Ja saps per què vols estudiar llengües mortes?

Ahir vàrem tornar a l’institut. Després de la desconnexió estival, avui comencem ben motivats les classes. Un nou curs, noves il·lusions, … i l’eterna pregunta que haureu de respondre: per què estudies llengües mortes? Per a què serveix estudiar llatí, grec…?

Comencem, doncs, benvolguts i estimats alumnes de grec i de llatí, amb aquest poema de Mario Benedetti, tot i que voldria compartir amb vosaltres també els desitjos de Winston Churchill “I would make them all learn English: and then I would let the clever ones learn Latin as an honour, and Greek as a treat” perquè aprendre llatí és realment tot un honor i aprendre grec un plaer. 

LENGUAS MUERTAS
Las trajinadas lenguas muertas
no son tan sólo griego antiguo
latín y sánscrito y sumerio

son asimismo lenguas muertas
o casi muertas / pero nuevas/
el fingimiento el ditirambo
la demagogia el subterfugio
el fanatismo los agüeros

las viejas lenguas eran vivas
cuando vibraban en la gente
y eran el habla del esclavo
del campesino y del apóstol
del artesano y de la puta

las viejas lenguas se murieron
de aburrimiento y de pudor
al recalar en falsos mitos
y amontonarse en los sermones

y sin embargo si les damos
otra vigencia/ otro destino
otro sabor / las lenguas muertas
pueden cambiar de signo y pueden
resucitar al tercer día
MARIO BENEDETTI, Lenguas muertas

72 thoughts on “Ja saps per què vols estudiar llengües mortes?

 1. Laia Costa Novas

  Salve!
  Crec que és molt important conèixer bé les nostres arrels, per això, he decidit estudiar llati i grec. En el futur vull exercir com a periodista i per això, és molt important conèixer molt bé la nostra llengua, i d’on prové.
  Per altra banda, no crec que el llatí sigui una llengua morta del tot, ja que moltes llengües modernes provenen del llati, per tant, no podem dir que s’ha deixat de parlar del tot.
  També he decidit estudiar aquestes dues llengües pel meu propi bé i enriquir els meus propis coneixements.
  Vale !!

 2. Irene Sanz

  Xaipe!
  Tot i que es considerin llengües mortes, no significa que s’hagin d’oblidar. La nostra cultura, l’occidental, prové de la grega i les llengües com el català, castellà, francès, italià, portuguès i part de l’anglès provenen del llatí. És més, les arrels de moltes de les nostres paraules i expressions que avui en dia encara utilitzem provenen del grec i del llatí.
  Un altre cas és el dels caràcters grecs a les matemàtiques (alfa, beta, pi…) o dins la pròpia publicitat. Quants cops hem vist logos amb caràcters grecs però ni tan sols ens n’hem adonat?
  En resum, tot i que siguin llengües que ja no es parlen, han estat molt importants en la nostra història i en la nostra llengua, i crec que, al contrari del que pensa molta gent, és una cosa molt interessant que ens ensenya d’on prové la nostra cultura. A part d’això, també les vull estudiar perquè em seran útils en els meus futurs estudis.

 3. Maria Casta

  Jo no crec que siguin llengües mortes, sé que actualment no es sol parlar en cap d’aquests idiomes, però en el transcurs del temps, tard o d’hora surten en alguna assignatura de les que sols fer, així que s’han de tenir present o això penso, ja que també és cultura i encara que no és obligatori estudiar-les sempre et poden ajudar en altres coses. Una de les assignatures en les quals sol sortir alguna d’aquestes llengües, sol ser en matemàtiques per exemple, que podem trobar algunes lletres gregues com: pi, alfa, beta, sigma… M’enrecordo que l’any passat a català, també vam estudiar algunes frases en llatí que podem escoltar actualment: a posteriori, in fraganti…
  Aquestes dues llengües t’ajuden a conèixer molt més el castellà, no només en l’àmbit lèxic, sinó que també gramaticalment en general. Per poder saber més del nostre present, hem de conèixer el nostre passat i, que millor que fent-lo estudiant la seva llengua mare el llatí i també el grec?
  Ens serveix també per aprendre altres llengües, com per exemple l’italià, el francès, el català, el gallec…
  A part de tot això, el grec i el llatí em seran útils en el meu futur, ja que m’agradaria fer educació infantil i te les demanen.

 4. Eloi Salat

  Salve!
  Jo he escollit estudiar “llengües mortes” perquè és molt interessant saber parlar i llegir llengües que fa molts segles que existeixen i que encara es fan servir actualment. No crec que siguin llengües mortes, perquè per exemple, un dels dos idiomes oficials de La Ciutat del Vaticà és el llatí. A més el llatí i el grec continuen vivint dins del català i les llengües romàniques, i és molt interessant saber que moltes paraules que tenim vénen d’aquests dos idiomes.

  In proximum!

 5. Pingback: Sí, jo estudio llengües clàssiques | Aracne fila i fila

 6. Joaquin

  Griego y Latin no son lenguas muertas, solo descansan de a ratos largos.
  Creo que no es vital pero puede ser muy interesante saber algo o aprender estas dos lenguas dormidas. No hay que olvidar que en su momento fueron todo y aunque ahora pasen desapercibidas, nunca se sabe cuando se pueden necesitar.
  Así que creo que si se tiene tiempo y paciencia para aprender estas lenguas, no hay que desaprovechar la oportunidad..
  Bonum Diem

 7. Farah Haykal

  El fet de que hi hagi moltes persones ignorants al món que creuen que el llatí i el grec són “llengues mortes” no significa que tots opinem igual. Desde el primer dia tenia pensat fer les dues llengues, ja que mes endevant a la carrera que vull fer estic segura que hem seran de molta utilitat. el llatí i el grec continuen vivint dins del català, el castellà i molts més idiomes actuals europeus, i a les llengües romàniques, i és molt interessant saber que moltes paraules que tenim vénen d’aquests dos idiomes.

 8. Maryama

  Bonum diem!

  Jo no crec que el llatí i el grec siguin llengues mortes, és veritat que avui en dia no les utilitzem per parlar però si que serveixen per moltes altres coses com entendre millor la llengua que parlem o per facilitar l’aprenentatge d’altres llengües romàniques com el francès.
  Jo he decidit estudiar llatí perquè l’any passat la vaig agafar perquè no sabia que fer encara que després em va agradar la trobo una assignatura molt interessant i per això aquest any he decidit continuar.

  Salve!

 9. Rocío Rodríguez

  Salve!
  Jo no crec que siguin llengües mortes ja que estan molt presents avui en dia. Si hi ha gent que les estudia, com nosaltres,serà per alguna cosa. Crec que sempre és bo tenir més conneixement de dues llengües que segueixen vivint a través de les llengües que parlem actualment. A més moltes de les assignatures que fem acaben parlant sobre l’antiguitat on aparèixen el grec i el llatí. Enacara que ja no es parlin, són la base de tot el que tenim ara.
  Sempre és bo connèixer i enriquir-te de nous coneixements.

 10. Anna Bagaria

  Bonum diem!
  Encara que sembli que el grec i el llatí són llengües mortes, no ho crec pas que ho siguin. Sense adonar-nos les estem utilitzant en el nostre dia a dia perquè moltes coses provenen d’elles. Formen part de la nostra cultura i dels nostres origens i és una de les raons per les que estudio una “llengua morta” com és el llatí. Personalment crec que més gent hauria de tenir l’interès de saber alguna d’aquestes llengües, no només per el fet de que són els principals origens de les nostres llengües, sinó per entendre la majoria de coses que veiem actualment i que no pensem que poguin provenir d’aquestes llengües. A part d’això, la raó principal per la que estudio llatí és perquè al finalitzar el batxillerat m’agradaria estudiar la carrera de dret i saber llatí és un coneixement principal.
  In proximum!

 11. Valentina Restrepo

  Salve!
  En principi vaig decidir estudiar llengües mortes ja que vull anar a l’universitat i per fer la carrera que vull he d’estudiar aquestes llengües per què són obligatòries i m’ajudarán a treure bona nota; en segon lloc penso que a part d’estudiar-les per obligació, em sembla molt interessant saber l’origen d’aquestes llengües, que personalment penso que no són llengües mortes sinó que són llengües que avui dia no les utilitzem i han passat de moda però segueixen estant present al nostre dia a dia, ja que són l’origen de la nostra llengua actual; estudiar-les ens serveixen per culturitzar-nos i aprendre moltíssimes coses sobre la gent que va començar a tenir una llengua en la civilització i que avui dia perduren.

 12. Aina Blanch

  Salve!
  Mai està de més tenir coneixements que avui en dia són escassos. No penso que siguin llengües mortes simplement descansen més que abans. Avui en dia les podem trobar a molts llocs. Simplement pel fet de parlar alguna de les llenües romàniques ja els hi fem menció a les nostres llengües mares. Durant el periòde de l’escola les anem treballant indirectament, tots hem escoltat parlar en una classe de ciències socials de l’antiga grècia, tots hem fet alguna locuccioó llatina que a priori ens semblaven extranyes però avui en dia ens enrriqueixen nl vocabulari i cultura.
  Ja que tenim l’opotunitat d’estudiar-les l’hem d’aprofitar!

 13. Antonella Cerdà

  Salve!
  Crec que aprendre grec i llatí és una forma de conéixer les nostres arrels, ja que aquestes dues llegües van ser l’inici de tot. En altres èpoques el grec i el llatí van ser com l’anglès avui dia, que és l’idioma imprescindible mundialment.
  No considero que siguin “llengües mortes” ja que sempre es parla d’elles a les assignatures de llengua, o a matemàtiques s’utilitzen les lletres de l’alfabet grec per referir-se a tipus d’unitats. A més, estic segura de que el llatí i el grec perviuren per molts més segles, ja que van ser el començament de la nostra parla i formen una part molt gran a la història de la humanitat.
  Aprendre llatí serveix per conéixer la història de les llengües que parlem avui dia, per facilitar l’aprenentatge de més llengües, per ampliar el teu vocabulari anglès i per trobar inspiració artística.

 14. Ada Andiñach

  Bonum diem!!
  Durant tota la meva vida m’han dit que el llatí i el grec eren dues llengües completament mortes i que eren molt aburrides d’estudiar. La meva mare es de ciències i arribat el moment de triar les optatives de 4rt, em va voler convençer de fer física i química. Afortunadament vaig triar el que de veritat m’inspirava i m’interessava. No m’empenedeixo gens de la decisió i , al contrari de molta gent, no penso per res que el llatí (i grec) és mort i que no serveix estudiar-lo.
  Perquè penso que el llatí i el grec tenen pervivència? Per començar la nostra llengua (tant el castellà com el català) venen del llatí i això ajuda a l’hora d’entendre-la, com per exemple amb les etimologies d’algunes paraules complicades que no has escoltat mai i que sempre has d’acabar buscant al diccionari. A més d’això serveix per facilitar l’aprenentatge d’altres llengües romàniques (francés, italià…) i ,encara que no ho sigui, també de l’anglés ja que adapta moltes paraules del llatí. I , per mi, una de les més importants l’inspiració i les referències. Amb l’inspiració vull dir que la mitologia i tota l’historia que hi ha darrera que he anat aprenent aquests anys m’ha arribat a inspirar per crear i imaginar-me histories (cosa que m’agrada molt fer) com milers d’autors, directors de cine i escritors han fet. També he arribat a trobar nombroses refèrencies clàssiques en diferents llibres, películes i series.
  En resum, el llatí i el grec per mi no son llengües mortes, al contrari,son molt més vives del que jo pensaba i del que es pensa.

 15. Carla Muñoz Osorio

  Salvete!

  És molt important conèixer d’on prové la llengua o llengües que parlem diàriament, és l’inici de tot sense aquestes llengües (llatí i el grec), parlaríem una altre llengua totalment diferent d’un altre origen. Tot hi que gracies a que el llatí i el grec sigui una opció d’estudi a l’escola crec que els nois i noies de la nostre edat han desenvolupat una mica més de curiositat per conèixer-la, parlar-la, entendre-la…
  Fa uns anys nomes escollia la branca humanística per no tenir que fer la científica, però amb el pas dels anys cada cop m´ha anat agradant molt més i he descobert que no es gens avorrit com diu tothom. Desgraciadament quan a una persona no humanista li dius que fas Grec o Llatí et diuen que facis algo que et serveixi per el futur em sap tant de greu per ells perquè s’estan perdent tot un món de coneixement i a sobre de manera didàctica, divertida, no massa difícil tot i que amb esforç…

 16. Arnau Torres Nadal

  Salve!
  Aquest meravellós poema és un clar exemple que encara hi ha persones en aquest món que estimen i tornen a la vida aquestes llengues “mortes”.
  El grec i el llatí són llengües mortes?
  Els experts concideres aquestes llengües són malauradament mortes. La meva opinió no és aquesta ja que penso que si aquestes llengües es segueixen estudiant, és possible que en algun moment es tornin llengües ordinaries o fins i tot obligatories per a tots els alumnes. Dons remenant el passat esbrinarem el futur.

 17. Oussama

  Salve!!
  L’estudi del llatí i del grec s’ha justificat moltes vegades per la seva capacitat per facilitar l’aprenentatge d’altres llengües i perquè el llatí i el grec segueixen d’alguna manera vius encara en la nostra llengua, de manera que conèixer-los és conèixer millor i més profundament les nostres pròpies llengües.
  En efecte, més de la meitat del vocabulari de, per exemple, l’anglès prove del llatí i del grec, i moltes categories gramaticals són més comprensibles si es té coneixement de les llengües clàssiques per antonomàsia. Entenem millor les nostres pròpies llengües europees.

 18. Chaymae Harrak

  Salve!
  Donant la meva opinió, el fet que el llatí i el grec siguin llengües mortes, es mentida, però si què és cert que ja no es parla tant actualment.
  Més o menys en quasi totes les assignatures en un moment determinat hem sentit parlar del llatí i el grec, ja que no es parla molt les tenim molt present.

  Jo crec que poder estudiar-les és un gran privilegi, perquè tothom voldria aprendre i ampliar els seus coneixements amb dues llengües que han sigut l’inici de quasi tots els idiomes actuals a Europa.

 19. Edgar.Alvarez

  Tot i que es considerin llengües mortes, no significa que s’hagin d’oblidar. La nostra cultura, l’occidental, prové de la grega i les llengües com el català, castellà, francès, italià, portuguès i part de l’anglès provenen del llatí. És més, les arrels de moltes de les nostres paraules i expressions que avui en dia encara utilitzem provenen del grec i del llatí.
  Per exemple, quants cops hem vist logos amb caràcters grecs però ni tan sols ens n’hem adonat?
  Molts dels logos de empreses multinacionals o d’empreses importants tenen logos amb simbols grecs o amb noms en llatí
  En conclusió, encara que siguin llengües mortes son importants culturalment

 20. Edgar.N

  Salve!!
  Jo vull fer llengües romanes per el simple fet de que encara no tinc molt clar que fer i així puc agafar

  una mica de cultura i mentres vaig descobrint el que m’agrada.

 21. Ignasi Pujol

  Salve!
  És veritat, sembla que siguin llengues mortes, però jo crec que no ho són, ja que són llengues que fa molts anys eren molt utilitzades, sobretot perquè a aquella època volien fer crèixer el seu imperi, per tant com més territoris guanyaven més llocs van parlar les seves llengues. Actualment parlem aquelles llengues però més desenvolupades, i en alguns centres’estudien aquestes llengues passades que serveixen per facilitarnos a aprendre més que també provenen d’elles. Pertant si que són molt importants per la nostra cultura!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *