“Turisme arqueològic al Maresme”, tot un Premi Baldiri Reixac per a l’institut Premià de Mar

Qui ens ho havia de dir! Turisme arqueològic al Maresme, el treball de recerca de dues alumnes de segon de batxillerat de l’institut Premià de Mar, Hadyatou Camara i Georgina Tur, ha estat guardonat amb un dels setanta premis als Alumnes Baldiri Reixac 2013, tot un orgull per a les Clàssiques i per al nostre institut!

Ahir, diumenge 2 de juny va tenir lloc a l’Espluga de Francolí el lliurament dels XXXV Premis Baldiri Reixac, presidits pel conseller de Cultura Ferran Mascarell. Aquests premis dels països de parla catalana, destinats a l’estímul i al reconeixement de l’escola catalana, són dotats per la Fundació Lluís Carulla amb les aportacions voluntàries dels receptors del llibre-nadala i cada treball premiat ha rebut un xec de 700 euros. L’organització dels premis compta amb la col·laboració tècnica d’Òmnium Cultural i amb la participació com a jurat de Carme Alcoverro, Joan Arjona, Rosa Boixaderas, Josep M. Calbet, Alba Espot, Assumpta Fargas, Josep González- Agápito, Anna Ramis i Maria Vinuesa. Va llegir el veredicte el poeta Carles Duarte, president del CoNCA.

Hady i Georgina, ara fa un any, em van proposar de continuar amb la recerca que havien endegat a quart de l’ESO en el seu Projecte de Recerca Jaciments romans al Maresme i en el mateix format (una pàgina Jimdo). Tot i que la Georgina no ha fet llatí al batxillerat, no m’hi vaig poder negar perquè sempre he cregut que el treball de recerca del batxillerat ha de tenir a veure amb el projecte de recerca de 4t o amb qualsevol recerca començada anteriorment als blocs de clàssiques com a treball personal.

Turisme arqueològic al Maresme és un treball de camp que es va defensar davant d’un tribunal de professors abans de Nadal i que per Sant Jordi es va presentar, com a model a seguir, als alumnes de primer de batxillerat. Tot i partir d’una recerca anterior, varen obrir una nova pàgina web i varen començar amb una línia nova en què es varen plantejar com dinamitzar els jaciments romans que tenim a prop de casa (Premià de Mar, Teià, Vilassar de Dalt, Cabrera de Mar i Mataró). Han anat a les activitats de dinamització cultural que ofereixen aquests jaciments, han fet entrevistes als responsables i llavors han aconseguit de muntar elles soles uns tallers a l’obrador del Museu de l’Estampació de Premià de Mar, seu del futur museu del jaciment romà de Can Ferrerons. Els vídeos, les fotografies i tot el seu treball, fins i tot el de quart, es pot veure en aquest enllaç.

Durant dos caps de setmana van oferir cinc tallers. Varen entrevistar els infants, els pares i els adolescents que hi varen assistir.

Per acabar, fan un molt bon balanç de l’experiència i també són conscients de les seves limitacions. Els tallers van tenir una molt bona difusió al poble i fins i tot vàrem anar a parlar-ne a la ràdio i van ser actualitat a Premià notícies.

El Consell Comarcal del Maresme es va interessar pel seu primer treball, esperem que amb aquest puguin demostrar que malgrat la crisi cal donar a conèixer a tothom, i especialment als infants i als joves, el ric patrimoni romà que té el Maresme ja que som el que som gràcies als nostres avantpassats els romans: la nostra llengua, la nostra moneda, les comunicacions, el dret, la política, l’economia, la literatura, el plaer per l’oci, per l’aigua, pel vi etc.

En definitiva, HadyGeorgina, Georgina&Hady, un parell d’alumnes que han après a consciència què és fer un TR i ara deixen per a la societat el patrimoni romà que es pot visitar al Maresme. Desitjo que les autoritats locals i del Consell Comarcal s’inspirin en el seu entusiasme juvenil i portin a la pràctica els seus suggeriments. Consulteu el seu treball, gaudiu del nostre patrimoni romà també al Maresme!

N.B.: Hady no va poder assistir al lliurament dels premis i a través del Facebook li vàrem passar algunes fotografies fetes amb el mòbil. La Georgina i la seva família van viure amb il·lusió els nervis previs, l’emoció de l’acte, intercanviar unes paraules amb el conseller de cultura, Ferran Mascarell, i deixar-se fer aquesta fotografia de família feliç, guardonada amb un Baldiri Reixac. L’ENHORABONA!


PD:
Arran del premi, ens conviden a “Les coses d’en Torrents” dins “Tot d’una” del 2 de juliol de 2013 (a partir del minut 24):

17 thoughts on ““Turisme arqueològic al Maresme”, tot un Premi Baldiri Reixac per a l’institut Premià de Mar

 1. Zícora

  Salve.

  Enhorabona a la Georgina i a la Hady!. Realment em va agradar moltíssim el vostre TR sobre Turisme arqueològic al Maresme. Vaig anar a la vostra presentació del treball i sincerament crec que ho vàreu fer super bé. Li heu sabut treure molt profit i a sobre mereixíeu ser les guanyadores.

  Felicitats noies!

  Vale.

 2. Gaby

  APA, un altre premi! La més sincera enhorabona a les dues guanyadores i a tot l’Institut.

 3. marc

  moltes felicitats georgina per a haver guanyat reixac francoli que tinguis molt mes exits com aquest

 4. josep

  Me mirat el video, i m´agradat veure que la Georgina hagi guayat el premi i donar la enhorabona a la Lady tamb. Per lo que vist vaa ser un acte molt agradable, amb gent tocant el tambors i fent un ball de bastons motl bonic.

 5. Jordi

  Brillant! Bones idees i bona feina! Feliciter Margalida, Georgina i Hady!

 6. Pingback: Anònim

 7. Elisa Moya i Marta Verde

  Salve!

  En primer lloc direm que molt bon treball. Ha estat tot un honor poder estar allà no? A nosaltres ens agradaria poder gaudir d’aquells moments, continuem dient que amb esforç tot s’aconsegueix i nosaltres no deixarem d’intentar-lo. Pel que a mi respecte (Marta), no penso fer el treball de recerca de res clàssic tot i que m’hagués agradat ja que trobo que és un tema força interessant, m’he declinat pel tema del Síndrome de Down i la equinoteràpia, tema que m’agrada força també. I pel que respecta a mi (Elisa) si que faré un treball de recerca relacionat amb quelcom clàssic i he dir que m’agrada bastant el tema i que gaudiré fent-lo, les coses si t’agraden -tal com diu la Margalida- són millors, fan donar al treball aquell toc personal i indiscutible que fa fa vibrar a la gent. Tot i que al principi anava a fer-ho d’una altre cosa.
  Com a conclusió i parlant del treball de recerca de la Hady i la Georgina, han fet molt bon treball i han d’estar molt orgulloses, igual que els pares. Felicitats.

 8. Pingback: La planta octagonal de Can Ferrerons s’obre al públic: Museu Romà de Premià | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *