Fibonacci, el somiador de nombres

Avui us vull presentar un petit conte que han deixat els reis mags a casa meva aquestes festes. Es tracta de Fibonacci, el somiador de nombres, de l’editorial joventut.

És una petita repassada de la vida del matemàtic Leonardo de Pisa (Fibonacci). El seu sobrenom vol dir fill de Bonaccio, el seu pare, mercader del segle xii.  La narració explica la seva relació amb els nombres a través de l’estudi durant molts anys. Va introduir la numeració aràbiga al món occidental mitjançant la seva obra Liber abaci (el llibre de l’àbac) gràcies al contacte amb obres àrabs en els seus viatges al nord d’Àfrica.

També fa especial esment en la successió de nombres que porta el seu nom i que s’ha fet universalment famosa per la relació que té amb nombrosos fets naturals i per extensió, amb creacions humanes en moltíssims camps.

Ens explica com la tenacitat d’una persona que es dedica amb cos i ànima a allò que li fascina i li interessa, pot proporcionar una vida plena de satisfaccions més enllà de la incomprensió de molta gent de la seva època.

És un llibre molt ràpid de llegir -té 40 planes- i és força entretingut, amb unes boniques il·lustracions que ens transporten perfectament a l’època.  L’únic possible problema és l’edat objectiu de l’obra que és una mica indefinida al meu parer i que malgrat estar explicat amb un llenguatge planer adreçat clarament a un públic infantil, la seva comprensió i assimilació potser requereix una mica més de maduresa.  Jo situaria el conte per infants de 8 a 12 anys aproximadament. En qualsevol cas, jo l’he gaudit força.

Visca les matemàtiques!

2 thoughts on “Fibonacci, el somiador de nombres

  1. Anna Maria

    A mi, com que no conec en profunditat la vida de Fibonacci, ja m’està bé aquest llibre, encara que estigui pensat per als infants. I, d’altra banda, em semblen molt bé aquest tipus d’obres que divulguen la tasca dels grans homes i cerquen la formació dels més petits. Gràcies per la informació. He compartir l’enllaç.

  2. Elies Villalonga Fernández Post author

    Hola Anna Maria, gràcies pel comentari. Sempre són necessaris aquest tipus d’obres a les biblioteques personals, cal fomentar la formació i la diversió dels infants.
    Una abraçada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *