Compte amb l’aigua calenta!

per Laia Azcona

Utilitzar de manera eficient els recursos és una qüestió importantíssima per a millorar la nostra qualitat de vida ja que podem viure de manera confortable amb una menor despesa energètica. D’aquesta manera contribuïm a la sostenibilitat del planeta ja que reduïm una part del nostre consum energètic i el fem més eficient.

Què diria la gent del passat si veiés aigua calenta sortint de l’aixeta?

“És increïble!” Anys enrere era molt difícil obtenir aigua calenta, ara és tan fàcil deixar que corri que no ens n’adonem i això no està bé perquè es necessita una quantitat enorme d’energia per escalfar l’aigua.

Utilitzar de manera eficient els recursos és una qüestió importantíssima per a millorar la nostra qualitat de vida ja que podem viure de manera confortable amb una menor despesa energètica. D’aquesta manera contribuïm a la sostenibilitat del planeta ja que reduïm una part del nostre consum energètic i el fem més eficient.

Què diria la gent del passat si veiés aigua calenta sortint de l’aixeta? “És increïble!” Anys enrere era molt difícil obtenir aigua calenta, ara és tan fàcil deixar que corri que no ens n’adonem i això no està bé perquè es necessita una quantitat enorme d’energia per escalfar l’aigua.

D’on diries que ve l’aigua calenta?

Doncs l’aigua que arriba a les cases és freda però al bifurcar-se a l’entrada de l’edifici una part se’n va a la caldera d’aigua o bé al dipòsit on s’escalfarà. Aquest cubicle està controlat pel termòstat, un petit aparell que manipula el fet que la caldera s’encengui o s’apagui. Un cop l’aigua ja és calenta es manté al tanc fins que encenguis l’aixeta o la dutxa, aleshores la caldera es reomplirà amb aigua freda que el termòstat ordenarà que s’escalfi.

Aquest cicle d’aigua freda i calenta no para ni durant la nit mentre estem dormint ja que si el termòstat nota per mitjà dels sensors que l’aigua s’ha refredat es torna a engegar la caldera per reescalfar-la. És més, si l’edifici no té un bon aïllament l’aigua es refreda més ràpid, és a dir, més sovint i per tant, genera una despesa d’energia molt gran.

Cada cop que ens dutxem, banyem, rentem les mans o els plats amb aigua calenta estem utilitzant una gran quantitat d’aigua i energia. De fet, el vint per cent de la despesa energètica europea és per aigua calenta. Si escollim un sistema d’aigua calenta inapropiat, a més de malgastar combustible i diners, estem col·laborant a potenciar la pluja àcida, contaminar les costes i fomentar la construcció de centrals nuclears.

Les calderes elèctriques desprenen diòxid de sofre i òxid de nitrogen entre d’altres que contaminen l’atmosfera.

Biomassa

Una opció sostenible per al subministrament d’aigua calenta i calefacció és l’ús de biomassa forestal.

Constitueix una font d’energia renovable i d’aquesta manera es treu un rendiment econòmic a la neteja dels boscos. Una sola caldera de biomassa produeix aigua calenta i calefacció per a molts edificis alhora a través d’una xarxa de distribució de calor.

Aquesta caldera funciona amb estelles de fusta i altres residus forestals com a  matèria primera que prové de boscos propers.

Utilitzant aquest recurs aprofitem la matèria orgànica dels boscos sense alterar-ne l’equilibri, cultivem de forma ecològica i reciclem els residus que es puguin aprofitar per fer-los servir de combustible.

Una altra opció sostenible és l’ús de l’energia solar tèrmica, que és renovable, neta i en podem disposar quasi sempre ja que és molt abundant. No contamina ni destrossa ecosistemes, l’únic problema és la dificultat per emmagatzemar-la que és el que ens interessa tractant-se d’energia amb la finalitat de tenir aigua calenta i calefacció.

Probablement us sonarà de quina energia es tracta amb la foto dels panells solars per on passa l’aigua dins d’uns tubs de manera que es pugui escalfar per a ser utilitzada.

Autora: Laia Azcona (alumna de 1r BATX)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *