Les dioxines, elements súper tòxics

per Martí Selga

Un dels grans problemes del nostre impacte en el medi ambient i el nostre sistema de producció són els productes tòxics.

Fabriquem moltes coses utilitzant tòxics i això ja és greu i pot ser perillós (poden provocar malalties molt estranyes i complicades de tractar) però encara ho és més quan al llençar aquests productes amb tòxics i aquests s’incineren.

Llavors els tòxics, que s’alliberen a l’aire, passen a ser moltes vegades dioxines, que són molt més tòxiques.

Un dels grans problemes del nostre impacte en el medi ambient i el nostre sistema de producció són els productes tòxics. Fabriquem moltes coses utilitzant tòxics i això ja és greu i pot ser perillós (poden provocar malalties molt estranyes i complicades de tractar) però encara ho és més quan al llençar aquests productes amb tòxics i aquests s’incineren. Llavors els tòxics, que s’alliberen a l’aire, passen a ser moltes vegades dioxines, que són molt més tòxiques.

I què són això de les dioxines?

Les policlorodibenzodioxines (o dioxines) són una classe de compostos químics aromàtics clorats (amb clor) i n’hi ha més de 400 tipus diferents.

Les dioxines es formen com a subproductes inevitables en la fabricació de productes químics orgànics clorats, o per qualsevol reacció d’oxidació de compostos d’hidrocarburs amb presència de compostos de clor. No tenen cap ús natural ni comercial, sí que s’ha descobert que hi ha fenòmens naturals (volcans i incendis forestals) que desprenen una quantitat baixa d’aquestes substàncies, però és tan baixa que no afecta al medi ambient.

El problema és que nosaltres, involuntàriament, al combustionar matèria orgànica i substàncies amb clor, en la incineració de residus, en la producció de plaguicides o en els processos de blanqueig de pasta de paper utilitzant clor elemental o els seus derivats, alliberem aquests compostos a l’aire, que a part de ser extremadament tòxics, també són molt persistents i estables.

A més a més són liposolubles (queden retinguts als greixos, no es desfan amb aigua). És per això que una de les principals fonts de intoxicació humana és a través dels aliments amb molt greix (lactis, ous, grasses animals i algun peix). Fins ara s’han detectat aliments molt contaminats procedents d’Alemanya, Estats Units, Bèlgica, Irlanda,…

Els ous són aliments susceptibles a estar contaminats per dioxines

Segurament estem exposats a les dioxines diàriament al menjar alguns aliments però el Comitè d’Alimentació Humana (CCAH) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) van posar un llindar (o límit) per saber a partir de quanta exposició hi podia haver perill de malaltia i així poder controlar el comerç d’aliments contaminats. A nosaltres no ens han arribat aliments contaminats en una quantitat perillosa, de moment.

Vicktor Yuschenko amb acné clòric, a causa d’haver estat enverinat amb la ingesta d’aliments contaminats per dioxines

Tot i així també podem acabar afectats per l’aplicació de certs herbicides contaminats com l’Agent Taronja (TCDD) que es va utilitzar a la guerra del Vietnam i per accidents industrials com és el cas de l’explosió d’una fàbrica a Seveso (Itàlia) o l’enverinament: Vicktor Yuschenko (lider Ucraïnès) va ingerir aliments contaminats (expressament seleccionats per altra gent) en una reunió política, el van enverinar. Va sobreviure, però li va provocar greus problemes de pell a la cara.

I és que les dioxines no només poden provocar problemes a la pell (acné clòric), també de toxicitat neuronal, al sistema immunològic, al sistema hormonal, a la reproducció, anomalies congènites (durant el naixement), retard del creixement intrauterí (en recent nascuts), increment d’incidència de la diabetis… i fins hi tot poden ser cancerígenes.

Se sap amb seguretat que és molt difícil que hi hagi intoxicació aguda perquè caldrien quantitats enormes. Igualment, moltes d’aquestes malalties sorgeixen per una intoxicació a llarg termini.

Martí Selga Ruíz, alumne de 1r BATX

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *