Presentem a Premià de Mar El metge d’Atenes de Teresa Pous

Dimarts 8 de novembre vaig tenir el goig de presentar, a petició de la Maica, la mare d’una exalumna, la Clareta, que ara viu a Nairobi, El metge d’Atenes de Teresa Pous a la biblioteca Martí Rosselló i Lloveras de Premià de Mar, ben acompanyada dels meus alumnes de llatí i de grec de l’institut.

El metge d’Atenes, novel·la de Teresa Pous, publicada per Moll, va ser guardonada amb l’últim premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga. És un edifici literari ben construït sobre cinc pilars, el conegut aforisme d’Hipòcrates: La vida és breu,  l’ocasió fugissera,  l’experiment arriscat,  el judici és difícil,  l’Art és llarga”. Aquest aforisme marca el camí filosòfic i dramàtic que seguirà Alexandre, metge d’Atenes condeixeble del gran Hipòcrates i que ens porta la llum i la saviesa de Grècia, l’amor, el dolor, la pèrdua, la felicitat,  i la voluntat constant d’aprendre i evolucionar, l’alegria de viure, però també temes com la discriminació de la dona, la justícia o la desigualtat social, s’entremesclen  i ens apropen a la Grècia de Pèricles, Sòcrates, Hipòcrates…

Amb la seva primera novel·la, La cançó dels deportats (publicada a Empúries) guanya el Premi Marian Vayreda 2006 i confessa el següent que pot servir de molt bon consell als futurs literats:

“Feia anys que volia ser novel·lista però per escriure una novel·la cal molt de temps, cal documentar-se a fons, reflexionar i, sobretot, deixar-se posseir pels personatges, per les seves personalitats, pels seus destins individuals, per les circumstàncies i pel moment històric en el qual viuen. Això és essencial per a aconseguir que visquin amb plenitud, que siguin versemblants. I si vols que tingui un determinat nivell literari, cal polir i retocar fins que no hi hagi res de superflu ni res de mancat, fins que la música de les paraules sigui la que ha de ser.”

Tot seguit podeu gaudir d’un tastet de l’acte, enregistrat per l’alumne Sergio de Llatí de 4t ESO, amb la participació dels alumnes de l’iinstitut Premià de Mar, Gerard, Eulàlia, Patrícia, Lordes, Laura, Elisa, Rocío i Sara; l’Arnau, la Maica i en Joan.

Fotos de la presentació de El metge d’Atenes a Premià de Mar:

(cliqueu damunt la imatge per entrar a la galeria)

Per acabar, no us perdeu les fotografies de l’estada de l’escriptora Teresa Pous a Grècia:

Imatges cedides a El Fil de les Clàssiques per Teresa Pous

 

45 thoughts on “Presentem a Premià de Mar El metge d’Atenes de Teresa Pous

 1. Sabina Cevrero

  Ave Lida!

  Molt bona presentació! Em sap greu no haver pogut anar al final però me’n alegro de que tot sortís així de bé, hauria estat interessant poder assistir-hi i poder llegir el meu fragment.

 2. Eulàlia

  Χαιρετε! Va ser una experiència molt interesant i va ser una bona oportunitat per endinsar-se en la Graecia clàssica i introduir-se el món dels escriptors.

  L’autora del llibre, Teresa Pous, fou molt amable amb tots nosaltres i ens donà bons consells per aprendre a escriure correctament; a més a més ens va fer una dedicatòria a cadascun!

  A mi em va semblar molt entretingut i espero poder repetir-ho en alguna altra activitat semblant.

 3. joan didac

  Hola Maica soc el joan em vas tenir al cole sant cristofol a 3er i 4ar de primaria per cert hu vas fer molt be al vidio. Bueno sort.

 4. Victoria

  Dons, quina pena que la Carla A. i jo no van poder anar! Deu haber sigut fantàstic! Per si la Maica Castells veu aquest comentari:

  M’ha alegrat veuret al video Maica! Què bé, ja pasarem pel cole per veure-hos… Jo anava a anar, però va haber-hi un malentès i no vam assistir-hi. Record Maica!! 🙂

 5. Joan Ferrer

  Va ser una presentació molt bonica, amb un ambient jove (el futur de les lletres). Una vegada més l’autora Teresa Pous ens va encomanar la seva passió i transmetre la qualitat de la seva prosa poètica. Gràcies.
  Joan
  monsimfonic.blogspot.com

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Sens dubte, Joan, Teresa Pous va despertar amb la seva passió l’entusiasme per llegir, per escriure i per estimar la literatura en els meus alumnes i altres joves assistents a l’acte; la seva sensibilitat poètica ens va contagiar i encoratjar a tots. Moltíssimes gràcies per animar els joves a llegir bé en veu alta, un bon model a imitar és essencial i no et pots arribar a imaginar com el necessitem. Nosaltres som els afortunats i ho agraïm sincerament. Per recollir cal sembrar, i la Teresa va plantar una molt bona llavor.
  M’he mirat el teu bloc i m’encanta, l’enhorabona! El llegiré amb més calma i el seguiré.

 7. Laura Torrent Garcia

  Salve Lida!

  La presentació va ser molt bona pel que puc veure en aquest vídeo. Jo no hi vaig poder asistir, però hagués estat interessant.

 8. Tom

  Bona presentació, original a les altres fent-la més entretinguda per els que estabem escoltant o prenent apunts. Perquè no totes les presentacions tenen gent llegint parts del llibre presentat, i a més tenia aquella mica de part d’humor.

  Vale!

 9. Chaima Anza

  Olaaa a tothom!
  M’hagués agraat anar amb els meus companys a la biblioteca a veure l’escriptora Teresa Pous. No va poder ser, perquè estava afonica i tenia classes.Doncs no passa res, ja he vist el video , jo també volia el llibre de la Teresa, pero bueno no passa res!!
  Amb conformo d’haver-ho vist en el video, es nota que havien gaudit de llegir i d’estar-hi!
  Fins la pròxima, Felicitats Teresa Pous.!!

 10. Zicora

  Salvee.

  Crec que va ser molt interessant poder anar-hi a la xerrada de la Teresa Pous. Va ser molt amable alhora de donar molt bons consells a futurs escriptors. Sincerament, he anat a molt poques presentacions de llibres, pero aqueste ha sigut la que mes m’ha agradat. Habera si en tornem a fer una activitat com aqueste aviat.

  Valeeee. 🙂

 11. Liisa

  Esto es una presentación muy buena y ahora todos nosotros que no estabámos allí, también podemos ver un poco del evento. Es interesante aunque no entiendo todo…
  Sin embargo es maravilloso que se organizan eventos como esto.

 12. victor barranco!

  Salve!
  Doncs la veritat es que em va fer rabia no poder quedar-me ja que em van dir que va ser un acte molt bo i la veritat és que pel que es veu al video va estar bé. No vaig poder anar-hi ja que pel matí no vaig anar a classe per haver d’anar al metge, no me’n vaig assabentar i per la tarda ho vaig veure perque vaig passar per la biblio. Però espero que hi hagi un altre acte d’aquests i pugui assistir-hi.
  Vale 🙂
  Victor!

 13. Teresa Pous

  Benvolguda Margalida, Maica i alumnes de l’Institut de Premià de Mar,
  Moltes gràcies per la vostra generositat i per l’acolliment tan càlid que vaig rebre de tots vosaltres. La lectura de fragments de “El metge d’Atenes” va ser molt emocionant gràcies a la vostra sensibilitat. Les vostres veus ens anaven acostant els pensaments de “El metge d’Atenes”. Ell va estar molt content i em diu que és un amic que sempre voldrà estar al costat vostre.
  La trobada, tan ben preparada per la Margalida i per vosaltres, m’ha deixat un record inesborrable. Sempre recordaré les veus del Gerard, de l’Eulàlia, de la Patrícia, de la Lourdes, de la Laura, de l’Elisa, de la Rocío, de la Sara, de l’Arnau, de la Maica i del Joan. Aquesta presentació, compartida amb vosaltres, m’ha commogut i la portaré al cor.
  Moltes gràcies, Sergio, pel magnífic enregistrament en video que vas fer. No vas parar de treballar durant tot l’acte.
  El muntatge del video és una meravella i no cal dir la música. Gràcies Margalida per aquest regal.
  Gràcies a la Teresa i a la Cris per les fotografies. Gràcies als altres alumnes que ens van acompanyar i als que volien ser-hi i no hi van poder venir. I moltes gràcies a la Maica per haver fet possible aquest acte.
  Margalida: fas una feina extraordinària, a consciència i amb l’ànima. I aquests joves són un tresor.
  Enhorabona per aquest bloc tan atractiu i tan ben elaborat!

  Teresa

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltíssimes gràcies, Teresa, però el nostre regal és molt petitet en comparació amb el nostre agraïment. Ens vares ajudar a sembrar la llavor de la passió per llegir i també per escriure, entre altres regals. Aviat publicaré l’apunt sobre Ànite i El metge d’Atenes, espero que també t’agradi.

 15. Elisa Moya

  Salve!
  Em va agradar moltísim poder anar-hi, no es una cosa que faig habitualment. Va estar tot molt organitzat i molt ben fet. La veritat es que m’ho vaig passar molt bé. Tot el mon va estar molt amable, pensava que seria una mica mes avorrit, però va resultar tot el contrari.
  El vídeo de la presentació esta molt ben fet, al igual que les fotografies . Em va fer molta il•lusió poder llegir aquell fragment del llibre, on s’incloïa un dels poemes, malgrat la vergonya que tenia, vaig disfrutar molt mentre ho llegia.
  He estat mirant les fotografies de Teresa Pous, fetes a Grècia i m’han semblat molt boniques totes, m’agradaria en un futur poder-hi anar.
  Tinc moltes ganes de llegir el llibre, m’ha inspirat bastant, crec que m’agradarà bastant, ja que pel que vaig poder escoltar a la presentació, es un tema molt entretingut. Vull agrair a la autora d’aquest llibre que me’l firmes i me’l regales perquè va significar molt, no tots els dies es coneix una persona tan amable i que a més et doni ànims per continuar i per no abandonar els teus propòsits, gràcies de veritat.

 16. Yasmina Berkane Pais

  Salve! 🙂
  Hem sap greu no haver pogut anar a la presentació, crec que tots els alumes han llegit molt bé i m’ha semblat molt interessant, m’ha fet molta il·lusió veure a la Maica, ja que va ser la meva mestra durant uns anys a la Primària i guardo un gran record d’ella, una llàstima no haver pogut anar per veure-la. Per cert m’han semblat molt boniques les fotos que ens ha cedit la Teresa i el video, com sempre Lida, molt ben fet.

 17. Uxue Avilés

  Salve!!!

  Per sort vaig poguer assistir i vaig veure totes les lectures, totes van ser interessants tot i que algunes més que d’altres. Va estar molt bé poguer veure alguns dels meus companys llegint.
  Em va semblar molt interessant i m’hagues agradat assistir fins al final, però em va ser impossible. Espero que es fagin més presentacions de llibres com aquesta, i moltes felicitats a la Teresa Pous.

  Vale!!

 18. lourdes caparros

  Em va agradar molt assistir a aquesta conferència, va ser una gran experiencia llegir encara que estava nerviosa.
  Vaig haver de marxar abans d’acabar però m’hauria agradat quedar-me
  Felicitats a Teresa Pous 🙂

  VALE!

 19. Eva Serrano

  Salve!
  Em va saber greu no haver-ho pogut anar ja que a través d’aquest video puc veure que va ser una presentació molt interessant.
  M’alegra que hagi anat bé la presentació!
  Vale

 20. Clara Trullenque

  Ave!
  Me’n alegro molt de que la presentació anés tant bé! Les fotos estan molt bé i el video també. Sento molt no haver pogut anar, però pel que em van dir, van regalar llibres i va ser molt entretingut!

  Vale! 🙂

 21. zapico.ivan1220

  Ave!!

  Va ser una gran presentació,vaig assistir la major part del temps i crec que per l\\\’autora va ser molt emocionant.

  Vale!

 22. Zicora

  Salveee.

  Tot i que no vaig arribar a llegir un fragment del llibre “El metge d’Atenes”, vaig estar-hi molt contenta de ser present a la xerrada de la Teresa Pous, i em va agradar molt fer de coordinadora vigilant per si algú es despistava, pero sembla que tot va anar molt bé. La pròxima activitat sí que penso llegir davant de tots.

  Valeeee.

 23. Margalida Capellà Soler Post author

  Zicora, així m’agrada. Et prenc la paraula; jo també era molt tímida i em costava molt de parlar en públic.
  Tanmateix no menystinguis la teva tasca en l’acte de presentació; no és pas fàcil anar vigilant qui toca sortir a llegir, en quin ordre, … i ho vares fer molt bé.

 24. MERCE ALSINA

  Margalida,
  Aquest video m’ha donat ganes de llegir aquest libre felicitats als conpanys de premia, per haver anat a veure l’escriptora a sigut molt entretingut.

 25. Marta Bautista

  Salve!
  Em sap greu no haver pogut anar a la presentació. Tots han llegit molt bé i m’ha semblat molt interesant!

 26. Andrea gomez

  SALVE!! doncs per el que m’han explicat els meus companys que hi van anar, per el vidio i els altres comentaris veig que va anar molt bé i que va ser molt interesant! Espero que es faci un altre d’aquestes i poder anar-hi.

 27. gene macias sanchez

  m’hagués agradat anar-hi pero va ser impossible ja que tenia que cuidar a la meva germana pero pel que he vist el video i pels comentaris va estar molt be tan de fos que es torni a repetir.

 28. Aida

  Salve Lida!
  Em sap greu no haver pogut anar, però malegro de que tot sortís bé, hauria estat interessant poder assistir-hi i escoltar als altres companys llegir els seus fragments.

 29. martins.erik1120

  Ave 🙂

  Molt bona presentació i molt interessant el video! Seria interessant haver estat allà.

  Valee!

 30. irina

  Salve!
  No vaig poder assistir tot i que m’hauria agradat anar. Les fotos i els videos són molt interessants, a través del video he pogut veure com va anar la presentació

 31. Laia Sánchez Puerto

  Salve!
  Va se la primera vegada que vaig assistir en una presentació d’aquest estil, però en aquesta ocassió hi vaig poder estar. Tot i que no tota l’estona, l’estona que hi vaig estar, vaig veure que va ser molt emocionant per l’escriptora, i una presentació molt interessant.

 32. serna.marta2010

  Salve!
  Va estar molt be la presentació del llibre! Vaig estar gran part de l’acte. Vaig poder escoltar les històries explicades pels meus companys i em va agradar la explicació de la autora. Moltes felicitacions a la Teresa, que per les històries que vaig escoltar, estan molt ben escrites.
  Vale!

 33. Victor Huete

  Salve!!
  Va ser una llastima no haber pogut annar pero em van dir que va ser una presentació (la del llibre) molt interesant i u van llegir uns fracments els meus companys també molt bonics.

 34. mhirou.lhassan2011

  no vaig poder anar però pel que sembla la presentació va estar molt bé. A veure si en fan una altra i axí poder anar a veure i poder escoltar el que diu l’escriptora :p
  valetee!

 35. 2pac

  Salve!
  No vaig poder anar a la xerrada però m’agrada bastant llegir tot tipus de llibre, així que si tinc temps el buscaré perquè mai està de mes saber una mica mes de cultura clàssica.

 36. Andrea Balart

  m’ha agradat molt la presentació ,va ser una llàstima que no poguès venir , sembla que tot va sortir molt bé, va ser una sort que una escritora com la Teresa poguès venir i fer aquesta xerrada.

 37. Paula pla

  Salve !

  M’alegro de que anés genial la presentació 🙂 em sap molt de greu no haber pogut assistir..
  VALE

 38. Victòria Risueño

  Per lo que hem van explicar els meus companys i l ´estona que vam estar parlant de la presentació crec que va ser interesant però hem fa llàstima no poder haver assistit a la presnetació

  Salve!

 39. barroso.rebeca

  Xaipete!!!

  Molt bon treball, considero que el vídeo està molt ben treballat i haver-hi si ara també organitzem més xerrades com aquestes!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *