“Els ametllers de Sarrià”, de Josep Carner

Els ametllers han tornat a florir! És temps d’enyor i de poesia!

Ja que el gener és tan clar,
deixeu-me ara cantar,
amb veu molt pia,
dels ametllers que hi ha
perduts per Sarrià
la lletania.

Un ametller, l’hereu,
flors davant mar ja treu
a la carena:
primera flor que hom veu!
Voldria anar a ton peu
una sirena.

Oh presoner diví!
ametller d’un jardí
de faç malalta!
Llences flors a desdir,
només que de sentir
un nen que salta.

Tu ets l’ametller més franc:
on t’improvises, blanc,
ningú et cobeja;
ets al pendís de fang
penjat sobre un barranc
que el tren sacseja.

Tu, el més dolç arbrissó,
t’enroses, bon minyó,
com de carícies,
sens esma, sens corcó,
ametller del racó
d’unes novícies.

Ametller temorenc!
Rerassagat d’un reng,
ton cor esvara
l’argila, que es fa un trenc,
i el garrofer negrenc
i l’atzavara.

Tu ets el més humanal:
vora un porxo lleial
hom et destria;
davant el dolç brancal,
fas un vel nupcial
per la masia.

Ametller d’un gran hort:
la col, d’un aire absort,
les bledes, manses,
el gos i sa consort,
el vell penell retort,
miren com danses.

Josep Carner, Arbres 

Música de poetes: Els ametllers de Sarrià, Guillermina Mota.

Per què Carner estima els ametllers?  Quants ametllers descriu i què representa cadascun? Saps què eren en la mitologia abans de ser arbres? Què representa l’ametller?

Si Carner «parla de les persones per mitjà dels arbres». Amb quin ametller t’identifiques? o potser prefereixes ser un altre arbre? Bé saps per Ovidi que darrere de molts arbres s’hi amaga un personatge mitològic!

Tindrem enguany poesia? Per què l’ametller plau tant als escriptors i als poetes? Almenys gaudiu de la bellesa i de la flaire de la florida!

10 thoughts on ““Els ametllers de Sarrià”, de Josep Carner

 1. Zícora

  Un poema certament suggerent. Opino que Josep Carner capta a la perfecció l’essència i els trets característics que posseeix un amteller, per després convertir aquestes en versos.

  Abans de ser arbres, fou una princesa de nom Fil·lis, segons la mitologia clàssica. Aquesta s’enamorà de Demofont, prícep i fill de Teseu d’Atenes.

  De seguida, Demofont, sentint anyor per sa pàtria, decidí tornar. Fil·lis l’obsequià amb una caixeta que contenia un objecte sagrat de la mare Rea. Abans de partir, li advertí que no l’obrís fins que perdés l’esperança de tornar-la a veure.

  Varen anar passant els dies, però Demofont no tornava. Finalment, Fil·lis morí d’amor, transformant-se en un florit ametller.

  Vale!

 2. Xènia Sánchez Hernández

  Salve!
  Quin poema més bonic!
  Abans de ser un ametller, l’arbre va ser una princesa anomenada Fil·lis segons el mite clàssic de Fil·lis i Demonfort. Es tracta d’un mite molt trist en el qual Fil·lis i Demonfort es casen i per algun motiu s’han de separar, en veure que Demonfort no torna Fil·lis es mor d’amor. Al final Fil·lis es transformà en un ametller florit.
  Un poema molt bonic de Josep Carner que no coneixia.
  Vale!!

 3. Roser

  Salue!

  Aquest poema tracta del mite de Fil·lis i Demofont, narra com una princesa mor d’amor per la marxa del seu estimat i es converteix en ametller, quan el princep torna a buscar-la i li expliquen la seva mort corre a abraçar l’arbre i en aquell moment l’ametller, que havia sigut desflorit a causa de la pena que sentia Fil·lis, va florir demostrant així el seu amor.

 4. Judit Giménez

  Josep Carner descriu 7 atmetllers donant-los qualitats humanes. En la mitologia, al mite de Fil·lis i Demonfort, la princesa Fil·lis pensant que el seu estimat Demofont s’havia descuidat de tornar d’Atenes com va prometre va morir d’amor i es va convertir en un ametller. Quan Demonfont va tornar, ella ja havia mort i ella va fer apareixer les flors per demostrar-li que encara l’estimava.
  Sincerament no em trobo identificada amb cap dels ametllers ni cap dels arbres de l’article enllaçat. Tot i així, trobo que els ametllers florits són realment macos i sempre que els veig com comencen a florir entenc que s’acosta la primavera.

 5. Alina Roman

  Salve!

  El mite de Fil·lis i Demonfort, la princesa Fil·lis pensant que el seu estimat Demofont s’havia descuidat de tornar d’Atenes com va prometre va morir d’amor i es va convertir en un ametller. Quan Demonfont va tornar, ella ja havia mort i ella va fer apareixer les flors per demostrar-li que encara l’estimava. Trobo que és bastant bonic el poema encara que moren per no creure un en l’altre. Trobo que és bastant interessant.

 6. Arnau Lario

  Salve!
  Josep Carner és, sens dubte, un gran poeta de la literatura catalana, i en aquest cas ho ha demostrat amb aquest poema sobre els ametllers. En aquest cas, el poeta parla de set ametllers diferents, qe compara amb éssers humans: el primer és l’hereu, el jove amb tot per davant, el segon és una persona madura, el tercer ès la persona pura i franca, el quart és el tendre nen, el cinquè és un vell, el sisè és una persona fidel i madura i el setè és un pagès que gaudeix de l’entorn.
  Pel que fa a la mitologia, l’ametller es creia que era la princesa Fil·lis, que, enamorada de Demofont, es va morir d’amor en adonar-se que el seu estimat no tornaria, i sobre la seva tomba va créixer aquest arbre, Quan el seu amant va tornar, la noia, convertida en l’arbre, va fer florir les seves branques per l’alegria. Des de llavors, les flors de l’ametller anuncien l’arribada de la primavera.

 7. Clara Serrano

  Josep Carner es sens dubte un dels poetes més destacats del noucentisme català.
  Aquest poema està ambientat a Sarrià. Sarrià, durant a principis de segle, era un poble tranquil… en que vivia Carner en una caseta amb la seva muller i els seus fills. Carner estima els arbres perquè els considera de la seva família (els ametllers de Sarrià). El tema és la descripció d’uns arbres qualificats per actituds humanes, personificats.
  El primer arbre representa una actitud seductora, atractiva, orgullosa… la joventut.
  El segon ametller es pot deduir que és generós, sentimental. El tercer, presenta un acte de valentia perquè pot donar flors en una gran adversitat.
  El quart té una actitud infantil, ingenu…
  L’arbre cinquè presenta un sentiment poruc.
  El següent, pot representar hospitalitat i també a la família.
  L’últim és com una estampa. Aquest ametller pot representar la bellesa, la gràcia… La humilitat tan estimada per Carner que es representa en poemes.

 8. Rebeca Barroso

  Salve!!

  Aquest poema de Josep Carner és molt bonic!! Pel que fa al tema de la mitologia, l’ametller fa referencia a la princesa Fil·lis. Aquesta princesa esperant al seu príncep mor d’amor i en el seu lloc neix un ametller sense fulles que representa la seva pena, però quan el seu príncep i abraça l’arbre, l’ametller comença a florir representant el seu amor.

 9. Alèxia Alvárez

  Xaipete!
  Un poema precios!
  El poeta descriu 7 ametllers diferents;
  • 1: representa l’hereu
  • 2: representa una persona madura
  • 3: representa la persona franca i pura
  • 4: representa el tendre nen
  • 5: representa un vell
  • 6: representa una persona fidel i madura
  • 7: representa un pagès que gaudeix de l’entorn
  Abans de ser un ametller, l’arbre fou una princesa anomenada Fil•lis segons el mite clàssic de Fil•lis i Demonfort. La princessa va morir d’amor per la marxa del seu estimat, sobre la seva tomba va creixer un ametller, la noia convertida en arbre (que havia sigut desflorit a causa de la pena que sentia Fil•lis) va florir demostrant així el seu amor quan el seu amat va tornar, va florir les seves branques de l’alegria. Des de aleshores les flors de l’ametller anuncien l’arribada de la primavera. M’identifico amb el que representa la persona franca i pura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *