Realment, encara no saps per a què serveix estudiar llatí?

Si encara no saps per a què serveix estudiar llatí, no et perdis el programa d’ahir de rtve, conduït per Pepa Fernández, dins l’espai setmanal dels dissabtes No es un día cualquiera Latinismos y latinajos. Havíem arribat a posar moltes raons per estudiar-ne aquí amb més de cent comentaris, però crec que escoltant la tertúlia radiofònica de Pepa Fernández amb Álex Grijelmo, Antonio Fraguas “Forges” i l’expert en Quintilià Emilio del Río, encara en podem dir moltes més i no ens quedarem curts. Escolteu-los i aneu deixant la vostra opinió en comentari. Entre tots i amb les nostres experiències personals referents a la utilitat del llatí, intentarem donar la resposta a aquells i aquelles que encara ho preguten; no crec, tanmateix, que ningú ens convenci del contrari.

Programa RNE

Gràcies al company chironià Jerry, també serveix per… Videte!

Quid nobis dederunt romani? from Ángel Gallego on Vimeo.

Aquí trobareu el vídeo amb subtítols!

22 thoughts on “Realment, encara no saps per a què serveix estudiar llatí?

 1. irina

  He trobat molt interessant aquest programa sobre les raons per estudiar llatí. Per mi el llatí és una llengua més com o pot ser l’alemany, l’anglés o el francés, tot i que té més importància ja que de fet moltes de les llengües actuals provenen del llatí. Tot i que a l’actualitat és una llengüa morta, encara hi ha gent o llocs on es parla, com per exemple a la ciutat del Vaticà.

 2. aiida

  Jo no mentiré. és veritat que és molt interessant, però no trobo el llatí no com qualsevol altre… a veure no el considero llengua molta ni molt menys però no pucconsiderar una llengua que quan vas pel carrer no l\’escoltes parlant sas? és a dir que no es cap llengua morta res de res!

 3. Natalia Espejo

  Salve!
  Molt interesant aquest programa 🙂 per ami llati es una altre llengua més. Tot i que a l’actualitat és una llengüa morta, encara hi ha gent o llocs on es parla.

 4. franco.paula0920

  SALVE!

  M’ha semblat molt interessant aquest programma on et donaven raons per seguir estudiant.
  Crec que el llatí és molt important i gràcies a ell la teva cultura augmenta constantment.
  Amès, per a tots a ells que volen fer el batxillerat humanístic els hi anirà molt bé.

 5. Marta Bautista

  Salve!!

  El llatí no es cap llengua morta, ja que la Lida ens diu sempre que NO és una llengua morta, es una llengua como qualsevol altre però no es parla tant com altres!!
  El programa no l’he vist però si que vaig veure altres que van fer, i m’agraden bastant, són molt interessants, aprens cosses noves que abans no sabies!!ç

  Vale!!

 6. Margalida Capellà Soler

  Crec que si no escolteu el programa, no podreu fer la passa més que en aquest moment us demano.

 7. Margalida Capellà Soler

  MARTA, feliciter has fet el comentari que fa 15.000 en El Fil de les Clàssiques! A veure qui farà el 15.000 a Aracne, ara anem pel 12.436. Ja se sap els alumnes sempre comenteu més a la magistra que als companys aràcnids!

 8. victor Barranco

  Salve!
  Primer de tot, Feliciter Marta pel 15.000 comentari!!! jajajaja
  I despres vui dir que m’ha semblat molt interessant aquest programma on t’animen i et donen raons suficients per seguir estudiant i no rendir-te. Aquest programa l’he escoltat a casa ja que la rapidesa dels ordinadors del centre…. no comentaré més.. jajaja
  I respecte al comentari de la Natalia, no hi estic d’acord, ja que el llatí No és una llengua morta, ja que encara es fa servir, moltes cançons tenen llatí, noms de carrers o més coses…
  Vale 🙂

 9. Marta Bautista

  Salve!!

  Gracies Lida!! Estic contenta d’haver fet el comentari 15.000 del Fil de les Clàssiques!!

  Vale!!

 10. Sabina

  Salve!
  Feliciter marta per fer el comentari 15.000! jajajaj Jo penso que el llatí no és una llengua morta ja que encara es fa servir i pot ser molt útil en diferents casos ja que d’aquesta llengua deriven totes les altres llengues romàniques per tant, serà molt més fàcil aprendre d’altres llengues si coneixem el llatí. També es veritat, que actualment el llatí no es fa servir gaire al dia a dia, i que molts cops ens pot ser més útil saber l’anglès o l’alemany que el llatí. Però en definitiva, tota llengua té avantatges i inconvenients i això no exclueix al llatí.

  Vale 😀

 11. Clara

  Ave!
  Abans de res, felicitar la Marta per haver fet el comentari 15.000 al bloc! jajajajaja
  Bé,jo tampoc crec que el llatí sigui una llengua morta perquè la nostra llengua (català, castellà…) deriva del llatí, per tant em sembla molt interessant estudiar-la. I en bastantes carreres, aquesta assignatura pondera (en llengues i alguna carrera social, segurament). I per als científics, si és compatible amb les altres optatives, em sembla bé estudiar-la ni que sigui per cultura general.
  Molt bon vídeo!

  Vale! 😀

 12. cervero.sabina2011

  Feliciter Marta pel comentari 15.000! jajajaj

  Jo penso que el llatí no és una llengua morta ja que encara es parla i pot ser molt útil ja que d’ell deriven totes les llengues romàniques per tant, serà més fàcil aprendre qualsevol llengua romànica si coneixem el llatí. També és cert, que el llatí no s’utilitza molt a la vida quotidiana i que en molts casos ens és més útil saber anglès o alemany, llengues més parlades, que el llatí. Però en definitiva totes les llengues tenen els seus avantatges i inconvenients així que el llatí no en queda esclòs.

  Vale!

 13. torrent.laura1220

  Salve!
  Primer de tot Feliciter Marta per haver fet el comentari 15.000 del Fil de les Clàssiques!
  El llatí a part de que saber-ne et pot enriquir molt els coneixements i que pot servir per ser més cult i per entendre coses curioses de l’antiguitat, també et pot ajudar a l’hora de fer una carrera universitària, a l’hora d’estudiar…etc. El llatí està discretament a tot arreu. Jo des que la Lida ens ho va dir i ens ho va argumentar no crec que sigui una llengua morta, perquè encara perdura en molts textos i a alguns petits llocs és parla, i encara existeix una matèria que es diu llatí, si estigués morta no crec que l’ensenyin a l’institut. Aquest documental m’ha ajudat a informar-me més sobre per a què serveix estudiar llatí i ha estat interessant.

  Vale!

 14. Mireia Moral

  SALVEE!!
  Martaaaa! Feliciter per fer el comentari 15.000!!

  Ara jo penso que el llatí no es una llengua, morta, perquè com ens a dit la Margalida molt cops, nosaltres estem parlant llatí però evoluciónat.
  VALEE!

 15. gomez.luque2011

  vale martaa hahaha feliciitats per el comentari 15.000!!!
  jo com altres companys meus també penso que el llatí no es una llengua morta. Encara que no la fem servir diaria ment, és a dir, no la parlem aquesta llengua com podem parlar el castellà, però en realitat ni ens adonem que diariament utilitzem paraules, o coses que tenen urigen romà o que provenen del llatí!

  vale 😀

 16. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Clàssics d’or: Quid nobis dederunt?

 17. Marta Gallardo

  Salve!
  Com diem sempre que comencem el curs, el llatí no és cap llengua morta! Està present en tot el que ara tenim però la majoria de gent no ho sap veure.

 18. Pingback: Clàssics d’or: Quid nobis dederunt? | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *