L’actualitat dels clàssics amb Xavier Serrahima

S’apropa Sant Jordi! Llibres i roses omplen els nostres carrers, places, escoles i instituts. Quin llibre hem de comprar? Es llegiran tots els llibres que es regalin? Per què ens cal llegir? Què són els clàssics? Per què ens agraden?… L’escriptor Xavier Serrahima, també aràcnida, el curs passat ens va visitar a propòsit de L’ase d’or d’Apuleu (vid. aquí les nostres propostes de lectura) i fa dies ens va demanar de tornar al nostre institut. Ahir va venir acompanyat de l’editora de Teide Anna Folqué i ens va regalar una agradable conversa sobre la utilitat i el plaer de la lectura i el perquè llegir els autors clàssics, així com de la necessitat d’adaptacions juvenils. També va donar bons consells per escriure i moltes idees per fer les nostres cartes i recreacions literàries!

Què us ha semblat que l’escriptor Xavier Serrahima ens hagi tornat a visitar per parlar-nos aquest cop de l’actualitat dels clàssics i animar-vos a llegir-los? Per què cal fer adaptacions dels clàssics? Què opineu de les lectures prescriptives? Què opineu de la visita de Xavier Serrahima a l’aula? Us agrada que els escriptors ens visitin?…

En acabar la xerrada, l’alumna Núria Yela, editora del blog de Grec 2 Literatura grega a escena i impulsora de La cinta de Νίκη, va aconseguir enregistrar una breu conclusió tot preguntant a Xavier Serrahima Per què llegir i per què clàssics?:

15 thoughts on “L’actualitat dels clàssics amb Xavier Serrahima

 1. Irina

  Salve!
  La xerrada a mi em va semblar forçam interessant ja que va parlar de moltes coses com la relació d’alguns personatges clàssics amb l’actualitat, els beneficis de les adaptacions,etc. A mi les adaptacions m’agraden força ja que s’entenen més que els llibres originals i si és una bona adaptació llavors m’agrada llegir la versió original, és com les pel·lícules, si veus una bona adaptació sempre t’agrada veure la versió original. A mi m’agrada molt llegir i sempre que puc intento dedicar-mi, sobretot a l’estiu. És veritat que cada vegada hi ha menys gent que llegeix i que els llibres ja no es venen tant, només per Sant Jordi. El gènere de llibres que m’agrada llegir és bastant variat, d’amor, de misteri, de terror..
  Les lectures prescriptives és una manera d’incentivar la lectura tot i que no ho aconsegueixen. Jo penso que la lectura tindria que ser voluntària ja que no és obligat que un llibre t’agradi, i si llegeixes un llibre amb desganes l’acabes deixant. Jo si que les acostumo a llegir però normalment les lectures prescriptives no m’agraden i m’aburreixen. Cadascú te els seus gustos i per tant és lliure de triar el llibre que més li agradi. No tots els llibres que es regalen es llegeixen, a vegades la gent compra llibres per sol fet de tenir-los a casa però a l’hora de veritat no els acaben llegint.

 2. Paula Franco Semitiel

  SALVE!
  Com ja sabem tots, ahir vam tenir la visita de l’autor d’en Xavier Serrahima.

  Em vaig endur una decepció amb la xarrada i amb mi mateixa. Vam repassar l’ase d’or que en part em va semblar bé però no hi havia més tema per parlar ja que nosaltres no vam llegir els llibres que corresponien.
  Per passar l’hora, intentava parlar d’altres llibres o pel·lícules i ningú va ser capaç de dir res…
  Va ser penós. També s’ha de dir que ell no era un gran entès en pel·lícules.
  Com que no podia parlar de les lectures obligatòries ni d’altres llibres, l’únic que podia fer va ser incentivar la lectura als joves. Que sincerament, no va servir de res.

  Jo em vaig sentir massa inculta però l’actitud del visitant tampoc va ajudar.
  Vam perdre dues hores ja que en Xavier no sabia de què parlar i els alumnes no vam dir ni sabiem res.

  Vam deixar clar que el nostre nivell és lamentable i la nostra falta d’interès cap als llibres és bastant greu.

 3. marcus

  hem sembla molt be que hagi vingut l’escriptor serrahima
  m’agrada la xarra del serrahima

 4. Andrea Balart

  Salvete!

  La xerrada em va semblar bastant entretinguda ja que ens va explicar perquè els clàssics són importants, qüestió que és molt important perquè molts clàssics no hagueren arribat fins a nosaltres de no ser perquè encara perviuen avui en dia. Ens va donar uns consells bastant útils per escriure la carta epistolar per Sant Jordi i a més ens va dir que després de llegir una adaptació d’un llibre és important llegir la versió original. Personalment m’agrada molt llegir, encara que no és una activitat que agradi actualment a la gent. Normalment acostumo a llegir un parell de llibres a l’any, sempre i quan tinc temps, però aquest any no crec que pugui llegir. Els últims llibres que m’he llegit són: la clau de la Sarah, la caiguda dels gegants, a tres metros sobre el cel, etc. Normalment llegir lectures obligatòries no és una cosa que m’agradi perquè quan obliguen a fer alguna cosa, es perden les ganes de fer-la. Tot i que les aventures d’Ulisses no va ser un llibre feixuc de llegir. Per últim dir que vinguin escriptors a l’institut està molt bé perquè a mi m’agrada molt escriure i sempre és útil sentir consell de gent que té experiència amb aquest àmbit.

 5. Clàudia Cazaux Cuberas

  Salve!

  Jo és el primer any que estic a aquest institut i per tant l’any passat no el vaig veure ni vaig sentir la seva conferéncia peró la veritat és que al sentir-la aquest any m’ha semblat molt interessant.

  Cal fer adaptacions als clàssics per tenir més cultura i llegir per tenir més llenguatge.

  No estic d’acord amb les lectures prescriptives o obligatories ja que cadascú hauria de llegir els llibres que a ell li interessesin, si s’ha de llegir uns tres llibres per curs ho trobo molt bé peró ens podrién dir quin estil de llibre volen i escollir-lo nosaltres.

  La xerrada d’en Xavier em va semblar molt correcte i interessant, havera si ve l’any que ve també!

  Valeee! 😀

 6. Elisa Moya

  Salve!

  A mi m’ha agradat molt que en Xavier Serrahima ens visites per segon cop. L’últim cop també ens va dir que havíem de llegir més i que tan se val per on comencem o què tipus de llibre llegim mentre llegim. Penso que és important que ens visiten escriptors ja que ens poden aportar una altre visió de la que tenim.
  Jo crec que és molt important fer adaptacions dels clàssics degut a que molta gent pensa: bua, llegir-se un original ara, quin pal. D’aquesta manera, al ser més resumit i mes amè, es fa més fàcil de llegir.
  Respecte a les lectures prescriptives penso que són un pal. A mi principalment m’agrada llegir i escriure però a l’hora de començar a llegir, no m’agrada, fins que no arribi a un punt que el llibre sigui interessant, em costa començar.

  Per últim, diré la meva opinió sobre la diada de Sant Jordi, em sembla molt malament que la gran part de llibres que es venguin, sigui per a aquest dia, penso que llegir llibres és una manera de passar l’estona que et dóna cultura i t’obre la ment. A més, penso que un llibre és un bon regal tot i que no sigui el dia de Sant Jordi. Tot i que és cert, que molts dels llibres que es regalen, no es llegeixen.

 7. Marta Verde

  Salve!
  El Xavier Serrahima ens va explicar que un clàssic no passa mai de moda, sinó que ens el podem imaginar avui en dia.
  Escriure permet evolucionar, ja que com més llenguatge tinguis més evoluciones i més t’obres, si t’hi poses ho aconsegueixes, em d’aconseguir dir el que realment volem dir i això només ho podem fer amb el llenguatge, em de transmetre el que volem.
  A mí em va sorprendre, jo realment pensava que els escriptors es possaven a escriure per una inspiració, no per parar-se a pensar en què pot fer.
  Si la persona que ho llegeix entén el que realment vols transmetre hem d’estar ja satisfets perquè em aconseguit el que volíem.
  Podríem fer un paral•lelisme entre Aquil·les i Messi ja que va sortir lessionat però va fer un gran paper aquell dia. Als demés els hi tremolaven les cames en canvi a ell no.
  Cal fer adaptacions, en el meu parer, per tal de no llegir els llibres grans i sí de veritat t’agrada l’adaptació vol dir (en la majoria dels casos) que t’agradarà el llibre original.
  Les lectures preescriptives hi ha que són interesants, en canvi, hi ha llibres que no m’agraden gens i que preferiria no haver-me’l de llegir, però al ser obligatòri i a sobre tenir un examen te l’has de llegir.
  M’agrada que ens visitin els escriptors així a més de possar-los cara a l’autor del llibre que has llegit.

 8. Víctor Sánchez i F. Xavier Gras

  Bon dia a tots i totes!

  Primer de tot, agraïr la visita d’en Xavier Serrahima al nostre intitut, altre vegada, i essent sempre un plaer.
  Pel que fa als llibres de Sant Jordi, creiem que s’haurien de regalar llibres de Clàssics, ja que representen un troç molt gran en la história dels nostres avantpassats i són molt interessants. Creiem que llegir és quelcom obligatori per a tothom , ja que la lectura és vital per al nostre coneixement i el de tots. Esperem que tots els llibres que es regalin per Sant Jordi seràn llegits amb il·lusió ja que són regals d’ éssers estimats.
  Les adaptacions dels clàssics són necessaries ja que els llibres originals són molt llargs i voluminosos i la majoría de lectors els hi costaria.
  Creiem que les lectures prescriptives son molt interessants i didàctiques perquè ens representen la base de cultura que tots necessitem.
  Finalment, dir que ens agrada que vinguin escriptors i demés gent important a visitant-se al nostre estimat i acollidor centre ja que sempre és bó saber opinions d’altre gent que en sap un xic més que nosaltres.

  Esperem que tingueu una gran diada de Sant Jordi!

 9. Maryam Alaoui

  XAIPETE!!

  Va estar bé que ens visites un escriptor, en aquest cas Xavier Serrahima, l’únic problema que hi va haver és que no vam tenir una xerrada “informativa” o en la qual podríem haver sortit de classe reflexionant.

  Com a dit la meva companya Paula Franco en el seu comentari, jo també em vaig sentir inculta per no llegir els llibres “obligatoris”, però clar no tots tenim els mateixos gustos, i crec que a l’hora de veure que són “obligatoris” no tenim ganes de llegir-los i per això no ho fem.

  Segons l’escriptor Xavier Serrahima el nostre nivell de lectura és penós, si té raó gairebé la majoria de joves no els hi agrada llegir perquè creuen que és una pèrdua de temps, però els que llegeixen els tipus de llibre que acostumen a llegir no tenen res a veure amb “cultura”.

  Una cosa que em va sorprendre molt, va ser que en Xavier Serrahima ens va dir que és nota bastant si una persona llegeix o no per la forma en la qual parla, però jo crec que no té res a veure, quan una persona està parlant no es posa a pensar quina paraula dir o quin altre, o quan escriu pot dir una paraula per donar un sentit o un altre.

  Vale!!

 10. almabergel

  Salve!!

  Primer de tot agraïr a en Xavier Serrahima que ens tornés a visitar.
  A mi personalment em va agradar molt la xerrada, vam parlar sobre les diferents adaptacions dels clàssics per a facilitar-nos les lectures i també vam parlar de cultura en general.
  Com ja va fer l’any passar, en Xavier va insistir en que la lectura era algo que ens enriquia, tant a l’hora de parlar com d’escriure, i estic totalment d’acord amb ell.
  El dia de Sant Jordi com va dir ell es el dia de l’any que mes llibres es venen, si no m’equivoco un 80% dels llibres venuts a la seva editorial es venien en aquestes dates. Per desgràcia, la tradició diu que es pot regalar un llibre o una rosa i el preu dels llibres es molt mes alt que el d’una rosa o sigui que ens hem de conformar, les noies, i anar a buscar un bon llibre a la biblioteca.

  Vale!!

 11. nuriayela12

  Estic molt contenta d’haver-me pogut quedar a escoltar i participar a la xerrada de l’escriptor Xavier Serrahima, malgrat ser alumna de 2n de batxillerat que fa soltes. La vaig trobar una xerrada amena i divertida, no només es va limitar a parlar del seu llibre, que moltes vegades és el que fan els escriptors, sinó que ens va fer veure que estem envoltats de clàssiques. Els exemples de frases fetes que fem servir a diari, en les que hi ha referents dels que no som conscients; tenir un taló d’Aquil·les, comportar-se com una harpia, ser el Can Cerbero d’un equip de futbol (el porter).

  I no només es va quedar allà la cosa també va traslladar els herois i heroïnes clàssics, va fer comparacions vaja, amb personatges de l’actualitat com ara comparar Antígona, amb Ada Colau, activista social, reconeguda per ser portaveu i cofundadora de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. També la Lida ens va donar un molt bon exemple, la comparació entre Messi, que l’altre dia va sortir a jugar lessionat, cosa que demostra valentia i coratge, amb Aquil·les quan sortia a la batalla i tothom s’espantava.
  També estic contenta que contestés a les meves preguntes gustós i espero que tingui ganés de tornar al centre un altre dia, però si és l’any que ve espero no veure’l! (voldrà dir que per fi he acabat el meu batxiller, jaja!)

 12. Yasmina Berkane Pais

  Salve!

  En general estic bastant d’acord amb el que han dit els més conmpanys, si que és veritat que la nostra actitud, a la xarrada que ens va fer en Xavier Serrahima, no va ser la millor, crec que en part estaven desmotivats, personalment potser perquè la xarradan va ser bastant similar a la de l’any passat, al menys jo tinc aquesta opinió.

  És veritat que gairebé tota la classe tenim poques ganes de llegir els llibres que ens manen a diverses assignatures, però jo crec que això no vol dir que siguem uns incultes o que mai a la nostra vida hem agafat un llibre. Personalment aquest punt em va molestar una mica la forma en que en Xavier ens va parlar, perquè estic segura que molts companys llegeixen llibres únicament per plaer i cultura.

  Si que estic d’acord en que els clàssics són importants, perquè gràcies a ells podem entendre i relacionar-los amb coses totalment actuals. No només la literatura clàssica, si no també el cinema o algunes sèries.

  Per últim agrair en Xavier la seva visita, tot i que a mi no m’agradès massa, està molt bé que escriptors ens visitin per donar les seves opinions.

 13. Zícora

  Salvete.

  Tot i que no vaig assistir a la xerrada de l’escriptor Xavier Serrahima, de ben segur que va ser molt interessant. Jo crec que està molt bé que ens vinguin a visitar escriptors al nostre institut perquè gràcies a ells fomenten molt més les ganes de llegir i aprendre; i que sempre et pot fer il·lusió llegir un llibre d’un autor que has pogut veure i conèixer en persona. Respecte al per què fa falta que es facin adaptacions als clàssics, jo crec que va bé perquè gràcies a elles poden anar dirigits a diferents públics de totes les edats.

  Vale.

 14. Pingback: Passió per llegir i escriure: amor i mort des de Troia | El Fil de les Clàssiques

 15. Ana Mª Falcón Durán

  Salve!

  M’ha semblat molt bé el fet que vagi venir l’escriptor Xavier Serrahima al nostre institut, ja que pot ser una manera de despertar l’interès per la lectura en els alumnes.

  Valete 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *