Detector de nombres primers

Un problema clàssic en matemàtiques és el de trobar nombres primers i de decidir si un nombre és primer o no.

Un dels usos més importants de la recerca de nombres primers a banda del seu interès teòric és el que es dóna en criptografia. Les claus que s’usen en els criptosistemes són nombres compostos extremadament grans que només tenen dos divisors primers també amb moltíssimes xifres, i aquí rau la seguretat del sistema. I és que resulta molt complicat decidir si un nombre gran és primer o no i en aquest segon cas, trobar-li els seus divisors primers. El temps que es necessita per fer-ho (fins i tot emprant ordinadors molt potents) pot ser de centenars o milers d’anys (penseu que estem parlant de nombres de l’ordre de centenars o milers de xifres).

A més, el fet que els nombres primers siguin infinits fa que se’n puguin trobar de tan grans com es vulgui. Aquí cal afegir però, que no es coneix cap fórmula que generi tots els primers existents.

En aquest sentit avui us porto una petita aplicació que he creat dins l’entorn de Wolfram Alpha Widgets per detectar si un nombre determinat és primer o no i a més us diu quins són els dos primers més propers cas de no ser-ho (fins a una certa grandària del nombre, és clar).

Res més, espero que us pugui ser d’utilitat alguna vegada.

detector-de-primers1

3 thoughts on “Detector de nombres primers

  1. Anna M.

    Ostres, ho he provat i està molt bé. Com que la prova l’he feta amb un nombre que no era primer, m’ha dit l’immediatament anterior i posterior.
    L’has creada tu aquesta aplicació? Enhorabona, crack!
    D’altra banda, volia destacar com, en cada article que publiques, vas demostrant de mica en mica les utilitats pràctiques de les matemàtiques. Gràcies. Crec que, per als profans en la matèria, resulta molt útil i engrescador.

  2. Elies Villalonga Fernández Post author

    Gràcies Anna M.
    He de dir però, que l’aplicació fa ús d’una màquina computacional de coneixement propietat de l’empresa WolframResearch i per tant, els càlculs els fa el giny. Jo m’he aprofitat d’això i m’he limitat a crear la interfície per treballar aquest aspecte en concret.
    Espero en un futur anar creant més aplicacions semblants i anar-les penjant. De fet he obert una pàgina d’utilitats en el bloc que farà el recull de totes elles.
    Una abraçada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *