Un dels aspectes a tenir en compte alhora de valorar del dret romà, és que hi ha molts aspectes de la mentalitat d’aleshores que si no fem un petit esforç, no podem comprendre.
Com hem pogut veure a l’article d’aquest blog Els drets de les dones, és que el dret romà no era del tot igualitari amb les dones, ja que no tenien gaires drets i els pocs que tenien restaven sota la custòdia d’un home.
Podem qualificar de masclistes aquestes lleis? Potser sí amb la mentalitat que tenim ara, però i abans? El masclisme és un concepte bastant modern si donem un cop d’ull a tota la història del món. No perquè els romans tinguessin aquesta mentalitat vol dir que s’hagi de prendre el seu modus operandi com a vàlid actualment.
La nostra societat ha anat evolucionant i amb ella les nostres lleis. Els romans van fundar grans bases del dret que encara avui dia utilitzem, però per sort ha anat evolucionant amb el pas dels anys i això ha permès equilibrar la balança. El dret romà donava tot el poder al patriarca o home de la família, potser massa. És just que un pare tingui el poder legal d’assassinar el seu fill? O d’assasinar la seva dona perquè ha comès adulteri? Aquestes eren qüestions que els romans tenien clares, i és que si eres un home ciutadà, tenies drets com aquests i més. No és difícil endevinar el que molta gent pensaria de qüestions com aquestes avui dia, i no ens equivocaríem en pensar que la majoria de gent ho qualificaria com a salvatjada i és que la nostra mentalitat és diferent de la dels antics romans.
Ens emportem les mans al cap quan sentim alguna notícia a la televisió que un pare ha comès l’assassinat dels seus fills, la nostra moral i les nostres lleis han evolucionat. Les lleis evolucionen amb el poble, i l’origen de les nostres lleis és aquest. Potser ara no són moralment acceptables, però la mentalitat d’aleshores les feia totalment factibles i vàlides.
Existia una marginació important de molts individus de la societat, només eren ben considerats els ciutadans romans, que parlant en percentatges, de ciutadans hi eren ben pocs. La major part de la població estava composta per esclaus, estrangers i d’altres sectors marginats pel simple fet de no ser ciutadans lliures.