Amb què rentem el món?

per Andrea Motis

Els sabons i detergents

Els sabons són substàncies que alteren la tensió superficial dels líquids (disminueixen l’atracció de les molècules d’aigua entre sí a la superfície), sobretot de l’aigua. Les substàncies que fan aquesta funció són ions orgànics especials que s’anomenen substàncies tensioactives.

Quan un objecte està brut, generalment és perquè se li ha adherit una capa de greix o oli amb pols o partícules.

Si el rentem amb aigua, la major part de la brutícia no marxa, en canvi si ho fem amb sabó, aquest es pot dissoldre i formar ions carboxilat, que tenen un extrem molt soluble en aigua i un extrem de la cadena llarga d’hidrocarburs que té una forta atracció a les molècules de greix i oli. Aquesta doble dissolució fa que les partícules de greix i oli es desprenguin i es puguin remoure en la solució.

Això és l’acció netejadora que anomenem detergent.

Els sabons i els detergents.

Els sabons són substàncies que alteren la tensió superficial dels líquids (disminueixen l’atracció de les molècules d’aigua entre sí a la superfície), sobretot de l’aigua. Les substàncies que fan aquesta funció són ions orgànics especials que s’anomenen substàncies tensioactives.

Quan un objecte està brut, generalment és perquè se li ha adherit una capa de greix o oli amb pols o partícules.

Si el rentem amb aigua, la major part de la brutícia no marxa, en canvi si ho fem amb sabó, aquest es pot dissoldre i formar ions carboxilat, que tenen un extrem molt soluble en aigua i un extrem de la cadena llarga d’hidrocarburs que té una forta atracció a les molècules de greix i oli. Aquesta doble dissolució fa que les partícules de greix i oli es desprenguin i es puguin remoure en la solució.

Això és l’acció netejadora que anomenem detergent.

Hi ha diferents tipus de sabons, actualment, al mercat, amb diferents característiques i utilitats. Tots els sabons són biodegradables, però la biodegradabilitat es limita si els compostos es troben en un excés de cos d’aigua.

Un dels principals problemes que causen els detergents comercials és que contenen certs additius que poden esdevenir greus contaminants per l’aigua: petites quantitats de perfum, blanquejadors, abrillantadors òptics (tintures que donen a la roba aspecte de netedat) i agents espumants, aquests últims s’aconsegueixen amb trifosfats de sodi, que anomenem fosfats. Això és degut a que la gent acostuma a identificar l’espuma del detergent amb la seva eficàcia, quan en realitat no hi ha relació entre una cosa i l’altra.

Els fosfats tenen tres funcions bàsiques:

1. Actuen com a bases, aportant a l’aigua un pH alt necessari per l’acció del detergent.

2. Reaccionen amb els ions d’aigua dura (com el calci i el magnesi) i no permeten que intervingui en l’acció, sinó, l’aigua dura inhibiria la funció detergents.

3. Ajuden a mantenir greixos i olis en suspensió perquè es puguin eliminar.

Fins al 1970, la majoria de detergents contenien un 50% de fosfats i només un 18% de substàncies realment detergents. El problema dels fosfats comença quan llencem el detergent, la majoria de plantes de tractament d’aigua no estan dissenyades per eliminar fosfats i aquests passen al medi ambient aquàtic. Es calcula que al voltant del 50% del fosfat de les aigües residuals o “negres” prové de detergents. La resta deriva de compostos fosforosos de defecacions humanes i animals i fertilitzants de fosfat.

Aquest fosfat és un element nutritiu per les algues i  les plantes aquàtiques i això provoca la degradació de les aigües naturals anomenada eutrofització. El llac eutròfic o “sobrealimentat” acumula una gran quantitat de matèria vegetal en descomposició al fons. Aquesta matèria omple el llac, el fa menys profund i més tebi, carregat de nutrients. Les plantes es van apoderant del terreny, que es converteix en pantà i finalment en bosc o prat.

Aquest és un procés que, quan es produeix de manera natural triga prop d’un segle en completar-se. Quan es produeix per l’efecte dels detergents, el període de temps es redueix a unes dècades.

Quan hi ha massa plantes, aquestes cobreixen la superfície de l’aigua i impedeixen el lliure intercanvi d’oxigen i biòxid de carboni d’aquesta.

Les plantes moren i durant la seva descomposició consumeixen l’oxigen restant al llac. Quan s’esgota l’oxigen la descomposició continua de manera anaeròbica, és a dir, sense oxigen. Aquesta produeix productes secundaris contaminants com són el metà, l’amoníac, el sulfur d’hidrogen i altres, que aporten a l’aigua una olor desagradable. Els peixos que hi havia al cos d’aigua també necessiten oxigen i moren quan les plantes l’esgoten.

Per tant, aquesta eutrofització degenera la qualitat de l’aigua, la vegetació i la fauna del cos de l’aigua.

A més, el fosfat és un dels elements vitals necessaris pel creixement de cultius alimentaris, s’utilitzen molt en fertilitzants. Les fonts de fosfats són limitades i la seva reducció pot arribar a afectar la producció d’aliments. Quan utilitzem aquest recurs de manera desmesurada pels detergents, estem desaprofitant un dels recursos naturals més importants, que és també una font de contaminació important.

Avui en dia al mercat abunden els detergents antibacterians, amb una bona funció detergent però que, utilitzats en excés, eliminen també els bacteris que formen part del cos d’aigua d’ecosistemes i això fa disminuir la capacitat dels microorganismes de degradar el detergent. Actualment existeixen algunes tècniques per descontaminar el sòl, però són molt costoses i no estan gaire classificades ni estructurades: l’impacte és realment greu.

En aquest blog hi ha exemples de tècniques de descontaminació, a més d’història dels sabons i detergents i altres:

http://mariaisturiz-mariaisturiz.blogspot.com.es/

Alternatives

Existeixen sabons ecològics que no contenen productes químics. Depenent de la matèria prima que s’hagi utilitzat i de les plantes afegides, el sabó tindrà diferents característiques.

A més, utilitzant sabó de pastilla reduïm el consum d’envasos.

Hi ha receptes tradicionals per fabricar sabó a casa aprofitant l’oli de fregir i sosa càustica, dos elements molt contaminants que junts són molt útils per la rentadora, neteja a mà de roba i per fregar el terra.

Ingredients:

– 2,5 l. d’oli de fregir

– 2.5 l. d’aigua

– ½ kg de sosa càustica

– altres plantes medicinals o olis essencials, segons les característiques afegides que vulguem pel sabó.

Preparació:

Es recomana treballar en un ambient ben ventilat. Utilitzar ulleres protectores i guants. No utilitzar recipients metàl·lics i remoure la barreja amb un pal.

  • Dissol la sosa càustica amb l’aigua, poc a poc ja que pot produir vapors tòxics. Es produirà una reacció química que alliberarà calor i trigarà hores a refredar-se. Es tracta de llegiu càustic.
  • Aboca l’oli al llegiu i remou amb un pal, en un mateix sentit.
  • Escalfa la barreja fins que bulli i mantingues durant 2h perquè es produeixi la saponificació.
  • Afegeix els olis essencials, plantes o colorants naturals quan la barreja estigui a 40 graus.
  • Aboca la barreja en motlles i deixa que s’endureixi durant un mes.

Recepta d’oli sense sosa

Ingredients per al sabó (líquid)

– 50 g. d’arrel de sabonera.

– 1 cullerada de fulles de sàlvia.

– 1 cullerada de fulles seques de romaní.

– 1 cullerada de fulles seques d’abròtan.

– 1 litre d’aigua.

Preparació:

  • Col·locar les herbes en un bol resistent a el calor.
  • Bullir l’aigua.
  • Abocar l’aigua bullint sobre les herbes i tapar.
  • Deixar reposar durant 45 minuts.
  • Colar i deixar refredar.
  • Posar-ho en un recipient.

Ús : Es pot utilitzar com a sabó líquid per les mans o la cara o com a xampú pel cabell.

Bibliografia

http://www.azulambientalistas.org/jabones.htmlhttp://crianzanaturalyapego.activoforo.com/t1758-receta-de-jabon-natural-sin-sosa-causticahttp://mariaisturiz-mariaisturiz.blogspot.com.es/http://www.ciceana.org.mx/contenido.php?cont=440http://www.100ideasparaemprender.com/home/2010/10/jabones-ecologicos/http://www.elmercadoecologico.com/revista/2010/febrero/actualidad/jabones-ecologicos.asp

 

Autora: Andrea Motis Estrada (alumna de 1r BATX)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *