Llatí viu amb Mònica Miró

Mònica Miró a Els ulls de Minerva dins el programa de Ràdio 4 Wonderland de Rosa Gil parla sobre els termes llatins presents en la llengua catalana i sobre la recuperació del llatí com a llengua viva. Què t’ha cridat l’atenció? Quins llatinismes coneixies?…

 

Per què és important avui estudiar llatí? Què t’ha aportat estudiar llatí?
En acabar, podeu fer aquest Kahoot de Llatinismes

9 thoughts on “Llatí viu amb Mònica Miró

 1. Xènia

  Salve!
  La veritat esque jo penso que el llati es molt important, i que avui en dia en moltes professions com en el àmbit de dret es fa servir molts termes en llatí. M’ha aportat sobretot apendre la llengua i molts mites gregs.

 2. Martabg.01

  Salve!

  Penso que el llatí és molt important ,ja que, hi ha moltes lengües estan derivades d’aquesta llengüa, hi ha molts ambits de treball on s’utilitzen algunes de les paraules del llatí, ex:// farmaceutics, o la carrera de de dret.

  El que m’ha aportat estudiar llatí ha sigut aprendre la llengüa i apendre nous mites, i la importancia de la llengüa

 3. Raül Moreno

  El que ens diu aquest comentari de radio es que tots nosaltres hem millorat escrivint gràcies al Llati, i jo opino el mateix, noto que escric millor desde que faig llati.

 4. Alba Moreno Mújica

  Bonum diem,
  m’ha semblat interessant aquest programa de ràdio, on explicaven moltes coses del llatí i sobretot dels llatinismes, tot el que signifiquen i el que ens aporten.
  Personalment, el llatí m’ha aportat poder aprendre moltes coses noves sobre els nostres avantpassats i també descobrir el significat de moltes paraules i expressions que diem en el nostre dia a dia, i ni tan sols sabem que hi procedeixen del llatí.
  El llatinisme que m’ha cridat l’atenció ha sigut:
  “Mens sana in corpore sano”, el seu significat és «una ment sana en un cos sa».
  I el llatinisme que ja coneixia era:
  Post mortem que significa «després de la mort».

 5. Nadia Castillo

  Salve!
  Personalment penso, que el llatí és molt important, ja que, gràcies aquesta llengua em pogut descobrir altres llengues de les cuals, estem estudiant avui dia, i ademés si et vas a qualsevol lloc necessites moure amb les llengues demanades a cada país.
  Finalment, m’ha portat a fer llatí, perquè ho necessito cap a un futur i és vital agafar aquella llengua, és a dir, llatí, per dedicarte al magisteri, però tot i així, he pogut apendre coses molt chules i m’ha encantat fer aquesta assignatura.

 6. Silvia Fernandez

  Hi ha moltes expresions que utilitzem en les nostres conversacions quotidianes que són en llatí :
  El quid de le qüestió, curriculum vitae, rip, quid procuo, am/pm, i moltes més.
  Estudiar llatí serveix per ampliar coneixements i cultura. És una llengua que ha influit i influeix molt, com per exemple per noms científics de plantes, per medicaments, per saber l’origen de les paraules…
  Estudiar llatí aquest any m’ha aportat saber molt sobre cultura clàssica, historia…

 7. Aida Martins

  Salve!
  No tenia ni idea que els llatinismes eren tan presents, com per exemple: agenda, spa… si utilitzen els llatinismes incorrectament com “in fraganti”, etc.
  Em sembla molt guai que hi hagi un llibre “100 llatinismes més vius que mai” que t’expliqui d’on han surtit aquelles expressions en llatí, l’història…
  M’agrada molt donar-me compte de coses que estan al dia a dia i no ho sabia.
  In proximum.

 8. Mònica Miró Vinaixa

  He vist ara les vostres intervencions, estimats i estimades, i em fa feliç que m’hàgiu escoltat i que tingueu aquest interès tan viu en l’estudi de la llengua llatina. Mai no us decebrà, perquè el coneixement mai no decep. A més, teniu la fortuna de cara: una mestra com la vostra no es troba cada dia. Cuideu-la i penseu en el munt d’hores que es lleva a si mateixa per oferir-vos-les a vosaltres. Una forta abraçada!

  Mònica Miró

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *