Ai, Cupido!

En l’amor, les paraules sovint sobren i jo us recomano, com ja ho he fet al Fil Moodle, aquest excel·lent treball del company quironià d’Extremadura Ángel Luis Gallego Real, Caeco raptus amore.

Us he fet, tanmateix, aquest petit regal de Sant Valentí amb l’ajut de la Valèria que ha fet la portada i amb imatges Creative Commons i desitjo que comenteu l’obra d’art que més us agradi.

Per cert, per què Cupido en un primer moment a Grècia era un adolescent i després se’l representa com un nen trapella? Quins atributs té i per què?…

Que l’Amor us sigui ben propici!

68 thoughts on “Ai, Cupido!

 1. El-Mekki Hali Al-Kassir

  Amor vencedor( Amor omnia vincit)-Caravaggio
  1573 – 1610
  Mesures:154 x 110 cm
  Estil: Barroco
  Tecnica:Oli sobre tela

  Aquesta es meva!

 2. stefanny

  Apareix com un noi entremaliat que fereix indiscriminadament a déus i mortals amb les seves fletxes, cosa que els fa enamorar profundament. A Cupido se li representa comunament com un nen nu, alat, i sovint amb els ulls embenats, que porta un arc i una buirac amb fletxes.Es representa primer com un adolescent i després com un nen perquè és una mica immadur.

 3. stefanny

  Ami m’agrada molt en la que representa la llegenda mitològica d’amor grega entre Cupido i Psique en la qual hi ha un amor cec per part de psique i protecció fidel de Cupido. Surten en una núvol, com àngels i petits em sembla una obra preciosa,

 4. Fatima el Hanini

  Salve Lida!

  A cupido se’l representava com un jove bell amb els ulls vendats .Els seus atributs són l’arc i la fletxa que em ells feia enamorar el dèus i amb els homes que trobava.

  Ave!

 5. sonia seve

  Salve!
  El video m’agrada mol, esta mol ben fet!
  Cupido tenia ales, i portava un arc amb unes fletxes que les disparaba perque la gen s’enamores.
  Vale 🙂

 6. Estefania

  Lidaa
  molt bonic el videoo!
  cupido era un nen que li agradava molt jugar amb el arc i un dia va ser desagiat fer apolo i el va guanyar i va conseguir que apolo es enamorares i desde hay el te el nom de Cupido! =D

 7. Patricia

  Salve!
  Que bonic el video, m’ha agradat molt 😀 Per lo que jo se de cupido, era com un angel, que llençava fletxes a la gent perque es pugues enamorar. Bon San Valenti a tothom 😀
  Ave 😀

 8. Sílvia Espinach García

  Salve!
  Un vídeo preciós, estaria força bé si algú em poguès dir el títol de la cançó. Ja sé que no faig història de l’art, però, m’encanta, per tant, comentaré una de les obres que més m’ha agradat del pintor Paolo Veronese.

  Títol: Venus und Adonis
  Autor: Paolo Veronese
  Data: 1580
  Tècnica: Oli sobre tela
  Estil: Prebarroc (manierisme italià)
  Dimensions: 212 × 191 cm
  Localització: Museo del Prado, Madrid

 9. Irena

  Hola Lida!:)
  Feliç dia dels enamorats! Suposo que cupido us ha donat alguna bona novetat per aquest anys nou a tots! Avera si aviat em toca a mi 😛 i per aquells que encara no hagi trobat el seu amor us deixo una cançoneta sobre una pel•lícula bastant antiga que de fet la vaig veure aquest cap de setmana: http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=1657220585
  Bueno jo descriuré el quadre que es titula: VENUS Y CUPIDO, pintada per Lorenzo Lotto entre els anys (1520-1530). Aquesta obra és a l’oli sobre llenç i les dimensions són més ben grans (92,4 x 111,4 cm) i s’ubica al Metropolitan Museum, New York.
  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lorenzo_Lotto_Cupido.jpg
  Va ser un dels pocs quadres que el pintor va pintar de temàtica mitològica, que va ser un dels artistes més versàtils i autònoms dels segle XVI Italià, per tant pertany al Renaixement.

  En quant a l’anàlisi formal podem dir que la composició està dominada per la figura de Venus, amb un rostre, que possiblement Lotto va auto retratar a la seva esposa. Aquesta porta una meravellosa diadema, unes arracades i un vel nuvicial. A més porta com a atributs la petxina, la rosa, amb els pètals que sembla que s’hagin caigut de sobte sobre la falda i la murta. No només aquests atributs fan un ambient d’amor i fidelitat, com són la tela vermella, una heura, la garlanda, etc. A la esquerra de l’escena, amb el gest de Cupido orinant a través de la corona de murta és un auguri de fertilitat i bona sort.
  En un primer pla, sobre la manta on està Venus jacent, es veu una serp. Segons alguns estudiants podrien significar els cels, encara que en civilitzaviones més antigues aquest era un símbol d’engany, que estava associat amb la Mare de la Terra, per tant, assumia un valor positiu de fertilitat.
  , concretament rere el cap de Venus, podem divisar ,un tall d’heura verda enredada al tronc d’un l’arbre. Podem veure una sensació que aquesta va trepant sobre els arbres, “abraçant-lo” és un símbol clar de l’amor, l’amistat i doncs el converteix en un signe de fidelitat i d’efecte durader.
  El pintor capta l’expresió impetinet i maliciosa a l’hora de Cupido, que apareix cornat de una planta sagrada de la deessa Venus, que també com ja he dit avans és un símbol de fertilitat. A més ho podem veure l’unió fructífera i un auguri feliz amb el gest del mateix jove.
  Iconogràficamnet podem di que és complexa i dona per diverses interpretacions. Entre elles, la més senzilla és que afirma el caràcter de bons auguris.
  Encara es desconix l’encàrrec de l’obra, però alguns diuen que podria haver sigut per el sobrí del pintor, Mario d’Armano.
  vale!

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  Una cançó molt sentimental, Ire. Quins referents clàssics hi trobeu? Obrim un apartat de música de pel·lícules amb referents a L’empremta d’Orfeu?

 11. El-Mekki Hali Al-Kassir

  Fitxa Técnica:
  -Títol: Amor vencedor ( Amor omnia vincit) -Autor: Michelangelo Merisi da Caravaggio (1573 – 1610) -Data: 1601-1602
  – Mesures: 154 x 110 cm
  -Estil: Barroc
  -Técnica: Oli sobre tela
  Anàlisi Formal:
  Amor Vincit Omnia demostra l’Amor, el Cupido es mostra sobre el que pot ser una taula, al terra es dispersen diferents emblemes que l’envoltan – violí i llaüt, armadura, corona, quadrat i els compassos, ploma i manuscrit, fulles de la badia, un globus astral, enredat i trepitjat sota peu del Cupido. Representa a un Cupido encantant però en absolut bonic, totes les dents tortes i amb una ganyota torta.
  Caravaggio és el millor representant del naturalisme, en el Barroc Italià. Els clarobscurs procuren donar intensitat i vivesa. Ell defuig dels ideals de bellesa, mostrant la realitat tal com és, sense artificis.
  Significació:
  És el déu de l’amor, igual que la seva mare Afrodita, que l’havia infantat dels seu amors amb Ares. Era imaginat com un adolescent o nen alat i entremaliat que es diverteix inflamant d’amor els cors amb les seves fletxes. Malgrat la seva aparença innocent, el temien mortals i immortals, i fins i tot en sentien respectat el totpoderós Zeus o la seva pròpia mare, sabedors que ni tan sols ells eren fora de l’abast de les seves cruels sagetes.

 12. Coty

  Ave, χαιρε!
  Tot seguit faré la següent pintura d’Ἔρως, anomenada “Eros amb una papallona” feta per William-Adolphe Bouguereau (1825-1905).
  [ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/Cupid_with_a_Butterfly-LAmour_au_papillon.jpg?uselang=es ]

  Bouguereau va realitzar aquest quadre al 1888, per això podríem considerar-la una obra naturalista, tot i el seu tema mitològic.
  Feta a l’oli sobre llenç, és de petites dimensions (46’06 polzades d’amplada per 66’14 d’alt) i actualment pertany a la Col•lecció de Fred i Sherry Ross, als Estats Units.
  En l’obra, podem veure la figura d’un nen alat assegut a una font, traient-se una papallona del braç, envoltat de natura i amb unes fletxes darrere seu.
  La pintura s’estructura amb la figura del nen com a centre, formant un triangle. La línia de força va d’esquerra a dreta. Es tracta d’una obra realista i amb un estudi de l’anatomia molt important, perquè el nen no presenta cap tipus d’idealització. Cupid està en moviment: intenta treure suament una papallona del seu braç dret. La seva expressió és tendre i serena, i transmet aquest missatge de tranquil•litat i tendresa a l’espectador perfectament.
  La imatge d’Eros traient-se la papallona del braç pot simbolitzar la delicadesa i la cura que és cal tenir per tenir una relació duradora. L’aigua que cau darrera, a la font, podria representar el pas del temps i com tots els moments han de ser guardats molt cuidadosament en la nostra memòria (Carpe diem), especialment a la infantesa. Que Cupid sigui representat com a un minyó en aquesta obra, és per una raó: per fer saber a la humanitat que ha de cuidar als nens i les seves ales amb suavitat, igual que Cupid vigila a l’agafar a la papallona per les seves delicades ales.
  Bouguereau va ser molt criticat pels seus detractors respecte les pintures d’Eros que pintava, perquè no veien tots aquests missatges a la humanitat i la celebració de la vida que el pintor va saber guardar en elles.

  He trobat una pàgina on la gent ha fet diferents versions d’aquesta pintura, molt imaginatives.
  [ http://www.bouguereau.net/wings/lamour-au-papillon-cupid-with-a-butterfly-1888/%5D

 13. Laura Galán

  He escollit una obra que no apareix en el vídeo, però que segur que us agradarà.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Cupid_and_Psyche_-_Anthony_Van_Dyck_%281639-40%29.jpg

  S’anomena “Cupido i Psique” i va ser realitzada per Anthony Van Dyck l’any 1639-1640. És oli sobre tela i pertany a l’estil del Barroc.

  La composició està formada per dues diagonals: el cos de Psique dormint i el de Cupido que està recolçat en la esquerra inclinat-se per tocar la seva estimada. Estan quasi nus, ja que els cobreix un vel vermell en el cas de Cupido i un blau i blanc en el cas de Psique. En un segon pla hi ha un paissatge molt simple.
  El moviment i l’expressivitat apareixen com element fonamental de l’obra. Cupido s’està apropant a Psique per rescatar´la del somni etern que Afrodita li ha imposat com a càstig.

  Aquí us deixo un artícle d’Aracne que explica molt bé el mite: http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2009/10/31/psique-i-cupido-al-parc-del-laberint/

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Obres una nova via, Laura, i em sembla molt bé: ampliar el muntatge! Fantàstic! Crec que podríem anar seleccionant obres sobre la pervivència de Psique i Cupido, també!

 15. molina.rocio2012

  Salve!!!
  Quin video tan maco, felicitats!:) Feliç dia de Sant Valentí a tothom!!

 16. Cristina Berjano

  molt bonic el video! i la cançó també és molt maca! El dia de Sant Valentin, em sembla un dia qualsevol i un dia comercial sobretot. Crec que l’amor s’ha de demostrar cada dia i no només un

 17. Eric Andreu

  A la pregunta formulada per la Margalida de quin és l’origen de la festa de Sant Valentí, aquí està l’explicació:

  Moltes de les llegendes que envolten avui el sant van ser probablement inventades durant l’Edat mitjana a França i Anglaterra, quan el dia festiu de 14 de febrer va començar a ser associat amb l’amor, arran de la història de Sant Valentí.

  Valentí de Terni era un bisbe que va ser executat un 14 febrer per haver casat parelles en secret després que el matrimoni fos prohibit per l’emperador Claudi II.

  Una altra llegenda diu que és patró dels enamorats perquè la seva festa coincideix amb el moment de l’any en què els ocells comencen a aparellar-se.

 18. Cecilia Bizzotto

  Salve:D
  -Per què Cupido en un primer moment a Grècia era un adolescent i després se’l representa com un nen trapella?
  Perquè era inmadur i entremaliat, ja que feria amb l’amor sense conciéncia, a déus i mortals.

  -Quins atributs té i per què?
  En les primeres etapes de la mitología grega, es deia que era fill de Caos, i que encarnava l’armonia i la creativitat, però després es va percebre com a fill d’ Afrodita i se’l veu com un apasionat jove, sempre acomanyat per Hímer (el desig)

  Per cert, molt ben fet aquest video! i feliç dia dels enamorats o San Valentí, per tots!
  Vale!

 19. bautista.marta2009

  Salve!!!

  Molt bonic el vídeo!!! Però el dia de Sant Valentí es un dia qualsevol, perquè l’amor no es mostra un dia a l’any i amb un regal, sino que es mostra dia a dia i amb aquella persona a la que estimes!!

  Vale!!!

 20. Eva Serrano

  Salve!
  Jo crec que a l’antiga Grècia el ficaven com un adolescent ja que consideraven l’amor com una cosa més madura en canvi després van considerar que la seva feina que era la de disparar fletxes per a que la gent s’enamori era un acte de nen entremaliat.
  Vale!

 21. gomez.luque2011

  Molt bonic el vidio! -Per què Cupido en un primer moment a Grècia era un adolescent i després se’l representa com un nen trapella?
  Perqué com era jove, es representaba que era encara com els joves, que no tenim el cap on s’ha de tenir jaja. Pensaben això perque deien que feia el que volia amb l’amor, i hi havia molts cops que feria a les persones amb l’amor.

  Feliç Sant Valentí, espero que a les persones que l’amor els acompanya hagin passat un bon dia ahir.!

  vale!

 22. gene macias sanchez

  suposu perque abans de fer les seves trabesures com era deu de l’amor el respectavem pero despres de veure com jugava amb les fletxes i com feia que la gent s’enamori perdudament el van pendre com un nen entremaliat !

 23. Mireia Moral

  SALVE!
  -Per què Cupido en un primer moment a Grècia era un adolescent i després se’l representa com un nen trapella?
  S’el considerava un onmadur, que anava disparant les fletxes a tothom

  -Quins atributs té i per què?
  S’el considera un jove apasionat i sempre anava acompanyat del desitg

  El video està molt ben fet!
  Vale! =D

 24. Andrea Balart

  Salve! molt bon video, penso que Cúpido el representen com un nen ja que no creixia. Venus estava molt preocupada fins que un dia quan es va trobar amb psique es va enamorar i es va fer gran de cop. Tot i que tambe el representen com un nen perqué era molt entremailiat.

 25. Uxue Avilés

  Salve!!

  Un vidio molt bonic igual que la cançó. Penso que el dia de Sant Valentí algunes persones el celebren i d’altres no, jo el que penso és que l’amor es demostra tots els dies de l’any i no només un.

  Vale!!

 26. irina

  Salve!
  Està molt bé el video i la cançó és molt bonica. Jo penso que l’amor no té dates, però això no vol dir que no s’hagi de celebrar. Cupido s’el representava en un primer moment com un adolescent, ja que el veien més responsable, però després quan va començar a fer entremeliadures, la gent ja no el va pendre tant en serio i el van pintar com un nen.

 27. Laura Torrent Garcia

  Salve!
  Cupido és un noi entremeliat que amb les seves fletxes provoca un enamorament profund.
  A Cupido se’l representa primer com un adolescent i després com un nen ja que és una mica immadur.

  Vale!

 28. marcus

  feiliç dia dels enamorats el dia de sant valenti les vinyetes explica que cupido primer es un adolencent entremaliat i despres un nen entremaliat

 29. Aitor

  Salve!
  Molt bon video, peró l’amor no es mostra un dia a l’any i amb un regal, sino que es mostra dia a dia i amb aquella persona a la que estimes, Feliç dia de Sant Valentí a tothom!

 30. Judith Martínez Barranco

  Salve!
  Està molt bé el video i la cançó és molt bonica. Jo com ja he dit abans penso que Sant Valentí és una manera més de demostrar que estimes a la persona amb qui estàs.
  vale!

 31. imad

  Salve!

  Els grecs feien a Cúpido petit i entremaliat que és el causant de que es produeixi l’amor entre dues persones. En la pel·lícula que vam veure Cúpido apareix petit i entremaliat i que s’encarrega d’enamorar a les persones però que un dia s’equivoca i enamora a la mateixa persona tirant-li dues fletxes i ha de treure una de les fletxes per tirar-li a una altre persona perquè s’acabin enamorant.

  Vale!

 32. Laia Simón

  Primer de tot, felicitats pel video, és molt bonic! A Cupido se’l representa com un adolescent i com un nen perquè es considera que l’amor mai és un sentiment que acaba de madurar sinó que és més infantil. A més perquè es considerava que Cupido era una mica entremaliat amb el seu poder.
  Vale!

 33. Jose Maria Fernandez

  Salveee!!!

  El videoo esta molt be i es molt bonic i el dia de Sant Valentí es un dia qualsevol,i la canço tambe es molt bonica.

 34. yaiza claudel

  Està molt bé el video i la cançó és molt bonica.En la pel·lícula que vam veure Cúpido apareix petit i entremaliat i que s’encarrega d’enamorar a les persones però que un dia s’equivoca i enamora a la mateixa persona tirant-li dues fletxes i ha de treure una de les fletxes per tirar-li a una altre persona perquè s’acabin enamorant.

 35. Marta Gallardo

  Salve!

  Primer felicito pel video, està molt ben fet!
  A Cupid se’l representa primer com un adolescent i desprès com un nen perquè en realitat, en el amor no es madura del tot, tinguis l’edat que tinguis.
  Es sol considerar un nen trapella com en el video que vam veure, que s’equivocava ja que llençava dues fletxes a la mateixa persona.

  Vale!

 36. yussuf

  Felicitacions pel video esta bastant bé,cupido un petit i entremaliat que feia que la gent s’enamorés, tirava fletxes a un noi i una noia per que s’enamoressin l’un del altre.I així fins que va arrivar el castic que li va posar a Cupido que va ser una revenja molt gran ja que el va fer enfadar molt i es va riure d’ell.

 37. Inés Lloveras

  Salve 🙂
  A Cupido en un primer moment a Grècia, es deia que era un adolescent i després se’l representa com un nen trapella perquè era un noi entremaliat, ja que feia farides amb l’amor sense conciéncia.

  Els seus atributs eren les primeres etapes de la mitología, on es deia que era fill de Caos.

  Vale!

 38. Alejandro Gago

  Salve!

  Felicitats pel video, esta molt bé.
  A Cupid se’l representa com un nen perquè al amor sempre li agrada jugar com als nens. Se’l representa com a entremaliat perquè a vegades s’equivoca.

  Vale!

 39. Tania

  Salve!

  En primer lloc, dir que el vídeo és molt maco i la cançó també. Es representa a Cupido com un adolescent, el qual llença fletxes a les persones perquè s’acabin enamorant.
  Jo crec que el dia de sant Valentín és molt maco per fer-te detalls amb la persona que estimes i passar un dia amb ell,però també crec que si t’estimes, ho fas cada dia de l’any i no només un dia. Aquest dia és per demostrar-s’ho més que un dia normal fent detalls.

  Vale

 40. matiida

  Salvee
  Molt bonic el vidio,Cupido amb les seves fletxes provoca un enamorament profund.Cupido es representaba que era encara com els joves després se’l representa com un nen trapella perquè feia farides amb l’amor. Penso que Sant Valentí és una manera més de demostrar que estimes a la persona amb la que estas.

 41. David Marco

  Salve!!
  El video es molt bonic ara entenc perquè es un nen, es molt bonic el video.

 42. Imad

  Salve!

  Els grecs feien a Cúpido petit i entremaliat que és el causant de que es produeixi l’amor entre dues persones. En la pel·lícula que vam veure Cúpido apareix petit i entremaliat i que s’encarrega d’enamorar a les persones però que un dia s’equivoca i enamora a la mateixa persona tirant-li dues fletxes i ha de treure una de les fletxes per tirar-li a una altre persona perquè s’acabin enamorant.

  Valete!

 43. Rebeca Barroso

  Salvee 🙂
  Moltes felicitats per aquest vídeo tan original!!! Cupido és representat com un adolescent i com un nen, és representat d’aquesta manera perquè l’amor mai madura, sinó que sempre és infantil.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *