Teodora, l’esposa de Justinià

L’any 476 dC es produeix la caiguda de Roma. A Orient però, Constantinoble resta com una ciutat imperial, poderosa i cosmopolita. Teodora, l’esposa de Justinià, en serà un dels artífexs. Més informació aquí.

Teodora que va viure entre el 500 i el 548 fou emperadriu bizantina, esposa de l’emperador Justinià I; era filla d’Acaci de Xipre, un dels caps de l’anomenada facció dels Verds de Constantinoble.

Es va casar amb Justinià vers el 525 (després que uns mesos abans fos canviada la llei per permetre els matrimonis entre classes socials diferents), tot i l’oposició de diversos membres de la família reial.

El 527 Justinià va pujar al tron i Teodora fou proclamada emperadriu i el seu marit la va declarar igual i col·lega a l’Imperi i va exigir que el jurament dels funcionaris públics es fes amb el nom d’ambdós. Teodora es va comportar amb molt de seny i fou una gran ajuda per Justinià I, sobretot a la revolta de Nika el 532.

va advocar per l’avortament i per l’aixecament de la pena de mort per a les dones adúlteres, per la protecció social de les dones i les antigues prostitutes i per l’augment dels drets de les dones, especialment en els casos de divorci.

Va morir de càncer el 28 de juny del 548 i va conservar l’amor del seu marit fins al final. Només va tenir una filla, el nom de la qual no s’ha conservat, que va morir abans que ella.

In-mediatio a la fira de Sant Jordi!

Ahir, 23 d’abril, amb la celebració de la Diada de Sant Jordi, vaig visitar amb molt d’entusiasme la parada que, la meva amiga Irene Sendín  va montar amb molt d’èxit a Vilassar de Mar.

En l’actualitat, Irene Sendín es dedica a la mediació professional com a mètode de resolució de conflictes, és a dir, s’encarrega de ser la guia per a que la gent pugui trobar solució als seus problemes per mitjà  de l’oratòria, i sense haver d’arribar a processos judicials. Regenta In-mediatio, l’espai on pots dur a terme aquestes negociacions.

La seva intenció en aquesta data va ser transmetre la mediació de manera accessible per a tothom mitjançant venda de llibres amb un missatge resolutiu per a problemes que ens podem trobar a la vida, així com contes pels més petits amb lliçó moralitzant.

Irene Sendín a la seva parada de Sant Jordi a Vilassar de Mar.

Així doncs, a dia d’avui i des de fa molts segles la paraula segueix sent l’eina més important en el llenguatge dels éssers humans. El dret ens obre un munt de portes per fer-nos saber que no només podem dedicar-nos  a la resolució de conflictes per mètode judicial, si no que disposem de noves tendències menys costoses, més profitoses i molt més beneficioses.

Menció Honorífica per a IVSTITIA de la Facultat de Dret de la UPF!

El passat 19 de juny vaig tenir l’oportunitat d’anar a recollir una menció honorífica que, havent-me presentat uns mesos abans a l’edició d’aquest any del concurs de treballs de recerca organitzat per la Facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra, m’havia atorgat amb decisió plena dels membres de la comissió avaluadora.

Cartell que anuncia la recollida de premis de Treballs de recerca.
Cartell que anuncia la recollida de premis de Treballs de recerca.

Un honor per a mi rebre aquests reconeixement per la feina realitzada i sabent que altres persones gaudeixen i aprenen llegint el meu treball.

” Jo no sabía molts dels aspectes que tu esmentes en el teu treball” “He gaudit molt llegint-lo”

Aquestes mateixes paraules em deia un dels membres del jurat, bocabadat per la quantitat d’informació que hi conté i el tema tant poc tractat en treballs de recerca.

Així doncs, em dono per més que satisfeta i orgullosa. Moltes gràcies!

 

Fotografia jurat i guanyadores.
Fotografia jurat i guanyadores Premis DRET UPF

Diapositiva presentada a l'acte.

Fotografia amb Berta Cantó, professora de l'IPM.
Fotografia amb Berta Cantó, professora de l’IPM en representació de la meva tutora Margalida Capellà Soler

Referents clàssics del dret