Els grecs i la història de la llum

vid.Φῶς, φωτὀς al nostre bloc d’etimologia L’univers clàssic dels nostres mots

Ens hem de remuntar a Grècia, bressol de la ciència, per parlar de la història científica de la llum.

Bust d’Empèdocles, atri del Liceo Classico Empedocle di Agrigento

Empèdocles ( Ἐμπεδοκλῆς) considerava que Afrodita havia fet l’ull humà a partir dels quatre elements i que, gràcies al foc que havia encès, havia fet possible la visió. Deixant a banda la llegenda, Empèdocles considerava que hi havia una interacció entre els raigs que sortien dels ulls i els raigs provinents de fonts lluminoses com el sol. En astronomia, va identificar correctament que la llum de la lluna  no era llum  pròpia, sinó reflectida,  i de la del Sol en pensava el mateix.

Euclides, Museo dell’Opera del Duomo, Florència, Itàlia.

Euclides (Εὐκλείδης) va avançar en l’estudi de la llum i de l’òptica. En el seu tractat Òptica, va fer un estudi matemàtic de la llum, tot elaborant postulats importants relatius a la naturalesa de la llum i afirmant que la llum viatja en línia recta. Va escriure les lleis de la reflexió i les estudia des d’un punt de vista matemàtic.

Heró d’Alexandria. Còdex de Sant Gregori Nazianzè. Manuscrist del segle IX

Heró d’Alexandria (Ἥρων ὁ Ἀλεξανδρεύς) va formular a Catòptric (κατοπτρικά) que la llum recorre el camí més curt entre dos punts.

“Ptolemeu amb l’esfera” de Joos van Ghent i Pedro Berruguete, Louvre

Entre els científics grecs que van fer aportacions a l’estudi de la llum, cal destacar Claudi Ptolemeu ( Κλαύδιος Πτολεμαῖος) que va realitzar un estudi de les propietats de la llum que està recollit en el seu tractat Òptica, un estudi matemàtic de la refracció i reflexió de la llum.

Després dels grecs, van haver de passar 1.000 anys fins arribar a les contribucions del persa Ibn al-Hàytham que en el segle XI  explicà -amb idees modernes- el paper de l’ull en la visió, distingint entre la il·luminació de l’objecte per una font lluminosa independent de l’objecte i de l’ull, i la visió d’aquest objecte per part de l’ull, alhora que exposà les primeres idees sobre reflexió i refracció de la llum en superfícies.

Sis segles més tard, a principis del segle XVII, Johannes Kepler fa un treball matemàtic relacionat amb l’òptica, la càmara obscura. Després  ja trobem noms molt importants en ciència: Thomas Harriot, René Descartes, Pierre de Fermat, Willebrord Snel van Royen, Bonaventura Cavalieri i James Gregory (descobridor de la difracció); l’últim terç del segle XVII fou molt frutífer en teories sobre la llum:  Christian Huygens i Robert Hooke desenvolupen la primera teoria ondulatòria de la llum a partir de les idees prèvies de René Descartes. Altrament, Isaac Newton publica el 1672 la seva teoria del color basada en l’observació que un prisma descompon un raig de llum blanca en els colors de l’espectre visible (colors de l’arc de Sant Martí). Són també notables els seus arguments a favor que la llum està composta de partícules que viatgen en línia recta, teoria molt criticada per Hooke i  Huygens, tot obrint una discussió que durà dos cents anys fins a  James Maxwell que acaba amb la teoria  corpuscular de Newton en afirmar que la llum és una ona i formula les famoses vuit  equacions de Maxwell.

Pel que fa a la velocitat de la llum, la primera determinació fou d’ Ole Rømer el 1676 i ja el 1849 Hippolyte Fizeau determinà la velocitat de la llum en 300.000 Km/s.

[youtube]https://youtu.be/rgh6azo9KeI[/youtube]

L’any 1905 el físic Albert Einstein va proposar que la llum hauria d’estar formada per feixos de quàntums d’energia (o fotons). L’any 1924, el físic francès Louis de Broglie va proposar la teoria de la dualitat ona-corpuscle, segons la qual les ones electromagnètiques es poden manifestar com un flux de partícules, com també la matèria es pot manifestar en forma de raigs d’ones electromagnètiques. Des d’aleshores, aquesta teoria ha estat comprovada una i altra vegada i de formes molt diferents i s’ha demostrat que la llum es comporta com un corrent de partícules en interaccionar amb la matèria, mentre que es manifesta com un moviment ondulatori en desplaçar-se a través de l’espai. S’observa així la naturalesa ondulatòria de la llum en els fenòmens de difracció, polarització i interferència, mentre que es manifesta la naturalesa material mitjançant la refracció i la reflexió .

Tornant als nostres grecs, primera baula de la història científica de la llum, ja que el 2015 és l’Any intenacional de la llum i de les tecnologies basades en la llum, us proposo una activitat fotogràfica (φῶς, φωτός i γράφω) via Internet (fibra òptica) per celebrar del 13 al 22 de novembre la 20 Setmana de la Ciència. Hauríeu de fer fotografies sobre reflexió (en llatí, reflexio) i refracció (en llatí, refractio “retorn, inversió”) de la llum. Les heu de penjar a Instagram, tot etiquetant @filaracne, @fundaciorecerca amb el #fotosSC15 “Els grecs i la història de la llum” des del 13 al 22 de novembre (si voleu participar en el concurs general llegiu les bases aquí). No us oblideu de compartir-les també aquí en comentari i així les podrem comentar. Si, en canvi, la poesia (ποίησις de ποιέω) és el vostre punt font, ja sabeu que també podeu engrandir la nostra col·lecció de poemes sobre la llum (Llum de GrèciaOda per a una  llum perduda…) però, en aquesta ocasió, tot reflectint la reflexió i la refracció de la llum o les aportacions gregues a la història de la llum.

Mireu com Hèlios, que tot ho veu amb el seu ull, em donava fa uns dies el bon dia. Hi ha reflexió i/o refracció de la llum?

N.B.: Fa anys que des de l’àrea de clàssiques participem en la Setmana de la Ciència.
Vid. El llatí, llengua científica fins al segle XVIII

47 thoughts on “Els grecs i la història de la llum

 1. Carmen Parra

  La reflexió és el canvi de la direcció de propagació d’un front d’ona en una interfície entre dos medis diferents de tal manera que el front d’ona retorna cap al medi en el qual s’havia originat i la refraccio és quan la llum passa d’un mitjà transparent a un altre es produeix un canvi en la seva direcció a causa de la distinta velocitat de propagació que té la llum en els diferents mitjans materials.

 2. L.Arcas

  XAIPETE!
  Fer aquesta tasca, m’ha agradat, ja que m’encanta fotografiar tot alló que veig, sigui el que sigui, sempre tinc el mòbil o la camera a les mans, per immortalitzar el momento.
  En la fotografia d’Hélios, és reflexió, perquè la llum no es distorsiona, ja que no es veu que entri dins d’una paret, aigua…
  En la meva foto, que n’he fet dues, una és reflexió i l’altre refracció perquè penetra dintre de l’aigua i distorsiona la dirección de la llum a l’aigua del mar.

 3. Julia París

  XAIPETE!!!

  Per a celebrar l’Any Internacional de la llum està molt bé fer aquest tipus d’activitats. Prefereixo mil cops agafar la camera o el mòbil i fer una fotografia i després fer una petita reflexió, que no llegir un text interminable sobre la llum.
  En la meva fotografía podem veure Helios de bon matí, a l’alba. Podria dir que seria una reflexió però poc notable desde la prespectiva que vaig fer la fotografia.

 4. Carlos Thiriet

  Xaipe,
  Els grecs han estat una de les civilitzacions humanes més avançades de la història. De fet, molts dels coneixements que es van obtenir a través de l’experimentació a Grècia es van perdre en la fosca etapa de l’edat mitjana. Així doncs, és obvi que hagin estat molt interessats en les ciències i, en especial, en la llum, però la tecnologia del moment no permetia fer cap descobriment sobre ella. En els darrers segles hem avançat moltíssim i descobert un gran nombre de característiques de la llum, com la seva velocitat. Estic segur de què si poguessin estar presents en aquesta època, els grecs es maravellarien de tot el que s’ha avançat en els últims respecte a la llum, que és indispensable en el nostres vides tot i que gairebé mai ens adonem.

 5. Chorouk

  Xaipe!
  La llum i els fenòmens relacionats amb ella han intrigat la humanitat des de fa més de 2.000 anys.
  Ja sabeu l’important que és la llum atura per a l’home, per a la funció clorofíl·lica de les plantes, per al clima, etc. Això significa que hi ha molts aspectes diferents que hem de contemplar en estudiar la llum.
  Els antics grecs ja havien observat alguns fenòmens associats amb la llum com la propagació rectilínia, la reflexió i la refracció.
  Realment m’ha encantat fer aquesta tasca, ja que he pogut disfrutar d’unes increïbles vistes d’Helios. El passat dissabte a les 7:35 h del matí, juntament amb una companya de grec vaig anar a fer fotografíes de la sortida del sol.
  En vaig fer moltíssimes fotos i vaig acabar sense saber quina triar.
  Realment ha estat impressionant, mai havia anat aquesta hora a la platja per fer fotos de l’alba i estic orgullosa d’haver-ho fet. La meva fotografía és el reflex de lambda.
  Sincerament val la pena l’experiència!

 6. Ramon Albero

  Totes les fotografies són molt maques!, però la que més m’agradat ha sigut la de la Valentina ja que ha sapigut trobar una hora molt bonica i una combinació de groc i blau molt espectacular.

 7. Robert

  Els grecs van ser una cultura super avançada i no es cap sorpresa dir que ells varen utilitzar la llum d’una forma espectacular, encara que per els temps i el poc desenvolupament de la ciencia no van poder fer cap descobriment espectacular respecte a la llum.
  He fet aquest poema:
  Lux aeterna

  La luz es mi guia y lucero
  Yo en mi vida la quiero
  Ya que siendo sincero
  Sin ella me muero

  Por la mañana sale junto al sol
  Y me despierta como un bombon
  El sol por la noche se aleja
  Però a la luna refleja
  Y la luz firme como una reja

  Es más rápida que el sonido
  Incluso un sordo la ha oido
  Y es tan amada
  Como la madre más preciada

  Ya estoy por terminar
  Pero la luz no deja de brillar
  Y para acabar
  Intentaré la luz apagar.

 8. Erola Such Tormo

  XAIPETE!

  Un article molt interessant, i la idea del concurs de fotografies de l’Instagram fantàstica! La fotografia que més m’ha agradat personalment ha sigut la de la Júlia, trobo que ha capturat un moment molt bonic on es percep calma i tranquil·litat i al mateix temps és preciós. Felicitar a tots els companys que han fet les fotografies, totes són molt boniques!

 9. Erola Such Tormo

  XAIPETE!

  Un article molt interessant! I el concurs de fotografies de l’Instagram senzillament fantàstic! Personalment la fotografia que més m’ha agradat ha estat la de la Júlia, trobo que ha sigut capaç de trobar el moment perfecte per capturar una imatge que transmet tranquil·litat i calma, i al mateix temps és preciosa. Felicitats a tots aquells qui heu fet una fotografia, són totes precioses.

 10. Alèxia Alvárez

  Χαιρετε!
  La llum es necessària per a tot, per a la fotosíntesis de les plantes, per a nosaltres mateixos, per al planeta, es necessària per absolutament tot.
  La paraula Fanes significava també «brillar» i «donar llum»; era el primer nascut el qual aportava la llum procedent de no-res fent possible la creació de l’univers.
  Faetó és el nom d’un planeta hipotètic existent entre les òrbites de Mart i Júpiter, la destrucció del qual suposadament va portar a la formació del cinturó d’asteroides. El planeta hipotètic pren el seu nom de Faetó, el fill del déu delSol Helis en la mitologia grega, que va intentar conduir el carro solar del seu pare durant un dia, amb resultats desastrosos, i que va anar finalment destruït per Zeus.
  Personalment, m’encanta fer fotografíes de la llum solar, ja sigui de reflexió o refracció, són molt maques, i ens fan veure i adonar-nos de lo afortunats que som amb el nostre planeta. A mi m’agradat molt fer aquesta tasca perque es diferent de les demes, i desconeixia que el deu del Sol fos Helios.

 11. Irene Sanz

  Xaipe!
  Trobo molt original poder celebrar l’any de la llum amb fotografies relacionades amb el tema!
  M’han encantat totes les fotografies que han fet els meus companys, són precioses. Sempre m’han fascinat les sortides i les postes de sol, ja que són els moments del dia on el Sol ens regala uns colors preciosos al cel.
  En la meva fotografia vaig captar un d’aquests moments, concretament una posta de sol. Va ser una de les més boniques que havia vist mai.

 12. Chaymae Zaouaghi

  La llum és imprescindible en el nostre dia a dia, i els grecs ho havien considerat tan important com altre descobriments de l’època.
  Els inicis de llum els podem situar cap a l’any 600 aC, quan el filòsof grec Tales de Milet va observar que fregant una vareta d’ambre amb una llana o pell, s’obtenien petites càrregues que atreien petits objectes, i fregant molt temps podia causar l’aparició d’una espurna. A prop de Grècia es trobaven les denominades pedres de Magnèsia, que incloïen magnetita. Els antics grecs van observar que els trossos d’aquest material s’atreien entre si, i també a petits objectes de ferro.

 13. Raül Àlvarez

  Χαιρετε,
  Avui en dia, la llum està subestimada i sobrevalorada a la vegada, com la gran majoria de coses que passen desapercebudes davant els nostres ulls. Tot el que veiem és gràcies a la seva presència, però després penses que, sense ulls, cor, cervell, sense les pròpies coses que ens envolten, tampoc podríem veure res, segurament. Amb aquesta petita reflexió, deixo el següent poema, que la llum fa hores que ha desaparegut, i començo a desvariar, he desvariat tant que he escrit el poema en castellà, però ey, tot fet, fet està.

  A lo lejos arremeten contra ti
  Ellos, haces omnipotentes del serafín
  Recoge cuantos te hagan falta
  Que no vendrán hasta mañana.

  Cierra los ojos de la oscuridad
  Pues nada es más profundo que su ruindad
  Aleja toda palabra de su persona
  Rara vez te responderá de la misma forma.

  Ves la herida abierta en tu pecho
  Ya nada llena tal muerto lecho
  Alza las manos hacia lo azul del cielo
  Ciérralas y grita que quieres verlo.

  Pero todo se marchita de la misma manera
  La luz aún fluye entre tus dedos de arena
  La radio suena mientras duermes con la cabeza baja
  Ellos te miran, esperando verte vivo a la llegada

  Nada se ve recorriendo los ríos de bronce
  Recuerdas como era antes de su ida
  Y aprietas los puños contra el desenlace
  Ellos ya vienen, tú luz ya está consumida.

 14. Mireia Sánchez Cano

  Xaipete!!

  Estudiar la llum ha sigut un dels millors invents que van inventar els grecs ja que ens van permetre tenir una visió diferent de la nostra vida i de les nostres coses. En l’actualitat no se que fariem si no hi hagués llum, ja que sempre hem viscut amb la llum i seria difícil deixar de fer-la servir.

  La llum és un camí

  màgic, clar i lluminós

  tu tries si el vols seguir

  per acompanyar-te en l’imaginació.

  Tu tries el teu camí

  que sigui clar o fosc

  Els grecs van triar el clar

  i avui dia, aquí hi som.

  Ells van triar el bon camí

  i amb totes les seves innovacions

  van ser capaços de canviar

  tota la història del món.

 15. Soukaina Anzaoui

  Bonum diem,
  La reflexió és el canvi de la direcció de propagació , la refraccio és quan la llum passa d’un mitjà transparent a un altre es produeix un canvi en la seva direcció . És un article molt interresant i m’ha agradat molt fer la fotografía de la reflexió del sol i penjar-la al instagram.

  Ave..

 16. Laia Costa

  Xaipete!
  Els grecs han estat una de les civilitzacions amb més descobriments i investigacions de la història. En general, ho han sigut en diversos àmbits, però sobretot en el de la ciència. La llum és un tema que va interessar i meravellar als grecs, com encara ho fa amb nosaltres. Jo sempre dic que veure una posta de sol amb una persona especial és una de les coses que més il·lusions em fan, perquè per mi és un moment màgic!

  M’agrada molt fer aquest tipus de tasques, ja que a mi personalment m’agrada molt la fotografia!
  Per aquest treball, he escollit una fotografia que vaig fer de camí a l’estació de Premià de Mar, on podem veure Helios dient-nos adéu! En la meva fotografia podem veure reflexió!

  Per acabar, vull felicitar a tots els meus companys per les increïbles fotografies, totes estan molt bé! La meva preferida és la de la Chorouk, ja que m’encanta com queda amb la seva silueta i sé que es va aixecar molt aviat juntament amb la Laia Arcas per fer-la!

 17. Marta Roman

  La reflexió és el canvi de la direcció de propagació d’un front entre dos medis diferents i la refracció es quan la llum pasa d’un mitja transparent a un altre i es produeixen canvis.
  M’agrada bastant fer activitats d’aquest tipus! La meva foto esta feta a Premià de dalt.

 18. Ariadna Ruiz

  Xairete!

  Des de sempre em considerat la llum com un element de la mare naturalesa important, però aquesta rellevància que li donem, ja la tenien els grecs.

  Encara que hi hagi persones que li donin importància, la majoria de la població considera la llum com a una cosa normal i no la valorem ni tampoc els grans esforços que varen fer els grecs per saber-ne més coses sobre aquesta.

  No només no valorem la llum, sinó que a més a més, bens tan importants com l’aigua o el menjar els donem per fets quan hi ha gent que passa gana o que s’ha de recorrer 1km per aconseguir aigua que no sigui ni potable.

  Que passaria si demà quan obrissim l’aixeta no sortís aigua? Que passaria si demà no hi hagués llum? La veritat es que són béns molt importants i que encara que hi siguin sempre, en el nostre dia a dia no els hi donem gaire importància.

 19. Belen Cansino Hernàndez

  Xaipete!

  És impressionant la importància que ha tingut sempre la llum i els grans avenços que hem aconseguit en els darrers segles, però també és impactant la quantitat de coses que ens queden per saber d’una cosa tan quotidiana però alhora tan desconeguda com és la llum. Trobo que en molts casos no li donem a la llum la importància que mereix, no som conscients que sense ella la nostra vida en aquest planeta seria impossible, així doncs està molt bé que aquest apunt li doni una mica de la importància que mereix.

 20. Carlota Escrivà

  XAIPETE!
  M’agrada’t molt fer aquesta activitat, ja que la fotografia és una de les meves aficions. Crec que és una activitat molt divertida i entretinguda, per fer a classe.

 21. Carlota Escrivà

  XAIPETE!
  A mi m’agrada’t molt fer aquesta activitat, ja que la fotografia és una de les meves aficions. Jo crec que aquesta activitat és molt divertida, i molt interessant per fer a classe.

 22. sandra.barco

  Xaipete!

  La llum és, probablement, un dels elements més importants per a la vida, sense la llum l’home i les plantes no haguessin pogut evolucionar com ho han fet. El seu calor ha sigut un dels causant de la vida i és per això que durant segles i encara avui dia la gent segueix sentint una gran curiositat cap a ella.
  Aquest any es celebra l’any internacional de la llum amb l’objectiu principal de millorar la comprensió pública: de com la llum i les noves tecnologies relacionades afecten a la vida quotidiana i són essencials pel futur desenvolupament de l’humanitat. A a més a més també es vol promoure la importància de la tecnologia de la il·luminació en el desenvolupament sostenible i en la millora de la qualitat de vida en països en vies de desenvolupament.
  Amb motiu de la celebració internacional de la llum trobo fantàstic participar en aquest concurs de fotografia. Per presentar a aquest concurs he escollit aquesta fotografia ja que es veu la llum en estat pur i d’una manera molt minimalista que permet centrar tota la nostra atenció en la flama.
  Per acabar, m’agradaria felicitar a tots els meus companys que han participat en el concurs de fotografia, hem aconseguit imatges precioses i molt originals. La meva preferida és la de la Irene ja que ha aconseguit crear un vincle entre la llum i la música, una gran passió que totes dues compartim.

 23. Maryama

  M’ha agradat molt fer aquesta activitat perquè m’agrada molt fer fotografies i en aquesta tasca ho he pogut fer. La llum és imprescindible en el nostre dia a dia, i els grecs ho havien considerat tan important com altre descobriments de l’època. M’ha semblat un article molt interesant!

  Ave

 24. Clàudia Ordaz

  És increïble lo polifacètics que eren els grecs! No sabia que les primeres teories i estudis sobre la llum havien nascut a la Grècia Antiga, em sembla un fet espectacular l’apreciació que tenien els grecs sobre totes les coses del seu entorn i del nostre món, no se’ls hi escapava res. A part, és impressionant com amb tantes poques eines i mitjans podien ser uns estudiosos tan rigurosos… té moltíssim mèrit i personalment admiro el seu afany per trobar sempre respostes, eren realment una civilització enamorada del món i del coneixement, hauríem de prendre’n exemple!

  A la fotografia d’Hèlios es tracta de reflexió de la llum.

  Adjunto aquí el link de la meva fotografia penjada a Instagram:
  https://www.instagram.com/p/-ZbFksklL5/?taken-by=classiques16

 25. Claudia Pérez Torrabadella

  M’ha agradat molt aquesta activitat! He estat mirant totes les fotografies dels companys, i la que més m’agrada és la de la Júlia París,ja li vaig comentar, trobo que ha encertat el lloc i el moment.
  Per altre banda, no sabia que les teories de les llums fossin tant antigues, de l’Antiga Grècia. Estan en tot els grecs! És increïble!! Us adjunto aquí el poema que he fet sobre la llum: ( la llum és essencial en aquesta vida, no hi ha dia sense sol, tampoc hi ha nit sense lluna. Tanmateix no hi ha llum sense foscor…

  NO HI HA LLUM SENSE FOSCOR

  Miro les estrelles
  Intentant de buscar una resposta
  Però, sense saber el motiu, em costa
  Espero a que surti el sol
  Mentres escolto el cant d’un mussol
  Descansant sota el cel
  Pensant amb tu a tot moment
  Ja fa temps que et porto present
  I no sé per què, si no ens coneixem
  Però constantment ens topem
  Des del moment que vaig a dormir
  Fins el moment que em desperto
  Potser que estiguis, lluny o a prop
  Pot ser que no et vegi
  Ni que et posseeixi,
  Però estic segura d’una cosa
  Et trobaré a com de lloc
  Caminant amb la teva presència
  No vull notar mai la teva absència
  Que m’acompanyis pas a pas,
  Sentint el ritme del meu compàs
  Bonic és recordar que no hi ha nit sense lluna
  I no hi ha dia sense sol,
  Que no hi ha blanc sense negre
  I tampoc llum sense foscor.

 26. Carlos Garcia

  La reflexió és el canvi de la direcció de propagació d’un front entre dos medis diferents i la refracció es quan la llum pasa d’un mitja transparent a un altre, comparant les dues es veu que hi ha canvis!!
  He vist totes les fotos i m’agraden totes

 27. Yasmina Groult

  Bonumdiem!
  La reflexió és el canvi de la direcció de propagació , la refraccio és quan la llum passa d’un mitjà transparent a un altre es produeix un canvi en la seva direcció .
  M’agradat moolt aquesta activitat, m’agrada molt fer fotos!
  Valee.

 28. Aroa Moreno

  La reflexió és el canvi de la direcció de propagació d’un front d’ona en una interfície entre dos medis diferents de tal manera que el front d’ona retorna cap al medi en el qual s’havia originat. La refracció és el procés pel qual, quan una ona incideix sobre la superfície de separació entre dos medis, una part de la seva energia es transmet al segon medi canviant-ne la direcció de propagació.

 29. Alba Zarcos

  Bonum Diem!
  La veritat crec que és un dels articles més interesants!
  M’ha agradat molt haver pogut penjar la foto que vaig fer aquestes vacances a Mallorca. Aquesta tasca m’ha agradat molt!
  Ave!

 30. Abigail.dina

  Molt ben fe aquet article!Quines aportacions més interessants van fer els grecs,la llum és una cosa tan necessària a la nostre vida diaria ,sense ella no podriem ,fer res.La llum és quelcom essencial en les nostres vides .

  La llum es primordial,
  sense ella la vida
  no seria igual.

  Ens dona nova perspectiva,
  sense ella la nostre vida seria trista
  i no hi hauria alegria .

  Molts han volgut saber el seu origen ,
  Einstn es un d’ells
  finalment va arribar a la
  conclusió de que era energia
  Tot i que després van formular
  més teories .

  La llum es troba en la tecnologia,
  que és essencial per tal de
  que el món avanci dia a dia.

  La llum és tot,
  i fa que mirem les coses
  amb entusiasme i més energia.

  La llum dona color,
  a tot el que sembla
  que esta en foscor.

  I jo em pregunto encara,
  que és la llum?
  segons alguns un munt de particules
  que fan que el món sigui millor.

 31. Miguel Ángel Valdivieso

  Bonum diem!
  La reflexió és el canvi de la direcció de propagació d’un front d’ona entre dos medis diferents. Per una altra banda, la refració és el canvi de direcció que experimenta una ona al passar d’un medi material a un altre.
  M’ha agradat buscar el moment perfecte per a fer la fotografia. Ha sigut divertit.
  Salve!

 32. ariadna

  BONUM DIEM!!
  l’article és bastant interessant,i ara definiré els conceptes reflexió i refracció de la llum:

  La reflexió és el canvi de la direcció de propagació d’un front d’ona en unasuperficie entre dos medis diferents, de tal manera que el front d’ona retorna cap al medi en el qual s’havia originat.
  La refracció és el procés pel qual, quan una ona incideix sobre la superfície de separació entre dos medis, una part de la seva energia es transmet al segon medi canviant-ne la direcció de propagació.

  AUE!

 33. Laura

  A mi l’article m’ha semblat molt interessant, i he après els conceptes reflexió i retroacció de la llum!

 34. Eloi Salat

  XAIPETE!
  Molt bona tasca i molt creativa! Trobo que s’haurien de fer més tasques com aquestes, a m’agrada molt fer fotografies, així que m’ha encantat fer l’activitat!

 35. Mar Cruz Viladoms

  Xaipete!!
  Em sembla fascinant el fet de que els grecs haguèssin fet els estudis i les teories relacionats amb el descobriment i raonament amb la llum. No savia pas que havia sigut a Grècia.
  Així doncs, aprendre coses noves mai està de més. I a sobre, descobrir tantes coses increïbles com ara l’origen de la llum, factor que ens fa la vida molt fàcil i sense ella, no podriem portar la mateixa manera de vire que portem.
  Les fotografies que he vist anteriorment m’han agradat molt ja que la llum és molt difícil de captar-la correctament i d’una manera que quedi especialment bé, així que felicito a tothom.

 36. Pingback: El meu primer trimestre de grec | Aracne fila i fila

 37. Soukaina Agharbi

  Per a celebrar l’Any Internacional de la llum està molt bé fer aquest tipus d’activitats.
  M’agrada molt fer aquest tipus de tasques, ja que a mi personalment m’agrada molt la fotografia,
  la llum es un element esencial en el dia dia
  Vull felicitar a tots els meus companys per les increïbles fotografies!

 38. Jennifer

  Bonum diem!
  M’agradat fer una activitat com aquesta, encara que he trigat una mica en fer la foto.
  La reflexió és el canvi de la direcció de propagació , la refraccio és quan la llum passa d’un mitjà transparent a un altre es produeix un canvi en la seva direcció.

 39. Raquel

  Bonum diem!
  No e tingut temps de fer la fotografia, però e fet un poema:
  La Llum.

  Sóc l’inspiració dels enamorats,
  per mi floreixen les flors.

  Sóc l’espurna dels pintors,
  dono vida als colors.
  Sóc el despertar dels ocells,
  sóc el primer petó de la matinada.

  Em faig desitjar per les nits,
  sóc el nou començament.
  Sóc el primer que et dóna la benvinguda,
  amb mi vas arribar,
  i amb mi ens deixaràs.

 40. Pingback: Poetes de la llum a l’IPM | Aracne fila i fila

 41. Pingback: Els grecs i la història de la llum | El Fil de les Clàssiques

 42. Isra

  El article es mol interesant ja que la llum es una cosa que tenim sempre amb nosalteres ja sigui natural o artificial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *