La nissaga catalana del món clàssic amb Dipity

TUDELA, Montserrat (ed.) i IZQUIERDO, Pere (ed.). Auriga, Barcelona, 2011.

La nissaga catalana del món clàssic és -amb mots de Montserrat Tudela i Penya-  un volum que conté un recull de 165 semblances de les persones que, al llarg de la història del nostre poble, han tingut una pàtria comuna: el món clàssic. És una obra coŀlectiva plantejada com un diàleg a través del temps entre els qui ja no hi són i els qui en som hereus i encara habitem en aquesta pàtria comuna a les terres de llengua catalana. És un intent de trobar les interaccions i les aportacions de les persones des de diverses dimensions i perspectives del món clàssic, i establir les relacions de mestratge i coŀlaboració que hi ha entre els protagonistes”.

Amb el  vist-i-plau de la directora de l’Auriga i un dia com avui en què a Montserrat s’ha celebrat la memòria anual de l’abad Oliba (971-1046), fundador de Montserrat i de Cuixà, us presento una línia del temps amb Dipity que amb la col·laboració de tots i totes anirem emplenant mentre llegim aquesta obra col·lectiva, La nissaga del món clàssic, un autèntic arbre genealògic dels clàssics catalans.

Quan Montserrat Tudela presenta La nissaga del món clàssic sempre fa una recomanació de lectura tot començant pel principi i no anant espigolant que nosaltres seguirem també aquí en aquesta línia del temps amb Dipity: “Només llegint el llibre full rere full es pot reconèixer l’ADN que ens va imprimir Grècia i Roma i que passa per l’Europa carolíngia, el nacionalisme no imperialista sinó el que posa al centre l’individu, i la constant obsessió per la cultura, el saber, la formació i la llibertat dels que ens han precedit i ens han configurat com a poble” .

4 thoughts on “La nissaga catalana del món clàssic amb Dipity

 1. Montserrat Tudela

  Margalida!
  Trobo fantàstica aquesta línia amb Dipity!
  Enhorabona per la iniciativa !
  I moltes gràcies per potenciar la lectura de La nissaga catalana del món clàssic.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Celebro, Montserrat, que t’hagi agradat! És una petita aportació a una magna obra col·lectiva que per circumstàncies del moment, com bé saps, tot i la invitació rebuda no hi vaig poder participar i, a més, crec que és una manera engrescadora d’apropar-hi el jovent que l’ha de conèixer perquè sols s’estima el que es coneix.
  Una vegada més l’enhorabona per involucrar tanta gent del món antic en homenatge als qui ens han obert aquest bell camí en la cultura catalana. Per molts anys!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *