Isop a El metge d’Atenes

Dimarts vàrem gaudir de la presentació de El metge d’Atenes amb l’escriptora Teresa Pous que ens va donar savis consells per iniciar-nos en la pràctica literària. Ara a classe de la matèria optativa de primer d’ESO “Isop en valors” ens plau de llegir i comentar aquest fragment de la seva novel·la en què utilitza amb mestria la faula isòpica de L’oreneta i la cornella:

“A més del plaer experimentat al costat dels nostres animals, m’agradava molt llegir faules i poesia. Quan els poetes es reunien al vespre a casa amb motiu dels banquets organitzats pel pare, jo m’amagava i els escoltava. També m’entretenia llegint les faules d’Isop. Una de les meves preferides era la de l’oreneta i la cornella. Aquesta faula es refereix a la importància de la resistència física i tracta de la discussió sobre la bellesa entre una oreneta i una cornella. La cornella va dir a l’oreneta: ” La teva bellesa només floreix a la primavera; el meu cos, en canvi, resisteix l’hivern i tot.” Segons el meu preceptor, el meu interès per aquesta faula, que fa referència a la fortalesa del cos, devia ser un senyal del destí i, per tant, del futur que m’esperava. A més, la meva curiositat pels fenòmens naturals, pels animals, pel caràcter de les persones, per què s’alegraven o s’entristien, per què envellien més de pressa o més a poc a poc, eren signes evidents als ulls del meu pare. Deia que els déus volien que jo fos metge.” El metge d’Atenes, Ed. Moll 2011 pàg. 23

Què n’opineu? Quin paper tenien les faules en l’educació dels nens grecs? Creieu que encara les faules isòpiques ens poden educar en valors en el segle XXI. Què és millor la fortalesa o la bellesa? Per què? Les nostres preferències literàries poden ser premonitòries del nostre futur? Quina faula us agrada més?…

30 thoughts on “Isop a El metge d’Atenes

 1. Victoria

  Aquesta faula m’agrada molt! No entenc gaire bé què té a veure amb el conte, pero no passa res…

 2. corbalan.jordi2009

  Em sembla divertit, encara que la nena es molt entremeliada ,per quedarse escoltant el seu para .
  Es una bona lliso la de la faula per que la bellesa no és el més important .

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Victòria, Jordi, crec que heu de llegir amb molta més atenció l’il·lustratiu fragment de la novel·la El metge d’Atenes i la primera faula d’Isop CCXXIX “L’oreneta i la cornella”, així com respondre les preguntes proposades al final de l’apunt.

 4. irina

  m’ha agradat aquest fragment de les faules d’isop, abans les faules tenien un important paper en l’educació dels nenns ja que els ensenyava coses de la vida. Penso que potser ara encara que siguin antigues ens poden servir, ja que tenen uina conclusió que ens ensenya coses importants. És millor la fortalesa ja que la bellesa no està por tota la vida. Penso que no té res que veure les nostres preferències literàries amb el nostre futur. La faula que més m’ha agradat és l’oreneta i la cornella.

 5. Zicora

  Χαιρε.

  En la meva opinió, crec que amb aquestes faules d’Isop es una manera molt fàcil d’apendre els valors de la vida. Jo crec que encare ens serveixen las faules isòpiques i sempre ens serviràn.

  Χαιρετε.

 6. Ευλαλια

  Salve!

  Jo crec que les faules segueixen servint d’exemple avui en dia, tot i que la majoria no les apliquin. De fet, molts contes populars tenen origen en les faules d’Isop, sobretot en el missatge que ens volen donar.
  Jo crec que és millor la fortalesa, ja que és imprescindible per poder viure, tant la física com la psicològica. Una persona pot prescindir de bellesa exterior, ja que és només una cuirassa del que de veritat som. En la meva opinió, les persones que potser els hi mancar més bellesa física, solen tenir més bellesa interior.

 7. Sabina Cervero

  Salve!

  Crec que és un article molt interessant i educatiu ja que avui encara els valors instaurats en aquestes faules ens poden servir igualment com a referència. Abans les faules eren més importants pel que fa a l’eduacació ja que els nens aprenien directament els valors de les faules. La que més m’ha agradat és la de la tortuga i l’àguila.

 8. Laura Torrent Garcia

  Salve!
  Aquestes faules són força interessants, ja que et mostren el que realment és important, que realment, per molt que molta gent no ho cregui així, la bellesa física no té tanta importància com la bellesa psicològica.
  Les faules, el missatge que donen està aplicat als contes populars.
  Penso que és important aplicar el concepte que ens donen aquestes faules a la vida.

  Ave!

 9. Lucia Rivas Bolaños

  SALVE ( des de Madrid)
  Són molt boniques aquestes faules 🙂 Als grecs els hi servia de manera moralitzant per a l’educació, jo crec que encara avui dia les faules en serveixen per educar-nos.
  Jo sempre dic que la fortalesa tant física com psicològica és molt important ja que fan que tot el que passem no ens afecti tant, en canvi la bellesa només és un complement.
  La faula que més m’ha agradat és la de “Les Alforges” ja que ens diu de manera clara que el que fem sempre es mirar els defectes dels altres ja que és més fàcil.

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  Lucía, quina alegria retrobar-te a casa teva. Com va per Madrid? Potser t’agradarà llegir unes faules d’Isop sobre l’amistat, sobre els vells amics… Et trobem molt a faltar però gràcies als nostres blocs i al Facebook Fildelesclassiques Aracne et sentim ben a prop. Per cert, ja has votat aquí, per tal que el llatí i el grec siguin patrimoni immaterial de la humanitat? Una forta abraçada i fins ben aviat!

 11. joan didac

  la faula m’ha agradat hi ha astat molt interesant i tambe crec que s’ha apres una llisó

 12. Andres

  Em sembla divertit lo de la nena que es qeudi ambEm sembla divertit, encara que la nena es molt entremeliada ,per quedarse escoltant el seu para això…A mi de gran m’agradaria ser ingenier informàtic.

 13. joana sanchez

  A mi m’ha agradat molt aquest fragmen, i la faula de ”l’oreneta i la cornella” a mi m’agraden molt les orenetes pero es beritat lo que inporta no es la bellesa si no lo del interior

 14. corbalan.jordi2009

  La faula m\’agrada , per què la vellesa no significa molt poc en la vida , si tens molta vellesa pero ets devil no aniras bé per la vida.

  Jo de gran vull ser veterinari , per qué m\’agradan molt els animals , tots dels mes petits als mes grans tot sense deixarme cap.

 15. agusti.carla2012

  Isop o Esop va ser un escriptor de faules grec que va viure al segle VII aC i del que se’n desconeix la data exacta del naixement i la mort.

  Es conta d’Isop que va nàixer esclau.

  Les seves faules varen ser recuperades per Demetri de Falèron cap al 300 aC.

  -1)Què n’opineu?
  -2)Quin paper tenien les faules en l’educació dels nens grecs?
  -3)Creieu que encara les faules isòpiques ens poden educar en valors en el segle XXI. Què és millor la fortalesa o la bellesa? Per què?
  -4)Les nostres preferències literàries poden ser promonitòries del nostre futur?
  -5)Quina faula us agrada més?
  -6)Que bol dir aquesta faula?

 16. gonzalez.bryam2008

  Isop era un escriptor que tenia mol problemes fisics,era peu coix,braç curt, ect.
  aquesta faula m’ agradat te una referencia. ami el que me agradaria se de gran es es obre.

 17. alsina.merce2011

  Isop era un escriptor de faules que tenia molts problemes:
  -Era cec, peu coix, visc ,ect.
  -Aquesta faula es molt bonica expressa que no sols et bel-
  lesa.
  -Qrec que la autora a posat aquests text a par perque li agradISOP es un escriptor de faules que va tenir molts problemes fisics:
  a per lo qeu acabo de posar (lo del aspecte fisíc)
  -De gran m’agradaria ser infermera dels nens petits (per curar-los i ar-los).

 18. ardiles.victoria1020

  Isop, era un faulista, nascut a Frígia. Que escribia faules.Va neixer esclau, pero el seu amo el va alliberar.

  Crec que el text que hem llegit, dóna a saber que el llibre deu estar molt bé. Penso que la faula, està ben utilitzada, i no cal llegir els dos textos, per saber que la escriptora, la Teresa Pous ha estat ben informada, per fer aquest llibre.

  1)Què n’opineu? Que el text que he llegit està molt ben redactat, i sembla ser un gran llibre.

  2)Quin paper tenien les faules en l’educació dels nens grecs? Feien saber, els valors del dia dia als nens grecs.

  3)Creieu que encara les faules isòpiques ens poden educar en valors en el segle XXI? Penso que ja no perque ara no es veuen en les persones tant els valors, com es feia abans.

  4)Què és millor la fortalesa o la bellesa? Per què? Es molt millor la fortalesa, ja que la bellesa “es desgasta” pero si ets fort, no fort d’aixecar coses, si no fort d’ànima, es per sempre.

  5)Les nostres preferències literàries poden ser promonitòries del nostre futur? En aixo Jo no crec massa…

  6)Quina faula us agrada més? Abans de saber d’aquesta faula, la meva preferida era la de la tortuga i la llebre. Pero em sembla que el significat d’aquesta m’agrada molt més.

 19. Andrea gomez

  SALVEE!!
  A mi personalment la faula que més m’ha agradat a sigut la de la tortuga i l’àguila.
  Abans les faules eres més importants i s’aprenien moltes coses de la vida i del dia a dia de les mateixes faules, feia temps era l’educació dels nens.
  Jo crec que la fortalesa es millor, la bellesa no es tant important, sinó que val més l’interior que no l’exterior.

 20. Eva perez

  SALVE!
  aquestas faules son molt interessants, et donen a entendre que no cal donar-li tanta importancia a la belleza exterior, perque la que realment importa es la belleza interior, perque la exterior t’aporta el que realment som.

 21. Victor Huete

  Salve!!
  M’ha agradat mes la segona faula, la de la tortuga encara que l’altre també es molt interessant, les dos tenen molta rao.

 22. Aida Alvarez

  Salve Liiida!!
  m’ha ha agradat motl aquest fragment de les faules d’isop. Es pot apenmdre una bona llicó amb aquest teext.

  VALE!

 23. lourdes caparros

  A mi em sembla que les fabules son molt interesants et fan pensar molt en les coses

 24. gene macias

  opino que aquestes faules abans eren molt aprofitables perque et feien pensar i era una bona manera de dir-te que coses estaban malament utilitzant els animal.
  Crec que era molt important ja que creien en tot en aquestes fabules i en els deus.
  No crec que ara fagi molt efecte en ningu ara tuthom creu en que vol i no fa cas d’una fabula d’animals.
  Nose suposu que la fortalesa perque tenir fortalesa es molt important. la fabula de la tortuga i l’aguila.

  VALE !.

 25. Andrea Balart

  salve !
  trobo que le fabules eren històrie molt útils , ja que cada conte ens ensenya alguna cosa útil a al vida, i en l’antiga Grècia les faules eren molt importants en l’educació dels nens,penso que ara també servirien per educar . la faula que més m’agradat és el malalt i el metge. Penso que la fortalesa és molt més important que la bellesa, la bellesa nomès ens indica l’aparença, no com son les persones, tot i que el que es jutja moltes vegades primer és l’aparença.

 26. Ruben Cabronero Post author

  La faula d’Isop m’ha agradat molt i es que aquesta faula serveix per aprendre,perque es amable amb els pacients, perque li agrada ajudar els pacients.I li agrada fer de metge.I aixo m\’ha donat una idea,per quan sigui gran.

 27. Paula pla

  Son molt maques aquestes fabules, en l’educació dels nens grecs les faules tenien el paper d’ensenyar-lis els valors del dia a dia.
  Jo crec que depèn de la persona, encara que em decanto més per el no perque ara ja no es veuen tant els valors en les persones com es veien abans ( en general ) encara que jo penso que de tot s’aprén i que fabules com aquestes ens poden educar i ensenyar més coses.
  Personalment crec que és millor la fortalesa, referint-me a la fortalesa d’un mateix, de l’ànima, ja que si som forts tot es supera amb més facilitat. Tindriem que valorar més la bellesa interior que no la exterior. Per això a la bellesa exterior no li donaria tanta importància, però si que cal dir i destacar que la falta d’amor propi és lo que més afecta, que es essencial sentir-se i estar a gust amb un mateix.
  A mi la faula que m’ha agradat més és la de la tortuga i l’àguila.

 28. Naim

  La faula que mès m’ha ahradat a sigut la de la tortuga,cres que aquestes faules estan molt bé ja que ens parla de la importancia de la bellesa interior que molts no veiem.

 29. Elisa Moya

  Aquestes faules son molt útils, perquè en cada una t’ensenyen alguna cosa diferent i que et pot servir de molt a la vida. Et fan pensar moltísim, sobre els teus errors i les coses bones que has fet al llarg de la curta vida. Aquestes faules serveixen tant com a nens petits, per educar-los, com a gent gran que a vegades s’oblida de les verdaderes coses importants de la vida. La faula que més m’ha agradat de totes les que hi ha, a sigut la de la tortuga i l’àguila, penso que té molta raó, la gent per voler competir a vegades es fan mal ells mateixos…

 30. Margalida Capellà Soler Post author

  Tota la raó tens! Cal treballar en equip, sense competir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *