Es creu que l’atmosfera de la Terra, en aquella època, contenia principalment vapor d’aigua i gasos com l’amoníac, l’hidrogen i el metà.
Les molècules orgàniques simples no tenen característiques funcionals que expliquin les propietats de la vida. Han d’agrupar-se formant molècules més complexes, amb propietats útils per a la vida.
En els oceans primitius, autèntics caldos primordials plens de molècules orgàniques, les peces de la vida, van anar agrupant-se en estructures cada vegada més complexes.
Els protobionts van ser les primeres d’aquestes estructures capaces de créixer però no de reproduir-se. En algun moment, un d’aquests protobionts va ser capaç de mantenir informació hereditària i transmetre-la als seus descendents, amb la qual cosa es va convertir en el primer ésser viu.
Els primers éssers vius van ser els bacteris, els únics habitants de la Terra durant la major part de la història de la vida. Abans d’entrar en matèria podem repassar alguns conceptes que has de tenir clars.
La matèria viva
– Tens clar el que és la matèria? Comprova-ho fent aquest test. I centrat després en el que és matèria viva.
– Un repàs ràpid, fàcil i bàsic de les característiques dels éssers vius.
– Què entenem per ésser viu? Quines són les característiques pròpies dels éssers que tenen vida? Aquesta miniunitat didàctica Viu o no viu? T’ajudarà a entendre les idees principals.
– Vols saber quin és l’origen de la vida? Fa 3.800 milions d’anys, el nostre planeta va presenciar el sorgiment de la vida a partir de materials inerts. Si vols saber-ne més, llegeix aquest document
– Quines són les característiques comunes a tots els éssers vius? Un ésser viu és capaç de nodrir-se, relacionar-se i reproduir-se, és a dir de realitzar les tres funcions vitals. Si necessites refrescar la memòria, llegeix-te aquest tema.
– Posa’t a prova amb aquesta autoavaluació, i comprova que ja tens clar quines són les característiques dels éssers vius.
La teoria cel·lular
Les cèl·lules van ser observades per primer cop pel científic anglès Robert Hooke. L’estudi de les cèl·lules, estructures generalment invisibles per als nostres ulls està lligat als avanços de l’òptica i , en concret, a l’aparició del microscopi.
El 1665 va publicar un llibre en el qual exposava les seves observacions en un microscopi de la seva invenció. Entre altres coses que havia vist parlava d’uns petitíssims compartiments que havia trobat en una fina làmina de suro i que li recordaven les petites cel·les que construeixen les abelles en un rusc. A causa d’això les va anomenar cèl·lules.
– També abans d’entrar en tema, hauràs de tenir clar que és la cèl·lula, que segur que ho saps… però per si dubtes, una excel·lent web de la cèl·lula.
– Recordes el concepte biodiversitat, espècie…no? Doncs passa primer per la classificació dels éssers vius.
L’any 1838 els alemanys Schleiden i Schwann van establir la Teoria cel·lular. Es tracta d’una teoria biològica molt important que afirma que la cèl·lula és la unitat fonamental dels éssers vius i que pot resumir-se en tres punts:
* La cèl·lula és la unitat estructural dels éssers vius. Tots els éssers vius estan formats per cèl·lules.Trobem organismes unicel·lulars i pluricel·lular.
* La cèl·lula és la unitat funcional dels éssers vius. La cèl·lula és la quantitat mínima de matèria que pot realitzar les funcions vitals, propietats exclusives dels éssers vius: nutrició, relació i reproducció.
* La cèl·lula és la unitat d’origen dels éssers vius. Tota cèl·lula procedeix d’una altra cèl·lula anterior.
– Un repàs interactiu de la cèl·lula eucariota animal i vegetal (en castellà)
– Un enllaç per tenir present tot aquest trimestre : Las funciones de los seres vivos.
El mètode científic
– Què és el mètode científic? En el Proyecto Biosfera t’ho expliquen molt bé.
What is biodiversity, and how does the classification of living organisms contribute to our understanding of the diversity of life? Tel U